Reiser til Heraklion

Heraklion er en travel havneby med fergeforbindelser til øyene i Egeerhavet, det greske fastlandet og andre havner på øya. Store deler av sentrum i byen er i dag bilfri, så du kan spasere rundt å oppleve fordums historie.

Heraklion er Kretas hovedstad og en travel havneby med fergeforbindelse til mange av de greske øyene i Middelhavet.

I det øyeblikket du kjører inn i Heraklion får du følelsen av storbyatmosfære med trafikk, yrende forretningsliv og folkeliv. Dette er den største byen på Kreta med øyas største havn og flyplass. Det bor ca 130 000 mennesker her og byen har vært hovedstad siden 1971.

Store deler av sentrum i byen er i dag bilfri så du kan spasere rundt å oppleve fordums historie, et godt utgangspunkt for en byvandring er havneområdet. Heraklion er en travel havneby med et utall fergeforbindelser til øyene i Egeerhavet, det greske fastlandet og andre havner på øya. I den gamle delen av havna ligger borgen Koules som ble bygget av venetianere på 1500 tallet, men ble navngitt av tyrkere, og ble bygget som beskyttelse mot okkupanter på samme måte som de tykke bymurene og vollgravene rundt hele byen. I havneområdet kan du nyte atmosfæren på en av restaurantene eller kafeene i området.

På motsatt side av den gamle havnen ligger 25.august gaten, som har navn etter massakren tyrkerne gjennomførte i 1898. Videre oppover i byen er både St.Titus katedralen og St Marks Basilica verd et besøk, og sistnevnte er i dag det kommunale kunstsenteret. Hjertet av Heraklion er Liondaria, møteplassen for en hyggelig prat og en kopp gresk kaffe eller bare handletur.

Ikke gå glipp av Agora, markedsgaten langs handlegaten med navnet “1866” etter et kretisk opprør. Her bør du ha god tid til å nyte syn og lukt av ferskmat og krydder. I sidegatene er det utallige små spisesteder med delikatesser fra havet. På toppen av markedsgaten ligger Kornarou-plassen oppkalt etter en av øyas diktere. Herfra er det kort vei til både Agios Minas katedralen og Frigjøringsplassen, Plateia Eleftherias. Her vil du også finne Arkeologisk Museum. Museet huser arkeologiske funn fra hele Kreta. Blant de mest verdifulle tingene er funn fra den første høykulturelle sivilisasjon, den minoiske kultur.

Om du skulle ha “fridager” til overs i ferien din, er det enkelt å leie seg en bil og ta seg en tur sørover. En tur til Knossos er nesten “et must”. Dessuten finnes det mange små maleriske landsbyer i et fruktbart landskap som strekker seg oppover i terrenget mot fjellene.

 

En by med dype røtter

Nettopp de historiske severdighetene gjør Heraklion til et enestående reisemål. Selvom byen de senere årene har opplevd et stigende besøkstall, er ikke dette en by som kun takke turismens inntog for sin eksistens. Heraklion har historiske røtter helt tilbake til bronsealderen, hvor nærliggende Knossos var sentrum for minoisk kultur og byen som satt på makten i den østlige delen av Middelhavet. Etter dens minoiske kulturs forfall opplevde Heraklion både opp og nedturer i de mange følgende århundre, hvor skiftende folkeslag tok makten over området og byen. 

Er du historisk interessert kan det varmt anbefales å sette av god tid til å utforske byens arkeologiske museum. Kombiner det gjerne med en tur ut til det minoiske palasset i Knossos som ligger på Kefala toppen bare rundt 6 km sør for Heraklion. Dette er ubetinget Kretas største severdighet, og i høysesongen kan det være kø for å komme inn. Det kan derfor være en fordel å komme tidlig.  

Museet og Knossos er ikke de eneste stedene hvor du kan merke historiens vingesus på en reise til Heraklion. Rundt om den gamle bydelen finner du en perlerekke av velbevarte, gamle bygningsverk. Men det er også mye annet enn historiske severdigheter å utforske i Heraklion.

Hva enn ditt hjerte begjerer

Regner man de ytre, moderne bydelene med, da har Heraklion over 200.000 innbyggere. Byen har derfor også alt hva du kan ønske deg av resturantlivet og shoppingmuligheter. Det er lett å reise til Heraklion, da Kretas største internasjonale flyplass ligger bare 5 km mot øst. Samtidig betyr den sentrale plasseringen på øyas nordkyst, at du lett kan reise videre fra Heraklion til stort sett alle andre byer på Kreta. 

Trenger du en forfriskende dukkert eller bare en pause fra bylivet i Heraklion, er det ikke langt til inviterende strender. Få kilometer mot vest finner du f.eks. Amoudara, en rundt 6 km lang sandstrand hvor det også er mange kafeer og underholdningsmuligheter for hele familien. 

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Hoteller i Heraklion

Populære hoteller i Heraklion

Hellas, Kreta, Heraklion
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Kreta, Heraklion
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Kreta, Heraklion
  • Nærmeste flyplass: 4 km
  • Nærmeste strand: ca. 5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)