Reiser til Marokko

Marokko er en salig blanding av lange strender, ørken, høye fjell, basarer, orientalsk kultur og flotte severdigheter. Reisemålet passer godt for alle som vil ha sol, bad og spennende utflukter.

Marokko ligger i Afrikas nordvestre hjørne og byr på flere spennende reisemål. Landet er stort både i areal og i folketall, med sine nesten 30 millioner innbyggere. Hovedstaden i Marokko heter Rabat, men byen er mindre enn for eksempel Marrakech og Casablanca. De mest populære reisemålene i Marokko er badebyen Agadir og den eksotiske storbyen Marrakech.

Som tidligere fransk koloni har Marokko spor etter fransk kultur, ikke minst i matveien. Man finner hyggelige kaféer som serverer smakfull kaffe og croissanter, men også et stort utvalg av gode resturanter som serverer spennende matretter fra det nordafrikanske kjøkkenet.

 Andre populære byer av interesse i Marokko er den berømte «blå byen», Chefchaouen, surfebyen Essaouira og håndverksbyen Fès.

Shoppingutvalget i Marokko er godt, rimelig og gøy i de livlige basarene. Her selges alt fra smykker, lærvarer, tepper, lamper og kunsthåndverk til keramikk og mye mer. Husk å prute; det er en del av fornøyelsen og spillet mellom deg og selger.

Det enkelt å reise til Marokko. Man kan fly direkte fra Norge, og i tillegg har mange europeiske flyselskaper ruter til flere av Marokkos største byer. Valutaen i Marokko heter marokkansk dirham (MAD), men euro kan ofte benyttes.

Hvem passer Marokko for?

Marokko passer godt for alle som vil ha sol, bad og spennende utflukter og eksotiske impulser innenfor rimelig flytid fra Norge. Med sin europeiske innflytelse blandet med marokkansk kultur er Marokko et svært spennende sted å besøke. Landet byr både på en hektisk, lokal atmosfære  i souken (markedet) og avslappende feriedager på et luksushotell med All Inclusive. 

Når er det best å reise til Marokko?

Størsteparten av Marokko har Middelhavsklima, med lange, varme sommere og milde, tørre vintere. I feriebyene langs Atlanterhavet blir det aldri veldig varmt eller veldig kaldt, mens det i innlandet og ved foten av Atlasfjellene er mer ekstreme temperaturer. Reisemål i innlandet (for eksempel Marrakech) bør unngås i juli og august, ettersom at heten kan være trykkende og solen brennende, men er naturlige steder å besøke i mai, september eller oktober. Kystbyen Agadir kan besøkes hele året.En billig ferie i Marokko med Solfaktor

Marokko, som ligger i Maghreb-regionen i Nord-Afrika, er et ferieland fylt med kontraster; her finner du storslåtte fjell og ørkenområder, det sagnomsuste Berber-folket, en ri historie og enestående antikke byer, varm gjestfrihet, mange fargerike markeder, frodige oaser, maleriske keramikktradisjoner og sist, men ikke minst, storbyen Casablanca. Byen er ikke bare tittel på én av den vestlige filmhistoriens mest berømte filmer, men byen er også én av Afrikas viktigste byer.

Severdigheter

Ait Ben Haddou

Aït Ben Haddou, som har vært oppført på UNESCOs verdensarvsliste siden 1987, er en befestet by, eller såkaldt "ksar" på arabisk, som ligger på den gamle transsahariske karavaneruten mellom Sahara og Marrakech i Marokko.

Byen er berømt for sine historiske bygninger og sin gamle bydel ("medina"), som har gjort byen til en kulisse for scener i mange berømte filmer, herunder filmer som Sodom and Gomorrah, Jesus of Nazareth, The Man Who Would Be King, Marco Polo, Gladiator, Kingdom of Heaven, Babel, Prince of Persia. 

Det bor fire familier i den antikke landsbyen, men mesteparten av lokalbefolkningen i området bor i dag i mer moderne boliger på den andre siden av elven, ettersom at bygningene i landsbyen er bygget av lær, som tar skade i regntiden. 

Meknes

Meknes, som ligger i den nordlige/sentrale delen av landet, er én af de fire keiserlige byer i Marokko. Byen ble grunnlagt i det 11. århundre av Almoravidene som en militær bosetning og ble hovedstad i Marokko under Sultan Moulay Ismaïl (1672-1727), som var sønn av grunnleggeren av Alaouit-dynastiet.

Sultan Moulay Ismaïl forvandlet Meknes til en storslått by i spansk-maurisk stil, som ble omgitt av høye murer og bestod av en harmonisk blanding av islamiske og europeiske stilarter, som stadig kan beundres i våre dager. 

Én av byens største severdigheter er Bab al-Mansour-porten - byens hovedport - som ble ferdigstilt i år 1732. Porten består av Almohad-mønstre og mosaikker av høy kvalitet. Flere av portens søyler stammer opprinnelig fra den romerske antikke byen Volubilis, som ble regnet for å være hovedstad i det romersk-berbeske kongedømmet Mauretania. Ruinene etter Mauretania kan fortsatt beundres i utkanten av byen. 

Hassan II Mosque

Hassan II-moskeen - som ligger i Casablanca - er den største moskeen i Marokko, den nest største i Afrika og den 13. største av sitt slag i verden.

Moskeen står på et utspring som vender ut mot Atlanterhavet, slik at troende kan be utover havet. Seks tusen tradisjonelle marokkanske håndverkere arbeid i hele fem år med å konstruere moskeens vakre mosaikker, marmorgulv, søyler, skulpturerede gipsplater og udskårne og malte tretak. Moskeen har kapasitet til å huse hele 25.000 troende til bønner og ytterligere 80.000 på plassene som ligger omkring moskeen.

Moskeen har dessuten verdens høyeste minaret, somer hele 210 meter høy - hvilket tilsvarer en 60 etasjers høy bygning - som på toppen har en laser som lyser i retning Mekka.

Marrakech Medina

Marrakech, som ligger ved Atlasfjellene, er én av Marokkos fire tradisjonelle hovedsteder, og er berømt for sitt marked (souk), som er Marokkos største av sitt slag, og for sin gamle bydel (medina), som i 1985 ble oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Byen er også kjent for sitt store torg, Djemaa el Fna, som sies å være det mest travle torget på det afrikanske kontinentet.

Blant byens kulturhistoriske bygninger og severdigheter som bør nevnes, er El Badi-palasset, Bahia-palasset, Saadidynastiets mausoleum, Shrob ou shouf-fontenen, Koutoubia-moskéen, Bin Yousuf-madrassaen, Almoravid Koubba fra 1117, gravene til byens syv hellige menn og en lang rekke moskéer, madrassaer, zaouiaer, synagoger, garverier, markedsboder og byporter. Blant byens nyere severdigheter er den franske maleren Jacques Majorelles hage, Jardin Majorelle, fra 1924.

>> Les mer om reiser til Marrakech her

Casablanca

På tross av at Rabat er Marokkos politiske hovedstad, har Casablanca en unik status, ikke bare i Marokko og på det afrikanske kontinentet, men også hos mange vesterlendinger. Utover å være hjemsted for Marokkos hovedhavn - som er én av de største kunstig anlagte havnene i verden - er byen landets økonomiske sentrum og ett av de største økonomiske områdene på det afrikanske kontinentet.

I Vesten er byen mest kjent for å gi titelnavn til én av filmhistoriens mest berømte filmer, nemlig den amerikanske filmklassikeren fra 1942, som skal forestille å foregå i Casablanca under andre verdenskrig med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollerne. Vel og merke ble hele filmen spilt inn i et filmstudio (med unntak av et par opptak i Paris og på Van Nuys Airport), og derfor finnes ingen konkrete lokasjoner i Casablanca i dag som kan knyttes direkte til filmen. 

Blant byens største severdigheter er Hassan II-moskeen, som er den største moskeen i Marokko, den nest største av sitt slag i Afrika og den 13. største i verden (les mer under severdigheter), Parc de la Ligue Arabe, som er byens største park, Casablanca katedral, som ikke lenger er i bruk, men som er er åpen for besøkende og den gamle bydelen (medina). Den gamle bydelen har ikke helt den statusen som de tilsvarende bydelene i Marrakech og Fes, men er uten tvil verdt et besøk. 

Klima og vær

På en ferie i Marokko vil man oppleve mange kontraster, herunder knyttet til klimaet, som består av mange forskjellige klimatyper, avhengig av hvor i landet du befinner deg. Dersom du for eksempel befinner deg i de kystnære områdene i landet er det - selv på sommerstid - overraskende moderate temperaturer på grunn av effekten av den kalde, kanariske strømmen utenfor Atlanterhavskysten.

Du vil få oppleve et kontinentalt klima i de fjellrike regionene i den nordlige og sentrale delen av landet, der somrene er varme eller meget varme og vintrene er kalde, og med temperaturer som av og til faller under frysepunktet. Det snør ofte i denne delen av landet om vinteren. Dette klimaet vil du kunne oppleve i blant annet byer som Khenifra, Imilchil, Midelt og Azilal.

Enkelte deler av Atlasfjellene er preget av et alpint klima. Her er somrene varme eller meget varme og vintrene er kalde med en gjennomsnittstemperatur på åtte grader og ofte snø. I denne delen av landet ligger mange skisportssteder, blant annet Oukaimeden og Mischliefen. Du kan oppleve denne typen klima i byer som Azrou og Boulmane.

I den sørlige delen av landet og enkelte deler av det østlige Marokko kan du oppleve et steppeklima, som særlig kjennetegnes ved sine lave nedbørsmengder. Byer som Agadir, Marrakesh og Oujda har et typisk steppeklima.

Du vil først og fremst oppleve middelhavsklima i landets kystnære områder, men først og fremst langs kystene som er vendt mot Middelhavet heller enn Atlanterhavet. Her er somrene varme og tørre med gjennomsnittlige temperaturer på omkring 23-24 grader, mens vintrene generelt er milde og våte med daglige gjennomsnittstemperaturer på omkring 12-14 grader. Noen av byene som faller inn under denne klimatypen er Tanger, Tetouan, Al Hoceima, Nador og Safi.

En underart av middelhavsklimaet - kalt for submediterrant klima - gjør seg gjeldende i deler av landet, ikke minst i byer som Rabat, Casablanca, Kénitra, Salé og Essaouira. Her er klimaet kjennetegnet ved noe kaldere somre og vintre, på grunn av beliggenheten ved Atlanterhavskysten.

Historie

Området i dagens Marokko har vært bebodd siden paleolittisk tid, i dette tilfellet mellom år 190.000 og 90.000 f.Kr. (og kanskje enda tidligere, ettersom at Homo sapiens-fossiler som ble funnet i Jebel Irhoud like etter årtusenskiftet har blitt datert til ca. 315.000 år før nåtiden. På det tidspunktet var Maghreb et mer fruktbart område enn hva det er i dag og liknet mer en savanne enn dagens tørre landskap.

DNA-undersøkelser har påvist en tett - og overraskende - forbindelse mellom berberne i Marokko og samene i Skandinavia. Flere teorier støtter opp om at det franko-cantabriske området i det sørvestlige Europa var et tilfluktssted i perioden under siste istid for jegere og samlere som senere befolket det nordlige Europa etter at isen trakk seg tilbake. 

Nord-Afrika - og det som i dag er feriedestinasjonen Marokko - ble med tiden en del av den blomstrende middelhavsverden i den tidlige klassiske perioden takket være fønikerne, som etablerte viktige handelskolonier og bosetninger i blant annet Chellah, Lixus og Mogador. 

Marokko ble senere en del av bystaten og imperiet Kartago. Den tidligste kjente uavhengige marokkanske staten var Mauretania under kong Baga, som kan dateres tilbake til år 225 f.Kr.

Mauretania ble en klientstat i Romerriket i på 33 f.Kr. Keiser Claudius annekterte formelt Mauretania som en romersk provins i år 44 e.Kr., men i det 3. århundre e.Kr. ble deler av Mauretania gjenerobret av berberstammer, hvilket førte til at makten til det Romerske imperiet i Mauritania ble begrenset til et par kystbyer. Romerriket mistet senere også disse områdene i etterkant av at vandalene herjet i Nord-Afrika i år 429 e.Kr. Fra dette tidspunktet overtok lokale maurer-romerske konger kontrollen over området.

Den muslimske erobringen av Maghreb begynte på midten av det 7. århundre og brakte både arabisk språk og religion (islam) til området, som formelt ble en del av Umayyad-kalifatet, men som i praksis var en subsidiær provins i imperiet, med lokale guvernører som ble utpekt av den muslimske guvernøren i Kairouan.

Marokko, som ligger i Maghreb-regionen i Nord-Afrika, er et kontrastenes land; her finner du storslåtte fjell- og ørkenområder, det sagnomsuste Berber-folket, en rik historie og enestående, antikke byer. Opplev også en varm gjestfrihet, mange fargerike markeder, frodige oaser, maleriske keramikktradisjoner og sist, men ikke minst, storbyen Casablanca. Byen har ikke bare gitt navn til én av den vestlige filmhistoriens mest berømte filmer, men er også én av Afrikas viktigste byer.

>> Les om ferie i Agadir her

Reisemål i Marokko

 • Marrakech
  125 hoteller
  Besøk Marrakech og opplev byens fascinerende blanding av gammelt og nytt. Utforsk markedene, palassene og de smale gatene i den gamle festningsbyen, før du rykker videre til gallerier, barer og restauranter nede i den nye bydelen.
 • Agadir
  45 hoteller
  Agadir er takket være sin flotte, nesten seks kilometer lange sandstrand, Marokkos mest populære badeby. Her kan du lett fordrive det meste av ferien din med å nyte solen i den bløte sanden, kun avbrutt av resturantbesøk og shopping på det store ... markedet. Men Agadir er også et godt utgangspunkt for utflukter. Les mer
 • Essaouira
  6 hoteller
  Essaouira er en sjarmerende fiskerby på Marokkos Atlanterhavskyst, som har klart å bevare svært mye av sin opprinnelige atmosfære fra tiden da byen var et viktig bindeledd mellom Afrika og Europa. Det kan du blant annet oppleve i den fargerike medina.

Populære hoteller i Marokko

Marokko, Marrakech
 • Nærmeste flyplass: 8 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Marokko, Marrakech
 • Nærmeste flyplass: 6 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Marokko, Marrakech
 • Nærmeste flyplass: 15 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi