Reiser til Portugal

Portugal ligger helt sørvest i Europa og har Spania som eneste nabo. Landet har en lang kyst ut mot Atlanterhavet, slik at du her har alle muligheter for å nyte sol og strand. Portugal er også kjent for sine gode viner, hyggelige storbyer som Lisboa og Porto - og for golf. Madeira og Azorene tilhører også Portugal.

Portugals hovedstad, Lisboa, ligger vakkert til ved elven Tagus. Her kan du oppleve hyggelige gater og smug, mange kaféer, resturanter, butikker og kultur. Hvis du synes det er for mange turister i byer som Paris og Barcelona, vil du oppleve Lisboa som betydelig mindre påvirket av masseturisme. Byens egentlige sentrum ligger i bydelen Baixa, men den hyggeligste delen av byen er nok den eldste delen av byen Alfama.

Omtrent en halvtime med tog fra Lisboa ligger byens riviera med feriebyene Cascais og Estoril. Estoril har lenge vært feriebyen der Lisboas bedre borgerskap ferierer, og har et litt høyere prisnivå enn nabobyen Cascais. I Estoril ligger et berømte casino, som blant annet har vært scene for deler av Jemas Bond-filmen  «Agent 007 i Hennes Majestets hemmelige tjeneste» fra 1969.

300 kilometer nord for Lisboa ligger Porto, som er Portugals nest største by. Porto likner på Lisboa på mange måter: her finner man også mange hyggelige kvartaler, og byen ligger ved Douroelven. 

Lengst sør i Portugal ligger Algarvekysten. Her finner du en lang kyststrekning med masser av fine strender og gode forhold for windsurfing og kitesurfing, massevis av golfbaner og et gigantisk utvalg av restauranter og hoteller.

Madeira ligger langt ute i Atlanterhavet, omtrent 400 kilometer nord for Kanariøyene. Madeira er ikke kun én øy, men består av en hel gruppe av øyer: hovedøya, den nærliggende ferieøya Porto Santo og to mindre øyer, som vel og merke er ubefolket. Madeira kalles ikke uten grunn ofte for «blomsterøya». Her finner man flott natur og et fantastisk mangfold av blomster, busker og trær. Det finnes strender på Madeira, men du fleste som reiser hit ønsker å nyte naturen og de mange aktivitetene som Madeira byr på. Vandreferie på Madeira er en avslappende og populær ferieform.

Øygruppen Azorene ligger i Atlanterhavet og tilhører Portugal. For å reise hit må man fly over 1.500 kilometer vestover fra Lisboa. I likhet med Madeira, er Azorene kjent for sin flotte natur, og de fleste som besøker Azorene reiser hit for å nyte luften, landskapet og havet.

Azorene består av ni vulkanske øyer, som gjerne deles opp i tre forskjellige grupper: den østlige, den sentrale og den vestlige øygruppen.

Hvem vil elske Portugal?

Portugal er et stort land med masser av opplevelser. Her får du sol, strand, varme og massevis av aktivitetsmuligheter, men Portugal har også en lang historie som man kan dykke ned i, flott arkitektur, spennende gastronomi og gode viner.

Når bør man reise til Portugal?

Med sin beliggenhet i den sørvestlige delen av Europa er sommersesongen en del lenger enn hva som er tilfelle ved steder som den Franske Riviera og Italia. Temperaturer som tilsvarer en vanlig, norsk sommerdag kan du helt sør ved Algarvekysten oppleve allerede i april , og det er ofte varmt helt frem til november. Madeira er varm mer eller mindre året rundt, mens Azorene er noe kjøligere.

En rimelig ferie i Portugal med Solfaktor

Portugal er et fantastisk ferieland, og besøkende fra hele verden reiser til landet året rundt. Portugal kalles ofte for oppdagernes land. Sjøhelter som Henrik Sjøfareren og Vasco da Gama kartla verden og bidro til å legge fundamentet for Europas rikdom og utvikling i den sene middelalderen. På ferie i Portugal kan du oppleve arven etter de store oppdagerne. 

Det fantastiske klimaet, den vakre naturen og de skjønneste strender gjør en ferie i Portugal til en fantastisk opplevelse, og gjør at mange reisende vender tilbake hit. Landet byr på en stolt historie med eventyrlige slott og palasser, autentiske byer som summer av liv og en imøtekommende lokalbefolkning. Glimrende hoteller finnes over hele landet, som forøvrig byr på en fantastisk gastronomi. 

Kanskje er det nettopp derfor de fleste som har besøkt landet reiser småforelsket hjem. Det er med andre ord vanskelig å ikke falle pladask for Portugal!

En fantastisk ferie i et vennlig land

Portugisernes vennlighet er sjelden like sprudlende og høyrøstet som hva italienerne er kjente for; til å være et søreuropeisk folkeferd er portugiserne generelt bemærkelsesværdig rolige. Men, gjestfriheten og imøtekommenheten er ikke til å ta feil av når man er på ferie i Portugal. En undervurdert hjertelighet kan det kanskje kalles, hvilket ofte passer godt for oss nordboere, som hjemmefra er vandt til en viss tilbakeholdenhet.

Få mennesker er så enkle å omgås for besøkende som portugiserne. Som turist i Portugal vil du virkelig føle deg som hjemme – uansett om du besøker en storby, et turistresort eller en landsby. Selv om det kanskje er noe overdrevet å kalle Portugal for “Europas best bevarte hemmelighet” – ettersom at flere og flere turister, med god grunn, oppdager de vidunderlige sidene ved å feriere her - er det fortsatt relativt enkelt å unngå de største flokkene av turister når du besøker Portugal.

Også dersom du bor på en populært turistresort på Algarvekysten, tar det ikke mange minutter med buss eller leiebil å kjøre til en liten, tradisjonell fiskerlandsby eller et nærmest ødeliggende naturområde. På en ferie i Portugal trenger du med andre ord ikke bevege deg langt for å kjenne på en følelse av å være på oppdagelsestur. Dette er kanskje et lite paradoks, ettersom at trangen til oppdagelse er nettopp hva den portugisiske sjelen i stor grad består av, med deres forfedres mange eventyr på havet, som endret vår oppfattelse av verden. 

Portugal har en autentisk, noe gammeldags sjarme over seg, som kommer til syne i form av alt fra sporvognene i Lisboa og middelalderslottene i hele landet til de mange pittoreske landsbyene som ligger spredt utover blomsterfyldte bakker og langs vakre kyster.

Revolusjonene i Portugal

Et godt eksempel på hvilket fredelig folkeslag portugiserne er, er de tre relativt fredelige revolusjonene som landet opplevde på 1900-tallet. Revolusjonen som førte til oprettelsen av den første portugisiske republikken varte kun i tre dager og avsluttet med at republikken ble proklameret den 5. oktober 1910 og at Portugals siste konge, Manuel II, flyktet fra Portugal med familie sin. Deretter ble Portugals første president, forfatteren Manuel de Arriaga, utnevnt. I år 1911 fikk Portugal sin første republikanske grunnlov.

Samtidig var republikken meget ustabil, og allerede i 1926 opplevde landet på nytt en omveltning, men denne gangen til et totalitært styresett under General Gomes da Costa. Styret hans varte i 48 år, frem til den berømte Nellikrevolusjonen i 1974, som gav portugiserne demokrati med kun noen få dødsfall til følge. 

Portugisisk kunsthåndverk 

Portugal er verdenskjent for landets kunsthåndverk av høy kvalitet. For portugiserne er kunsthåndverk mer enn bare noe man ser på; det er i stor grad en del av deres hverdag og kultur. Derfor kommer reisende fra andre land på besøk for å oppleve portugisisk kunsthåndverk. På øya Madeira og mange steder i Nord-Portugal kan besøkende utforske vakre og detaljerte broderier. Ulltepper fra Arraiolos er også populære blant de tilreisende.

Keramikk og fliser fra Portugal er nok de mest kjente portugiske kunstverkene internasjonalt, og man finner slike over hele landet. Keramikken og flisene er en del av en tradisjon som strekker seg over flere århundrer og holdes stolt ved hevd. Vista Allegre-porselen fra Aveiro er høyt verdsatt på grunn av sin kvalitet. 

Badeferie

Portugal er et velsignet ferieland med sine lange sandstrender, den rike kulturhistorien og de mange severdighetene som lander byr på. Algarve er den viktigste destinasjonen for badeferie og strandliv. Langs kysten i Algarve ligger mange feriesteder, som nærmest garanterer sol om sommeren. Her finnes også spennende klipper og huler og flott natur. Det er hundrevis av forskjellige steder å bo, hvorav de fleste stedene ligger kun et steinkast fra stranden.

Blant de største ferieområdene på Algarve er Albufeira og Vilamoura. Øygruppen Azorene og ferieøya Madeira byr forøvrig også på fantastisk natur og fristende strender.

Storbyferie

Byene i Portugal har også mye å by på. Lisboa er et naturlig mål for en byferie, med sine mange severdigheter, festivaler, historiske bygninger, gode utvalg av butikker og sine hyggelige kafeer. I Lisboa kan man virkelig oppleve rikdommen som stammer fra Portugals tid som kolonimakt.

Porto i det nordlige Portugal egner seg også godt for en ferie i storby. Byen har en spennende historie, og her vil man mer enn noe annet sted i Portigal få en fornemmelse av landets tidligere storhet. Porto byr på en førsteklasses gastronomi, og utenfor byen kan man nyte storslåtte naturopplevelser i Dourodalen.

Aktiv ferie i Portugal

Portugal tilbyr sine besøkende aktive ferier av mange slag: jakt, fisketurer, vandring, klatring og seiling, men Portugal har i senere tid først og fremst blitt kjent som en golfdestinasjon. Landet kan vise til 14 av Europas 100 beste golfbaner og ble i 2008 kåret til golfspillerens beste reisemål av Golfers Today. Portugal byr på et klima som egner seg for utendørsaktiviteter hele året. 

Turistinformasjon som Portugal

Visit Portugal er Portugals offisielle turistbyrå og er drevet av den portugisiske staten. På Visit Portugals hjemmeside finnes informasjon om Portugal og om de forskjellige byene og regionene i landet. Du kan også lese om severdigheter, historie, natur, mat, vin og mye mer. På turistbyrået hjemmeside finner du også aktuell informasjon om arrangementer og begivenheter som enhver turist i Portugal bør oppleve. 

På hjemmesiden til Visit Portugal kan du også lese og forhøre deg om praktisk informasjon som transport rundt i Portugal, bilutleie, visumregler, om hvordan du kontakter offentlige myndigheter og om hvilke forholdsregler du som turist bør ta. Vi håper at du med denne introduksjonen til landet finner mye inspirasjon til din neste ferie i Portugal, og sist, men ikke minst, ønsker vi deg en riktig god tur!

Fakta om Portugal

 • Areal: 92.140 kvadratkilometer.
 • Antall innbyggere: 10,3 millioner.
 • Hovedstad: Lisboa.
 • Andre storbyer: Porto, Setubal, Aveiro, Coimbra og Faro.
 • Religion: 95 % av befolkningen er katolikker.
 • Viktige industrier: tekstilindustri, landbruk, fiskeri, skogbruk, gruvedrift, vinproduksjon, kork, IT og turisme.
 • Høyeste fjell: Pico (2351 m) og Serra de Estrela (1998 m).
 • Kjente elver: Douro ved Porto og Tejo ved Lisboa

Portugal som reiseland

Portugal er utvilsomt en europeisk toppdestinasjon, med deilig vær, gode fasiliteter, lave priser, lekre strender og byer. Likevel har ikke vi nordmenn omfavnet Portugal i like stor grad som det større nabolandet Spania. 

Men, denne tendensen ser ut til å snu for Portugal, som bl.a. har gjort en stor innsats for å bli en ettertraktet golfdestinasjon, noe landet absolutt har lykkes  med. Samtidig kan man kombinere den aktive ferien med storbyferie i lekre Lisboa, og store opplevelser ved Algarvekysten - for ikke å glemme Azorene og Madeira, som er et kapittel for seg selv. 

Foretrekker du derimot en ferie med litt mindre turister bør du prøve Nord-Portugal, med den sjarmerende UNESCO-storbyen Porto, Douro-dalen og en rekke nydelige natur- og nasjonalparker. Her produseres også størsteparten av de portugisiske vinene, og frodige daler har lagt til rette for en bugnende produksjon av frukt og grønt som kan kjøpes på markedene i byene - eller i supermarkeder over hele Europa, for den saks skyld. 

