Reiser til Lisboa

Lisboa i Portugal byr på spennende fiskerestauranter, nydelig portvin, koselige barer, romantiske bydeler og ikke minst gjestfrie folk. Lisboa tar godt i mot deg. Lisboa er en vakker by med gammelt og nytt i herlig harmoni og de genuine sporvognene tar deg enkelt og smidig mellom de ulike bydelene. Det finnes også et bra rutenett med buss, tog og t-bane. Når man er i Lisboa må man ta en tur med den antikke sporvognslinjen 28, som tar deg opp og ned Alfamas trange bratte gater.
På menyene i Portugal finner man mest fisk og skalldyr som ofte er relativt billig, og serveres i store porsjoner. Også i Lisboa. Lisboa er kjent for sine fliser og sin keramikk og her finner du til og med et flisemuseum.

I bydelen Biarro Alto i Lisboa er nattelivet best og det er tett med barer og nattklubber i de smale gatene. Shoppingen er bra og det er fremdeles relativt billig. Først og fremst klær ettersom Portugal er en stor tekstilprodusent. Baxia er den mest kjente bydelen i Lisboa for shopping, men rett utenfor Lisboa er det flere store kjøpesentre. Bl.a Colombo som har åpent helt frem til midnatt.

Som en avveksling til storbyen Lisboa, kan det anbefales utflukter både til badestedene Cascais og Estoril, den fantastiske historiske byen Sintra eller den idylliske fiskerlandsbyen Ericeira helt vest mot havet. Du finner god og rimelig togforbindelse i Lisboa til badestedene utenfor byen. Leiebil er også å anbefale i Lisboa, eller leie en sykkel hos Bike Iberia.

Hoteller i Lisboa

Populære hoteller i Lisboa

Portugal, Lisboa-regionen, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Lisboa-regionen, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Lisboa-regionen, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Nedenfor er noen utvalgte severdigheter du har muligheten til å oppleve i løpet av ferien din i Lisboa. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon for reisen din, og det tas forbehold om feiltakelser. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter i Lisboa anbefaler jeg at du leser vår reiseblogg der du kan finne spennende artikler om Lisboa og våre andre destinasjoner i Portugal. God fornøyelse og god reise!

Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian - eller Gulbenkian-museet, som det ofte omtales på norsk - ble åpnet i 1969 etter at den sene armenske oljepioneren og filantropen Calouste Sarkis Gulbenkian hadde testamentert arven til den såkalte Gulbenkian-stiftelsen i Lisboa. I tillegg til Gulbenkian-museet driver stiftelsen Gulbenkian-biblioteket og et vitenskapsinstitutt - og gir sosial veldedighet.

Museets i Lisboa sin samling består av omlag seks tusen gjenstander. Som inkluderer både klassisk og moderne kunst fra Gulbenkians store private kunstsamling, og som ble samlet gjennom det meste av hans liv. Noen få tusen av disse kunstgjenstandene er tilgjengelige for publikum i Lisboa, inkludert kunstgjenstander i europeisk, egyptisk, gresk-romersk, islamsk, kinesisk og japansk kunst.

Alfama

Alfama, som ligger i bakkene mellom São Jorge-slottet og Tejo-elven, er Lisboa sitt eldste byområde. Oppkalt etter arabiske ord Al-Hamma, som betyr "bading" eller "varm fontene" (alternativt en avledning av det arabiske ordet for "munn").

Nabolaget, som er blant Lisboa sine vakreste, er kjent for å romme en stor del av Lisboa sine berømte Fado-barer og Fado-restauranter. Samt en rekke historiske severdigheter og monumenter. Inkludert Lisboa sin Santa Maria Maior de Lisboa katedral. Kirken Igreja de Santa Engrácia og klosteret/kirken Igreja de São Vicente de Fora.

Belém

Belém, ligger ned til elven Tejo, seks kilometer vest for sentrum, er en av Lisboa sine mest kjente og historisk viktige nabolag. Nabolaget, som kommer fra det portugisiske ordet for Betlehem, huser noen av Lisboa sine mest kjente severdigheter. Som klosteret og UNESCOs verdensarv Mosteiro dos Jerónimos, Belém-tårnet - et manuel-gotisk festetårn bygget til ære for Vasco da Gama og byens patron são São Vicente - samt et konditori hvor du kan smake på den berømte kaken pastéis de Belém.

25 de April-broen

25 de April-broen - eller Ponte 25 de Abril, som det kalles på portugisisk - er en berømt hengebro som forbinder Lisboa by med kommunen Almada på venstre bredde av Tejo elven. Broen ble innviet i 1966, 29 år senere enn innvielsen av den enda mer berømte suspensjonsporten til Golden Gate Bridge i San Francisco, som det ofte har blitt sammenlignet med. Med sine 2277 meter er det blant de 25 lengste slangebroene i verden; men det er snarere dens historiske og symbolske betydning, enn dens utseende, den har blitt kjent for i Lisboa og Portugal. Broen ble opprinnelig kalt Salazar-broen (Ponte Salazar), oppkalt etter den portugisiske statsministeren med samme navn, men endret navnet til 25 April-broen kort tid etter det beryktede militære kuppet i Portugal, den 25. april 1974.

Vasco da Gama-broen

Vasco da Gama-broen er en en annen av Lisboa sine berømte broer. Broen, som går over Tejo-elven i Parque das Nações, ble bygget i 1995 og ble inviet tre år senere i 1998 i forbindelse med verdensutstillingen i Lisboa samme året. Det ble kalt Vasco da Gama for å hedre 500-årsdagen for den portugisiske utforskerens oppdagelse av havet fra Europa til India samme år som verdensutstillingen fant sted. Med en lengde på litt over 17 kilometer er det den lengste broen i både Portugal og Europa når du inkluderer de 11,5 kilometer lange viadukene.

Hos Solfaktor har vi et helt spesielt forhold til den lille surfenasjonen Portugal, som ligger i Europas vestlige hjørne. Den sjarmerende hovedstaden Lisboa er en sann perle som byr på et vell av spennende opplevelser så sant i historie som i kunst og kultur. Du kan allerede glede deg til en trivelig middag akkompagnert av fascinerende Fado-sang, som er karakteristisk i de portugisiske trakter.

Informasjon

Her er det samlet noen opplysninger og fakta om Lisboa. Blant annet om klima og vær, geografi og befolkning og byens historie, som alene har som mål å inspirere til ferien din i Lisboa.

Geografi og befolkning

Lisboa ligger ved elven Tejo, sørvest for den iberiske halvøy. Lisboa er den vestligste hovedstaden i det kontinentale Europa, og den eneste som ligger langs Atlanterhavskysten.

27% av Portugals befolkning

Med omkring 547,631 indbyggere innenfor selve bysonen (som måler 84 kvadratkilometer) og omkring 3,035,000 innbyggere, når man inkluderer det omkringliggende urbane området (som måler 958 kvadratkilometer), rommer Lisboa hele 27% av Portugal sin befolkning. Området rundt er ofte referert til som Grande Lisboa, og består av en rekke byer og såkalte kommuner (omtrent tilsvarende som norske kommuner), som Sacavém, Almada, Barreiro, Amadora, Queluz, Agualva-Cacém, Odivelas, Loures, Seixal og Oeiras.

Freguesias og nabolag

Lisboa er delt inn i 24 menigheter (frem til 2012 var antallet 54), som er en administrativ underavdeling av en municipio (det nærmeste vi kommer til denne betegnelsen i Norge er sannsynligvis en sogn i landet eller et administrativt distrikt i storbyene). Lisboa er også delt inn i forskjellige nabolag som ikke har noen administrativ, dvs. formel, status, men med en viss historisk status. Blant de viktigste bydelene i Lisboa er Alcântara, Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém, Chiado, Estrela og Parque das Nações.

Klima

Lisboa har et mildt klima som gjør det til et opplagt reisemål hele året. Somrene blir sjelden glodhete, mens vintrene sjelden blir kalde. De store svingningene i temperaturene hindres av Golfstrømmen, som passerer nært byen i nærliggende Atlanterhavet. Lisboa har også over 3300 solstimer per år, noe som gjør mange vinterdager lyse og solrike.

Varme og kulde

Den heteste måneden er juli, med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader, mens august og september følger like etter med 23 grader i gjennomsnitt. Den kaldeste måneden er januar med et gjennomsnitt på 11 grader, tett fulgt med desember og februar med et gjennomsnitt på 12 grader.

Nedbør

Hvis du vil unngå regnbyger mens du er i Lisboa, er juli eller august ikke overraskende to gode måneder for et besøk, da det i gjennomsnitt bare faller 10 mm regn, etterfulgt av juni med et gjennomsnitt på 20 mm. De mest regnfulle månedene er februar med et gjennomsnitt på 140 mm, etterfulgt av november og desember med et gjennomsnitt på 120 mm.

Lisboas historie

Lisboa ble bebodd av pre-indo-europeiske folk i den tidlige steinalderen, hvis stein dolmens og religiøse graver fortsatt finnes spor av i Lisboa sine omgivelser. Siden da var disse pre-indo-europeiske folkene blandet med keltiske stammer som invaderte halvøya i det første årtusen f.Kr., og sammen dannet de forskjellige folkeslag nye keltisk-talende stammer som Cempsi-stammen.

Fønikerne

Arkeologiske bevis på fønikisk aktivitet i området har fått noen historikere og arkeologer til å tro at det var en fønikisk handelsstasjon i området rundt det nåværende São Jorge-slottet, og at fønikerne hadde en port ved munningen av Tejo-elven som de kunne seile gods på til Scillyøyene i Cornwall. Noen historikere tror også at det er fra denne tiden navnet Lisboa stammer, som det fønikiske ordet for trygg havn er Allis Ubbo.

Romerne

Den store inngangen til byen kommer fra den romerske siden. Romerne var ivrige etter å ødelegge Carthage sine eiendeler på den iberiske halvøy, og derfor, etter vellykket kamp i Øst-Hispania - Olisipio (dagens Lisboa), innlemmet i det romerske riket, nærmere bestemt i provinsen Lucitania.

Det var i denne perioden, under keiser Augustus, romerne bygget teatre og templer, en stor nekropolis og et stort forum i Olisipio. Byen blomstret generelt, økonomisk og kommersielt blant romerne, delvis på grunn av økt handel med en annen romersk provins, Storbritannia, samt vellykket bekjempelse av det utbredte sjørøveriet i området. Spesielt populære gjenstander fra Olisipio var salt, oppdrettshester, vin og en spesiell fiskesaus som ble kalt garum.

"Barbarerne"

I kjølevannet av det romerske imperiets fall ble byen invadert av forskjellige folkeslag som ble trukket til Sør-Europa fra enten øst eller nord. Det inkluderte blant annet vandaler (en germansk stamme, muligens av nordisk opprinnelse), alananerne (en indo-iransk nomadisk og rytterfolk) og sarmatsene (et iransk rytterfolk som var knyttet til alanerne) som skiftvis okkupere byen mellom 409 og 429.

Senere kom et annet germansk folkeslag, nemlig sveberne som antas å ha styrt byen til de ble oppslukt av det visigotiske rike Toledo, som kom til å omfatte hele den iberiske halvøy.

Erobringen fra disse folkslagene i byen kalles ofte "barbarer" -invasjonen av Lisboa, selv om det er svært diskutabelt om det er tilstrekkelig grunn til at nettopp disse erobringene skal være mer barbariske enn så mange andre gjennom historien (Alt i alt er "barbarer" opprinnelig et gresk ord for folk som ikke er lik ens egne).

Maurerne

I 711 ble byen tatt fra en helt annen kant, nemlig muslimske berbere og arabere (samlet kalt maurerne), som på den tiden fanget den sørlige delen av den iberiske halvøy fra deres baser i Nord-Afrika og Midtøsten. Disse nye herskerne gjenoppbygget bymuren og leverte den med nye hus i arabisk stil og moskéer.

Den arabiske og berbeiske innflytelsen kan fremdeles ses i Alfama-distriktet i Lisboa, hvis navn stammer fra arabisk, antagelig fra ordet al-hamma, som betyr varme bad eller fjærer.

Raske maktovertakelser

I det 12. århundre ble byen gjenstand for en rekke raske oppkjøp: For det første var det våre nordiske naboer, en gruppe norske pilgrimer med kong Sigurd Jorsalfar i spissen, som plyndret byen mens de var på pilgrimsreise til Jerusalem. Da ble byen igjen tatt av maurerne, som hadde makten til 1147, hvorpå den portugisiske reconquista - med Alfonso I af Portugal i spissen - erobret byen og innførte kristendommen som den herskende religion.

Sydlig sentrum

I 1189 ble byen angrepet av kalifen Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, som tok rundt 3000 fanger blant byens kvinner og barn. Men ellers ble byen bosatt som et betydelig kommersielt, politisk og kulturelt senter i den sørlige delen av den spede nasjonen, som ble dannet etter etableringen av det portugisiske rike i 1139.

Blandt annet var det i Lisboa den nye nasjon fikk sitt første universitet i det efterfølgende århundrede (i 1290).

Utgangspunktet for oppdagelsesreiser

I det femtende århundre ble byen avgangshavn og fokuspunkt for de fleste legendariske utforsknings- og erobringsturer som kongedømmet sendte til andre kontinenter, inkludert den berømte reisen til Vasco da Gama til India i 1497. I etterfølgende århundrer, spesielt det 16. århundre, ble Lisboa senter for handel med varer mellom Sør-Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. Varene inkluderte spesielt slaver, tekstiler, krydder og sukker.

Det var i denne perioden noen av Lisboas mest berømte monumenter og bygninger ble bygget, herunder Belém-tårnet og Jerónimos-klostret i Belém kvarteret (se seværdigheder). Det var også her den nå berømte arkitektoniske stilarten, den manuelinske stilen, så dagens lys.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her