Reiser til Hellas

Ferie i Hellas er synonymt med strålende sol, krystallklart hav, hvitkalkede hus, idylliske småbyer og tzatziki. Finn ditt greske favorittsted og bestill en rimelig reise til Hellas med Solfaktor i dag!

Hellas er et av Europas mest populære reisemål. Landet ble erklært uavhengig i 1821, men det gresktalende folks historie går flere tusen år tilbake. Den greske antikken utgjør en stor kulturarv og minnesmerker fra denne tiden utgjør Hellas sine viktigste turistattraksjoner. Du kan velge mellom utallige reisemål på ferie til Hellas. Landet består av et stort og vidstrakt fastlandsareal i nord og mange øyer og øygrupper både vest for fastlandet og i Egeerhavet sør for fastlandet. Nordmenn besøker Hellas både for en solrik ferie i vakker natur, men også for å oppleve antikke templer, rik historie og stolte tradisjoner. I sommerhalvåret er de greske øyene et stort trekkplaster både for familier på aktiv ferie, ungdommer som ønsker et livlig natteliv, romantisk kjærestetur og historisk oppdagelsesferd. 

Det er få land som kan skilte med så mange kjente ferieøyer som Hellas. Landet har ca. 1400 øyer totalt hvorav rundt 200 er bebodde.  Den mest populære av de greske øyene er uten tvil Kreta som også er den største øya. Mange barnefamilier legger ferien til de større øyene, Kreta og Rhodos, da disse byr på mange fasiliteter og barnevennlige strender. Er du ute etter fest og moro er det populært å velge livlige øyer som Kos og Korfu, mens blant annet Symi, Karpathos og Thassos byr på en roligere, avslappende atmosfære. Det finnes flere øyer i Hellas som egner seg for windsurfing om du er ute etter aktiv ferie, og skal du pleie kjærligheten er Santorini et yndet reisemål for kjærestepar. 

Det er også gode muligheter for å kombinere strand og storby på ferie i Hellas. Bo noen netter i Athen med shopping, historiske monumenter og livlig natteliv, og ta en av de mange fergene videre til nærliggende øyer som Hydra og Serifos. Du kan også besøke autentiske og romantiske ferieperler på fastlandet, som for eksempel Parga. På reise i Hellas finner du definitivt noe for alle – det handler om å velge riktig feriested for deg og dine. 

Reise til Kreta

Kreta ligger mellom Egeerhavet og det østlige Middelhavet, og er den største øya i Hellas og femte største i Middelhavet. Øya er delt inn i  fire regionsenter: Lasithi, Iraklio (Heraklion), Rethymnon og Chania. Solfaktor fokuserer på den nordlige delen av Kreta og tilbyr direktefly til både Chania og Heraklion. Du får pakkereiser til hele familien inkludert fly, bilutleie og opphold på enten hotell eller ferieleilighet. 

Nordmenn på ferie i Hellas har besøkt Kreta i flere tiår og øya har blitt et av våre mest populære reisemål i Europa. Lange strender, behagelig temperaturer, deilig middelhavskjøkken og hyggelig lokalbefolkning er bare noen av grunnene til at vi vender tilbake til Kreta år etter år. Du får også mye for pengene her – enten du skal på avslappende familieferie, fest og moro med vennegjengen eller kjærestetur på aktiv ferie. Kreta har noe for alle. 

I likhet med Mallorca og andre steder i Middelhavet har Kreta lenge vært stemplet som en ren charterdestinasjon i Hellas. Ikke et vondt ord om charterturisme, for denne ferietypen redder mange av Europas mest kjente reisemål, men Kreta opplever i disse dager en renessanse. Den største øya i Hellas avslører stadig flere sider av seg selv som bringer frem nye ferieformer og muligheter. Opplev Kreta sin spennende historie og særpregede natur, utforsk ukjente severdigheter og bo på mindre lokale hotell bort fra de store turist-knutepunktene.

Reise til Santorini

Santorini er den sørligste øya av Kykladene og et kjært reisemål både på familieferie og romantisk parferie i Hellas. Den vakre vulkanøya er del av et krater under havet som danner en åpen lagune med to aktive vulkaner. Det gir Santorini et unikt særpreg – imponerende klippeformasjoner, vulkanske månelandskap, krystallblått hav og strender med ulike sandfarger. Strender med både rød, svart og hvit sand skyldes mineraler som kommer fra den vulkanske undergrunnen. Men pass på føttene; spesielt den svarte sanden blir ekstremt varm. Turister som besøker Hellas trekker til Santorini store deler av året, og selv i vintermånedene har det hendt at temperaturene strekker seg over 25 grader. Men det er mest solrikt og varmest temperatur på land og i vann mellom mai og oktober.

Santorini er kjent som et av de beste stedene i Hellas for å pleie kjærligheten. Den vakre øya byr på romantikk med smale gater, koselige restauranter og en utsikt som kan ta pusten fra en. Nyt spektakulære solnedganger over undervannskrateret og la kjærligheten blomstre.

Reise til Rhodos

Den historiske vulkanøya Rhodos er en klassisk feriedestinasjon i Hellas, og et sted mange vender tilbake til år etter år. Ikke bare er øya yndet for kilometervis med tiltrekkende strender, fjellrike landskap, imponerende klippeformasjoner og historisk særpreg – det behagelige klimaet på øya frister med 8 måneders solgaranti. Her kan du nyte en deilig sol- og badeferie fra tidlig vår til sen høst, og det er noe som tiltrekker seg turister fra hele verden. Hvert år har Rhodos opp imot to millioner besøkende, i tillegg til de mange cruiseturistene som hopper i land en liten stund. Likevel holder øya på sitt særpreg og sjarm, og du finner steder som er mer skjermet fra folkehavet av turister. En ferie til Hellas og Rhodos gir deg et innblikk i øyas rike kultur, natur og historie, samtidig som du kan nyte den varme solen og det deilige badevannet.

Rhodos er den største øya av Dodekanesene i Egeerhavet. Rhodos by ligger på nordspissen av øya og består av to deler; den nyere bydelen og gamlebyen. Den nyere bydelen er preget av hoteller og turistfasiliteter, mens gamlebyen er en av de best bevarte middelalderbyene i Hellas og Sør-Europa. Her finner du flotte byggverk og kirker, korsridderslott, trange smug innenfor befestede murer og en blanding av bysantinsk, romersk og tyrkisk arkitektur. Gamlebyen i Rhodos by står på UNESCOs verdensarvliste. 

Hvem vil verdsette en reise til Hellas?

Hellas har noe for alle og en natur som kan være alt fra frodig til tørr og blåsete. Hellas passer for alle typer reisende og det meste handler om å velge riktig feriested. En festøy, en rolig øy, en øy som egner seg for windsurfing eller en øy som egner seg til andre aktiviteter. Barnefamilier velger ofte en av de større øyene med mange fasiliteter og et stort utvalg av barnevennlige strender, men du kan også kombinere storbyferie med strandferie. Bo noen netter i Hellas sin hovedstad Athen og hopp senere på én av de utallige fergene som går ut til nærliggende øyer som Hydra og Serifos.

Det tar ca fire timer å fly fra Norge til Hellas, men flytiden avhenger av hvor i Hellas du skal. For eksempel er øya Thessaloniki nærmest Oslo Gardermoen med en flytid på kun 3 timer og 40 minutter, mens øya Karpathos er lengst unna med en flytid på ca. 4 timer og 25 minutter. Det går direkteflyvninger til flere steder i Hellas, blant annet hovedstaden Athen, Kreta og Rhodos. Mange av de mindre greske øyene har ikke flyplasser, og da er du avhengig av å ta ferge.
 

Når er det best å reise til Hellas?

Hellas kan friste med et middelhavsklima i kystområdene og de lavereliggende delene av innlandet med milde, fuktige vintrer og varme, tørre somrer. Den greske naturen er både frodig og tørr, og flere steder er det mye vind. Høysesongen i Hellas er sommerhalvåret, og den beste tiden å besøke landet om du ønsker sol- og badeferie er fra mai til september. På denne tiden kan du nyte behagelig temperaturer mellom 25°C og 30°C i luften. De sydligste øyene som Kreta og Rhodos har deilig sommervær langt ut i oktober, og hit er det ofte mulig å finne rimelige høstreiser.

Hellas som reisemål

Det tar ca fire timer å fly fra Norge til Hellas, men flytiden avhenger av hvor i Hellas du skal. For eksempel er øya Thessaloniki nærmest Oslo Gardermoen med en flytid på kun 3 timer og 40 minutter, mens øya Karpathos er lengst unna med en flytid på ca. 4 timer og 25 minutter. Det går direkteflyvninger til flere steder i Hellas, blant annet hovedstaden Athen, Kreta og Rhodos. Mange av de mindre greske øyene har ikke flyplasser, og da er du avhengig av å ta ferge. Hellas har et godt utbygd fergenettverk for å komme seg enkelt mellom øyene, men det er ofte bare et par daglige avganger. Derfor kan det være lurt å planlegge fly og ferge på forhånd slik at ankomsten med fly korresponderer med fergeavgang videre til øyene.

En reise til Hellas er noe alle burde oppleve.

Reisemål i Hellas

 • Gjesteanmeldelser 7,8
  Egeerhavet
  855 hoteller
  Dra på ferie til Hellas og opplev øyparadiset og de greske øyene i Egeerhavet. Besøk idylliske byer med ikoniske blå og hvite hus, pittoreske strender med turkist vann og en gjestfri befolkning. Finn din ferie hos Solfaktor!
 • Gjesteanmeldelser 7,8
  Kreta
  855 hoteller
  Lange, barnevenlige strender ved det turkisblå havet, en perlerekke av sjarmerende kystbyer, spennende oldtidsruiner, imponerende fjellandskaper og ikke minst et solrikt klima gjør Kreta til et av Middelhavets mest attraktive reisemål.
 • Gjesteanmeldelser 7,8
  Rhodos
  352 hoteller
  Solrike Rhodos er med sin vakre natur, historiske severdigheter og ikke minst kilometervis med flotte strender. Perfekt til en opplevelsesrik badeferie. Gled deg også til hyggelige tavernær og resturanter hvor du kan nyte det greske kjøkkenet.
 • Santorini
  291 hoteller
  Det er vanskelig å overdrive hvor vakkert det er på Santorini. Det er nesten umulig å ikke falle helt pladask over de fantastiske utsiktene på øyas vestside, hvor sjarmerende kritthvite hus med deres karakteristiske blå dører og skodder sprer ... seg ned fra fjellsidene. På den mere flate øykysten kan du nyte det krystallklare havet fra fantastiske strender med svart lavasand. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,0
  Athen
  189 hoteller
  Opplev det fascinerende møtet mellom den antikke og moderne verden i Athen. Den greske hovedstaden er ikke bare en gullgruve av kulturhistoriske severdigheter, men byen er også kjent for å være et slaraffenland for shoppinglystne reisende og ... har et stort utvalg av restauranter som serverer greske spesialiteter. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 7,1
  Korfu
  148 hoteller
  Hvis du ønsker å feriere med en god blanding av historie og greske tradisjoner samt frodig natur, fantastiske strender og et levende natteliv, så vil en reise til Korfu kunne tilby deg alt dette og mer til.

Populære hoteller i Hellas

Hellas, Egeerhavet, Kreta, Malia
9,4
Fantastisk
1037 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 31 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Egeerhavet, Kreta, Kapsalianá
9,8
Fantastisk
261 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 80 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Hellas, Egeerhavet, Kreta, Gerani
9,1
Fantastisk
334 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 35 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Slik booker du en rimelig ferie til Hellas

Tast dine ferieønsker inn i søkemaskinen og finn enkelt en fleksibel ferie i Hellas, som passer til deg og dine planer. Velg mellom avreise fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand - vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper og kombinerer med våre hoteller i Hellas. Du får en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet, til nettets beste pris. Escape Travel Group er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.