På en reise i Portugal får du mye for pengene, ikke bare fordi mat og drikke er billig - men også fordi de portugisiske resortene generelt holder en svært god standard, og stort sett alltid har en utrolig beliggenhet. Det milde klimaet tett på Atlanterhavet og Golfstrømmen gjør området til en helårsdestinasjon da det aldri blir skikkelig kaldt, og heller ikke så varmt som det kan bli på for eksempel reiser til Spania på høysommeren. 

Portugal er ett av de mest besøkte feriemålene i Europa, og blir stadig mer populært blant norske turister på grunn av det fremragende været og den spennende kulturen.

Inspirasjon og fakta

Portugal er kontrastenes land, det er oppdagernes land, det er landet som inntil for omtrent 15-20 år siden stort sett var et ukjent turistland. Mye har endret seg, og siden landet ble medlem i EU har landet tatt et kolossalt hopp inn i det 21. århundret. Portugal er kommet på verdenskartet som et svært attraktivt reiseland - faktisk det billigste i Vest-Europa. 

Landet har så mye å tilby den besøkende. Det bugner av vakre landsbyer fra Algarvekystens fantastiske strender i sør til Duoro-dalens terrasseformede vinmarker i nord.

Uavhengig av hvorvidt du på en ferie i Portugal planlegger å slappe av på stranden, nyte nattelivet eller dra på vandretur og kanskje ta noen avstikkere til de lokale vingårdene, så har Portugal noe for enhver smak. Dette skyldes delvis det mangfoldige landskapet på den iberiske halvøya, noe som betyr at du kan kjøre fra fjellene ned til strendene i leiebilen din på null komma niks. Portugal er det vestligste av alle de europeiske fastlandene, og Portugals kyst ved Atlanterhavet har i mange år tiltrukket seg reisende som gjerne vil få mye for pengene, for Portugal er faktisk det billigste Vesteuropeiske landet å ha ferie i. 

Byer

Lisboa

Ved Tejo-elvas bredder ligger hovedstaden Lisboa. Byen inviterer til vandreturer i de smale gatene og rundt på de store plassene omkranset av imponerende bygninger. Når føttene gjør opprør blir man takknemlig for byens velfungerende trikkenett. I Lisboa hylles Portugals berømte oppdagelsesreisende som Henrik Sjøfareren, Vasco da Gama og Magellan. På 1400- og 1500-tallet var de alle med på oppdage store deler av den gang ukjente verden (for europeerne, vel å merke) og hentet kolossale rikdommer med seg tilbake til hjemlandet. 

Cascais og Estoril

Fra Lisboa er det en knapp times kjøretur til badebyene Cascais og Estoril. Her ferierte tidligere mange av Europas kongelige og velstående. Gjør som dem og kombiner storbyferien i Lisboa med et opphold ved kysten. 

De klassiske kulturbyene

I området mellom Lisboa og Porto finner du en rekke historiske kulturbyer - mange av dem er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Middelalderbyen Obidos omgitt av høye bymurer; fiskerbyen Nazaré, hvor fiskerkonene tørker fisk i solen på tradisjonelt vis; den hellige byen Fatima, hvor Jomfru Maria i 1917 viste seg for tre små gjeterbarn og en av Europas eldste universitetsbyer, Coimbra, er bare noen eksempler på byer som er verdt å besøke. 

Opplevelser og severdigheter

Portugals distrikter skiller seg fra hverandre med varierte landskaper, arkitektur, atmosfære, kultur og tradisjoner. En reise til Portugal bringer deg tettere på et uberørt land med unike hemmeligheter. Et land som kiler drømmer om det ekte og uberørte. 

Sjarmerende byer som Lisboa, Porto og Coimbra har kun til felles at de ligger på den nordlige bredden av elvene, ellers er det svært forskjellige. Det er vanskelig å si hvilken av dem som er vakrest, for vakre er de alle.  Storbyene summer av aktivitet og farger, og ettersom at landet har holdt seg unna store militære konflikter har byene ikke opplevd ødeleggelser og plyndring slik de fleste Europeiske storbyer har. Derfor er byenes autentiske og deilige atmosfære inntakt. 

Landskapet skifter mellom høye fjellområder, platåer og sletter hvor livet ser ut til å stå stille, med sin tilhørende karakteristiske, vakre vegetasjon, urørte naturparker og tiltalende kursteder - med andre ord nærmest som i paradis. 

Kysten fra nord til sør byr på idylliske badestrender og pittoreske fiskerleier med masse sjarm og tradisjoner som har gått flere generasjoner i arv. Inne i landet dokumenterer store byer en historisk fortid og godt bevarte tradisjoner. 

Portugisisk gastronomi og viner er et kapittel for seg selv, med utallige lokale spesialiteter tilpasset årstidenes råvarer og lokale viner. Den 1230 kilometer lange kysten byr på all slags maritime herligheter, og Portugal byr på uendelige utsøkte fiske- og skalldyrsretter, inkludert de berømte grillede sardinene. 

Arkitektonisk sett byr Portugal på et bredt utvalg av imponerende UNESCO-monumenter og UNESCO-byer, som alle bærer vitne om de forskjellige folkeslagene som har bebodd og satt sitt preg på den portugisiske arkitekturen opp gjennom tidene, samt de mange inntrykkene sjøfarere har bragt med seg til landet siden 1400-tallet. 

Befolkingen kjennetegnes av en medfødt gjestfrihet og spontanitet, som merkes overalt på restauranter, kaféer, parker og hoteller. Portugal er også et supert sted å shoppe, da portugiserne er glade i mote, sko osv., noe som kommer til uttrykk i de mange elegante kjøpesentrene og tradisjonelle butikkene rundt om i hele landet. 

Opplev det ukjente Portugal

Det er ikke kun de mest kjente destinasjonene som opplever fornyet oppmerksomhet. Fokus rettes også mot en del av landet som de fleste reisende tidligere har oversett, nemlig Minho-provinsen i den nordvestlige delen av landet. Klimaet i Minho-provinsen, som er oppkalt etter elva som deler Nord-Portugal og Spania, er absolutt kaldere og våtere enn lengre sør. Men kan du motstå fristelsen fra livlige Lisboa og badestrendene i Algarve, kan du glede deg til å oppleve en region med frodige, grønne landskaper og spennende historiske byer. 

Det er for eksempel her, lengst mot nordvest, du kan utforske nasjonalparken Peneda-Gerês - et av Portugals 7 naturunderverker - med masse urørt natur, rikt dyreliv og gamle landsbyer. Provinsen er nok mest kjent for sin vinho verden, i tillegg til den hvite utgaven av vinen. 

Er du glad i god vin er det også opplagt å utforske provinsen ved å følge vinruten, som blant annet fører deg gjennom en av landets historisk mest interessante byer, Guimarães. Er du ute etter en aktiv ferie? Da kan vi anbefale å følge en annen rute gjennom provinsen, nemlig pilegrimsruta Caminho Portugués, som mange pilgrimmer hvert år følger på veien mot Santiago de Compostela i Spania. 

Mat og vin i Portugal

Maten i Portugal bærer preg av portugisernes lange og nære tilknytning til havet. Forvent ikke det store kulinariske opplegget, maten er ikke raffinert, men er til gjengjeld nydelig tilberedt med ferske råvarer og består som oftest av poteter, grønnsaker, ris og kjøtt eller deilig sjømat. Fisk og skalldyr er ofte på menyen, og noen av de mest populære rettene er grillede sardiner, reker piri piri (i chilli) og naturligvis nasjonalretten bacalao (klippfisk). Det sies at det finnes en forskjellig oppskrift for tilberedning av denne retten for hver av årets 365 dager. 

Den portugisiske vinen har de siste årene blitt bedre og bedre, og mange viner er helt på høyde med de beste fra andre europeiske, vinproduserende land. Verken den kraftige rødvinen fra Alentejo, den tørre fyldige fra området rundt Douro-elva eller den friske "grønne" vinho verde fra Nord-Portugal er til å komme utenom. 

Madeira-vin og portvin

Portvinen, som har hentet sitt navn fra den nordportugisiske byen Porto, og den søte madeiravinen fra øya med samme navn, er to kapitler for seg selv. Begge er fremragende dessertviner og populære som avkjølte aperitiffer. Det kryr av historier om de to hetvinene og mange av dem er forbundet med britene, som også er de største forbrukerne av de edle dråpene. 

