Reiser til Hellas

Sjarmerende Hellas er synonymt med sol, blå himmel, krystallklart vann, hvitkalkede hus og tzatziki. Bestill en rimelig reise til Hellas med Solfaktor i dag!

I Hellas finnes mange reisemål å velge mellom – både på fastlandet og på øyene i det greske øyhavet. Det finnes noe for enhver smak, uavhengig av hvorvidt man ønsker å koble av på en liten øy, besøke antikke templer eller feste natten lang og sove ut på fantastiske strender.

Hellas er ett av Europas mest populære reisemål. Hellas består av et stort og vidstrakt fastlandsareal i nord og mange øyer og øygrupper både vest for fastlandet og i Egeerhavet sør for fastlandet. Korfu ligger relativt nære både Italia og Albania, og noen kilometer fra Tyrkias fastland finner man blant andre Samos og Lesbos. Den lille øya Gavdos, som ligger sør for Kreta, er Europas sydligste punkt.

Hellas ble erklært som en uavhengig stat i 1821, men har en historie som strekker seg flere tusen år tilbake. Den greske kulturen og innflytelsen i det østlige Middelhavet har vært stor, og blant annet var musikken i store deler av Romerrikets historie gresk. Det har forøvrig vært greske kolonier på Sicilia

Av Hellas’ over 1400 små og store øyer er omkring 200 øyer bebodde. Mange av disse øyene er populære turistmål og nås enten med fly eller ferge. Hellas har et godt utbygget fergenettverk og det er relativt enkelt å ta seg mellom øyene, men det er ofte bare en til to daglige avganger. Derfor kan det være lurt å gjøre litt forhåndsarbeid slik at man vet at flyankomster og fergeavganger korresponderer. 

Hellas har noe å tilby alle. Som autentiske og romantiske små ferieperler på fastlandet, som for eksempel Parga. Livlige øyer som Kos og Korfu, som har vakre strender, historiske monumenter og fargerike hus. Store øyer som Kreta og Rhodos har god infrastruktur og hektiske hovedsteder, mens andre øyer, for eksempel SymiKarpathos og Thassos, har en helt annen ro over seg.

Hvem vil verdsette en reise til Hellas?

Hellas har noe for alle og en natur som kan være alt fra frodig til tørr og blåsete. Hellas passer for alle typer reisende og det meste handler om å velge riktig feriested. En festøy, en rolig øy, en øy som egner seg for windsurfing eller en øy som egner seg til andre aktiviteter. Barnefamilier velger ofte en av de større øyene med mange fasiliteter og et stort utvalg av barnevennlige strender, men du kan også kombinere storbyferie med strandferie. Bo noen netter i Athen og hopp senere på én av de utallige fergene som går ut til nærliggende øyer som Hydra og Serifos.

Når bør man reise til Hellas?

Om reisens formål er sol og bading er den beste tiden å reise til Hellas på fra mai til september. Med behagelige temperaturer på 25°c - 30°C i luften. De sydligste øyene, som f.eks. Kreta og Rhodos, har godt vær til langt inn i oktober og det er stort sett mulig å finne rimelige høstreiser til Hellas.

Hellas er ett av verdens mest populære reisemål. Hit reiser besøkende for å nyte en solrik ferie i vakre omgivelser i et land med en rik historie og stolte tradisjoner. Om sommeren er de greske øyene et sterkt trekkplaster med lekkert klima og store opplevelser.

En spennende kultur

Hellas` popularitet som feriemål skyldes ikke kun det deilige middelhavsklimaet, selv om det for oss nordboere uten tvil er av avgjørende betydning, men i høy grad også landets utrolige kulturelle rikdom og vakre natur.

En ferie i Hellas byr for eksempel på storbyliv i Athen med natteliv, arkeologiske severdigheter og shopping. Foretrekker du avslapping ved vannet er de greske øyer naturligvis helt i særklasse med idylliske strender og hyggelige småbyer.

Til tross for turismens store betydning for gresk økonomi trenger man ofte ikke bevege seg langt bort fra de populære ferieområdene for å oppleve den ekte greske atmosfæren. Vil du oppleve det ekte Hellas mens du er på ferie? I så fall kan du lese mer om våre reiser til Hellas.

Ferie på De greske øyer

Få land - hvis noe land i det hele tatt - har like mange kjente ferieøyer som Hellas. Det greske øyhavet har over 2000 øyer, og de fleste øyene tilhører forskjellige øygrupper med vakre navn som Dodekanesene, Kykladene og de Joniske øyer. Den mest populære av de greske øyene er uten tvil Kreta som også er den største øya, og dermed har mest å by på i form av hoteller, strender og spennende attraksjoner. De fleste vil også nikke gjenkjennende til navn som Santorini, Rhodos, Korfu og Kos.

Kreta

Vi nordmenn har valfartet til Hellas' største øy i flere tiår og Kreta har blitt et av våre mest elskede reisemål i Europa. De lune temperaturene, middelhavskjøkkenet, den smilende befolkningen og ikke minst de uendelige strendene er kun noen av grunnene til at Kreta fremdeles beholder ledertrøya i kategorien "populære feriesteder". 

Kreta opplever i disse dager en slags renessanse. I likhet med Mallorca, og andre øyer i Middelhavet, har Kreta en periode vært stemplet (eller snarere utskjelt) som en ren charterdestinasjon. Ikke et vondt ord om charterturisme, for uten denne ferietypen ville mange av Europas mest kjente reisemål hatt trange kår. Men Kreta begynner å avsløre andre sider av seg selv og tilby andre ferieformer der du kan oppdage og betrakte Kreta fra helt nye vinkler. Samtidig kan du fortsatt oppleve et livlig natteliv, et deilig klima og en vakker natur. Kombinert med spennende historie som alltid er tilstedeværende. 

Heldigvis kan vi avkrefte fordommene om Kreta. Vi setter fokus på Kretas kjente og mindre kjente severdigheter og krydrer dem med uante muligheter til å oppleve øyas særpregede kultur og natur. Kreta har blitt "trendy". Uansett om det er snakk om par som ønsker tid på egenhånd eller familier som gjerne vil oppleve en ny og barnevennlig måte å kombinere badeferien på. Med opphold på et mindre hotell med lokalt preg og vekk fra masseturismens episenter. 

Vi i Solfaktor tilbyr pakkereiser til Kreta med fly, bilutleie og opphold på enten hotell eller i ferieleilighet. Vi har konsentrert oss om den nordlige delen av Kreta, der du kan fly direkte til både Chania og Heraklion. Vi gleder oss til å ønske velkommen til en øy der kropp og sjel berikes, og der du får mye for feriebudsjettet. 

>> Se alle hoteller og reiser til Kreta med Solfaktor

Santorini

- Vulkanøyen som er skapt for både familieferie og romantikk

Som mange andre greske øyer kan Santorini danne en perfekt ramme på en ferie i Hellas for hele familien. Barna vil elske vulkanøyas strender som kommer i forskjellige farger. Røde, sorte og hvite. Dette skyldes mineralene som kommer fra den vulkanske undergrunnen. For barna kan det være fascinerende at sand kan ha en annen farge enn det vi er vant til! Men, pass på føttene i sommervarmen - den sorte sanden blir ekstremt varm. 

De fascinerende klippeformasjonene rundt strendene gjør strandlivet på Santorini til noe utenom det vanlige. Den varme sanden og det forfriskende krystallblå havvannet frister store deler av året. Selv i vintermånedene har det hendt at temperaturene har sneket seg opp over 25 grader, men det er varmest og mest solrikt mellom mai og oktober. Og badevannet begynner å bli varmt fra og med juni. 

Santorini er ikke minst kjent for å være en av de beste destinasjonene i Hellas for å pleie kjærligheten. Den vakre middelhavsøya ligger på en vulkan som fremdeles er aktiv. Med et krater som ligger under havet. De vulkanske månelandskapene gjør inntrykk under en ferie på Santorini, og utsikten over undervannskrateret i solnedgangen setter den romantiske prikken over i-en etter en feriedag med fokus på deg selv og din partner.

>> Opplev Santorini med Solfaktor - se alle reiser

Rhodos

Den vakre og historisk interessante vulkanøya Rhodos er en klassisk feriedestinasjon i Hellas, og det med god grunn. Øya har kilometervis med tiltrekkende strender, et fjellrikt landskap, spennende klippeformasjoner, korsridderslott, stemningsfulle kirker og én av de fineste og best bevarte middelalderbyene i Sør-Europa, nemlig Rhodos by

Rhodos er en øy man kan forelske seg i igjen og igjen. Hvis vi forteller deg at øya også byr på åtte måneders årlig solgaranti er det forståelig om du får et tilfelle av akutt reisefeber. Det er du heller ikke alene om! 

Hvert år har Rhodos opp mot to millioner besøkende - pluss de mange cruisegjestene som hopper i land en liten stund - og det utrolige er at øya forblir like vakker, gresk og sjarmerende som den alltid har vært. Til tross for det årlige mylderet av feriegjester. Men du behøver ikke å tilbringe hele ferien din tett på store flokker av andre reisende.

Rhodos' vennlige befolkning er kjent for å være stolte av øya og bevisste på å bevare dens særpreg. Akkurat dét er ikke vanskelig å forstå når man opplever hvor rik Rhodos er på natur, kultur og historie. Øya er fortsatt tydelig preget av at den har vært dominert av mange forskjellige kulturer opp gjennom tiden. Dette gjør din ferie på Rhodos til et dypdykk ned i Europas brokete historie - alt mens du slapper av og nyter solen, maten og det deilige havvannet. 

>> Inspirasjon til din ferie på Rhodos, hoteller og reiser med Solfaktor

Reisemål i Hellas

 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Kreta
  525 hoteller
  Lange, barnevenlige strender ved det turkisblå havet, en perlerekke av sjarmerende kystbyer, spennende oldtidsruiner, imponerende fjellandskaper og ikke minst et solrikt klima gjør Kreta til et av Middelhavets mest attraktive reisemål.
 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Rhodos
  265 hoteller
  Solrike Rhodos er med sin vakre natur, historiske severdigheter og ikke minst kilometervis med flotte, uspolerte strender, perfekt til en opplevelsesrik badeferie. Gled deg også til hyggelige tavernær og resturanter hvor du kan nyte det greske kjøkkenet.
 • Kos
  109 hoteller
  Hvis du drømmer om vakre sandstrender, delikat middelhavsmat på hyggelige tavernær, gresk kultur og masser av sol, bør du reise til Kos, som er det perfekte reisemålet for både vennegrupper, par og familier som ønsker å nyte en avslappende ferie.
 • Korfu
  100 hoteller
  Hvis du ønsker å feriere med en god blanding av historie og greske tradisjoner samt frodig natur, fantastiske strender og et levende natteliv, så vil en reise til Korfu kunne tilby deg alt dette og mer til.
 • Santorini
  91 hoteller
  Det er vanskelig å overdrive hvor vakkert det er på Santorini. Det er nesten umulig å ikke falle helt pladask over de fantastiske utsiktene på øyas vestside, hvor sjarmerende kritthvite hus med deres karakteristiske blå dører og skodder sprer ... seg ned fra fjellsidene. På den mere flate øykysten kan du nyte det krystallklare havet fra fantastiske strender med svart lavasand. Les mer
 • Zakynthos
  46 hoteller
  På den sørligste av de Joniske øyer, Zakynthos, kan du bre deg utover noen av Hellas beste strender, fordype deg i lokale delikatesser på stemningsfulle tavernær, nyte møtet med den vennlige lokalbefolkningen og utforske spennende severdigheter.

Populære hoteller i Hellas

Hellas, Rhodos, Faliraki
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Rhodos, Kalithea
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Rhodos, Faliraki
 • Nærmeste flyplass: 16 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Slik booker du en rimelig ferie til Hellas

Tast dine ferieønsker inn i søkemaskinen og finn enkelt en fleksibel ferie i Hellas, som passer til deg og dine planer. Velg mellom avreise fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand - vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper og kombinerer med våre hoteller i Hellas. Du får en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet, til nettets beste pris. Escape Travel Group er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.

Til deg som skal feriere i Hellas har vi her samlet utvalgt informasjon og fakta om landet. Du kan få mer informasjon og fakta om de forskjellige destinasjonene under hvert enkelt reisemål eller lese mer på bloggen vår. Vi tilbyr avganger til Hellas fra alle flyplasser og du kan reise i nøyaktig det antall dager du ønsker. I søkemaskinen finner du aktuell informasjon om fly, avreisedatoer og mer.

Regioner

Hellas' nåværende 13 regioner ble fastsatt ved en bestemmelse i 1987, som avløste de frem til da gjeldende historisk-geografisk inndelte regionene. Likevel spiller disse eldre regionene fremdeles en rolle i den folkelige omtalen av de greske regionene og i mange beskrivelser og statistikker i Hellas. 

Følgende nyere regioner ble gjeldende fra 1987:

- Attika, som blant annet inkluderer Athens byområde

- Sentral-Hellas som ligger nord for Attika og sør for Thessalia

- Sentral-Makedonia, som ligger i den nordlige delen av landet, på grensen til landet Makedonia

- Øya Kreta, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet

-  Øst-Makedonia og Thrakia, som grenser til Sentral-Makedonia i vest, Bulgaria i nord og Tyrkia i øst

- Epirus i det nordvestlige hjørnet av landet

- De joniske øyer på den vestlige siden av det greske fastlandet

- De nordre egeiske øyer som ligger i den nordøstlige delen av Egeerhavet 

- Peloponnes, som inkluderer den største delen av den peleponnesiske halvøya

- De søndre egeiske øyene, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet

- Thessalia, som ligger ut mot Egeerhavet i øst og grenser til Vest-Makedonia og Sentral-Makedonia i nord, samt Epirus i vest

- Vest-Hellas, som ligger sør for Epirus med De joniske øyer på sin vestlige flanke

- Vest-Makedonia, som ligger mellom Epirus på den vestlige siden og Sentral-Makedonia på den østlige siden 

I tillegg til disse 13 regionene har Hellas en autonom teokratisk stat, Athos-halvøya, som formelt ble etablert i år 963. 

Vær og klima

Hellas har hovedsakelig et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, våte vintre. Middelhavsklimaet gjør seg gjeldende ved alle kystområdene i landet, og dem er det som kjent mange av, samt Athen, Peloponnes og deler av Sentral-Hellas

De fjellrike regionene i den nordvestlige delen av landet, i regioner som Thessalia, Sentral-Hellas, Vest-Makedonia og Epirus, har et alpint klima med betydelige snøfall om vinteren. Dette gjelder også den mest fjellrike delen av sentrale Peloponnes

I de indre delene av det nordlige Hellas, i regioner som Sentral-Makedonia og Øst-Makedonia og Thrakia, er det et temperert klima med kalde vintre og varme, tørre somre med hyppig tordenvær. 

Språk

Gresk er et indoeuropeisk språk og det indoeuropeiske språket synes å være tettest beslektet med de indoariske og iranske språkene. I tillegg armensk, noe som kan antyde en felles opprinnelse i et hypotetisk indoeuropeisk urhjem. 

Det finnes vitnesbyrd om tekster på oldgresk helt tilbake til det 15. århundret f.Kr. D.v.s. omtrent 100 år etter begynnelsen av den mykenske kulturen. Men når gresk i sin urform kom til vår tids Hellas hersker det fremdeles store diskusjoner. Siden det niende århundret f.Kr. har gresk blitt skrevet med det greske alfabetet, som er en avledning av det fønikiske alfabetet. Før denne tiden ble det skrevet med den berømte linear B-skriften eller med det kypriotiske syllabarium. Senere ble gresk Det bysantinske rikets offisielle hovedspråk (fra 650 e.Kr.) og et alminnelig utbredt lingua franca i Middelhavsområdet i antikken. 

I dag snakkes den moderne versjonen av gresk, som oftest kalt nygresk på norsk, av ca. 15 millioner mennesker. Hovedsakelig i Hellas, men også av mindre grupper på og i Kypros, Balkan, Egypt, Bulgaria, Albania og Tyrkia

I Hellas snakkes det også en rekke såkalte minoritetsspråk som bulgarsk, tyrkisk, romani, albansk, arumensk og arvantika. Jødespansk - det sefardiske blandingsspråket som også ofte kalles ladino - snakkes fremdeles av noen få tusen jøder i landet. 

Religion

Den greske grunnloven betrakter den gresk-ortodokse kristendommen som landets "herskende" tro, men sikrer samtidig religionsfrihet for alle trosretninger. Hellas er det eneste landet i verden med den ortodokse kirken som statsreligion. 

I en undersøkelse fra 2010 svarte en gruppe som tilsvarer 79% av den greske befolkningen at de er troende, mens nesten 16% svarte at de var sterkt religiøse, som er det høyeste antallet sterkt troende blant de europeiske landene. Kun 3,5% av de spurte svarte at de aldri går i kirken, noe som er et ekstraordinært lavt tall, også sammenlignet med andre sørlandske land der religionen fremdeles spiller en stor rolle, f.eks. Italia, Portugal eller Spania

Det menes å være rundt 100 000-140 000 muslimer, 50 000 katolikker, 30 000 Jehovas Vitner og 30 000 protestanter i Hellas. I rundt år 1900 var halvparten av byen Thessalonikis innbyggere sefardiske jøder (rundt 80 000), men etter den tyske okkupasjonen og holocausten under andre verdenskrig er antallet helt nede på mellom 6000 og 7000 for hele Hellas i dag. 

Fantastisk natur

Hellas' natur defineres i vid utstrekning av landets lange kystlinje som blant annet er så lang på grunn av de nesten utallige greske øyene. Med sin til sammen 13 676 kilomter lange kystlinje har Hellas den ellevte-lengste kystlinjen i verden og på byr en rekke vidunderlige strender.

Det ligger totalt mellom 1200 og 6000 øyer i Hellas, avhengig av hvor mange man teller med (basert på hvilken minimumstørrelse man bruker i opptellingen). Av disse mange hundre øyene er 227 bebodde, og det er disse øyene som utgjør de mest populære reisemålene for Hellas` feriegjester. Den største greske øya - som også er den femte-største i Middelhavet - er Kreta, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet. Den nest største, og for mange nordmenn ukjente øya, er Evia. Som ligger rett utenfor det greske fastlandet, på den østlige siden. Deretter følger Rhodos og Lesbos som begge ligger i Egeerhavet. 

Et fjellrikt land

Et annet naturfenomen som kjennetegner Hellas er de mange fjellene. Hele 80% av landet består av enten fjell eller bakker, noe som gjør Hellas til et av de mest fjellrike landene i Europa. Det høyeste fjellet er Olympos på 2917 m.o.h. som ligger på grensen mellom regionen Thessalia og de tre makedonske regionene, ca. 80 kilometer fra byen Thessaloniki

I den nordligste regionen Øst-Makedonia og Thrakia er det tette, antikke skoger, deriblant den berømte Dadia-skogen. I regionene Thessalia og Sentral-Makedonia og Thrakia kan man dessuten finne store sletter. Det er også i disse regionene Hellas har sine landbruksmessige nøkkelregioner. 

Offisielle helligdager i Hellas

1. januar: Nyttårsdag

6. januar: Helligtrekongersdag

25. mars: Uavhengighetsdag

1. mai: Arbeidernes kampdag

15. august: Marias himmelfart

28. oktober: Nasjonaldag

25.-26. desember: Jul

Vennligst bemerk deg at Fastesøndag, Langfredag, 2. påskedag og 2. pinsedag har skiftende datoer fra år til år. 

Andre linker

Hva sier gjestene i Hellas?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 27 anmeldelser