Til deg som skal feriere i Hellas har vi her samlet utvalgt informasjon og fakta om landet. Du kan få mer informasjon og fakta om de forskjellige destinasjonene under hvert enkelt reisemål eller lese mer på bloggen vår. Vi tilbyr avganger til Hellas fra alle flyplasser og du kan reise i nøyaktig det antall dager du ønsker. I søkemaskinen finner du aktuell informasjon om fly, avreisedatoer og mer.

Regioner

Hellas sine nåværende 13 regioner ble fastsatt ved en bestemmelse i 1987, som avløste de frem til da gjeldende historisk-geografisk inndelte regionene. Likevel spiller disse eldre regionene fremdeles en rolle i den folkelige omtalen av de greske regionene og i mange beskrivelser og statistikker i Hellas. 

Følgende nyere regioner ble gjeldende fra 1987:

- Attika, som blant annet inkluderer Athens byområde

- Sentral-Hellas som ligger nord for Attika og sør for Thessalia

- Sentral-Makedonia, som ligger i den nordlige delen av landet, på grensen til landet Makedonia

- Øya Kreta, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet

-  Øst-Makedonia og Thrakia, som grenser til Sentral-Makedonia i vest, Bulgaria i nord og Tyrkia i øst

- Epirus i det nordvestlige hjørnet av landet

- De joniske øyer på den vestlige siden av det greske fastlandet

- De nordre egeiske øyer som ligger i den nordøstlige delen av Egeerhavet 

- Peloponnes, som inkluderer den største delen av den peleponnesiske halvøya

- De søndre egeiske øyene, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet

- Thessalia, som ligger ut mot Egeerhavet i øst og grenser til Vest-Makedonia og Sentral-Makedonia i nord, samt Epirus i vest

- Vest-Hellas, som ligger sør for Epirus med De joniske øyer på sin vestlige flanke

- Vest-Makedonia, som ligger mellom Epirus på den vestlige siden og Sentral-Makedonia på den østlige siden 

I tillegg til disse 13 regionene har Hellas en autonom teokratisk stat, Athos-halvøya, som formelt ble etablert i år 963. 

Vær og klima

Hellas har hovedsakelig et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, våte vintre. Middelhavsklimaet gjør seg gjeldende ved alle kystområdene i landet, og dem er det som kjent mange av, samt Athen, Peloponnes og deler av Sentral-Hellas

De fjellrike regionene i den nordvestlige delen av Hellas, i regioner som Thessalia, Sentral-Hellas, Vest-Makedonia og Epirus, har et alpint klima med betydelige snøfall om vinteren. Dette gjelder også den mest fjellrike delen av sentrale Peloponnes

I de indre delene av det nordlige Hellas, i regioner som Sentral-Makedonia og Øst-Makedonia og Thrakia, er det et temperert klima med kalde vintre og varme, tørre somre med hyppig tordenvær. 

Språk

Gresk er et indoeuropeisk språk og det indoeuropeiske språket synes å være tettest beslektet med de indoariske og iranske språkene. I tillegg armensk, noe som kan antyde en felles opprinnelse i et hypotetisk indoeuropeisk urhjem. 

Det finnes vitnesbyrd om tekster på oldgresk helt tilbake til det 15. århundret f.Kr. D.v.s. omtrent 100 år etter begynnelsen av den mykenske kulturen. Men når gresk i sin urform kom til vår tids Hellas hersker det fremdeles store diskusjoner. Siden det niende århundret f.Kr. har gresk blitt skrevet med det greske alfabetet, som er en avledning av det fønikiske alfabetet. Før denne tiden ble det skrevet med den berømte linear B-skriften eller med det kypriotiske syllabarium. Senere ble gresk Det bysantinske rikets offisielle hovedspråk (fra 650 e.Kr.) og et alminnelig utbredt lingua franca i Middelhavsområdet i antikken. 

