Reiser til Kroatia

Kroatia ligger sørvest i Europa og er mest kjent for å være en vakker og avslappende feriedestinasjon der man kan nyte sol, strand, gastronomi og stor gjestfrihet. Noen av landets mest kjente destinasjoner er  Split, Dubrovnik, Hvar, Makarska og Zadar. Bestill din neste reise til Kroatia med Solfaktor i dag!

Naturskjønne Kroatia har de senere årene blitt et meget populært reisemål, og det er lett å forstå. Her blir du møtt av krystallklart vann, vakker natur, pittoreske landsbyer, en gjestfri lokalbefolkning, god mat og lave priser. Uavhengig av hvorvidt man foretrekker fest og farger, aktive ferier eller avslappende ferier tett på naturen har Kroatia noe å tilby. Her kan man besøke vingårder, dra på båttur i Adriaterhavet, dyrke vannsportsaktiviteter eller dra på vandreturer - kort sagt har landet noe å by på for enhver smak. 

Kroatia er en ung nasjon, men området har en lang og begivenhetsrik historie. Frem til 1991 var Kroatia en del av det som da het Jugoslavia, og en påfølgende konflikt var både blodig og voldsom, og ødela også landets turismeindustri. I dag er derimot Kroatia som feriedestinasjon mer populær enn noensinne. 

Kroatia består av 21 regioner, hvorav 14 av dem ligger inne i landet - det gjelder forøvrig også hovedstaden Zagreb. De fleste turister velger derimot å reise til en av de syv regionene der de populære kystbyene ligger. 

Populære reisemål i Kroatia

Lengst nord og ved grensen til Slovenia og ikke langt fra Italia, ligger regionen Istria med Pula som en naturlig hovedstad. På halvøya kan du besøke flere populære feriebyer, herunder Porec og Rovinj, og ikke langt unna finner du også byen Rijeka og en hyggelig øy med et navn som for oss nordmenn er vanskelig å uttale, nemlig Krk. 

Et stykke sørover kommer du inn i Dalmatia, hvorav Zadar ligger i nord og vakre Split litt lenger sør. Mange velger å starte reisen til Kroatia med å fly hit. Kombinasjonen av den lille storbyen med sin eldgamle bykjerne og de vakre ferieøyene Hvar, Brac, Vis og Korcula ute i skjærgården utgjør sammen en perfekt feriecocktail. 

Dalmatia byr på et stort utvalg av feriemuligheter. Ved den Makarske Riviera sør for Split ligger feriebyene på rekke og rad, og litt nord for Split ligger den flotte byen Trogir. 

Lengst sør i Kroatia og faktisk adskilt fra resten av landet som sådan, ligger storbyen Dubrovnik med sin spennende historie og sine mange historiske bygninger. Byen er kjent for sin vakre, gamle bydel, men her finnes også gode bademuligheter og en flott skjærgård. Mange velger forøvrig å seile den vakre ruten fra Split til Dubrovnik. 

Å reise til Kroatia 

Du kan reise til Kroatia med charterfly fra flere norske flyplasser. Mange velger å legge opp reisen på egenhånd, slik at man kan oppleve flere ting, for eksempel øyhopping eller en tur i innlandet for å besøke en av Kroatias mange nasjonalparker. Den korte flytiden betyr at du får flere timer tilgjengelig i landet. 

Veinettet i landet er utmerket, offentlig transport er pålitelig og det går mange fergeforbindelser mellom de forskjellige øyene og feriestedene langs kysten.

De siste årene har Kroatia blitt et meget populært reisemål, hvilket er enkelt å forstå. Naturen er vakker, vannet er krystallklart, de hyggelige byene er maleriske og vakre, menneskene er gjestfrie og maten god. Sist, men ikke minst, er prisnivået lavt. I Kroatia finnes noe for enhver smak, uansett alder. Opplev fantastiske turområder, hyggelige barer, vannsportsaktiviteter, vingårder og mange flotte utflukter med båt i Adriaterhavet. Dette er bare noen av tingene som Kroatia tilbyr sine besøkende. Etter den tragiske krigen i det tidligere Jugoslavia blomstrer Kroatia på ny, og kanskje enda vakrere enn før. 

>> Les også om restplasser til Kroatia her

For hvem egner Kroatia seg som feriemål?

For de fleste er Kroatia en sommerdestinasjon, men også de milde vintrene lokker til seg opplevelseslystne gjester hele året. Her finnes over 1.800 kilometer med kystlinje, et stort utvalg av store byer og små, hyggelige badebyer, hoteller og leilighetshoteller i alle prisklasser, mat og drikke som spenner fra superbillig til eksklusiv gastronomi. De fleste nordmenn vil føle seg vel tilpass i Kroatia, og det er enkelt å reise omkring på egenhånd. 

Når bør man reise til Kroatia?

Høysesongen strekker seg fra mai til september. Det går rutefly hele året til Split og Dubrovnik, og disse byene egner seg forøvrig  glimrende som destinasjoner for storbyferier på våren og høsten.  

Inntil Balkankrigen brøt ut på 1990-tallet var Kroatia en del av Jugoslavia og et populært reisemål for skandinaver, som verdsatte vakker natur, et rikt dyreliv og ikke minst rimelige priser. I senere tid har Kroatia gjenoppstått som et moderne reisemål med alle tenkelige bekvemmeligheter og med en lokalbefolkning som ønsker turister velkommen til et område som fortsatt er lite utforsket, men som er på vei til å bli en favoritt hos mange reisende. 

En billig ferie i Kroatia med Solfaktor

I rimelig avstand fra Norge ligger et fantastisk ferieland med vakre strender, spennende byer og dusinvis av vakre øyer som ligger omgitt av varmt badevann. En ferie i Kroatia er ikke bare moro, spenning, varme og praktisk; den er også billig.

Når du reiser til Kroatia får du først og fremst oppleve en helt utrolig kystlinje ut mot Adriaterhavet, med kjente byer som Dubrovnik, Split og Zadar. Noe av det beste Kroatia har å by på finner du på Pula-halvøya, som strekker seg ut i Adriaterhavet som en tunge fra den nordlige delen av landet. Innerst i bukten bak halvøya finner du den spennende byen Rijeka, og herfra kan du krysse Slovenia og nå den italienske byen Trieste på kun halvannen time med bil eller et par timer med buss. 

Lengre mot sør finner du den pulserende havnebyen Split, skjult bak en rekke bombastiske øyer som har fungert som en naturlig barriere mot havet. Hos Solfaktor kan du bestille et ferieopphold i sentrum av Split og oppleve denne historiske byen som virker å være omgitt av havet på alle kanter. Helt sør i Kroatia kan du besøke UNESCO-byen Dubrovnik, som tiltrekker seg millioner av turister hvert år - som ikke minst reiser hit for å oppleve de historiske bymurene og den nydelige, naturlige havnen. Du kan med fordel bestille en ferie til én av de omkringliggende øyene, som by på gode klimaforhold, lave priser og raske forbindelser inn til Dubrovnik, slik at du kan oppleve byen på en utflukt. 

Du finner alltid et godt utvalg av hoteller og feriehus i Kroatia, og du kan bestille din reise til Kroatia inkludert rutefly fra Oslo/Gardermoen, Oslo/Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø og hente leiebil på flyplassen - alt sydd sammen i én pakkereise, som er sikret av reisegaranti. Dersom du heller ønsker å bestille hotell separat er det også mulig og med rom for helt fleksible avreisedatoer. Velkommen til Kroatia med Solfaktor!

Reisemål i Kroatia

 • Dalmatia
  306 hoteller
  Dalmatia bugner av fristelser for den feriereisende, med alt fra idylliske småøyer og strender med krystallklart vann, til verdensberømte historiske severdigheter og nasjonalparker med spektakulær natur. Et ekstra pluss er det lave prisnivået.
 • Istria
  84 hoteller
  Solbeskinnende Istria er med sine idylliske fiskerbyer, rustikke bakketopsbyer og ikke minst barnevenlige strender, et av Kroatias mest attraktive reisemål. På en reise til Istria kan du både oppleve det "ekte Kroatia" i innlandet og nyte avslappende ... strandliv ved kysten. Les mer
 • Mange vil betegne Kvarnerbukta som det autentiske Kroatia. Her finner du små byer, strender og øyer som ennå ikke er blitt oppdaget av folkemassene. Her kan du med andre ord nyte plassen i ditt eget tempo.

Populære hoteller i Kroatia

Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Avstand til sentrum: ca. 800 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Det sentrale Kroatia, Opatija
 • Nærmeste flyplass: 38 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Dalmatia, Split
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi

Slik bestiller du en billig ferie i Kroatia med Solfaktor

Hos Solfaktor er vi eksperter på reiser sørover, og vi har vært nordmenns foretrukne feriepartner siden 2000 med et stort utvalg av hoteller, ferieboliger og leiligheter i Sør-Europa. Bli med oss på en deilig ferie i Kroatia. Velg selv om du kun ønsker å booke overnattingssted eller om du vil booke en pakkereise med fly inkludert fra enten Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand. 

Pakkereisene våre er sikret av Reisegarantifondet, slik at du kan reise til Kroatia og nyte opphold på populære hoteller til gode priser med ro i magen. 

Informasjon og fakta om Kroatia 

Med sin beliggenhet ved det vakre Adriaterhavet, en fantastisk gastronomi, et behagelig klima, rimelige priser (i europeisk sammenheng) og en overflod av spennende, historiske byer - deriblant Adriaterhavsperlen Dubrovnik - byr en reise til Kroatia på et stort utvalg av aktiviteter, opplevelser og severdigheter. Sammen har de gjort landet til en av de raskest voksende og mest populære feriedestinasjonene i Sørøst-Europa.

Landet er hjemstedet til hele syv verdensarv-severdigheter anerkjent av UNESCO, som alle har hver sin fascinerende historie å fortelle. Når du har sett deg mett på landets mange kulturelle og historiske severdigheter, er kysten aldri langt unna og frister med deilige ettermiddager med sol, strand og hav. 

Om kvelden byr landets mange livlige og historiske byer - fra Zagreb og Dubrovnik til Porec - på et hav av førsteklasses restauranter, kaféer og hyggelige barer som lar deg smake på det rikholdige kroatiske kjøkkenet.

Uansett om du er på jakt etter en spennende kulturferie, en aktiv ferie i naturen, en tilbakelent strand- og badeferie på steder som Mlini, Cavtat eller Pula eller er på utkikk etter en blanding av alt, har Kroatia noe for deg. 

Været

Kroatia er velsignet med et behagelig middelhavsklima, noe som betyr at somrene som regel er varme og tørre, og vintrene milde. 

Temperaturene i sommermånedene strekker seg normalt fra rundt 20 grader til ca. 30 grader i august, men blir sjeldent ubehagelige ettersom at de fleste reisemålene i landet er kystnære og temperaturene derfor mildnes av en forfriskende bris fra havet. 

Severdigheter

Dubrovnik var en gang kjent som Venezias eneste rival. Nå er den kroatiske juvelen ett av de mest populære reisemålene for en by- og parferie i Sørøst-Europa. Med sine vakre terrakotta-tak, smale smug, rike historie med en overflod av kulturelle og historiske severdigheter, sin beliggenhet ved Adriaterhavet og med en av Europas flotteste nasjonalparker innenfor rekkevidde, er det ikke vanskelig å forstå at byen er et av de raskest voksende reisemålene i Sørøst-Europa for tiden. 

Andre populære reisemål i Kroatia er Cavtat, Porac, Pula og Mlini langs den kroatiske rivieraen. Hvis du søker fred og ro på litt avstand fra de mest populære reisemålene, kan både Tucepi og Rovinj anbefales, selv om også disse stedene for øyeblikket opplever en hurtig voksende interesse fra de europeiske feriegjestene. 

Kroatia gir deg også en fantastisk mulighet til å dra på øyhopping blant noen av Adriaterhavets mange småøyer, med deres fremragende strender og naturlige skjønnhet. I den sørlige delen av landet kan de vidunderlige øyene Hvar og Brac nås fra storbyen Split og den nærliggende byen Makarska i Tucepi. Tucepi har for øvrig én av de peneste og mest dramatiske kystlinjene i Kroatia. 

Litt lengre nordpå finner du øyene Krk og Cres, som enklest nås fra Rijeka. Sørg for å pakke med  svømmeutstyret ditt - her kryr det nemlig av gode muligheter for svømming, snorkling og dykking!

Strender

Det er mange ypperlige strender i Kroatia, både ved fastlandet og på de hundrevis av øyene som ligger i det yndige Adriaterhavet. 

Medulin, som ligger ved Istrias riviera, har gode strandfasiliteter og en lang sandstrand ved et rolig hav. Stranden Dubovica på øya Hvar er en annen populær strand blant kroatiske og utenlandske feriegjester. Den lange steinstranden er omgitt av kaféer og restauranter der du kan nyte forfriskninger når solen blir for sterk. 

Dubrovniks riviera har blitt en populær destinasjon de siste par årene, ikke minst fordi du kan kombinere byferien din med turer langs kysten til de populære badebyene Cavtat og Mlini. 

Hvis du leter etter en kombinasjon av eventyr, historie og strandferie kan du reise på en dagstur til Kupari, som ligger sør for Dubrovnik. Kupari var på en gang tilfluktssted for den jugoslaviske hæren og hotellene i området ble skadet under krigen tidlig på 90-tallet, men til tross for at hotellene nå er tomme og ubrukte, står de der fortsatt. De forlatte hotellene er en uhyggelig kulisse til den vakre stranden kun få meter unna. 

Strendene i Pula, Cavtat og Mlini ved den berømte dalmatiske kysten, Makarska Riviera i Tucepi, og Rovinj i Nord-Kroatia er andre populære stranddestinasjoner.

Mat og drikke

Kroatisk mat er sterkt påvirket av det italienske, tyrkiske og ungarske kjøkkenet, som har vært med på å gjøre Kroatias gastronomiske tradisjoner så rike og mangfoldige. 

Langs de brosteinsgatene i Dubrovnik finner du mange gode og hyggelige restauranter, noe som skaper en ideell kombinasjon av fantastisk gastronomi og en behagelig, historisk atmosfære. Generelt byr den kroatiske kysten og spesielt de kroatiske øyene på en overflod av lekker sjømat.

Her kan du for eksempel smake på matretten skradinski rizot, som er en slags kroatisk risotto. Retten smaker forskjellig alt etter hvor du inntar den; noen tilsetter fisk og skalldyr, mens andre foretrekker ost. Uansett hva som tilsettes er den et smakfullt, tradisjonelt måltid som absolutt er verdt å smake. 

Selv om det ikke har blitt kjent over hele verden enda, er Kroatia raskt i ferd med å bli en ledende produsent av vin. Prøv for eksempel den velsmakende plavac mali eller malvazija

Aktiv ferie

Kroatia har over 1000 øyer som befolker Adriaterhavet, hvorav mange øyer er enkelt tilgjengelige fra kystområdene, deriblant fra Dubrovnik og Split. Med andre ord er det naturlig å dra på øyhopping mellom noen av disse mange fine øyene når du reiser på en aktiv ferie i Kroatia. 

Du kan også besøke én eller flere av landets åtte nasjonalparker, hvorav den mest severdige av parkene er Plitvice Lake National Park, som rommer 16 sammenkoblede innsjøer. 

Hvis du foretrekker litt mer dristige aktiviteter kan du prøve rafting på Cetina-elven og la de brusende strykene seile deg avgårde på et adrenalinfylt eventyr. 

Kultur

Siden 1100-tallet har Kroatia vært under andre nasjoners herredømme. Dette er en av grunnene til at Kroatia har blitt så sterkt påvirket av andre kulturers tradisjoner og skikker både når det gjelder mat, arkitektur og kunst. 

I Nord-Kroatia har den kulturelle påvirkningen hovedsakelig kommet fra østerrikere og ungarere. Her finner du store parker, gågater og torg i byene som gjenspeiler de gamle båndene til en fortid som ble preget av det habsburgske riket.

Som en kontrast til dette vil du finne en middelhavsstil i den sørlige delen av landet, noe som kommer til uttrykk i alle deler av samfunnet, fra matvarer til byenes arkitektur. 

Infrastruktur

Kroatia spiller en nøkkelrolle i Sørøst-Europas kommunikasjonsnett. En stor del av trafikken fra Vest-Europa til Balkan og Midtøsten passerer gjennom landet. Det har blitt åpnet nye motorveier de siste årene, og hele motorveinettet forventes å være utbygget i løpet av de neste årene. De fleste turister kommer til landet med rutefly eller i egen bil til halvøya Istria eller den dalmatiske kysten.

Sjøfarten har stor betydning for landet, som har hele 350 havner. Det er internasjonale flyplasser i Zagreb og flere andre byer, samt en rekke innenriksflyplasser. Det nasjonale flyselskapet, Croatia Airlines, flyr til inn- og utland, men har de siste årene fått konkurranse på utenriksrutene av utenlandske lavprisselskaper. 

Kroatia har mange turistattraksjoner, fremfor alt de mange øyene og byene langs Adriaterhavskysten, og turismen er igjen fremadstormende etter nedgangen på 1990-tallet. 

Middelalderbyen Dubrovnik er kanskje det mest kjente turistmålet og har, som flere andre kroatiske byer og nasjonalparker, fått en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. 

Industri

Kroatia har store bauksittforekomster i Dalmatia og på Istria-halvøya, i tillegg til reserver av olje og naturgass. Oljen utvinnes først og fremst i Slavonia, og er sammen med vannkraft den viktigste energikilden i landet. 

De mange soltimene, spesielt ved kysten, gir gode muligheter for utnyttelse av solenergi, men den alternative energisektoren henger fremdeles litt etter. Det er satt i gang prosjekter for å utnytte vindkraften på øyene i Adriaterhavet, bl.a. i samarbeid med danske vinmølleprodusenter. 

Landbruk, fiskeri og industri

Landbruket har ikke lengre den store betydningen for samfunnsøkonomien som det hadde frem til midten av 1990-tallet. De viktigste landbruksområdene ligger i Slavonia og på Istria. Det meste av landbruksjorden er i privat drift, og enhetene er små. I Dalmatia og på Istria dyrkes det spesielt mye vin og oliven. I Slavonia er kornavl fremtredende. Fiskeriet og fiskeindustrien er fremdeles viktig, og det kommer stigende inntekter fra fiskeoppdretterne i landets mange dammer og fjorder. 

Den tradisjonelt sterke industrien ble hardt rammet av borgerkrigen på 90-tallet, og en tredjedel av kapasiteten ble ødelagt. De viktigste industriene er matproduksjon, metall- og kjemisk industri, samt verftsindustrien. Sektoren som helhet har vært i fremgang de siste par årene. 

Reisemål

Den dalmatiske kysten

Fantastiske strender, store naturseverdigheter og gamle romerske ruiner - du kan forvente alt dette og mye mer på en reise til den dalmatiske kysten. Det kryr av strender for en strand- og badeferie langs kysten, som Tucepi og Makarska, men du finner også mange små kulturbyer med butikker, restauranter og kaféer hvor du kan innta måltidene dine, shoppe og hente forfriskninger. 

Dubrovnik

Dubrovnik ligger flott til ved Adriaterhavet og lokker med et unikt stykke historie bak hver stein i byen. De fleste av hotellene i byen ligger ved den gamle bydelen og innenfor rekkevidde av de gamle bymurene. I den gamle bydelen kan du besøke mange restauranter og historiske bygninger som regnes for å være kulturell verdensarv. 

Øya Brac

Brac er kanskje mest kjent for den spektakulære, hvite sandstranden Zlatni Ratz, men øya byr også på et imponerende landskap med turkisfarget vann, bratte klipper og levende grønn vegetasjon. Her får du muligheten til å oppleve undersjøiske skatter på en dykker-reise. 

Rovinj

Vakre steinstrender, historisk arkitektur og en blomstrende kunstscene gjør Rovinj i Kroatia til et fantastisk reisemål for både par, kulturinteresserte og familier. Som en av Middelhavets siste ekte fiskerihavner våkner Rovinj opp til lyden av fiskere som haler dagens fangst inn til havnen. 

Turistinformasjon

Med over 1000 øyer, utallige museer, gallerier og atskillige områder på UNESCOs verdensarvliste har Kroatia mye å tilby sine besøkende, og du kan finne mye mer informasjon hos Kroatias offisielle turistbyrå. På deres hjemmeside finnes mye informasjon om Kroatias severdigheter, aktuelle begivenheter og landets flotte natur. Reis på ferie til Kroatia og opplev et beskjedent prisnivå, sjarmerende byer, vakker natur, et behagelig klima og en lang og spennende historie. Kroatia har alle ingredienser som trengs for en deilig ferie med både avslappende dager ved svømmebassenget og svømmeturer i krystallklart badevann ved kysten, samt eventyr i landets større byer. 

Hva sier gjestene i Kroatia?

9,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser