Reiser til Portugal

Portugal byr på en ferie du sent vil glemme! Nyt det behagelig klimaet og de langstrakte strendene på badeferie, oppdag den vakre naturen på vandretur og utforsk pittoreske fiskerlandsbyer med sjarm og varm gjestfrihet. Flere av Portugal sine middelalderbyer byr på historisk arkitektur og eventyrlige slott, og det portugisiske kjøkken inviterer til utsøkte matopplevelser og lokale viner. 

Portugal er et naturskjønt land som byr på kombinasjon av sol og strand, vakker natur og pulserende storbyliv. Landets arkitektur byr på imponerende UNESCO-monumenter som vitner om de forskjellige folkeslagene som har satt sitt preg på den portugisiske kulturen gjennom tidene. Autentisk og sjarmerende er gjennomgangsmelodien på ferie i Portugal – fra de klassiske, gule trikkene i Lisboa til middelalderslott i historiske landsbyer. Besøk kysten av Algarve sine fantastiske strender, dra på aktiv ferie i fjellområdene Nord i Portugal, besøk flotte golfanlegg, herlige lokaliteter på vinsmaking i Douro-dalen eller besøk portvinsdestillerier i Porto. Uansett hvordan du velger å utforske Portugal, vil du oppleve en imøtekommende og varm lokalbefolkning.

Portugal sin hovedstad, Lisboa, ligger vakkert til ved elven Tagus. Her kan du oppleve hyggelige gater og smug, mange kaféer, resturanter, butikker og kultur. Hvis du synes det er for mange turister i byer som Paris og Barcelona, vil du oppleve Lisboa som betydelig mindre påvirket av masseturisme. Omtrent en halvtime med tog fra Lisboa ligger byens riviera med feriebyene Cascais og Estoril.

300 kilometer nord for Lisboa ligger Porto, som er Portugal sin nest største by. Porto likner på Lisboa på mange måter. Her finner man også mange hyggelige kvartaler, og byen ligger ved Douroelven. Lengst sør i Portugal ligger Algarve. Her finner du en lang kyststrekning med masser av fine strender og gode forhold for windsurfing og kitesurfing, massevis av golfbaner og et gigantisk utvalg av restauranter og hoteller.

Hvem vil elske Portugal?

Portugal er et stort land med masser av opplevelser. Her får du sol, strand, varme og massevis av aktivitetsmuligheter, men Portugal har også en lang historie som man kan dykke ned i, flott arkitektur, spennende gastronomi og gode viner.

Når er det best å reise til Portugal?

Store deler av Portugal har et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fuktige vintrer. De nordlige fjellområdene har et temperert klima med mer nedbør, og Atlanterhavsøyene (Azorene, Madeira) har et utpreget oseanisk klima med små årstidsvariasjoner. Madeira kan du besøke mer eller mindre året rundt, mens Azorene blir noe kjøligere på vinteren. Sommertørken er mest utpreget i sør og det østlige Algarve, og helt sør ved Algarvekysten er det sommertemperaturer allerede fra april og ofte helt til november. Selv på sommeren langs vestkysten av Portugal blir det aldri veldig varmt på grunn av nordvestlig vind og kjølig havvann. Den varmeste måneden er august med middeltemperatur på 20-25 grader.

Storbyferie i Lisboa

Lisboa er hovedstad og største by i Portugal. Byen ligger vakkert til ved elven Tejo, og er landets største havneby. Portugal sin hovedstad er bygget på åser og terrasser, og inviterer til koselige vandreturer i smale brosteinsgater og store, åpne plasser, omkranset av imponerende bygninger. Lisboa er velkjent for sitt rike kulturliv med musikk, dans, litteratur og kunst, et yrende natteliv, og en spennende matkultur med blant annet lokale godsaker som den kjente portugisiske pastel de nata. 

I Lisboa kan du se hyllest til berømte sjøfarere som Vasco da Gama og Henrique o Navegador, på norsk kjent som Henrik sjøfareren. Det er også populært å besøke fotballstadionet Estádio da Luz, som er Portugal sin største og hjemmestadion for fotballklubben Sport Lisboa e Benfica. 

Lisboa er kanskje mest kjent for de karakteristiske gule trikkene og broene over Tejo. I bydelen Baixa finner du byens sentrum med mange kjente butikker og kjeder, men en av de hyggeligste bydelene er gamlebyen Alfama. Gamlebyen ligger oppover åssiden fra byens sentrum og byr på hyggelige kaféer, restauranter og shopping. Hopp på en av de gule trikkene eller klatre oppover de smale brosteinsgatene til fots. Selv om Lisboa er en storby er byen betydelig mindre påvirket av masseturisme enn andre europeiske storbyer. Vil tørre å påstå at Portugal har en av Europas mest sjarmerende hovedstader.

Feriebyer nær Lisboa 
Veinettet i Lisboa, som i Portugal forøvrig, er godt utbygd og det er enkelt å komme seg til kysten med tog. Omtrent en halvtime med tog fra sentrum av byen ligger Lisboas riviera med feriebyene Cascais og Estoril. De populære feriebyene har gjennom historien lokket til seg både adelen og kongelig borgerskap, noe spesielt Estoril bærer preg av. Her finner du eksklusive butikker og restauranter, og noe høyere prisnivå enn Casais. I Estoril ligger et berømt casino, Palácio Estoril Hotel, som blant annet har vært scene for deler av James Bond-filmen «Agent 007 i Hennes Majestets hemmelige tjeneste» fra 1969.

Marinaen i Cascais er den største på Lisboa rivieraen, og Praia da Rainha-stranden er spesielt populær om sommeren. Kombiner storbyferien i Lisboa med et opphold ved kysten.

Opplev Algarvekysten

Algarve er det sørligste landskapet i Portugal, og Algarvekysten er blant landets fremste reisemål, spesielt om du skal på strandferie. De største ferieområdene er Albufeira og Vilamoura som kan friste med store hoteller kun et steinkast fra stranden. Det varme klimaet og mange vakre strender med klipper og huler har gjort området svært populært. Algarvekysten er også en favoritt for de som søker aktiv ferie i Portugal, spesielt for vannsport og golf. Her er det gode forhold for både windsurfing og kitesurfing, samt perfekt for nybegynnere som ønsker å prøve og surfe eller leie små seilbåter. Algarve er også kjent for noen av de beste og største golfbanene i landet.

UNESCO-storbyen Porto

Porto by ligger 300 kilometer nord for Lisboa, like ved utløpet av elven Douro. Det er landets nest største by og et viktig handels- og industrisentrum for det nordlige Portugal. Her kan du nyte litt mindre turister enn i Lisboa, og mer enn noe annet sted kan du se fornemmelse av Portugal sin tidligere storhetstid. UNESCO-byen byr på en spennende historie, førsteklasses gastronomi og storslåtte naturopplevelser både i Dourodalen og en rekke flotte natur- og nasjonalparker. Porto er også stedet hvor mesteparten av den portugisiske vinen produseres, og det er herfra portvinen har fått sitt navn. 

De klassiske kulturbyene
I området mellom Lisboa og Porto finner du en rekke historiske kulturbyer – mange av dem oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Middelalderbyen Obidos er omgitt av høye bymurer, og i fiskerbyen Nazaré, kan du se hvordan fisk tørkes i solen på tradisjonelt vis. Besøk den hellige byen Fatima, hvor Jomfru Maria i 1917 viste seg for tre små gjeterbarn, eller ta turen til Coimbra som er en av Europas eldste universitetsbyer.

Portugal som ferieland

Portugal ligger helt sørvest i Europa ved Atlanterhavet, på vestsiden av den iberiske halvøya. Landet grenser kun til Spania i nord og øst, og øygruppene Azorene og Madeira i Atlanterhavet tilhører Portugal. De siste tiårene har Portugal blitt en europeisk toppdestinasjon, og et svært attraktivt reisemål. Likevel er det fortsatt et av de billigste stedene i Vest-Europa, og til tross for sin popularitet kan du enkelt unngå for mange turister og oppdage gjemte perler. Det portugisiske landskapet skifter mellom høye fjellkjeder med trange elvedaler i nord, til lavere sletter og platåer i kystområdene. Portugal er velsignet med lange sandstrender, en rik kulturhistorie og et hav av ulike attraksjoner og severdigheter.

Portugal er et fantastisk ferieland, og besøkende fra hele verden reiser til landet året rundt. Portugal kalles ofte for oppdagernes land. Sjøhelter som Henrik Sjøfareren og Vasco da Gama kartla verden og bidro til å legge fundamentet for Europas rikdom og utvikling i den sene middelalderen. På ferie i Portugal kan du oppleve arven etter de store oppdagerne. Det fantastiske klimaet, den vakre naturen og de skjønneste strender gjør en ferie i Portugal til en fantastisk opplevelse, og gjør at mange reisende vender tilbake hit. Landet byr på en stolt historie med eventyrlige slott og palasser, autentiske byer som summer av liv og en imøtekommende lokalbefolkning. Glimrende hoteller finnes over hele landet, som forøvrig byr på en fantastisk gastronomi. Kanskje er det nettopp derfor de fleste som har besøkt landet reiser småforelsket hjem. Det er med andre ord vanskelig å ikke falle pladask for Portugal!

Du kommer deg enkelt til Portugal fra Norge. Du kan reise til Faro, Lisboa eller Porto fra både Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø. Det tar rundt 4 timer å fly til Porto og Lisboa, i underkant av en halv time ekstra til Faro, og litt over 5 timer til Madeira fra Oslo Gardermoen. Du kan bestille flybillett og hotell separat, eller samle alt i en pakkereise hvor både fly og hotell er inkludert, og eventuelt leiebil om du ønsker det.

En fantastisk ferie i et vennlig land

Portugisernes vennlighet er sjelden like sprudlende og høyrøstet som hva italienerne er kjente for. Til å være et søreuropeisk folkeferd er portugiserne generelt bemærkelsesverdig rolige, men gjestfriheten og imøtekommenheten er ikke til å ta feil av når man er på ferie i Portugal. En undervurdert hjertelighet kan det kanskje kalles, hvilket ofte passer godt for oss nordboere, som hjemmefra er vandt til en viss tilbakeholdenhet.

Få mennesker er så enkle å omgås for besøkende som portugiserne. Som turist i Portugal vil du virkelig føle deg som hjemme. Uansett om du besøker en storby, et turistresort eller en landsby. Selv om det kanskje er noe overdrevet å kalle Portugal for “Europas best bevarte hemmelighet”, ettersom at flere og flere turister oppdager de vidunderlige sidene ved å feriere her, er det fortsatt relativt enkelt å unngå de største flokkene av turister når du besøker Portugal.

Også dersom du bor på en populært turistresort på kysten av Algarve, tar det ikke mange minutter med buss eller leiebil å kjøre til en liten, tradisjonell fiskerlandsby eller et nærmest ødeliggende naturområde. På en ferie i Portugal trenger du med andre ord ikke bevege deg langt for å kjenne på en følelse av å være på oppdagelsestur. Dette er kanskje et lite paradoks ettersom at trangen til oppdagelse er nettopp hva den portugisiske sjelen i stor grad består av. Med deres forfedres mange eventyr på havet som endret vår oppfattelse av verden. 

Portugal har en autentisk, noe gammeldags sjarme over seg. Som kommer til syne i form av alt fra sporvognene i Lisboa og middelalderslottene i hele landet og til de mange pittoreske landsbyene som ligger spredt utover blomsterfyldte bakker og langs vakre kyster.

Opplev Madeira

Øygruppen Madeira ligger langt ute i Atlanterhavet, sør/vest for Portugal, omtrent 400 kilometer nord for Kanariøyene. Madeira regnes geografisk til Afrika, men politisk og kulturelt til Europa. Hovedøya Madeira og den nærliggende øya Porto Santo er dit de fleste reiser, men øygruppen består også av to andre mindre, ubebodde øyer og flere omkringliggende små øyer, holmer og skjær. 

Madeira har en svært rik flora med nærmere 800 opprinnelige arter av bregner og blomsterplanter, og det er ikke uten grunn øya ofte kalles for «Blomsterøya». De fleste som besøker Madeira ønsker å nyte den flott naturen, og aktiv ferie og vandreturer er spesielt populært her. Du kan for eksempel vandre langs levadaene (de kunstige vanningskanalene), hvor noen dateres helt tilbake til 1400-tallet. Følger du levadaene får du adgang til deler av øya som ikke er tilgjengelige via vanlige veier. 

Madeira er også kjent for sin søte madeiravin. Det er en type sterkvin og dessertvin med et lett karamellisert preg, som er svært populær som avkjølt aperitif. 

Opplev Azorene

Azorene er en øygruppe i Atlanterhavet, om lag 1500 kilometer vest for Portugal, omtrent på samme breddegrad som Lisboa. Azorene består av ni vulkanske øyer som ofte deles i tre forskjellige grupper. Den østlige øygruppen som består av São Miguel og Santa Maria , den sentrale med blant annet Pico og São Jorge, og den vestlige med Flores og Corvo som er mest isolerte av øyene. 

I likhet med Madeira, er Azorene kjent for sin storslåtte natur. De fleste som besøker øygruppen ønsker å nyte naturen og landskapet, og her finner du noen av Portugal sine beste vandreturer. Øyene Sao Miguel og Sao Jorge er perfekte alternativer på aktiv ferie – her kommer du tett på den flotte naturen Azorene har å by på. Ønsker du mer utfordring finner du Portugal sitt høyeste punkt på Azorene, Montanha do Pico, som ligger på øya Pico, 2351 meter over havet. 

Opplev det ukjente Nord-Portugal

Nord for Porto ligger flere destinasjoner som fortsatt er ukjente for mange. Minho-provinsen i den nordvestlige delen av Portugal har et kaldere og våtere klima enn lengre sør, men kan derimot friste med et frodige og vakkert landskap og spennende historiske byer. Her finner du blant annet to storslåtte nasjonalparker som er perfekt for vandreturer. Montesinho Naturpark og Nasjonalparken Peneda-Geres, hvor sistnevnte er en av Portugal sine 7 naturunderverker. Nasjonalparken Peneda-Geres er et fjellrikt naturreservat med urørt natur, rikt dyreliv med blant annet ulv, forhistoriske gjenstander, samt leirplasser og turstier. Det er også velegnet for terrengsykling i nasjonalparken med mange naturskjønne ruter. På aktiv ferie i Minho-provinsen er det også populært å følge pilegrimsruten Caminho Portugués, litt sør for nasjonalparken Peneda-Geres. 

Om du er glad i vin, er det også verdt å besøke Minho-provinsen. Regionen er kjent for den friske "grønne" vinho verde, og følger du vinruten i Nord i Portugal vil du også oppleve den interessante og historisk byen, Guimarães

Aktiv ferie i Portugal

Portugal sine 800 kilometer lange kystlinje inviterer til vannsport. Og surfing, windsurfing og seiling er spesielt populært. Den beste surfestranden er verdensberømte Guincho, rett utenfor Cascais på Estorilkysten, hvor internasjonale mesterskap arrangeres årlig. Mer moderate forhold finner du på Algarvekysten, blant annet i Lagos og Vilamoura

Golf og tennis er også populært i Portugal, og det milde klima i sør gjør det mulig å praktisere sportene året rundt. Portugal kan vise til 14 av Europas 100 beste golfbaner, og de fleste finner du på Algarve- og Estorilkysten. Du finner også flere mindre baner på vestkysten og Nord i Portugal. Tennisbaner finner du også på de større feriestedene i Algarve, på øya Madeira, Estorilkysten og i Sintra-området. 

Portugal har også mange flotte områder for vandreturer og sykling, samt kano og kajakkpadling i noen av landets elver, blant annet Mondego, Zêzere og Cávado. Den lange kysten og de mange elvene i landet inviterer også til ulike former for fisking.

Mat og vin i Portugal

Det portugisiske kjøkkenet bærer preg av lang og nær tilknytning til havet. Fisk og skalldyr er ofte på menyen, og noen av de mest populære rettene er grillede sardiner, reker piri piri (i chilli) og naturligvis nasjonalretten bacalao (klippfisk). Portugisisk gastronomi er ikke komplett uten lokale viner, som blant annet frister med kraftig rødvin fra Alentejo og tørr, fyldig vin fra området rundt Douro-elva.

Portugisisk kunsthåndverk

Portugal er verdenskjent for landets kunsthåndverk. De fantastiske flisene, azulejos, er en lang og historisk tradisjon, og er kanskje landets mest kjent kunsthåndverk internasjonalt. Over hele Portugal kan du beundre azulejos som pryder mange bygninger og monumenter både inne og ute. Øya Madeira og flere steder Nord i Portugal er kjent for vakre, detaljerte broderier, og innlandet, spesielt Arraiolos, er velkjent for ulltepper. Vista Alegre-porselen fra Aveiro, like nord for Lisboa, er høyt verdsatt på grunn av sin kvalitet.

Badeferie

Portugal er et velsignet ferieland med sine lange sandstrender, den rike kulturhistorien og de mange severdighetene som lander byr på. Algarve er den viktigste destinasjonen for badeferie og strandliv. Langs kysten i Algarve ligger mange feriesteder, som nærmest garanterer sol om sommeren. Her finnes også spennende klipper og huler og flott natur. Det er hundrevis av forskjellige steder å bo, hvorav de fleste stedene ligger kun et steinkast fra stranden.

Blant de største ferieområdene på Algarve er Albufeira og Vilamoura. Øygruppen Azorene og ferieøya Madeira byr forøvrig også på fantastisk natur og fristende strender.

Storbyferie

Byene i Portugal har også mye å by på. Lisboa er et naturlig mål for en byferie, med sine mange severdigheter, festivaler, historiske bygninger, gode utvalg av butikker og sine hyggelige kafeer. I Lisboa kan man virkelig oppleve rikdommen som stammer fra Portugal sin tid som kolonimakt.

Porto i det nordlige Portugal egner seg også godt for en ferie i storby. Byen har en spennende historie, og her vil man mer enn noe annet sted i Portugal få en fornemmelse av landets tidligere storhet. Porto byr på en førsteklasses gastronomi, og utenfor byen kan man nyte storslåtte naturopplevelser i Dourodalen.

Turistinformasjon som Portugal

Visit Portugal er Portugal sin offisielle turistbyrå og er drevet av den portugisiske staten. På Visit Portugal sine hjemmeside finnes informasjon om Portugal og om de forskjellige byene og regionene i landet. Du kan også lese om severdigheter, historie, natur, mat, vin og mye mer. På turistbyrået hjemmeside finner du også aktuell informasjon om arrangementer og begivenheter som enhver turist i Portugal bør oppleve. 

På hjemmesiden til Visit Portugal kan du også lese og forhøre deg om praktisk informasjon som transport rundt i Portugal, bilutleie, visumregler, om hvordan du kontakter offentlige myndigheter og om hvilke forholdsregler du som turist bør ta. Vi håper at du med denne introduksjonen til landet finner mye inspirasjon til din neste ferie i Portugal, og sist, men ikke minst, ønsker vi deg en riktig god tur!

Fakta om Portugal

 • Areal: 92.140 kvadratkilometer.
 • Antall innbyggere: 10,3 millioner.
 • Hovedstad: Lisboa.
 • Andre storbyer: Porto, Setubal, Aveiro, Coimbra og Faro.
 • Religion: 95 % av befolkningen er katolikker.
 • Viktige industrier: tekstilindustri, landbruk, fiskeri, skogbruk, gruvedrift, vinproduksjon, kork, IT og turisme.
 • Høyeste fjell: Pico (2351 m) og Serra de Estrela (1998 m).
 • Kjente elver: Douro ved Porto og Tejo ved Lisboa

Portugal som reiseland

Portugal er utvilsomt en europeisk toppdestinasjon, med deilig vær, gode fasiliteter, lave priser, lekre strender og byer. Likevel har ikke vi nordmenn omfavnet Portugal i like stor grad som det større nabolandet Spania. Denne tendensen ser ut til å snu for Portugal som bl.a. har gjort en stor innsats for å bli en ettertraktet golfdestinasjon. Noe landet absolutt har lykkes med. Samtidig kan man kombinere den aktive ferien med storbyferie i lekre Lisboa, og store opplevelser ved Algarvekysten - for ikke å glemme Azorene og Madeira, som er et kapittel for seg selv. 

Foretrekker du derimot en ferie med litt mindre turister bør du prøve Portugal i nord, med den sjarmerende UNESCO-storbyen Porto, Douro-dalen og en rekke nydelige natur- og nasjonalparker. Her produseres også størsteparten av de portugisiske vinene, og frodige daler har lagt til rette for en bugnende produksjon av frukt og grønt som kan kjøpes på markedene i byene - eller i supermarkeder over hele Europa, for den saks skyld. 

På en reise i Portugal får du mye for pengene, ikke bare fordi mat og drikke er billig - men også fordi de portugisiske resortene generelt holder en svært god standard, og stort sett alltid har en utrolig beliggenhet. Det milde klimaet tett på Atlanterhavet og Golfstrømmen gjør området til en helårsdestinasjon da det aldri blir skikkelig kaldt, og heller ikke så varmt som det kan bli på for eksempel reiser til Spania på høysommeren. 

Portugal er ett av de mest besøkte feriemålene i Europa, og blir stadig mer populært blant norske turister på grunn av det fremragende været og den spennende kulturen.

Revolusjonene i Portugal

Et godt eksempel på hvilket fredelig folkeslag portugiserne er, er de tre relativt fredelige revolusjonene som landet opplevde på 1900-tallet. Revolusjonen som førte til oprettelsen av den første portugisiske republikken varte kun i tre dager og avsluttet med at republikken ble proklameret den 5. oktober 1910 og at Portugal sin siste konge, Manuel II, flyktet fra Portugal med familie sin. Deretter ble Portugal sin første president, forfatteren Manuel de Arriaga, utnevnt. I år 1911 fikk Portugal sin første republikanske grunnlov.

Samtidig var republikken meget ustabil, og allerede i 1926 opplevde landet på nytt en omveltning, men denne gangen til et totalitært styresett under General Gomes da Costa. Styret hans varte i 48 år, frem til den berømte Nellikrevolusjonen i 1974, som gav portugiserne demokrati med kun noen få dødsfall til følge. 

Inspirasjon og fakta

Portugal er kontrastenes land, det er oppdagernes land, det er landet som inntil for omtrent 15-20 år siden stort sett var et ukjent turistland. Mye har endret seg, og siden landet ble medlem i EU har landet tatt et kolossalt hopp inn i det 21. århundret. Portugal er kommet på verdenskartet som et svært attraktivt reiseland - faktisk det billigste i Vest-Europa. 

Landet har så mye å tilby den besøkende. Det bugner av vakre landsbyer fra Algarvekystens fantastiske strender i sør til Duoro-dalens terrasseformede vinmarker i nord.

Uavhengig av hvorvidt du på en ferie i Portugal planlegger å slappe av på stranden, nyte nattelivet eller dra på vandretur og kanskje ta noen avstikkere til de lokale vingårdene, så har Portugal noe for enhver smak. Dette skyldes delvis det mangfoldige landskapet på den iberiske halvøya, noe som betyr at du kan kjøre fra fjellene ned til strendene i leiebilen din på null komma niks. Portugal er det vestligste av alle de europeiske fastlandene, og Portugal sin kyst ved Atlanterhavet har i mange år tiltrukket seg reisende som gjerne vil få mye for pengene, for Portugal er faktisk det billigste Vesteuropeiske landet å ha ferie i. 

Opplevelser og severdigheter

Portugal sine distrikter skiller seg fra hverandre med varierte landskaper, arkitektur, atmosfære, kultur og tradisjoner. En reise til Portugal bringer deg tettere på et uberørt land med unike hemmeligheter. Et land som kiler drømmer om det ekte og uberørte. 

Sjarmerende byer som Lisboa, Porto og Coimbra har kun til felles at de ligger på den nordlige bredden av elvene, ellers er det svært forskjellige. Det er vanskelig å si hvilken av dem som er vakrest, for vakre er de alle.  Storbyene summer av aktivitet og farger, og ettersom at Portugal har holdt seg unna store militære konflikter har byene ikke opplevd ødeleggelser og plyndring slik de fleste Europeiske storbyer har. Derfor er byenes autentiske og deilige atmosfære inntakt. 

Landskapet skifter mellom høye fjellområder, platåer og sletter hvor livet ser ut til å stå stille, med sin tilhørende karakteristiske, vakre vegetasjon, urørte naturparker og tiltalende kursteder - med andre ord nærmest som i paradis. 

Kysten fra nord til sør byr på idylliske badestrender og pittoreske fiskerleier med masse sjarm og tradisjoner som har gått flere generasjoner i arv. Inne i Portugal dokumenterer store byer en historisk fortid og godt bevarte tradisjoner. 

Portugisisk gastronomi og viner er et kapittel for seg selv, med utallige lokale spesialiteter tilpasset årstidenes råvarer og lokale viner. Den 1230 kilometer lange kysten langs Portugal byr på all slags maritime herligheter, og Portugal byr på uendelige utsøkte fiske- og skalldyrsretter, inkludert de berømte grillede sardinene. 

Arkitektonisk sett byr Portugal på et bredt utvalg av imponerende UNESCO-monumenter og UNESCO-byer, som alle bærer vitne om de forskjellige folkeslagene som har bebodd og satt sitt preg på den portugisiske arkitekturen opp gjennom tidene, samt de mange inntrykkene sjøfarere har bragt med seg til landet siden 1400-tallet. 

Befolkingen kjennetegnes av en medfødt gjestfrihet og spontanitet, som merkes overalt på restauranter, kaféer, parker og hoteller. Portugal er også et supert sted å shoppe, da portugiserne er glade i mote, sko osv., noe som kommer til uttrykk i de mange elegante kjøpesentrene og tradisjonelle butikkene rundt om i hele landet. 

Opplev det ukjente Portugal

Det er ikke kun de mest kjente destinasjonene som opplever fornyet oppmerksomhet. Fokus rettes også mot en del av landet som de fleste reisende tidligere har oversett, nemlig Minho-provinsen i den nordvestlige delen av landet. Klimaet i Minho-provinsen, som er oppkalt etter elva som deler Portugal i nord og Spania, er absolutt kaldere og våtere enn lengre sør. Men kan du motstå fristelsen fra livlige Lisboa og badestrendene i Algarve, kan du glede deg til å oppleve en region med frodige, grønne landskaper og spennende historiske byer. 

Det er for eksempel her, lengst mot nordvest, du kan utforske nasjonalparken Peneda-Gerês - et av Portugals 7 naturunderverker - med masse urørt natur, rikt dyreliv og gamle landsbyer. Provinsen er nok mest kjent for sin vinho verden, i tillegg til den hvite utgaven av vinen. 

Er du glad i god vin er det også opplagt å utforske provinsen ved å følge vinruten, som blant annet fører deg gjennom en av landets historisk mest interessante byer, Guimarães. Er du ute etter en aktiv ferie? Da kan vi anbefale å følge en annen rute gjennom provinsen, nemlig pilegrimsruta Caminho Portugués, som mange pilgrimmer hvert år følger på veien mot Santiago de Compostela i Spania

Madeira-vin og portvin

Portvinen, som har hentet sitt navn fra den nordportugisiske byen Porto, og den søte madeiravinen fra øya med samme navn, er to kapitler for seg selv. Begge er fremragende dessertviner og populære som avkjølte aperitiffer. Det kryr av historier om de to hetvinene og mange av dem er forbundet med britene, som også er de største forbrukerne av de edle dråpene. 

Middag med stjernestatus

I tillegg til fantastiske strender og fascinerende kultur, byr også solrike Portugal på spiseopplevelser i verdensklasse. Landet har intet mindre enn 14 Michelin-restauranter - hvorav tre har hele to stjerner. Matelskere som besøker hovedstaden Lisboa kan glede seg til å oppleve to-stjerners Belcanto, som har vært å finne i byens historiske sentrum siden 1958. I 2012 åpnet den historiske restauranten med ny eier, og allerede samme år fikk den sin første Michelin-stjerne. Stjerne nummer to fulgte i 2014. 

Planlegger du å feriere ved Algarvekysten kan du unne deg en reservasjon på to-stjerners Vila Joya, som i 2015 ble utnevnt til en av verdens 50 beste restauranter. Her er det også mulig å bestille den såkalte "chef's table"-opplevelsen, hvor opptil åtte gjester kan bli med kokken på kjøkkenet. Portugal sine andre Michelin-restauranter ligger blant annet i sjarmerende Porto, den elegante kystbyen Cascais og langs Algarvekysten.

På markedet

Gatemarkeder er en integrert del av lokallivet, og de fleste som reiser på ferie i utlandet synes gjerne det er en artig og autentisk opplevelse å besøke de lokale markedene, noe vi også vil anbefale deg å gjøre hvis du reiser til Portugal. De fleste portugisiske markedene arrangeres på byens hovedtorg en gang i uken, og noen ganger oftere. Det selges et bredt utvalg av varer med alt fra mat, antikviteter og kunsthåndverk til husholdningsartikler og klær. Hoveddelen av markedet arrangeres på morgenen, mens i turistområder fortsetter de ofte til sent på ettermiddagen. 

Portugal sitt mest berømte marked finner sted hver torsdag i Barcelos, nord i Portugal. Her kan de besøkende finne alle slags suvenirer, inkludert lokalprodusert keramikk, kniplinger, broderier og tepper. 

Andre markeder som du bør vurdere å besøke er Albufeira (arrangeres den andre lørdagen hver måned), Carcavelos (hver torsdag), Cascais (hver onsdag), Coimbra (den siste lørdagen hver måned), Estremoz (hver lørdag), Lagos (den første lørdagen hver måned), Oeiras (den første søndagen hver måned) og Portimao (hver søndag). Sintas Feira de Sao Pedro foregår den andre og den fjerde søndagen hver måned, mens Lisboa sitt mest berømte loppemarked, Feira da Ladra, som arrangeres hver tirsdag og lørdag morgen i Alfama-distriktet, byr på antikviteter, nips, smykker, klær og andre rariteter. 

De fleste større og små byer i Portugal har også overbygde markeder som er åpne om morgenen fra mandag til lørdag, da det selges et stort utvalg av f.eks. fisk, kjøtt, frukt og grønt, og noen ganger kunsthåndverk og klær. Nesten alle småbyer og landsbyer har et ukentlig marked og noen boder som selger frukt og grønt resten av uken. 

Sport

Golf- og tennisfasiliteter har vært godt etablert i Portugal i mange år, og sørpå gjør det milde klimaet det mulig å dyrke begge disse sportsgrenene året rundt. Andre aktiviteter som vandreturer, sykling, ridning og vannsport nytes også i hele Portugal, og kan enkelt arrangeres. Til tross for sin ganske beskjedne størrelse, byr Portugal på et svært variert landskap, og landet har derfor et stort utvalg av sports- og fritidsaktiviteter. 

Du finner nesten alltid tennisfasiliteter i forbindelse med turistfasiliteter. I Algarve har de fleste banene i turistkompleksene grusunderlag, mens det andre steder er leirunderlag. De større feriestedene i Algarve, på Madeira, på kysten av Estoril og i Sintraområdet tilbyr tennisskole-ferier. 

Portugal sine feriesteder er også berømte for deres golfbaner som er  blant Europas beste. Hovedparten tilbyr undervisning av golfspillere på alle nivåer, og temaferier er enkle å arrangere. Selv om de fleste banene finnes på Algarve og på kysten av Estoril, etableres det stadig flere i de mindre kjente områdene, som på vestkysten og nord i Portugal. 

Sport på havet

Surfing, vindsurfing og seiling er ekstremt populært langs Portugal sine 800 kilometer lange kystlinje og langs Atlanterhavsøyene Madeira og Azorene. Den beste stranden å surfe på er verdensberømte Guincho, rett utenfor Cascais på kysten av Estoril, hvor internasjonale mesterskaper ofte arrangeres. Mer moderate forhold finner du på feriestedene på Algarve, hvor du kan leie surfebrett og små seilbåter, og enkelt få undervisning i disse. På Algarve er de moderne marinaene Lagos og Vilamoura også viktige seilsportsentre. 

Å ro i kano og kajakk er populære aktiviteter på mange av landets elver, spesielt på Mondego, Zezere og Cávado. Kyster og elver gir også mange muligheter for fiskere, med alt fra dyphavsfiskeri utenfor kystene på Algarve, Madeira og Azorene, til lystfiskeri i fastlandets elver etter ørret og laks. 

Vandreferie

Dersom du ønsker å gå på tur, finner fremragende forhold for dette både i Montesinho Naturpark og Nasjonalparken Peneda-Geres, men noen av Portugal sine beste vandreturer fås på Madeira og øyene Sao Miguel og Sao Jorge på Azorene. Andre områder er velegnede for terrengsykling, spesielt i Penada-Geres Nasjonalpark, som har mange naturskjønne ruter. Portugal har også stolte ridetradisjoner som følge av landets fine Lusitano-hester. 

Derfor bør du reise til Portugal

Uansett om du vil reise på egenhånd eller med et reisebyrå til Portugal, er mulighetene utallige. Her på siden har vi forsøkt å gi deg et overblikk over hvor du kan finne de forskjellige reiseformene og ikke minst de billigste reisene til Portugal. Fine strender, et temperert klima året rundt, gastronomiske opplevelser som gir deg vann i munnen, og en vennlig lokalbefolkning er bare noen av de mange ingrediensene som krydrer opplevelsen av å besøke landet som ligger lengst sørvest i Europa. 

Portugal sin styrke som feriedestinasjon er forskjellene; her det steder med noe for enhver da du finner både fjell, enorme, golde sletter, subtropiske vulkanøyer og frodige marker - for ikke å glemme rundt 850 kilometer med sandstrender. Besøk en av de eldste nasjonene i Europa, rik på kulturelle tradisjoner og historie - et ideelt land med deilige strandhoteller som gir deg muligheten til å nyte et avslappende avbrekk året rundt. 

Førstegangsbesøkende som besøker Portugal blir vanligvis overveldet av innbyggernes varme gjestfrihet, og de mister både munn og mæle av de storslåtte naturlandskapene, spesielt nordpå. Et slikt mangfold passer den moderne reisende, som stadig mer foretrekker å tilbringe ferien på jakt etter historie og kultur, enn på stranden. Og med en historie som strekker seg helt tilbake til steinalderen, har Portugal masse opplevelser for nysgjerrige besøkende. 

Arkitekturen er en spesielt interessant attraksjon, særlig den sengotiske stilen, kjent som Manueline, som gjenspeiler landets store velstand gjennom de oppdagelsesreisendes århundrer. Man kommer naturligvis ikke unna de fantastiske, glaserte flisene, kalt azulejos, som dekorerte de fleste bygninger og monumenter både inne og ute. Men det som gjør størst inntrykk på besøkende, spesielt langt fra byene, er det portugisiske folket selv, som har bevart lokale skikker og tradisjoner i flere århundrer, med religion og folklore hånd i hånd. 

Portugal - det siste virkelig gamle stedet i Europa - er utvilsomt en skattekiste for enhver reisende, med mye uoppdaget, men fritt tilgjengelig for alle som er ute etter noe annerledes. Det er et fantastisk naturskjønt land, med spredte middelalderbyer og historiske slott og palasser. Det beste rådet er å utforske landet bit for bit, og gi deg selv tid til å sette pris på hva hvert område har å by på av kulturelle attraksjoner, monumenter, gastronomiske spesialiteter osv. 

Men det første reisende vanligvis oppdager er hvor fascinerende forskjellige Portugal er fra Spania, f.eks. i språket, matveien, historien og musikken. Så oppdager man hvor vennlige folk er - for portugiserne ser ut til å ha ubegrensede mengder tålmodighet når det kommer til turistene. 

Slik bestiller du en billig reise til Portugal

Med Solfaktor kan du bestille en problemfri og trygg reise til Portugal med mulighet for avreise fra Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø, og ankomst i Faro, Lisboa eller Porto. Vår smarte søkemotor støvsuger nettet etter de beste prisene på flybilletter med rutefly, og kombinerer dem med hoteller i Portugal. Alt samles i en pakkereise med Reisegaranti, slik at du får det beste fra begge verdener. Legg så til leiebil i pakken for best mulig opplevelse når du kommer frem til Portugal. God tur!

Reisemål i Portugal

 • Gjesteanmeldelser 8,0
  Algarve
  341 hoteller
  Algarve er med rette berømt for sine fine sandstrender som er blandt de beste i Europa. Men en reise til Portugals sørligste region er også en sjanse for å utforske innlandets bølgende landskap som gjemmer på korkplantasjer, borger og sjarmerende ... landsbyer. Les mer
 • Lisboa-regionen
  290 hoteller
  I Lisboa-regionen finner du flere av Portugals største severdigheter konsentrert innenfor et overkommelig område. Lisboa er med rette hovedattraksjonen, men denne spennende regionen lokker også med noen av landets beste strender og golfbaner.
 • Madeira
  141 hoteller
  Det er ikke uten grunn at Maderia gang på gang kåres til en av verdens beste øy-destiansjoner. Reis til denne lille vulkanøya med evig vår hvis kombinasjonen av storslått natur og sjarmerende lokalkolorit høres ut som oppskriften på den perfekte ferien.
 • Porto e Norte
  107 hoteller
  Selv blant de meget bereiste på den Iberiske Halvøy er Nord-Portugal ofte ukjent land til tross for at det er Portugals eldste region. På en reise til Porto E Norte kan du oppleve noen av landets vakreste naturområder og mest interessante byer.
 • Centro de Portugal
  62 hoteller
  Mange nøyes med å bare reise gjennom Centro de Portugal på veien mellom Lisboa og Porto. Men Midt-Portugal rummer i seg selv nok til utallige opplevelsesrike ferier med alt fra uspolerte fiskerbyer ved kilometerlange strender til verdensarv ... i middelalderbyer. Les mer
 • Azorene
  59 hoteller
  Øygruppen Azorene utgjør Europas ytterste post og er et paradis for naturelskere - både på land og til vans. Gled deg til å utforske de subtropiske øyenes dypblå kratersjøer, steile fjellskråninger, buldrende fossefall og havets gigantiske hvaler.

Populære hoteller i Portugal

Portugal, Porto e Norte, Pinhao
 • Nærmeste flyplass: 127 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Algarve, Vale d'el Rei
 • Nærmeste flyplass: 56 km
 • Nærmeste strand: ca. 3.6 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Madeira, Sao Goncalo
 • Nærmeste flyplass: 13 km
 • Nærmeste strand: ca. 4.7 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene i Portugal?

8,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 14 anmeldelser