Middag med stjernestatus

I tillegg til fantastiske strender og fascinerende kultur, byr også solrike Portugal på spiseopplevelser i verdensklasse. Landet har intet mindre enn 14 Michelin-restauranter - hvorav tre har hele to stjerner. Matelskere som besøker hovedstaden Lisboa kan glede seg til å oppleve to-stjerners Belcanto, som har vært å finne i byens historiske sentrum siden 1958. I 2012 åpnet den historiske restauranten med ny eier, og allerede samme år fikk den sin første Michelin-stjerne. Stjerne nummer to fulgte i 2014. 

Planlegger du å feriere ved Algarvekysten kan du unne deg en reservasjon på to-stjerners Vila Joya, som i 2015 ble utnevnt til en av verdens 50 beste restauranter. Her er det også mulig å bestille den såkalte "chef's table"-opplevelsen, hvor opptil åtte gjester kan bli med kokken på kjøkkenet. Landets andre Michelin-restauranter ligger blant annet i sjarmerende Porto, den elegante kystbyen Cascais og langs Algarvekysten. 

På markedet

Gatemarkeder er en integrert del av lokallivet, og de fleste som reiser på ferie i utlandet synes gjerne det er en artig og autentisk opplevelse å besøke de lokale markedene, noe vi også vil anbefale deg å gjøre hvis du reiser til Portugal. De fleste portugisiske markedene arrangeres på byens hovedtorg en gang i uken, og noen ganger oftere. Det selges et bredt utvalg av varer med alt fra mat, antikviteter og kunsthåndverk til husholdningsartikler og klær. Hoveddelen av markedet arrangeres på morgenen, mens i turistområder fortsetter de ofte til sent på ettermiddagen. 

Portugals mest berømte marked finner sted hver torsdag i Barcelos i Nord-Portugal. Her kan de besøkende finne alle slags suvenirer, inkludert lokalprodusert keramikk, kniplinger, broderier og tepper. 

Andre markeder som du bør vurdere å besøke er Albufeira (arrangeres den andre lørdagen hver måned), Carcavelos (hver torsdag), Cascais (hver onsdag), Coimbra (den siste lørdagen hver måned), Estremoz (hver lørdag), Lagos (den første lørdagen hver måned), Oeiras (den første søndagen hver måned) og Portimao (hver søndag). Sintas Feira de Sao Pedro foregår den andre og den fjerde søndagen hver måned, mens Lisboas mest berømte loppemarked, Feira da Ladra, som arrangeres hver tirsdag og lørdag morgen i Alfama-distriktet, byr på antikviteter, nips, smykker, klær og andre rariteter. 

De fleste større og små byer i Portugal har også overbygde markeder som er åpne om morgenen fra mandag til lørdag, da det selges et stort utvalg av f.eks. fisk, kjøtt, frukt og grønt, og noen ganger kunsthåndverk og klær. Nesten alle småbyer og landsbyer har et ukentlig marked og noen boder som selger frukt og grønt resten av uken. 

Sport

Golf- og tennisfasiliteter har vært godt etablerte i mange år, og sørpå gjør det milde klimaet det mulig å dyrke begge disse sportsgrenene året rundt. Andre aktiviteter som vandreturer, sykling, ridning og vannsport nytes også i hele landet, og kan enkelt arrangeres. Til tross for sin ganske beskjedne størrelse, byr Portugal på et svært variert landskap, og landet har derfor et stort utvalg av sports- og fritidsaktiviteter. 

Du finner nesten alltid tennisfasiliteter i forbindelse med turistfasiliteter. I Algarve har de fleste banene i turistkompleksene grusunderlag, mens det andre steder er leirunderlag. De større feriestedene i Algarve, på Madeira, Estorilkysten og i Sintraområdet tilbyr tennisskole-ferier. 

Portugals feriesteder er også berømte for deres golfbaner som er  blant Europas beste. Hovedparten tilbyr undervisning av golfspillere på alle nivåer, og temaferier er enkle å arrangere. Selv om de fleste banene finnes på Algarve-  og Estorilkysten, etableres det stadig flere i de mindre kjente områdene, som på vestkysten og i Nord-Portugal. 

Sport på havet

Surfing, vindsurfing og seiling er ekstremt populært langs Portugals 800 kilometer lange kystlinje og langs Atlanterhavsøyene Madeira og Azorene. Den beste stranden å surfe på er verdensberømte Guincho, rett utenfor Cascais på Estorilkysten, hvor internasjonale mesterskaper ofte arrangeres. Mer moderate forhold finner du på feriestedene på Algarve, hvor du kan leie surfebrett og små seilbåter, og enkelt få undervisning i disse. På Algarve er de moderne marinaene Lagos og Vilamoura også viktige seilsportsentre. 

Å ro i kano og kajakk er populære aktiviteter på mange av landets elver, spesielt på Mondego, Zezere og Cávado. Kyster og elver gir også mange muligheter for fiskere, med alt fra dyphavsfiskeri utenfor kystene på Algarve, Madeira og Azorene, til lystfiskeri i fastlandets elver etter ørret og laks. 

Vandreferie

Dersom du ønsker å gå på tur, finner fremragende forhold for dette både i Montesinho Naturpark og Nasjonalparken Peneda-Geres, men noen av Portugals beste vandreturer fås på Madeira og øyene Sao Miguel og Sao Jorge på Azorene. På Madeira kan besøkende vandre langs levadaene (de kunstige vanningskanalene), hvorav noen kan dateres tilbake til 1400-tallet. Hvis du følger levadaene får du adgang til deler av øya som ikke er tilgjengelige via vei. Andre områder er velegnede for terrengsykling, spesielt i Penada-Geres Nasjonalpark, som har mange naturskjønne ruter. Portugal har også stolte ridetradisjoner som følge av landets fine Lusitano-hester. 

Derfor bør du reise til Portugal

Uansett om du vil reise på egenhånd eller med et reisebyrå til Portugal, er mulighetene utallige. Her på siden har vi forsøkt å gi deg et overblikk over hvor du kan finne de forskjellige reiseformene og ikke minst de billigste reisene til Portugal. Fine strender, et temperert klima året rundt, gastronomiske opplevelser som gir deg vann i munnen, og en vennlig lokalbefolkning er bare noen av de mange ingrediensene som krydrer opplevelsen av å besøke landet som ligger lengst sørvest i Europa. 

Portugal er stort sett formet som et rektangel - 561 kilometer langt og gjennomsnittlig 188 kilometer bredt. De 88 550 kvadratkilometerne dekker nesten 1/7 av den iberiske halvøya. Den geografiske plasseringen gir et noe kjøligere klima, spesielt nordpå, hvor det faller en forfriskende mengde regn på vinteren. Påvirket av Golfstrømmen og isobarene som sirkulerer rundt Nord-Afrika, oppstår det både et atlanterhavs- og et middelhavsklima samtidig. 

Landets styrke som feriedestinasjon er forskjellene; her det steder med noe for enhver da du finner både fjell, enorme, golde sletter, subtropiske vulkanøyer og frodige marker - for ikke å glemme rundt 850 kilometer med sandstrender. Besøk en av de eldste nasjonene i Europa, rik på kulturelle tradisjoner og historie - et ideelt land med deilige strandhoteller som gir deg muligheten til å nyte et avslappende avbrekk året rundt. 

Førstegangsbesøkende som besøker landet blir vanligvis overveldet av innbyggernes varme gjestfrihet, og de mister både munn og mæle av de storslåtte naturlandskapene, spesielt nordpå. Et slikt mangfold passer den moderne reisende, som stadig mer foretrekker å tilbringe ferien på jakt etter historie og kultur, enn på stranden. Og med en historie som strekker seg helt tilbake til steinalderen, har Portugal masse opplevelser for nysgjerrige besøkende. 

Arkitekturen er en spesielt interessant attraksjon, særlig den sengotiske stilen, kjent som Manueline, som gjenspeiler landets store velstand gjennom de oppdagelsesreisendes århundrer. Man kommer naturligvis ikke unna de fantastiske, glaserte flisene, kalt azulejos, som dekorerte de fleste bygninger og monumenter både inne og ute. Men det som gjør størst inntrykk på besøkende, spesielt langt fra byene, er det portugisiske folket selv, som har bevart lokale skikker og tradisjoner i flere århundrer, med religion og folklore hånd i hånd. 

Portugal - det siste virkelig gamle stedet i Europa - er utvilsomt en skattekiste for enhver reisende, med mye uoppdaget, men fritt tilgjengelig for alle som er ute etter noe annerledes. Det er et fantastisk naturskjønt land, med spredte middelalderbyer og historiske slott og palasser. Det beste rådet er å utforske landet bit for bit, og gi deg selv tid til å sette pris på hva hvert område har å by på av kulturelle attraksjoner, monumenter, gastronomiske spesialiteter osv. 

Men det første reisende vanligvis oppdager er hvor fascinerende forskjellige Portugal er fra Spania, f.eks. i språket, matveien, historien og musikken. Så oppdager man hvor vennlige folk er - for portugiserne ser ut til å ha ubegrensede mengder tålmodighet når det kommer til turistene. 

Turistinformasjon

På den offisielle hjemmesiden til Portugals turistbyrå under bl.a. "What's on"-fanen finner du en oversikt over aktuelle begivenheter, som konserter, utstillinger eller andre kulturelle opplevelser. 

Portugals turistkontor i København er åpent for personlig besøk og her kan du blant annet få kart og brosjyrer. Adressen er: 

Det Portugisiske Handels- og Turistbureau
Tolbodgade 31
1253 København K

Du kan også få turistinformasjon fra Portugals Ambassade i Oslo. 

Slik bestiller du en billig reise til Portugal

Med Solfaktor kan du bestille en problemfri og trygg reise til Portugal med mulighet for avreise fra Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø, og ankomst i Faro, Lisboa eller Porto. Vår smarte søkemotor støvsuger nettet etter de beste prisene på flybilletter med rutefly, og kombinerer dem med hoteller i Portugal. Alt samles i en pakkereise med Reisegaranti, slik at du får det beste fra begge verdener. Legg så til leiebil i pakken for best mulig opplevelse når du kommer frem. God tur!

Reisemål i Portugal

 • Algarve
  255 hoteller
  Algarve er med rette berømt for sine fine sandstrender som er blandt de beste i Europa. Men en reise til Portugals sørligste region er også en sjanse for å utforske innlandets bølgende landskap som gjemmer på korkplantasjer, borger og sjarmerende ... landsbyer. Les mer
 • Lisboa-regionen
  153 hoteller
  I Lisboa-regionen finner du flere av Portugals største severdigheter konsentrert innenfor et overkommelig område. Lisboa er med rette hovedattraksjonen, men denne spennende regionen lokker også med noen av landets beste strender og golfbaner.
 • Madeira
  127 hoteller
  Det er ikke uten grunn at Maderia gang på gang kåres til en av verdens beste øy-destiansjoner. Reis til denne lille vulkanøya med evig vår hvis kombinasjonen av storslått natur og sjarmerende lokalkolorit høres ut som oppskriften på den perfekte ferien.
 • Porto e Norte
  68 hoteller
  Selv blant de meget bereiste på den Iberiske Halvøy er Nord-Portugal ofte ukjent land til tross for at det er Portugals eldste region. På en reise til Porto E Norte kan du oppleve noen av landets vakreste naturområder og mest interessante byer.
 • Centro de Portugal
  44 hoteller
  Mange nøyes med å bare reise gjennom Centro de Portugal på veien mellom Lisboa og Porto. Men Midt-Portugal rummer i seg selv nok til utallige opplevelsesrike ferier med alt fra uspolerte fiskerbyer ved kilometerlange strender til verdensarv ... i middelalderbyer. Les mer
 • Azorene
  41 hoteller
  Øygruppen Azorene utgjør Europas ytterste post og er et paradis for naturelskere - både på land og til vans. Gled deg til å utforske de subtropiske øyenes dypblå kratersjøer, steile fjellskråninger, buldrende fossefall og havets gigantiske hvaler.

Populære hoteller i Portugal

Portugal, Centro de Portugal, Mêda
 • Nærmeste flyplass: 233 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Algarve, Almancil
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Avstand til sentrum: ca. 5 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Madeira, Funchal
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.8 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene i Portugal?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 7 anmeldelser