Reiser til Marokko

Marokko er en salig blanding av lange strender, ørken, høye fjell, basarer, orientalsk kultur og flotte severdigheter. Reisemålet passer godt for alle som vil ha sol, bad og spennende utflukter.

Marokko byr på kontrastfylte opplevelser og eksotiske impulser innenfor rimelig flytid fra Norge. Nyt avslappende dager med sol og bad året rundt på All-Inclusive hotell i Agadir, eller utforsk enestående gamlebyer (medinaer) og livlige markeder (souk) i Marrakech. Bli med på spennende utflukter i fjell- og ørkenområder og oppleve de mange flotte severdighetene Marokko har å by på.

Marokko som reisemål 

Marokko ligger i Afrikas nordvestre hjørne og grenser i øst til Algerie og i sør til Vest-Sahara. Marokko er stort både i areal og i folketall, med sine nesten 30 millioner innbyggere. Marokko har en lang kystlinje mot Atlanterhavet, og en mindre mot Middelhavet i nord. Offisielle språk er arabisk, men fransk og til dels spansk er utbredt. Valutaen i Marokko heter marokkansk dirham (MAD), men det er flere steder hvor euro kan benyttes. Det er enkelt å komme seg til Marokko fra Norge. Du kan fly direkte fra Gardermoen med flere europeiske flyselskaper, og flytiden til Agadir, Casablanca og Marrakech er i underkant av 5 timer. Du kan også bestille pakkereiser med fly og hotell inkludert til flere steder i Marokko. Nordmenn trenger ikke visum for reise til Marokko.

Marokko ligger i Maghreb-regionen som er en betegnelse for de arabiske landene vest i Nord-Afrika. Området i dagens Marokko har vært bebodd siden paleolittisk tid, da Maghreb sies å ha lignet mye mer på en fruktbar savanne enn dagens tørre landskap.
Landet er kontrastfylt med en urgammel og rik historie, og er hjemsted til det berømmelige Berberfolket. Her kan du oppleve storslåtte fjell- og ørkenområder, enestående, antikke gamlebyer (medina), frodige oaser og fargerike markeder (souk). Samtidig er Marokko velkjent for lange sandstrender, sol og badeliv og spennende utflukter. Du kan velge mellom et hav av reisemål og vil definitivt finne noe for enhver smak. 

De mest populære destinasjonene i Marokko er badebyen Agadir som byr på sol og bad hele året, samt den eksotiske storbyen Marrakech. Hovedstaden Rabat er et mindre kjent reisemål, og mange velger heller å besøke Marokko sin største by, Casablanca. Andre populære byer er den berømte «blå byen» Chefchaouen, surfebyen Essaouira og håndverksbyen Fès. 

Shoppingutvalget i Marokko er stort og rimelig i de livlige basarene. Her selges alt fra smykker, skinn og lær, tepper, kunsthåndverk, keramikk og mye mer. Men husk å prute – det er en del av spillet mellom deg og selger. Som tidligere fransk koloni har Marokko spor etter fransk kultur, ikke minst i matveien. Man finner hyggelige kaféer som serverer smakfull kaffe og croissanter, men også et stort utvalg av gode resturanter som serverer spennende matretter fra det nordafrikanske kjøkkenet.

Hvem passer Marokko for?

Marokko passer godt for alle som vil ha sol, bad og spennende utflukter og eksotiske impulser innenfor rimelig flytid fra Norge. Med sin europeiske innflytelse blandet med marokkansk kultur er Marokko et svært spennende sted å besøke. Marokko byr både på en hektisk, lokal atmosfære  i souken (markedet) og avslappende feriedager på et luksushotell med All Inclusive.

Når er det best å reise til Marokko?

Marokko ligger både ved Atlanterhavet og Middelhavet, noe som gir ulike temperaturer avhengig av hvor i landet du befinner deg. Store deler av Marokko har middelhavsklima med lange, varme somre og milde, tørre vintre. Feriebyene langs Atlanterhavet, blant annet kystbyen Agadir, er populære reisemål hele året på grunn av sitt behagelig, solsikre klima. Innlandet i Marokko og ved foten av Atlasfjellene har mer ekstreme temperaturer med hetebølger på sommeren og kalde vintre med både regn og snø. Innlandsbyen Marrakech bør unngås i juli og august på grunn av ekstrem hete, men er et flott sted å besøke på våren og høsten.

Byer og sverdigheter

Opplev Marrakech 
Marrakech er er Marokko sin fjerde største by og ligger ved foten av Atlasfjellene. Byen er berømt for sin labyrintiske gamlebyen (medina) som er omkranset av en mur, og står på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du det store markedet (souk), som er Marokko sitt største av sitt slag, og det kjente, travle torget, Djemaa el Fna. Andre severdigheter i gamlebyen er Koutoubia-moskeen, Kasbah-moskeen, Saadi-dynastiets mausoleum, Ben Youssef-moskeen og madrasaen. Utenfor gamlebyen finner du kulturhistoriske bygninger og severdigheter som blant annet El Badi-palasset, Bahia-palasset og Almoravid Koubba fra 1117 –gravene til byens syv hellige menn. Marokko viser her sin bredde av spennende historie.

Blant byens nyere severdigheter er Le Jardin Majorelle verdt å nevne – den franske maleren Jacques Majorelles hage fra 1924. I tillegg til hagen finner du også to museer her viet berbernes kultur og historie og moteskaperen Yves Saint-Laurents virksomhet, samt et islamsk kunstsenter.

Opplev Aït-Ben-Haddou 
Aït-Ben-Haddou ligger i Ouarzazate-provinsen og er en befestet by, eller ksar på arabisk, langs den gamle karavaneruten mellom Sahara og Marrakech, som er et ledd i de transsahariske handelsrutene. Byen er berømt for sine historiske bygninger og vakre kasbaher (en type medina eller festning). Det har gjort byen til en scene i mange berømte filmer, herunder filmer som “Sodom and Gomorrah”, “Jesus of Nazareth”, “The Man Who Would Be King”, “Marco Polo”, “Gladiator”, “Kingdom of Heaven”, “Babel” og “Prince of Persia”.

Opplev Casablanca og Hassan II-moskeen
Storbyen Casablanca ligger ved Atlanterhavet og er Marokko sin største by. Kun 30 kilometer sørøst for byen ligger landets største flyplass. Selv om Rabat er Marokkos politiske hovedstad, er Casablanca byen med landets viktigste finanssenter og hjemstedet for Marokko sin hovedhavn – en av de største kunstig anlagte havnene i verden. 

Blant byens severdigheter er Parc de la Ligue Arabe, som er den største parken i byen, og Casablanca katedral, som ikke lenger er i bruk, men som er åpen for besøkende. Det er også verdt å besøk den gamle bydelen (medina), selv om den ikke har helt den samme statusen som medinaene i Marrakech og Fes. I Vesten er Casablanca også kjent for tittelen på en av filmhistoriens mest berømte filmer – den amerikanske filmklassikeren fra 1942 som forestiller Casablanca under andre verdenskrig med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollene. 

Hassan II-moskeen
Casablancas største attraksjon og severdighet er Hassan II-moskéen. Den ble åpnet i 1993 og er den største moskéen i Marokko, samt en av de største i Afrika. Bønnehallen rommer 25.000 mennesker, og ytterligere 80.000 mennesker får plass på torget utenfor moskéen. Moskeen består hovedsakelig av marmor og ligger på et platå ut mot Atlanterhavet. Marokko besitter da den høyeste moskéen i verden med et minaret på hele 210 meter, noe som tilsvarer en 60 etasjers bygning. 

Opplev Meknès 
Meknès ligger i den sentrale nordlige delen av Marokko på et platå 50 kilometer sørvest for byen Fès. Det er en av Marokko sine fire kongebyer, og var Marokko sin hovedstad fra 1672 til 1727. I dag er byen delt i to atskilte deler av elven Boufekrane: gamlebyen (medinaen) og den moderne bydelen, Ville Nouvelle. En av byens største severdigheter er Bab al-Mansour-porten fra 1732 som ligger på torget i medinaen og står på UNESCOs verdensarvliste. Flere av portens søyler stammer opprinnelig fra den romersk-antikke byen Volubilis, som ble regnet for å være hovedstad i det romersk-berberiske kongedømmet Mauritania. Ruinene etter Mauritania kan fortsatt beundres i utkanten av byen.Klima og vær i Marokko

Marokko har et kontrastfylt klima, også mellom de ulike delene av landet, som er avgjørende når du velger reisemål. Her er en oversikt over klima og vær i de største reisemålene i Marokko: 

Agadir og Marrakech
Den sørlige og deler av den østlige delen av Marokko byr på det som kalles et steppeklima. Det kjennetegnes særlig for lave nedbørsmengder, og er typisk for byer som Agadir, Marrakech og Oujda. 

Tanger og Tetouan
Middelhavsklima finner du i Marokko sine kystnære områder mot Middelhavet. Her er somrene varme og tørre med gjennomsnittlige temperaturer på rundt 25 grader. Vintrene er milde og våte med gjennomsnittstemperaturer på rundt 12-14 grader. Dette er typisk for byer som Tanger, Tetouan, Al Hoceima, Nador og Safi.

Rabat og Casablanca
Klima ved de kystnære områdene langs Atlanterhavet har overraskende moderate temperaturer, selv på sommeren, på grunn av effekten av den kalde, kanariske strømmen utenfor Atlanterhavskysten. Dette kalles sub-middelhavsklima, en underart av middelhavsklima, og gjør seg gjeldende i blant annet byene Rabat, Casablanca, Kénitra, Salé og Essaouira.

