Reiser til Nord-Portugal - Porto E Norte

Det nordlige Portugal eller på portugisisk "Porto E Norte" er både uspolert, ukjent og uoppdaget - i hvertfall av turister i større grad. Noe som egentlig er uforståelig. 

En reise til det nordlige Portugal fører til området nord for Douro-elven. Her finnes Portugals største naturpark "Peneda-Gerês", praktfulle strender, gamle kulturbyer og pittoreske gamle fiskeleier som pynter kysten. Hele Nord-Portugal er rik på vinproduksjon av slagene portvin og selvfølgelig fremragende bordvin som f.eks. Vinho Verde og rød- og hvitvin fra Dourodalen. 

Nord-Portugal byr på en blanding av vakre historiske, kulturelle og naturmessige opplevelser. Området er preget av mindre hus med oppdyrkede vinmarker, Quintas eller mindre paleer med små kirker kaldt Solares. Mange av disse er omdannet til private hotell. 

En reise til Nord-Portugal bringer deg tett på et fantastisk område hvor landskapet er prydet med fabelaktige kirker, festninger og maleriske byer. Befolkningen som summer av liv og gjestfrihet, er sterkt troende, og det er mange religiøse fester og prosessjoner hvor den keltiske hedenske arven kombineres med kristelige ritualer. Inne i landet blir man møtt med eventyrlige middelalderbyer og Dourodalen, hvor det produseres kvalitetsvin og portvin. 

Inspirasjon og fakta

Portugal er mye mer enn Algarvekysten og Lisboa. Ta f.eks. Porto og hele den nordlige delen av landet. Her kan du oppleve både en sjarmerende storby og fjellrike, grønne naturparker. 

 Historie, fjell og portvin

Det var i Porto og det omkringliggende området at Portugal ble født som nasjon. Det er derfor regionen har så rik og fasinerende arv.

Porto er en eldgammel, spennende og skjønn by som står på UNESCOs verdensarvliste. Den har gikk navn til selve landet såvel som til nasjonaldrikken portvin. 

En stor del av Portos historie baserer seg på handel og skipsfart, noe som har gjort den til en lidenskapelig by med et høyt tempo. Kanskje er dette er en av årsakene til at Porto raskt finner veien inn i besøkendes hjerter. 

Den nordlige delen av Portugal, hvor Portugal ligger, er karakterisert av frodige, fjellrike, vilde landskaper. Det er herfra at en betydelig del av den naturlige granitten stammer fra. Den ble brukt til å bygge mange av Portugals kirker, klostre og andre religiøse og historiske monumenter. 

Når du besøker områdets slott, omkranser historien deg. Det var på slottet i Guimarães at nasjonens grunnlegger og første konge, Dom Afonso Henriques, ble født. 

Utover å nyte Porto og besøke regionens mange gamle slott og historiske, luksuriøse villaer, er det opplagt å bruke en del tid i naturparkene hvis man besøker Nord-Portugal. 

Opplev Nord-Portugals spennende historie 

Nord-Portugal var en viktig del av det romerske imperiumet med Braga som hovedstad. Drar man på en av områdets middelalderturer som fører deg til Santiago de Compostela i Spania, kan man på sin reise støte på unike romerske broer og keltiske ruiner. I den velbevarte middelalderbyen Guimarães, utropte D. Afonso Henriques i 1139 seg selv til konge av Portugal. 

I den østlige delen, "”Trás-os-Montes”, som er karakterisert av høysletter og brede dype daler, har befolkningen utelukkende levd av landbruk og handel i mange århundre. Det er som å reise tilbake i tid. En reise til denne uberørte delen av Portugal bekrefter kjensgjerningen av Portugals store kontraster og naturlig skjønnhet. Isolasjon og århundre med dårlige veiforbindelser mot kysten og hovedstaden Lisboa har bidratt til å skåne regionens kulturelle tradisjoner. 

Severdigheter

Det er utallige severdigheter å se når du reiser til Nord-Portugal. Den varierende og frodige naturen og landskapet krysset med elver og idylliske fossefall, harmonerer med den atmosfæren man finner i de lokale tradisjonene, folkefestene ved markedene. 
Naturparken Peneda-Gerês og generelt sett hele regionen er uberørt av turisme, og de velpleide og bevarte byene er en fryd for øyet. Den tradisjonelle gastronomien er meget allsidig og utsøkt. Kjempe porsjoner er alltid ledsaget av regionens friske Vinho Verde. 

Interesserer du deg for vin, da er en reise til Nord-Portugal et opplagt valg i og med at du har mange muligheter for å besøke, smake og bo på sjarmerende vingårder samt å lære om de forskjellige typene av portugisisk vin. Dourodalen er verdens eldste markerte vinregion, som sammen med den vidunderlige Vale do Foz Coa Park står på UNESCOs verdensarvliste. 

Tre unike naturparker 

Et kastanjetre, en gribb og et fossefall er symbolene på Nord-Portugals tre naturparker. Tre unike og meget forskjellige landskaper, hver med sine egne enestående arter og sin egen form for landliv i fredelig harmoni med naturen. 

Den ene er Duorodalen, hvor elven strekker seg over 122 kilometer. Den utgjør Portugals østlige grense til Spania. 

Regionen er usedvanlig grønn og frodig, og man blir slått av beundring over de dype dalene og enorme kløfter. De tiltrekker seg også fugleliv som blandt annet arter som er i fare for å dø ut. 

Den andre er den fjellrike Montesinho, som kan utforskes på en lang rekke forskjellige måter: til fots, sykkel eller bil. 

For å oppleve tradisjonell portugisisk livsstil i harmoni med naturen, kan du besøke de vakre landsbyene Rio de Onor og Guadramil. 

I hjerte av den nordlige delen av Portugal ligger den tredje naturparken, Alvão Park. Her ligger to andre tradisjonelle landsbyer som du ikke bør gå glipp av - Ermelo og Lamas de Olo. De er en fantastisk opplevelse i seg selv, men også utmerkede steder å begynne noen ekstremt spennende turer ut i naturen. 

Alvão Park byr på en fantastisk rikdom av flora og fauna, og noen utrolig vakre fossefall. 

En tradisjonsrik region

I det nordlige Portugal finner man en vakker og spennende variasjon med hyggelige byer og masse vingårder med tilhørende maleriske vinmarker på bakkeskråninger hvor blandt annet den populære vinho verde (den grønne vin) dyrkes. 

Det er store kontraster i landskapet, fra det brusende Atlanterhavet, gjennom de duftende pinjeskogene til det fjellrike, betagende landskapet mot nordøst på grensen til Spania. I det nordlige Portugal er tiden gått knapt så fort som lenger mot sør - her holdes de gamle håndverksmessige tradisjonene fortsatt høyt hos både bøndene, slakteren og fiskeren. 

Nord-Portugals kyst

Langs Nord-Portugals kyst ligger noen av Europas lengste og flotteste sandstrender, kun avbrutt av idylliske fiskerbyer som Vila do Conde, som ligger vakkert ved Ave-elvens utmunning og Viana do Castelo, som utover strendene også har fine eksempler på renessansearkitektur. 

Mat og drikke 

Det nordlige Portugal er berømt for sin caldo verde, en kål- og potetsuppe i Minho stil, og for sitt store utvalg av søtsaker og desserter hvor det brukes rikelig mengder med egg. 

Cozido à portuguesa er en nasjonalrett med kjøtt, pølser og grønnsaker med sin opprinnelse i Trás-os-Montes regionen. Andre fyldige retter bys på i de fjellrike områdene inne i landet, hvor råvarene for det meste er agerhøne, hare, geit og gris, som er portugisernes foretrukne form for kjøtt, og som også brukes til pølser og skinker (hvor Chaves og Lamego presunto er de best kjente). 

Røkt kjøtt 

Andre røkte kjøttvarer fra det nordlige Portugal er farinheira pølsen som er fremstilt av svinekjøtt, vin og mel. Du har også Morcela, som er en velkrydret blodpølse som er best stekt eller på grill. Også må vi ikke glemme de fantastiske chourico og paio pølsene, som er meget populær. 

Forskjellige oppskrifter på tørket torsk og andre fiskeretter er å finne rundt i Porto, sammen med tripas à moda do Porto, en sterk krydret sammensetning av kalkun, skinke, bønner og ris. 

Et hav av desserter 

Desserter forekommer i forskjellige utgaver som f.eks. den smakefulle sopa dourada, en sandkakeoppskrift fra Viana do Castelo, fremstilt av kvernete mandler og eggeplommer. Oppkalt etter abbeden som oppfant den, er Pudim Abade de Priscos, tilsatt sitron, krydderier og portvin. 

De nordlige spesialitetene innenfor kaker, er fyldige, bløte og sukkerholdige, og ofte tilsatt med kanel. Toucinho de cèu, som betyr "brød fra himmelen" er en populær lokalfremstilt mandel- og kanelkake. 

Byer i det nordlige Portugal

Det emmer av historie i det nordlige Portugals mange byer. Den mest betydningsfulle er gitt Guimãres, som er kjent som "nasjonens vugge" - her innledet landets første konge, Alfonso Henriques, på 1100-tallet, kampen mot Maurerne. Byen har en enestående samling av historiske bygninger, fine, gamle, pastelfargede hus som omkranser byens torg og den store festningen, byens varetegn, Castelo de Guimãres, som regnes som en av Portugals 7 største severdigheter. 

Braga - Portugals religiøse hovedstad 

Portugals religiøse hovedstad er Braga, som er et yndet samlingspunkt for katolske pilgrimsreisende. I og omkring byer er det ikke mindre enn 37 kirker, hvor domkirken er den absolutt største attraksjonen og også Portugals eldste. Bom Jesus-kirken høyt beliggende i utkanten av byen er et besøk verdt, og velger man å gå de mange trappene opp til inngangen belønnes man med en imponerende utsikt og underveis med livaktige gjengivelser av episoden fra Jesu` vei til Golgata. 

Porto

Porto er den største byen i Nord-Portugal og Portugals neststørste. Det er en livlig handelsby som først og fremst er kjent for sin portvinsproduksjon og for storhetstiden under sjøfarernes gyldne epoke. Byen er delt av Douro-elven, hvor fra bredden det klynger seg små fargerike etasjehus til skråningene. Ute i den travle elven sees de karakteriserte slanke seilskipene, bacos rabelos, med store vintønner til pynt på dekk. De ble tidligere benyttet til å frakte portvin fra vingårdene i baklandet ned til Porto. Nå til dags brukes de til sightseeing og mini-cruise. I bydelen Vila Nova de Gaia, like ved den imponerende Dom Luis-broen, ligger alle de store portvinshusene skulder til skulder, og mange av dem byr gjerne på en liten rundvisning og smaksprøve av den røde og hvite portvinen. 

Les mer om reiser til Porto her

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Reisemål i Porto e Norte

Populære hoteller i Porto e Norte

Portugal, Porto e Norte, Pinhao
9,3
Fantastisk
1132 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 127 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,1
Fantastisk
546 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Nærmeste strand: ca. 7 km
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Porto e Norte, Porto
9,1
Fantastisk
3544 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste strand: ca. 7.7 km
  • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Porto e Norte?

8,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 9 anmeldelser