Reiser til Madeira

Madeira og Porto Santo-øygruppa i Atlanterhavet, som tilhører Portugal, byr på et eventyr for natur- og opplevelseselskere. En reise til Madeira byr på frodig natur, en rik undervannsflora og fauna samt muligheten for en avslappende ferie og idylliske sandstrender i Porto Santo

Å reise til Madeira betyr også opplevelsen av vidunderlig landskap i den fjellrike Laurissilva skogen som er fredet av UNESCO. Men Madeira byr også på et allsidig kulturelt liv samt utsøkt gastronomi, lekker vin og for ikke å glemme; et stort utvalg av mange forskjellige aktiviteter, kursteder, golf og dyphavsfiske.

Madeira er som en flytende hage og den vulkanske jorden sørger for ideelle vekstbetingelser for mange avlinger som gror i sirlig bygde terrasser som ligger opp langs de sørvendte fjellskråningene. For å få regnvannet som faller på øyas nordside frem til markene, ble det bygget et sinnrikt system av vanningskanaler, såkalte levadaer, som strekker seg over 2 000 km på kryss og tvers av øya. En av Madeiras største attraksjoner er fotturer langs disse levadaene, hvor man i stort monn kan nyte den vakre naturen og øyas skiftende landskap gjennom tett skog, over åpne sletter og inn mellom hus og gårder.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Reisemål på Madeira

Populære hoteller på Madeira

Portugal, Madeira, Camara de Lobos
  • Nærmeste flyplass: 31 km
  • Nærmeste strand: ca. 8.8 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Madeira, Funchal
9,3
Fantastisk
1512 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Nærmeste strand: ca. 400 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Madeira, Funchal
9,2
Fantastisk
538 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Avstand til sentrum: ca. 3.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Reiseguide om Madeira

De mange solskinnstimene og den milde golfstrømmen som omgir øya er garanter for det milde klimaet og den spesielle blomsterprakten som er så karakteristisk for Madeira. Madeira er hovedøya i øygruppen med samme navn og her ligger også øyenes hovedstad Funchal. Det er ytterligere 5 øyer, men bare en av disse, Porto Santo, er bebodd.

Vulkanøy

Madeira ble skapt ved et vulkanutbrudd for omkring 20 millioner år siden og få steder i verden finner man så storslåtte naturscener som på Madeira. Den særpregede subtropiske beplantningen, de grønne fjellene, dype dalene og bratte kløftene som ender ut i det brusende havet fester seg på netthinnen. Puttet inn mellom all denne naturen ligger de hyggelige små landsbyene, hvor man fremdeles kan se flittige kvinner med broderi i hendene. De fremstiller de fine dukene og serviettene som gjennom mange år har blitt eksportert verden over, eller solgt lokalt til de mange turistene.

Funchal - Madeiras hovedstad

Øyas hovedstad, Funchal, avspeiler øyenes spennende historie. Portugiserne kom hit på 1400-tallet og byen minner på mange måter om Lisboa. I sentrum ligger det lokale markedet, Mercado dos Lavradores, og der bør man absolutt kikke innom, enten man skal handle eller bare snuse inn atmosfæren. Her er alt av fersk fisk, spennende frukt, kjøtt av alle typer, oster i lange baner og massevis av lokalt kunsthåndverk. Besøk også den fine Sé-katedralen i den gamle bydelen med den vakre 1700-talls arkitekturen og i den frodige botaniske hagen med de spesielle dragetrærne og den fantastiske utsikten.

Arkitekturelskere vil også føle seg hjemme på Madeira. Øyas hovedstad, Funchal, er kjent som «Lille Lisboa» og det med god grunn. Palácio de Sao Lourenco (fra 1600-tallet) er imponerende der det kikker ned over havnen, mens storslåtte avenyer med hus fra 1800-tallet dominerer byens sentrum.

Menyene på byens mange restauranter inneholder ikke overraskende en del fisk og skalldyr, lokale produkter som kjøtt og grønnsaker og ikke minst et fantastisk utvalg av eksotiske frukter. I Madeira milde klima vokser papaya, pasjonsfrukt, avokado, aprikos og alle slags sitrusfrukter. Før middagen kan man passende nyte et avkjølt glass av den berømte Madeira-vinen som aperitif. Den er naturligvis også glimrende temperert som ledsager til desserten.

Les mer om reiser til Funchal her

Gastronomi 

Madeiras kjøkken er typisk middelhavsaktig, med mye fisk, olivenolje og hvitløk.

Havet rundt Madeira er ekstremt produktivt og fylt med liv. Espada, eller kårdefisk, er øyas mest tradisjonelle rett. Til tross for sitt fryktinngytende utseende gir denne lange fisken med sine skarpe tenner og store øyne et smakfullt måltid med hvitt kjøtt, som ofte serveres med bananskiver eller en lekker vin- og eddikmarinade.

Lokalt fanget atum (tunfisk) grilles vanligvis som en kjøttfull biff og serveres med sitronskiver. Andre populære fiskeretter på øya er havaborr (garopa), gulstripete multe (salmonete) og sverdfisk (espadarte).

Øyas mest populære kjøttrett er espetada, som består av mange stykker kjøtt (ofte oksekjøtt), løk, tomater og paprika som tilberedes over åpen flamme.

En annen bærende kraft i områdets matlaging er frityrstekte maismelbiter (milho frito) som ofte serveres som tilbehør til hovedretter.

På Madeira dyrkes en rekke vidunderlige tropiske frukter og de fleste kan kjøpes på Funchals daglige marked. Besøkende kan kjøpe lokalt dyrket avokado, kiwi, mango, papaya, fiken, vaniljekrem-epler, guava, pasjonsfrukt og andre spennende ting.

Aktiv ferie 

Madeira er et meget spennende og innbydende reisemål for familier som vil oppleve en aktiv ferie med utallige muligheter for aktiviteter. Det kan være vannaktiviteter som fisking, dykking- og snorkling, hval- og delfinobservasjon, men også ridning og opplevelser på øyas tematiske parker, mountain biking samt familie-avslapning. Hvis du ikke føler for de største utfordringene, så ta en spasertur i byen Funchal; langs havnen, sett deg på en hyggelig fortauscafé og nyt et deilig måltid eller en drink. Du kan også dra på oppdagelse på det pittoreske og fargerike grønt- og fisketorg, eller ta taubanen opp til Monte og rutsje ned i Madeiras typiske kurvsleder.

Det er ikke uten grunn at det i forhold til en aktiv ferie først og fremst er levada-vandrerutene Madeira er kjent for. En levada-vandretur er en uforglemmelig opplevelse og en sjanse for å komme tett på Madeiras rike natur. Med over 2000 km med levadaer finnes det vandreruter av mange forskjellige vanskelighetsgrader og du kan alltid finne en som passer til ditt nivå. 

Madeira er dog en perfekt kulisse for mange andre former for aktive ferier. Her finner du altså massevis av muligheter for å gi deg i kast med for eksempel golf, mountainbike og ikke minst aktiviteter i vannet. Madeira har en vanntemperaturer på 18º til 23°C året rundt og det krystallklare vannet gjør det til et populært reisemål for fritidsdykkere som kommer hit for å oppleve det rike dyrelivet under havoverflaten. 

Madeira byr ikke bare på mange forskjellige og spennende naturopplevelser, men også på kulturelle. De høye toppene, de dype dalene, landskapets spennende forskjeller på nord- og sørkysten, de frodige «mini-jordene» med fargerike blomster ved siden av frukt og grønt. Og så de naturlige badebassengene ute i Atlanterhavet som byr på utallige muligheter for vannsportgrener, alt fra dykking til dyphavsfiske.

En reise til Madeira betyr også smaken av livets gleder i form av utsøkt gastronomi, hvor råvarer er økologisk dyrket og hvor man har havets beste fisk og skalldyr for hånden. På en reise til Madeira kan du dessuten oppleve festlige grønt- og fiskemarkeder, de berømte Madeira-broderiene, veggtepper og kurvfletting som er noe av det vakre lokale kunsthåndverket. Besøker du Madeira ved nyttår gir det dessuten muligheten for å oppleve verdens største fyrverkeri.

Levadaturer på Madeira

En av Madeiras største turistattraksjoner er levadaene – et imponerende system av svært forgrenede vanningskanaler som snor seg gjennom det naturskjønne landskapet på kryss og tvers av hele øya.

Levadaene leder vannet fra de regnfulle fjellområdene ned til øyas frodige dyrkede terrasser og blomstrende grønne parker, hvor kunstvanning er et must på grunn av det solrike tørre klimaet. De aller første levadaene ble hugget ut i fjellene av mauriske slaver for hundrevis av år siden, men de fleste kilometerne av det enestående levadasystemet som eksisterer i dag stammer fra begynnelsen av 1900-tallet og i dag er det omkring 2 500 km levadaer som vil få enhver fotturentusiast ut på tur.

På de smale stiene møter man både lokalbefolkningen og turstier i alle aldre og det er veldig vanskelig å finne på en unnskyldning for ikke å finne frem joggeskoene og dra ut på levadavandring. Her kan man beundre den nesten uberørte naturen, hvor vannets risling høres ut som avstressende musikk i ørene, så man glemmer alt om problemer og livets utfordringer.

Levadaene er diskret, men tydelig merket, så det er lett å finne vei ved hjelp av turistkontorets små kart med turforslag. De fleste steder er det bare lett skråning på det velholdte stisystemet, så de fleste kan dra ut på tur – og det er også korte turer på helt ned til et par kilometer som er verdt å prøve. Er man på tur med barnefamilien, skal man være oppmerksom på at ikke alle levadaene er egnet til fotturer med barn. Hvis man helst vil gå i en gruppe, så har de fleste reisearrangører gruppeturer på programmet med transport tur/retur til de vakreste naturområdene. – Og for levadavandrere er det rike muligheter for å ta et opphold underveis i de små tehusene, eller hyggelige barer, som ligger langs de mest populære rutene.

Fjellrike Madeira er også stedet hvor det er fine muligheter for å dra på en ukes trekking med overnatting på hyggelige kroer eller i små private overnattingssteder. Vil man helter ha det villeste kondiracet, så er det helter ikke noen unnskyldning – da er det bare å leie en mountainbike og frese avgårde langs de snirklede levadastiene som er med på å gjøres Madeira til en unik paradisøy for aktiv ferie.

Det finnes flere lokale byråer som arrangerer vandringer med guide og nordiske vandreklubber arrangerer ofte reiser til Madeira.

Bademuligheter på Madeira

Madeira har ikke noen naturlige strender, men det er gode mulighet for å nyte badelivets gleder ved noen av øyas naturlige svømmebasseng og gode anlagte strender rundt langs kysten. På naboøya Porto Santo er det til gjengjeld en flott sandstrand og den kan enkelt nås via båt på dagstur.

Mange enestående opplevelser på Madeira

Madeira kan by på en lang rekke spennende aktiviteter for folk i alle aldre. Her kan man komme på dyphavsfiske, ut å svømme med delfiner, dykke og surfe. For de mer makelig anlagte er det seilturer og utflukter med buss.

På Madeiras nordkyst finner man de berømte trekantede husene i Santana som er malt i muntre farger – disse er enestående for øya. Den berømte sledeturen i Monte har gledet besøkende i mer enn 100 år. Å fare av sted i høy fart i en flettet treslede er en opplevelse man bare ikke skal gå glipp av! Og de som fullfører turen fortjener virkelig en Madeira ved turens ende. I tillegg er øyas pileflettere berømte! Særlig er byen Camacha hjemsted for det fineste av kunsthåndverk.

Den lille øya Porto Santo ligger nordøst for Madeira og er berømt sin fantastiske 9 km lange sandstrand. Vannsportentusiaster, enten det er dykking, windsurfing eller seiling, er i sitt rette element her.

Og til sist nevner vi de avsidesliggende øyene Savage Islands sørvest for Madeira, hvor det bare bor sjøløver og havfugler.

Historie

Portugiserne ankom Madeira i 1419/20 og de første kolonistene kom raskt til øya som var tett dekket av trær, hvorav navnet Madeira, som betyr tre, stammer fra. Å reise til Madeira og dra ut på en «Levada-fottur» er den beste måten å oppdage den vidunderlige naturen på; en natur som i millioner av år også har dekket store deler av Europa. Madeira har også vært et viktig knutepunkt for oppdagelsesreisende og her samlet Cristovão Colombus opplysninger om sin ekspedisjon som brakte ham til Amerika. Reiser til Madeira byr også på spennende arkitektoniske opplevelser med flotte kirker og gamle herregårder (såkalte quintas), og mange av disse er omdannet til hyggelige smakfulle hoteller.

I 1418 ankom portugisiske skip til Porto Santo og et år senere til Madeira. Den frodige øya Madeira ble straks bebodd av bosettere som hugde ned deler av den tette skogen. Hvete og sukker var det første som ble dyrket på øya og man gikk i gang med å bygge vannkanne i 1425. Sukker var ettertraktet som krydder og handelsmenn fra Genova, Portugal og Israel strømmet til øya. Det ble raskt nødvendig å få mer arbeidskraft for å følge med i utviklingen. Slaver fra Nord-Afrika og Kanariøyene var med på byggingen av de komplekse vannkanalene, kalt Levadas, til kunstig vanning.

Når du reiser til Madeira besøker du også øya som har hatt en viktig rolle for de portugisiske oppdagelsesreise i det 15. århundret og hvor du kan oppleve de kommersielle rutene som knyttet Funchal, Madeiras hovedby, til resten av verden. I det 19. århundret gikk det rykter om at Madeira var et helbredende sted for mange sykdommer og derfor reiste mange rike og kjente europeiske personer til Madeira for å komme på rekreasjonsopphold. Også en del avsatte europeiske monarker valgte Madeira som eksil-sted.

Les mer om Madeira på Portugals turistkontors hjemmeside.

Det milde klimaet innbyr til ferie hele året rundt!

Madeira har et behagelig klima året rundt, så det er egentlig ikke noen lavsesong på Madeira. Madeira er verdenskjent for sine festivaler og spesielt blomsterfestivalen i april, nyttår med verdens største fyrverkeri og vinfestivalen i slutten av august og foruten festivalene og naturen er det stabile klimaet og været naturligvis blant årsakene til at folk fra hele verden reiser til Madeira, og ofte flere ganger i året. Fra Norge kan man fly direkte til Madeira fra flere flyplasser, blant annet Gardermoen og Flesland; blant annet flyselskapene Norwegian og SAS flyr til Madeira. Dessuten kan man fly på charterferie til Madeira, direkte fra flere norske flyplasser.

Utnytt det lave prisnivået på Madeira

Mange tror at Madeira er et dyrt reisemål og bare for «gamle mennesker», men alle som reiser til Madeira vet at disse fordommene er helt feilaktige. Riktignok er Madeira ca. 10 prosent dyrere enn fastlandet i Portugal, men Portugal er det billigste landet i Vest-Europa, så Madeira er allikevel et billig reisemål i forhold til andre kjente destinasjoner som Kreta, Mallorca og Sardinia.

Fly

Også flybilletter kan man finne til en god pris, hvis man er tidlig ute og bestiller fly i god tid. Prisene i vår fly-søkemotor til Madeira starter fra kr. 1 500 inkl. skatter og avgifter og du kan sammenligne priser på fly fra alle flyselskaper som flyr til Madeira.

Hoteller

Madeira har i de siste årene gjort mye for at hotellene skal leve opp til den standarden man kan forvente og mange hoteller har derfor gjennomført en løpende renovasjon. Dermed er det ikke noe problem å finne et godt hotell med god kvalitet, uansett om du ønsker å bo på et 3, 4 eller 5 stjerners hotell eller i feriebolig – og det til en lav pris. Og så var det det med at Madeira bare er for gamle mennesker. Gjennomsnittsalderen er faktisk mye lavere enn mange tror når det gjelder turister som besøker Madeira, for selvfølgelig er ikke Madeira kjent for mange diskoteker, men det finnes et særdeles godt natteliv for folk i alle aldre. Det er nå ikke årsaken til den lave gjennomsnittsalderen, men derimot at folk reiser til Madeira for å gå turer, sykle, klatre i fjellene osv.

Turistkontor

Skal du reise til Madeira hjelper gjerne Madeiras turistbyrå med informasjon om severdigheter, transport, forslag til fotturer og mye mer. Du kan kontakte Madeiras turistbyrå via deres hjemmeside og der kan du også lese mye mer om Madeira. På Madeira har turistbyrået flere avdelinger, slik at du alltid kan få hjelp i nærheten av ditt hotell. I flyplassen på Madeira finner du også en avdeling av Madeiras turistbyrå og skal du f.eks. på bil-rundreise er det en god ide å spørre om råd og høre de nyeste værmeldingene. I Norge har ikke Madeira sitt eget turistbyrå, men du er alltid velkommen til å kontakte Portugals turistbyrå som også hjelper nordmenn med opplysninger om Madeira.

Derfor skal du reise til Madeira

Madeira er et reisemål du kan komme tilbake til flere ganger, uten at du rekker å se alt. Den skiftende grønne og frodige naturen, romantisk som et amfiteater som byr på et vekslende landskap, men som er svært forskjellig på den nordlige og sørlige delen av øya. De nesten 2 800 km lange vannstiene byr på en vekslende og spennende ruter til fotturer, mange av dem er på UNESCOs verdensarvliste, Laurissilva (laurbær) skogene med stor vokst av den opprinnelige vegetasjonen og som er den siste overlevende av de opprinnelige skogene som ble svidd ned av de første bosettelsne.

En reise til Madeira byr dermed på enestående lokale kulinariske opplevelser, hvor råvarer settes sammen i stor stil, alt fra fisk- til kjøttretter, blandet med øyas modne frukter og grønt. En svipptur til Porto Santo byr på en av Europas beste sandstrender med helbredende egenskaper, innbydende hoteller og førsteklasses golfbaner.

Madeira farges av bedårende blomstrende natur hele året rundt, et vidunderlig klima og romantikk i luften, derfor har Madeira i det 19. århundre vært en elsket perle og foretrukkent feriemål (bryllupsreiser) og eksil-oppholdssted for hele Europa. Keisere, kongen, politikere, forfattere og malere kom til Madeira for å slippe vekk fra den nordeuropeiske vinterens plager. Det behagelige klimaet var gunstig for sykdommer som TB og hudsykdommer – Madeira var det europeiske aristokratiets kursted. En berømt gjest var Storbritannias statsminister Winston Churchill som søkte ro og inspirasjon på Madeira til å dyrke sin elskede hobby; nemlig å male.

Gled deg til å oppleve Madeira eller kanskje til et snarlig gjensyn – her på denne siden finner du billige flybilletter, hoteller og billeie til din neste reise.

Hva sier gjestene på Madeira?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser