Reiser til Elounda

Elounda består av fire små landsbyer, pent beliggende i åsen som vender ned mot havet i Mirampelou-bukten, og med et bra utvalg av strender i og rundt byen er dette et feriested av høy klasse.

Elounda ligger i en lun og vakker vik ved Mirampelou-bukten og er et feriested av høy klasse.

Elounda består av fire små landsbyer, pent beliggende i åsen som vender ned mot havet i Mirampelou-bukten med et bra utvalg av strender i og rundt byen. Flere forfattere har brukt maleriske skildringer som beskriver havområdet som “en safir under den asurblå himmel”, eller “i sølvskimrende månelys”. Her gir landskapet inntrykk av du drømmer i våken tilstand.

Bare 1 km øst for sentrum finner du det historiske området, Olus, som har fra minoisk tid vært favorittstedet til flere legendefigurer. Etter et stort jordskjelv i år 780, sank hele landområdet og arkeologiske utgravinger i moderne tid har gjort funn som du blant annet kan se i Louvre og på museet i Agios Nikolaos.

I området rundt Elounda er det tilrettelagte turløyper, og en spasertur vil gi deg en fin anledning til å studere det flotte landskapet.
Bare 5 km videre nordover fra sentrum ligger landsbyen Plaka. Victoria Hislop beskriver denne landsbyen godt i boka “Øya”. Fra Plaka er det bare en 10 minutters båttur ut til øya Spinalonga som i perioden fra 1903 til 1957 var stedet der spedalske fra hele Hellas ble deportert. Øya har en rik historie og er i dag renovert og gjort om til et flott museum. Du kan bli med på arrangerte båtturer hit både fra Elounda og Agios Nikolaos.

I det lille sentrum av Elounda ligger et koselig torg hvor du kan nyte en god kopp gresk kaffe eller hygge deg i varme sommerkvelder med tradisjonell gresk mat. Det “hektiske” utelivet må du sørover til Agios Nikolaos for å finne.

Elounda er kjent for å ha en høy konsentrasjon av luksushoteller og resorts, men til tross for det litt eksklusive preget hersker det i dette tidligere fiskerværet en meget avslappet og nede-på-jorden-stemning. Så selv om Elounda, som ligger ved den smukke Mirabello-bukten på det nordøstlige Kreta cirka 12 km nord for Agios Nikolaos, må regnes blant de mer eksklusive feriebyene på Kreta, er det et reisemål for alle som drømmer om en avslappende ferie på Kreta i rolige omgivelser. 

Uberørte strender og historiske severdigheter

Utvalget av restauranter, barer og butikker i Elounda gjenspeiler dog at de besøkende her generelt har en del penger mellom hendene. Vil du hav enda mer å velge mellom, er det dog ikke mye mer enn 10 km ned langs kysten til den større feriebyen Agios Nikolaos. Selv om denne også har bevart mye av sin opprinnelige greske sjarme, er det dog litt mer liv og leven her med blant annet natteliv på flere barer og diskoteker.

Rett nord for den lille havnen i Elounda, hvor der stadig ligger små, fargerike fiskerbåter og vugger ved kaien, finner du omkring hele 300 meter sandstrand. Her er fint sand samt utleie av liggestoler og parasoller. Da Elounda ligger godt beskyttet inne i bukten, er det som regel ikke mange bølger her. Reiser du til Elounda for å nyte en avslappende ferie i det solrike klimaet ved det krystallklare Middelhavet, er stranden i Elounda dog ikke den eneste mulighet - langt fra.

Rett utenfor Elounda ligger således halvøyen Spinalonga (Kalydon) med flere små, idylliske strender som for eksempel Kolokytha-stranden, hvor du har optimale betingelser for en avslappet dag ved vannet. Kombiner eventuelt strandturen med vandreturer rundt på den vakre halvøyen. Det er også mulighet til å dra på en båttur fra Elounda eller den lille naboby Plaka ut til den lille festningsøyen ved den nordligste delen av Spinalonga. Øyen, som på første halvdel av 1900-tallet ble brukt som koloni for spedalske, er en av områdets mest berømte attraksjoner og et must å besøke for den historieinteresserte.

Det er også i bukten her ved Elounda og Spinalonga at du på en stille dag i det lave, klare vannet kan se restene av den historiske byen Olous, som i sin storhetstid mellom 500 og 200 år før vår tid formentlig huset over 30-40.000 innbyggere.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Hoteller i Elounda

Populære hoteller i Elounda

Hellas, Kreta, Elounda
7,8
Bra
182 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 69 km
  • Nærmeste strand: ca. 150 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Hellas, Kreta, Elounda
9,4
Fantastisk
239 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 68 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Kreta, Elounda
9,4
Fantastisk
644 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 67 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)