Reiser til Porto

Portos historiske sentrum står på Unescos verdensarvliste og en vandring i det gamle sentrum er en flott opplevelse. Her får du storbyferie med sydenfølelse.

Porto står på Unescos verdensarvliste

Tenker du storbyferie men vil ha mulighet for sydenfølelse, er Porto et godt alternativ. Dette er den nest største byen i Portugal med ca 1,6 millioner innbyggere inklusive forsteder.

Portos historiske sentrum står på Unescos verdensarvliste og en vandring i det gamle sentrum er en flott opplevelse. Her kan du blant annet besøke museet for moderne kunst og kanskje få med deg en god musikkopplevelse i musikkens hus (Casa de Musica).

Byens navn er opphavet til portvinen, og mange av rettene i det portugisiske kjøkken har sitt utspring herfra.

Porto, eller Oporto, bærer fortsatt preg av den velstaden som fløt til byen under Portugals oppdagelses- og koloniseringstid fra 1400-tallet. Denne tiden brakte gull, sølv og eksotiske trær til Portos kirke paleer, offentlige bygninger og kunstverk. Porto er med knapt en kvart million innbyggere Portugals neststørste by og oppfattes som hovedstaden i den nordlige delen av landet. Reis med Solfaktor til denne fantastiske byen. 

I likhet med Lisboa så ligger Porto også ved havet og en elv, og den har en del bakkete bydeler, men der stopper likhetene. Opprinnelig het Porto Portucale under Suebi-folket, og ble et bispedømme under goterne, før byen ble erobret av maurerne i 997 under El Mansur. Rik av århundrede med handel er det moderne Porto like mye et verdenssenter som det er en by gjennmsyret av fortidens historiske begivenheter. 

En reise til Porto bringer deg tett på den byen som ble verdenskjent da man etablerte portvinshus i byen Gaia, beliggende på den sørlige Douro elvens bredde. Herfra ble portvinen fraktet til det meste av verden. Porto er en av Europas eldste byer og oser av sjarme. Dette er en by som har vakre severdigheter og en enestående beliggenhet langs Douro elven som munner ut i Atlanterhavet, og hvor du vil føle deg velkommen av den gjestfrie lokalbefolkningen og ikke overrent av masseturisme. 

Porto har vært en viktig handelsby og vuggen for Portugals industrialisering, kjent for sitt håndverk og stolte befolkning av deres særdeles rike kulturelle tradisjoner. Porto nyter av et spennende dynamisk bud på severdigheter og kulturelle opplevelser og besitter et unikt historisk sentrum som er på UNESCOs verdensarvliste. Dette er perfekt for deg som vil reise tilbake i tid til middelalderen. Den smakefulle blandingen av nytt og gammelt får deg til å elske denne byen. Porto er også en særdeles internasjonal by, hvor det bor folk av mange forskjellige nasjonaliteter og kulturer, som i mange generasjoner har sørget for områdets handelsutvikling, bl.a. da med portvinens handel. 

Informasjon og fakta

Portos falmende storhet

Portos mest slående egenskap er den "falmende storheten" byen utstråler. Den spesielle utstrålingen er resultat av et miks av barok, neoklassisk og "Belle Epoque" arkitektur i forskjellige grader av velbevarthet, som gir en tidsløs sjarme som gjør Porto unik i Europa - man må vel til Cuba for å finne noe lignende. 

Porto ligger på den nordlige siden av elven Douro - opp via den steile bakken og et par kilometer mot vest ligger Atlanterhavet. Porto er best kjent for sine eiendommelige broer og den meget berømte provinsen, som vinelskere over hele verden setter på lager og senere nyter. 

Det gamle Ribeira, elvebredsdistriktet, ble i desember 1996 klassifisert som en UNESCO verdensarv, og er i dag et tettbefolket område av snevre, snoende gater og skyggefulle bueganger. Den løpende restaureringen av dette livlige kvarteret tiltrekker seg et stigende antall resturanter, barer og nattklubber. 

I rettferdiggjørelsen av valget til Europas kulturhovedstad 2001 kan Porto skryte av adskillige viktige attraksjoner som f.eks. Sè Katedralen og den storslotte Sao Francisco Kirke med sitt slående gullbelagte interiør. 

Porto - Portugals handelsby 

Men før Porto ble gjenstand for rikdommene, dro byen nytte av handel med utenlandske herskere. Romerne bygget en festning i Porto hvor deres handelsrute krysset Douro-elven, og etter å ha senket maurerne med jorden i 1100-tallet vant byen rikdommen ved korsfarernes rute til det Hellige Land. Senere begynte Porto med handel av vin til Storbritannia for å kompensere for de plutselige tapene i handel med krydderi fra de asiatiske koloniene. 

Enda i dag er Porto en viktig handelsby noe som den Alhambra-lignende "Arabiske Værelse" og maleriske galleri i Palacio da Bolsa vitner om. Men Porto er mye mer og annet enn en driftig og livlig handelsby. Byen oser av sjarmerende gater, historisk interessante bygninger og plasser, gode resturanter - og så gjennomstrømmes byen av den legendariske Douro-elven, "Den gyldne elv", som er blitt byens varemerke. 

Rundt Porto finner man Portugals største sko-, lærvare- og tekstilfabrikker. Derfor er en reise til Porto et opplagt valg når man vil begi seg ut på en shoppingtur i Rua de Santa Catarina, Portos første "Gågate" eller i de mange shoppingsentrene som har åpent til 24.00. Prisnivået pleier å være en smule billigere enn i Lisboa. 

Douro-elven er Portos livsnerve

Det karakteristiske trekket i Porto er uten tvil Douro elven med "Rabelo" båtene som stod for portvin fat fra vingårdene i Douro dalen i det 18. århundre. En ganske farlig reise bl.a. pga. sterk strømning og nivåforskjeller underveis. Ovenfor, i Cais da Ribeira og langs fasadene fra det 16. århundre og 17. århundre finner man noen av Portos beste og hyggeligste resturanter. Noen er så lavt til taket at de minner om dukkehus. I dette kvarteret finner man også "Casa do Infante", huset som sies å være stedet hvor i 1394 Henrik Sjøfareren ble født (og var ved prinsens fødsel, Portos tollhus). 

Douro-elven har gjennomkrysset 927 kilometer siden dens utspringning i Duruelo de la Sierra i Spania, før den nådde Porto og det Atlantiske Ocean. Elven har historisk sett hatt stor betydning for byen, ikke minst under Portugals storhetstid som kolonimakt, hvor elven i likhet med Tejo-elven i Lisboa, gjorde Porto til en sentral brikke i den blomstrende kolonimaktens handelsverk. 

Elven er et fremragende utgangspunkt for å oppleve Porto by. Man kan f.eks. krysse en av de flere broene som gjør over elven, hvor den mest spektakulære av dem er jernbanebroen Dona Maria Pia, tegnet av Eiffel i 1887. Det kan også anbefales å se elven, og byen, fra en av de mange elvebåtene, eller elvekrysstoktene som tilbys i området rundt Ponte de Dom Luis I. 

Broenes by 

Porto er også kalt "Broenes by" pga. sine 6 broer, hvor den eldste "D. Maria I" ble bygget av Gustav Eiffel (1877) og brukt inntil 1991. Den nyeste "Infante D. Henrique" ble innviet i 2003. 

Henrik Sjøfareren og oppdagelsesreiserne 

Porto, som har gitt navn til landet Portugal, har siden sin grunnleggelse i 1143 virket som en dynamisk handelsby og takket være dens beliggenhet etablert viktige handelsforbindelser med Middelhavet og Nord-Europa. Henrik Sjøfareren ble født i Porto og byens innbyggere har fra begynnelsen av oppdagelsestiden i 1400- og 1500-tallet gitt deres økonomiske og moralske støtte til Portugals berømte oppdagelsesreiser. I det 15. århundre lå landets største skipsverft i Porto. 

Industrielt og intellektuelt sentrum 

Porto har senere vært vugge for industrialiseringen av Portugal og byen opplevde en stor utvikling på 1800-tallet med eksport av portvin, spesielt til England. Porto har en helt spesiell atmosfære som blander hygge, historie og gjestfrihet sammen. Utover dette har byen også en stor intellektuel arv; langt de fleste av Portugals kjente arkitekter, forfattere, politikere, motedesignere, musikere m.m. stammer fra Porto. 

Les mer om Porto, Portvin og reiser til Porto hos turistbyrået

Severdigheter

Katedralen rummer interessante azulejo-paneler som skildrer Ovids Metamorforser, praktfulle, gotiske bueganger, et vakkert rosenvindu som er bevart fra det 13. århundre, og en fantastisk utsikt over Porto. 

Casa-Museu Guerra Junqueiro, tidligere hjem for den kjente republikanske dikteren og aktivisten Guerra Junqueiro som døde i 1923, er et eksempel på unik barok-arkitektur i Porto, og gir et interessant innblikk i dikterens private kolleksjon av portugisisk keramik og portugisiske møbler, og flere utenlandske samlinger. 

Kirken São Francisco, som ble oppført i det 14. århundre, forbløffer den besøkende med dens spektakulære, gullbelakte alter og søyler formet til keruber, kranser og dyr, kulminerende med Jesse-treet på nordveggen av kirken, som på eventyrlig vis illustrerer bibelske temaer. Kirken sitter også på katakombene som opprinnelig stammer fra kirkens kloster, og som ble ødelagt i 1832. 

Det er kort sakt masse å se i Porto. Og har vi enda ikke nevnt den legendariske portvinen, som i likhet med Douro-elven, er blitt et varemerke for byen og som kan forsøte ethevert opphold i Porto. 

De viktigste severdighetene i sentrum av byen

Mange kjenner Porto som Portugals neststørste by og som en viktig handelsby. Men Portos sentrum rummer også utrolig mange opplevelser for historiske vingesus og deilig atmosfære. 

Portos historiske sentrum strekker seg bredt. De fleste av Portos severdigheter ligger i den gamle bydelen som strekker seg i alle retninger fra Praça da República og Avenida da Liberdade ned til elven. 

Disse avstandene er forholdsvist korte og kan lett oppleves til fots. For å føle byens "sjel" anbefales det å ta på seg gode gåsko. Portos sentrum er preget av sine middelalderlige bygninger, monumenter, vakre fasader i granitt, og til tider dekorert med portugisiske blå/hvit håndmalte kakler. Hverdagen i Portos historiske sentrum er full av liv og en spennende atmosfære. 

Autentisk atmosfære 

Med utgangspunkt fra Portos katedral, går man forbi biskoppalasset og Santa Clara klosteret, hvor man kan se rester av bymuren fra det 14. århundre og fortsetter i retning av Batalha-plassen. Snart befinner du deg ved Rua de Santa Catarina, byens eldste butikkgate, hvor du finner spennende sko, lærvarer og tøybutikker omgitt av hyggelige resturanter og kafeer. 

Her må spesielt beliggenheten av Cafè Majestic fremheves, som ligger i en vakker Art Nouveau bygning, som forteller byens historie på 20-tallet. Denne kafeen i Portos historiske sentrum er et sted hvor mange kjente politikere, intellektuelle, berømte diktere og forfattere i løpet av årene har besøkt. Bl.a. tilbrakte J.K. Rowlings mange dager her med å skrive et avsnitt av boken Harry Potter og De Vises Stein. 

Skjønt marked ved Portos historiske sentrum 

I en sidegate finner du også Portos viktigste hverdagsmarked, Mercado do Bolhão, som forsyner byen med friske råvarer som f.eks. kjøtt, fisk, grønnsaker, vin, m.m. Denne store neoklassiske bygningen fra 1839 er i to etasjer og oppdelt i forskjellige avdelinger. Den er virkelig et besøk verdt. 

Slottet

Det finnes vakre slott i Porto, men ikke et eneste slott dedikert til "kongelige", verken i byen eller i Nord-Portugal. Ved kongelige besøk oppholdt kongen seg hos adelige familier (eller slektninger), eller i andre tilfeller, i Biskopspalasset ved Portos Domkirke. 

Opplevelser i nærheten av Porto 

Hvis man krysser den flotte to-etasjes Do Luis bro, kommer man til Vila Nova da Gaia, portvinens sanne hjemsted. Her kan besøkende få rundturer til de verdensberømte gårdene som bærer så familiere navn som Taylors, Grahams, Cockburns og Sanderman. Turens høydepunkt er den obligatoriske vinsmakingen til slutt. 

Fiskerbyene Matosinhos og Leca da Palmeria nord for Porto kan prale med å ha noen av Portugals beste fiske- og skalldyrsresturantene. Reiser man sør innenfor kort avstand fra byen, finner man i Espinho et avslappende feriested ved stranden med hotell, diskotek og et førsteklasses kasino. 

Turistinformasjon 

Portos turistbyrå har mange nyttige opplysninger til deg som søker mer informasjon om severdighetene og opplevelsene i Portugals neststørste by. På turistkontorets hjemmeside kan du utover beskrivelser av byens største severdigheter også finne omtaler av aktuelle samt kommende begivenheter som f.eks. konserter, festivaler, utstillinger og teaterforestillinger. Hos Portos turistbyrå kan du også finne informasjon om lokale transportmuligheter og anvisninger på kjøp av turkort osv. 

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Hoteller i Porto

Populære hoteller i Porto

Portugal, Porto e Norte, Porto
9,4
Fantastisk
1255 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 5.6 km
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,5
Fantastisk
1885 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,1
Fantastisk
546 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Nærmeste strand: ca. 7 km
  • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Porto?

8,3
Gjesteanmeldelser
Basert på 8 anmeldelser