Reiser til Kreta

En reise til Kreta i Hellas inviterer til en minneverdig ferie for hele familien. Her kan du oppleve fantastisk strandliv og spektakulære naturopplevelser, i kombinasjon med arkeologiske steder og historiske severdigheter. En ferie på Kreta byr også på kulinariske matopplevelser. Bestill en billig reise til Kreta med Solfaktor!

Kreta som reisemål

Kreta er den største øya i Hellas og den femte største i Middelhavet. Øya ligger mellom Egeerhavet og det østlige Middelhavet med over 600 000 innbyggere. Det er fire regioner på Kreta: Iraklio (Heraklion) som er den største, Lasithi, Rethymnon og Chania.

Kreta er et svært populært reisemål, spesielt for en sommerferie, som er kjent for sitt vakre landskap og rike historie. Her kan du nyte sol og bad på flotte strender og utforske historiske attraksjoner og spektakulært fjellandskap på din ferie. Med sitt varme middelhavsklima og gjestfrie befolkning er Kreta et ideelt valg for deg som ønsker å oppleve det greske øylivet på ferie.

>> Les mer om din ferie til Hersonissos her

>> Les mer om din ferie til Chania her

>> Les mer om din reise til Rethymnon her

Strandliv på Kreta

Ønsker du en ferie til syden er Kreta destinasjonen. Kreta er kjent for sine fantastiske strender. En av de mest fotograferte strendene på Kreta er Elafonissi-stranden, som ligger på vestkysten med turkisblått vann og rosa sanddyner.
På vestkysten finner du også den flotte Balos lagunen, omkranset av dramatiske klipper med krystallklart vann og hvit sand. Det er en liten fottur å komme seg til Balos lagunen eller du kan ankomme lagunen med båt.

Like ved Balos finner du den langstrakte Falassarna-stranden. Den har blitt ansett som en av de beste strendene i Hellas og er populær blant både turister og lokalbefolkningen på ferie. Her finner du mange fasiliteter og en rekke restauranter og barer, og stranden er perfekt for barnefamilier.

På den sørlige delen av Kreta ligger Preveli-stranden. Det er en flott strand som ligger ved elvemunningen av Kourtaliotiko-elven, kjent for sitt eksotiske utseende med palmer og frodig vegetasjon. Her renner det en liten elv gjennom stranden og det er mulighet for å utforske elveområdet ved å padle oppstrøms. I sør finner du også Agio Farago-stranden som er en skjult perle som kan nås på en kort fottur. Denne stranden er kjent for sine klipper, huler og uberørt natur. Det er et flott sted for dem på ferie som ønsker en roligere og mer avsidesliggende opplevelse.

Vai-stranden ligger på østkysten av Kreta og er den største av de to palmestrendene på øya. Stranden har gylden sand og krystallklart vann, og det er populært med vindsurfing på grunn av de sterke vindene i området.

Alt i alt vil du på reise til Kreta oppleve noe av det beste Hellas har å by på av strand, sol og bad.

Aktiviteter på Kreta

Hellas er et land med mye ulik natur og søker du en aktiv ferie er Kreta et ideelt alternativ. Med sin varierte og vakre natur er Kreta et flott sted for fjellvandring. Ta turen til Lefka Ori-fjellene, også kjent som De hvite fjell, som hovedsakelig består av kalkstein som strekker seg fra lys grå til blåaktig eller svart farge. Du kan også ta turen til Samaria-ravinen som er en av de lengste ravinene i Europa og strekker seg over 16 kilometer  Det er en utfordrende og minneverdig vandretur hvor du kan beundre den vakre naturen, klippeformasjonene og den imponerende utgangen ved stranden i Agia Roumeli. Det finnes også mange andre ruter og stier å utforske på en ferie til Kreta. Både i fjellene og langs kysten.

Med sine imponerende klippeformasjoner og bratte fjellsider tilbyr Kreta også flotte muligheter for klatring og fjellklatring. Utforsk klatreruter på fjell som Mount Dikti og Mount Kofinas, eller prøv deg på klatring langs kystklippene. Ønsker du heller å utforske Kreta på sykkel er det også gode muligheter for det. Kreta har et nettverk av stier og veier som passer for både terrengsykling og landeveissykling. Ta en tur gjennom olivenlunder, tradisjonelle landsbyer og langs kysten og nyt de vakre omgivelsene på din ferie til Kreta.

Hellas og de greske øyer er et paradis for vannsport på din sommerferie og Kreta er intet unntak. Det er et flott sted for dykking og snorkling med krystallklart vann og en rik undervannsverden. Her kan du utforske undervannsgrotter, rev og vraksteder. Oppleve det varierte marine livet som inkluderer fargerike fisker, sjøstjerner og skilpadder. Det er flere dykkesentre på øya som tilbyr sertifiseringer, guidede turer og utleie av utstyr. Du finner også mange aktiviteter over vann og langs Kreta sine mange strender kan du prøve vindsurfing, kiteboarding, vannski, seiling eller jetski. Mange strender har vannsportsentre som tilbyr utleie av utstyr og opplæring for alle nivåer.

Reiser du med barn er det opplagt å besøke Hersonissos og det store badelandet for å prøve ut de spennende vannskliene, eller gokartbanen.

Opplev Kreta fra fugleperspektiv – fly høyt over det fantastiske landskapet – ved å prøve paragliding. Det er profesjonelle paraglidingtjenester på Kreta som tilbyr tandemflyging og opplæring for deg som ønsker å prøve sporten.

Når er det best å reise til Kreta?

Kreta har et behagelig middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fuktigere vintre. Høysesongen er som i Hellas forøvrig, i sommermånedene, fra juni til august. Da er det solrikt med temperaturer rundt 30 grader. I denne perioden er det flest turister som reiser til Kreta og prisene er ofte høyere. Så det er lurt å være ute i god tid for å sikre deg de beste tilbudene. 
Ønsker du å styre unna den travleste perioden, og de høyeste prisene, er det fint å reise til Kreta på våren eller høsten. Fra mars til mai, eller september og oktober, er det mindre turister og fortsatt solrikt med mer behagelige temperaturer. I denne perioden er det perfekt å utforske den flotte naturen på fotturer og de mange historiske attraksjonene Kreta har å by på. 
Vinteren på Kreta er mild sammenlignet med andre europeiske destinasjoner. Temperaturen ligger på mellom 10 og 15 grader på dagtid, men det er mer utsatt for nedbør og det blir kjøligere på kveldstid.

Attraksjoner på Kreta

Kreta er som Hellas kjent for sin rike historie, vakre landskap og en rekke berømte attraksjoner. I nærheten av hovedstaden Heraklion ligger Knossos-palasset. Et av de mest betydningsfulle arkeologiske stedene på Kreta. Dette er en imponerende ruin fra minoisk tid som er knyttet til den legendariske Minotaurus-myten. Utforsk palassets imponerende strukturer, trappesystemer og bevarte veggmalerier for å lære om Kreta sin gamle sivilisasjon. Man finner også et arkeologisk område, “den minoiske byen”, bare 3 km fra Malia sentrum. De første utgravingene startet rundt 1915 og pågår fremdeles.

Spinalonga er en øy utenfor kysten av Kreta. Kjent for sin historie som en tidligere leprakoloni. Leprosarium (leprakoloni) er navnet på sykehusene som de spedalske ble lagt inn på i middelalderen, og der jobbet blant prester og munker som så det som sin plikt å hjelpe de smittede. Spinalonga er et populært turistmål hvor besøkende kan utforske de gamle leprakoloni-bygningene, befestninger og kirker. Du kommer deg hit med båt, vanligvis fra tettstedet Elounda.

Arkadiklosteret er et historisk kloster som ligger i nærheten av byen Rethymnon og er kjent for sin rolle i Kreta sin uavhengighetskamp på 1800-tallet. Klosteret har en imponerende arkitektur, klostergård og kirke som dateres tilbake til 1500-tallet. I tillegg et minnemonument dedikert til ofrene som døde i kampene som fant sted her. En annen viktig arkeologisk utgravning fra bronsealderen er Phaistos, som er knyttet til minoisk kultur og var den nest største byen på minoiske Kreta. Her finner du ruiner av palasser, templer og et imponerende amfiteater.

Det er også verdt å besøke gamlebyen i Chania på ferie til Kreta. Det er et sjarmerende og pittoresk område med brosteinsbelagte gater, venetianske havner og godt bevarte bygninger. Utforsk det gamle havneområdet med sine fargerike hus, det osmanske markedet og det imponerende Chania-fyrtårnet.

På østkysten av Kreta finner du den lille perlen Agios Nikolaos som er en sjarmerende liten by med ekte gresk atmosfære. Her går tiden ganske sakte og du har god tid til å slappe av og lese bøker. Rett på utsiden av Agios Nikolaos finner du oldtidsbyen Lato som dorere bygget 700 år før vår tidsregning.

>> Les mer om din ferie til Middelhavet her

>> Les mer om din ferie til Malia her

>> Les mer om din reise til Agios Nikolaos her

Matopplevelser og uteliv på Kreta

Matopplevelsene på Kreta er en viktig del av øyas kulinariske arv. I tillegg til Hellas sitt fantastiske kjøkken kan du på reise til Kreta glede deg over autentiske, kretiske retter som er rike på smak og tradisjon. Du finner restauranter og tavernaer som byr på fersk sjømat fra havet og lokalproduserte ingredienser som olivenolje, grønnsaker, frukt, urter og ost. Nyt tradisjonelle retter som moussaka og souvlaki, samt kretiske spesialiteter som dakos (en kretisk versjon av bruschetta). Du finner også et bredt utvalg av lokale viner og flere vingårder som tilbyr vinsmaking.  

Festglade turister tiltrekkes Kreta for et pulserende natteliv. De mest populære områdene for natteliv er Hersonissos og Malia hvor du finner populære bargater fulle av liv og moro, og mange nattklubber og strandklubber som tilbyr variert musikk og en livlig atmosfære. Det er også et yrende uteliv med flere barer og utesteder i byen Rethymnon, spesielt langs havnen.

Fly og hotell på Kreta

Det er enkelt å komme seg fra Norge til Kreta. Øya har to hovedflyplasser. Heraklion internasjonale Flyplass (HER) som ligger på øyas østside, og Chania internasjonale Flyplass (CHQ) som ligger på øyas vestside. Hvilken flyplass du reiser til avhenger av hvor på Kreta du skal, og flyturen fra Oslo Lufthavn Gardermoen til begge flyplassene tar ca 4 timer og 20 minutter.

Når du ankommer Kreta er det flere transportmuligheter tilgjengelig for å komme deg til ditt reisemål. Den enkleste måten er å ta taxi som du finner utenfor terminalbygningen. Et rimeligere alternativ er å ta buss og fra både Heraklion og Chania opererer busselskapet KTEL med forbindelser til flere destinasjoner. Alle med hyppige avganger. Mange velger også å ha leiebil på ferie til Kreta for å utforske øya i eget tempo. Du velger om du ønsker å bestille fly og hotell separat eller bestille en pakkereise med fly, hotell og eventuelt leiebil inkludert.

På reise til Kreta finner du et bredt utvalg overnattingsmuligheter. Reisemålet passer like godt uansett alder og situasjon. Enten du reiser med barn, i gruppe, som par eller alene.
Her kan du velge mellom store all-inclusive hoteller med mange fasiliteter, koselige boutique hoteller og gjestgiveri. Foretrekker du mer plass og privatliv finner du også mange flotte ferieleiligheter og feriehus på Kreta. Uansett hva dine preferanser er kan Solfaktor hjelpe deg å finne det beste alternativet for din ferie til Kreta og Hellas!

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Andre linker

Reisemål på Kreta

Populære hoteller på Kreta

Hellas, Kreta, Rethymnon
9,5
Fantastisk
466 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 67 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Kreta, Agia Pelagia
9,6
Fantastisk
487 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 28 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.4 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Kreta, Samonas
9,7
Fantastisk
11 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 32 km
  • Nærmeste strand: ca. 10 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene på Kreta?

7,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 147 anmeldelser