I dag snakkes den moderne versjonen av gresk, som oftest kalt nygresk på norsk, av ca. 15 millioner mennesker. Hovedsakelig i Hellas, men også av mindre grupper på og i Kypros, Balkan, Egypt, Bulgaria, Albania og Tyrkia

I Hellas snakkes det også en rekke såkalte minoritetsspråk som bulgarsk, tyrkisk, romani, albansk, arumensk og arvantika. Jødespansk - det sefardiske blandingsspråket som også ofte kalles ladino - snakkes fremdeles av noen få tusen jøder i landet. 

Religion

Den greske grunnloven betrakter den gresk-ortodokse kristendommen som landets "herskende" tro, men sikrer samtidig religionsfrihet for alle trosretninger. Hellas er det eneste landet i verden med den ortodokse kirken som statsreligion. 

I en undersøkelse fra 2010 svarte en gruppe som tilsvarer 79% av den greske befolkningen at de er troende, mens nesten 16% svarte at de var sterkt religiøse, som er det høyeste antallet sterkt troende blant de europeiske landene. Kun 3,5% av de spurte svarte at de aldri går i kirken, noe som er et ekstraordinært lavt tall, også sammenlignet med andre sørlandske land der religionen fremdeles spiller en stor rolle, f.eks. Italia, Portugal eller Spania

Det menes å være rundt 100 000-140 000 muslimer, 50 000 katolikker, 30 000 Jehovas Vitner og 30 000 protestanter i Hellas. I rundt år 1900 var halvparten av byen Thessalonikis sine innbyggere sefardiske jøder (rundt 80 000), men etter den tyske okkupasjonen og holocausten under andre verdenskrig er antallet helt nede på mellom 6000 og 7000 for hele Hellas i dag. 

Fantastisk natur

Hellas sin natur defineres i vid utstrekning av landets lange kystlinje som blant annet er så lang på grunn av de nesten utallige greske øyene. Med sin til sammen 13 676 kilomter lange kystlinje har Hellas den ellevte-lengste kystlinjen i verden og på byr en rekke vidunderlige strender.

Det ligger totalt mellom 1200 og 6000 øyer i Hellas, avhengig av hvor mange man teller med (basert på hvilken minimumstørrelse man bruker i opptellingen). Av disse mange hundre øyene er 227 bebodde, og det er disse øyene som utgjør de mest populære reisemålene for Hellas` feriegjester. Den største greske øya - som også er den femte-største i Middelhavet - er Kreta, som ligger i den sørlige delen av Egeerhavet. Den nest største, og for mange nordmenn ukjente øya, er Evia. Som ligger rett utenfor det greske fastlandet, på den østlige siden. Deretter følger Rhodos og Lesbos som begge ligger i Egeerhavet. 

Et fjellrikt land

Et annet naturfenomen som kjennetegner Hellas er de mange fjellene. Hele 80% av landet består av enten fjell eller bakker, noe som gjør Hellas til et av de mest fjellrike landene i Europa. Det høyeste fjellet er Olympos på 2917 m.o.h. som ligger på grensen mellom regionen Thessalia og de tre makedonske regionene, ca. 80 kilometer fra byen Thessaloniki

I den nordligste regionen Øst-Makedonia og Thrakia er det tette, antikke skoger, deriblant den berømte Dadia-skogen. I regionene Thessalia og Sentral-Makedonia og Thrakia kan man dessuten finne store sletter. Det er også i disse regionene Hellas har sine landbruksmessige nøkkelregioner. 

Offisielle helligdager i Hellas

1. januar: Nyttårsdag

6. januar: Helligtrekongersdag

25. mars: Uavhengighetsdag

1. mai: Arbeidernes kampdag

15. august: Marias himmelfart

28. oktober: Nasjonaldag

25.-26. desember: Jul

Vennligst bemerk deg at Fastesøndag, Langfredag, 2. påskedag og 2. pinsedag har skiftende datoer fra år til år. 

Andre linker

Hva sier gjestene i Hellas?

7,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 137 anmeldelser