Ekstreme temperaturer og skisportsteder
De fjellrike regionene i den nordlige og sentrale delen av Marokko byr på et kontinentalt klima. Her er somrene ekstremt varme og vintrene kalde. Det kan ofte komme snø på vinteren i denne delen av Marokko, og temperaturen kan av og til komme under frysepunktet. Dette klimaet vil du oppleve i blant annet byer som Khenifra, Imilchil, Midelt og Azilal.

Du finner også et alpint klima i enkelte deler av Atlasfjellene. Her er klima preget av den samme ekstreme forskjellen med meget varme somre og kalde vintre, bestående av snø og gjennomsnittstemperatur på 8 grader. Ønsker du å oppleve et slikt klima kan du besøke skisportsteder som Oukaimeden og Mischliefen, samt byer som Azrou og Boulemane. 

Historie

Området i dagens Marokko har vært bebodd siden paleolittisk tid, i dette tilfellet mellom år 190.000 og 90.000 f.Kr. (og kanskje enda tidligere, ettersom at Homo sapiens-fossiler som ble funnet i Jebel Irhoud like etter årtusenskiftet har blitt datert til ca. 315.000 år før nåtiden. På det tidspunktet var Maghreb et mer fruktbart område enn hva det er i dag og liknet mer en savanne enn dagens tørre landskap.

DNA-undersøkelser har påvist en tett - og overraskende - forbindelse mellom berberne i Marokko og samene i Skandinavia. Flere teorier støtter opp om at det franko-cantabriske området i det sørvestlige Europa var et tilfluktssted i perioden under siste istid for jegere og samlere som senere befolket det nordlige Europa etter at isen trakk seg tilbake. 

Nord-Afrika - og det som i dag er feriedestinasjonen Marokko - ble med tiden en del av den blomstrende middelhavsverden i den tidlige klassiske perioden takket være fønikerne, som etablerte viktige handelskolonier og bosetninger i blant annet Chellah, Lixus og Mogador. 

Marokko ble senere en del av bystaten og imperiet Kartago. Den tidligste kjente uavhengige marokkanske staten var Mauretania under kong Baga, som kan dateres tilbake til år 225 f.Kr.

Mauretania ble en klientstat i Romerriket i på 33 f.Kr. Keiser Claudius annekterte formelt Mauretania som en romersk provins i år 44 e.Kr., men i det 3. århundre e.Kr. ble deler av Mauretania gjenerobret av berberstammer, hvilket førte til at makten til det Romerske imperiet i Mauritania ble begrenset til et par kystbyer. Romerriket mistet senere også disse områdene i etterkant av at vandalene herjet i Nord-Afrika i år 429 e.Kr. Fra dette tidspunktet overtok lokale maurer-romerske konger kontrollen over området.

Den muslimske erobringen av Maghreb begynte på midten av det 7. århundre og brakte både arabisk språk og religion (islam) til området, som formelt ble en del av Umayyad-kalifatet, men som i praksis var en subsidiær provins i imperiet, med lokale guvernører som ble utpekt av den muslimske guvernøren i Kairouan.

Marokko, som ligger i Maghreb-regionen i Nord-Afrika, er et kontrastenes land; her finner du storslåtte fjell- og ørkenområder, det sagnomsuste Berber-folket, en rik historie og enestående, antikke byer. Opplev også en varm gjestfrihet, mange fargerike markeder, frodige oaser, maleriske keramikktradisjoner og sist, men ikke minst, storbyen Casablanca. Byen har ikke bare gitt navn til én av den vestlige filmhistoriens mest berømte filmer, men er også én av Afrikas viktigste byer.

>> Les om ferie i Agadir her

Reisemål i Marokko

 • Marrakech
  221 hoteller
  Besøk Marrakech og opplev byens fascinerende blanding av gammelt og nytt. Utforsk markedene, palassene og de smale gatene i den gamle festningsbyen, før du rykker videre til gallerier, barer og restauranter nede i den nye bydelen.
 • Agadir
  55 hoteller
  Agadir er takket være sin flotte, nesten seks kilometer lange sandstrand, Marokkos mest populære badeby. Her kan du lett fordrive det meste av ferien din med å nyte solen i den bløte sanden, kun avbrutt av resturantbesøk og shopping på det store ... markedet. Men Agadir er også et godt utgangspunkt for utflukter. Les mer
 • Essaouira
  10 hoteller
  Essaouira er en sjarmerende fiskerby på Marokkos Atlanterhavskyst, som har klart å bevare svært mye av sin opprinnelige atmosfære fra tiden da byen var et viktig bindeledd mellom Afrika og Europa. Det kan du blant annet oppleve i den fargerike medina.

Populære hoteller i Marokko

Marokko, Essaouira
9,3
Fantastisk
52 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 179 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Marokko, Marrakech
9,3
Fantastisk
71 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 8 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Marokko, Marrakech
9,4
Fantastisk
476 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 12 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi