Reiser til Kroatia

Naturskjønne Kroatia er en fantastisk feriedestinasjon som kan friste med spennende feriebyer og mange idylliske øyer. Noen av landets mest kjente destinasjoner er Split, Dubrovnik, Hvar, Makarska og Zadar. Her kan du nyte krystallklart vann, vakker natur, pittoreske landsbyer, stor gjestfrihet, god mat og lave priser.

Med en ferie til Kroatia kan du dra på øyhopping i skjærgården, besøke en av Kroatia sine mange nasjonalparker, opplev båttur i Adriaterhavet, besøk vingårder eller vandreturer i flotte turområder. Du vil finne noe for enhver smak uansett om du foretrekker fest og moro, aktiv ferie eller avslappende badeferie. Det er lett å forstå hvorfor Kroatia har blitt et meget populært reisemål de senere årene.  

Kroatia som reisemål

Kroatia ligger sørvest i Europa og grenser til til Adriaterhavet i vest, Slovenia i vest og nord, Ungarn i nord, Serbia i øst og Bosnia-Hercegovina og Montenegro i øst og sør. Hovedstaden er Zagreb. Kroatia er en ung nasjon med en lang og begivenhetsrik historie. Før Balkankrigen brøt ut på 1990-tallet var Kroatia en del av Jugoslavia, og et yndet reisemål for skandinaver. Krigen ødela mye av landets turistindustri, men i senere tider har landet gjenoppstått som et moderne reisemål og en feriedestinasjon som er blitt mer populær enn noensinne. 

Kroatia sin kystlinje er over 6000 kilometer lang, med en skjærgård på over 1200 øyer, holmer og skjær. Her finner du hyggelige badebyer med varmt badevann og hoteller i alle prisklasser. Kroatia har fortsatt områder som er lite utforsket og det er enkelt å reise omkring på egenhånd. Det er et godt utbygd veinett med offentlig transport i landet, og flere fergeforbindelser mellom de mange øyene og feriestedene langs kysten.

Opplev historiske Split og UNESCO-byen Dubrovnik

Et stykke sørover på reise i Kroatia kommer du til regionen Dalmatia med fantastisk kystlinje ut mot Adriaterhavet. Her finner du et stort utvalg feriemuligheter med kjente byer som Zadar i nord, og Split og Dubrovnik lenger sør. Split er en pulserende havneby med en eldgamle bykjerne, omgitt av hav og øyer. Det er et naturlig utgangspunkt for øyhopping i den kroatiske skjærgården, med kort avstand til ferieøyene Hvar, Brac, Vis og Korcula. Litt nord for Split ligger den flotte byen Trogir, og sørover finner du Makarska Rivieraen med feriebyer på rekke og rad. Det sier seg selv at Kroatia har blitt et svært populært feriemål.

Lengst sør i Dalmatia regionen ligger den mest kjente storbyen i Kroatia, Dubrovnik. UNESCO-byen tiltrekker seg millioner av turister hvert år, og er velkjent for sin vakre gamleby, de historiske bymurene og den unike havnen. Dubrovnik har også gode bademuligheter og en flott skjærgård. Mange kombinerer storbyferie i Dubrovnik med opphold på en av de omkringliggende øyene. Det er også populært å seile den vakre ruten fra Split til Dubrovnik

Reis til Pula-halvøya

Lengst nord i Kroatia, ved grensen til Slovenia og ikke langt fra Italia, ligger regionen Istria – en halvøy lengst nordøst i Adriaterhavet. Den største byen på Istria er havnebyen Pula, og stedet kalles ofte Pula-halvøya. Her finner du noe av det beste Kroatia har å by på. Underveis i din ferie til Kroatia kan du besøke flere av landets populære feriebyer, som Porec og Rovinj, og den hyggelig øya, med et vanskelig navn – Krk. Innerst i bukten finner du den spennende byen Rijeka, og herfra kan du besøke Slovenia og Trieste i Italia på under to timer med bil eller buss.

For hvem egner Kroatia seg som feriemål?

For de fleste er Kroatia en sommerdestinasjon, men også de milde vintrene lokker til seg opplevelseslystne gjester hele året. Her finnes over 1.800 kilometer med kystlinje, et stort utvalg av store og små byer, hyggelige badebyer, hoteller og leilighetshoteller i alle prisklasser, mat og drikke som spenner fra superbillig til eksklusiv gastronomi. De fleste nordmenn vil føle seg vel tilpass i Kroatia, og det er enkelt å reise omkring på egenhånd. En ferie til Kroatia passer for de aller, aller fleste av oss.

Når er det best å reise til Kroatia?

Høysesongen i Kroatia strekker seg fra mai til september med et behagelig middelhavsklima. Den varmeste måneden er juli og den kaldeste er januar. For mange er Kroatia en sommerdestinasjon, men landet tiltrekker seg turister hele året. Storbyene Split og Dubrovnik er populære weekendreisemål fra tidlig vår til sen høst. 

Fly og hotell i Kroatia

Det tar ca. tre timer å fly til Kroatia fra Norge. Dubrovnik er byen som ligger lengst unna og det tar litt over tre timer fra Oslo Gardermoen. Det går rutefly hele året til Split og Dubrovnik, samt charter fra både Oslo (Gardermoen), Oslo (Torp), Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø. Det er stort utvalg av både leiligheter, feriehus og hotell i Kroatia. Bestill pakkereise med alt inkludert – fly, hotell og leiebil om du ønsker det – som er sikret av reisegaranti. Du kan også velge å legge opp reisen selv og bestille fly og hotell i Kroatia separat. Nordmenn trenger ikke visum for å reise til Kroatia. 

>> Les også om restplasser til Kroatia her

Reisemål i Kroatia

 • Dalmatia
  613 hoteller
  Dalmatia bugner av fristelser for den feriereisende, med alt fra idylliske småøyer og strender med krystallklart vann, til verdensberømte historiske severdigheter og nasjonalparker med spektakulær natur. Et ekstra pluss er det lave prisnivået.
 • Istria
  140 hoteller
  Solbeskinnende Istria er med sine idylliske fiskerbyer, rustikke bakketopsbyer og ikke minst barnevenlige strender, et av Kroatias mest attraktive reisemål. På en reise til Istria kan du både oppleve det "ekte Kroatia" i innlandet og nyte avslappende ... strandliv ved kysten. Les mer
 • Mange vil betegne Kvarnerbukta som det autentiske Kroatia. Her finner du små byer, strender og øyer som ennå ikke er blitt oppdaget av folkemassene. Her kan du med andre ord nyte plassen i ditt eget tempo.

Populære hoteller i Kroatia

Kroatia, Det sentrale Kroatia, Crikvenica
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Dalmatia, Vodice
 • Nærmeste flyplass: 73 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 350 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Informasjon og fakta om Kroatia 

Kroatia er hjemstedet til hele syv verdensarv-severdigheter anerkjent av UNESCO, som alle har hver sin fascinerende historie å fortelle. Når du har sett deg mett på landets mange kulturelle og historiske severdigheter, er kysten aldri langt unna og frister med deilige ettermiddager med sol, strand og hav. Om kvelden byr Kroatia sine mange livlige og historiske byer - fra Zagreb og Dubrovnik til Porec - på et hav av førsteklasses restauranter, kaféer og hyggelige barer som lar deg smake på det rikholdige kroatiske kjøkkenet.

Uansett om du er på jakt etter en spennende kulturferie, en aktiv ferie i naturen, en tilbakelent strand- og badeferie på steder som Mlini, Cavtat eller Pula eller er på utkikk etter en blanding av alt, har Kroatia noe for deg. 

Været

Kroatia er velsignet med et behagelig middelhavsklima, noe som betyr at somrene som regel er varme og tørre, og vintrene milde. Temperaturene i sommermånedene strekker seg normalt fra rundt 20 grader til ca. 30 grader i august, men blir sjeldent ubehagelige ettersom at de fleste reisemålene i Kroatia er kystnære og temperaturene derfor mildnes av en forfriskende bris fra havet. 

Severdigheter

Dubrovnik var en gang kjent som Venezia sin eneste rival. Nå er den kroatiske juvelen ett av de mest populære reisemålene for en by- og parferie i Sørøst-Europa. Med sine vakre terrakotta-tak, smale smug, rike historie med en overflod av kulturelle og historiske severdigheter, sin beliggenhet ved Adriaterhavet og med en av Europas flotteste nasjonalparker innenfor rekkevidde, er det ikke vanskelig å forstå at byen er et av de raskest voksende reisemålene i Sørøst-Europa for tiden. 

Andre populære reisemål i Kroatia er Cavtat, Porec, Pula og Mlini langs den kroatiske rivieraen. Hvis du søker fred og ro på litt avstand fra de mest populære reisemålene, kan både Tucepi og Rovinj anbefales, selv om også disse stedene for øyeblikket opplever en hurtig voksende interesse fra de europeiske feriegjestene. 

Kroatia gir deg også en fantastisk mulighet til å dra på øyhopping blant noen av Adriaterhavets mange småøyer, med deres fremragende strender og naturlige skjønnhet. I den sørlige delen av Kroatia kan de vidunderlige øyene Hvar og Brac nås fra storbyen Split og den nærliggende byen Makarska i Tucepi. Tucepi har for øvrig én av de peneste og mest dramatiske kystlinjene i Kroatia. 

Litt lengre nordpå finner du øyene Krk og Cres, som enklest nås fra Rijeka. Sørg for å pakke med  svømmeutstyret ditt - her kryr det nemlig av gode muligheter for svømming, snorkling og dykking!

Strender

Det er mange ypperlige strender i Kroatia, både ved fastlandet og på de hundrevis av øyene som ligger i det yndige Adriaterhavet. 

Medulin, som ligger ved Istrias riviera, har gode strandfasiliteter og en lang sandstrand ved et rolig hav. Stranden Dubovica på øya Hvar er en annen populær strand blant kroatiske og utenlandske feriegjester. Den lange steinstranden er omgitt av kaféer og restauranter der du kan nyte forfriskninger når solen blir for sterk. 

Dubrovnikkysten har blitt en populær destinasjon de siste par årene, ikke minst fordi du kan kombinere byferien din med turer langs kysten til de populære badebyene Cavtat og Mlini

Hvis du leter etter en kombinasjon av eventyr, historie og strandferie i Kroatia, kan du reise på en dagstur til Kupari, som ligger sør for Dubrovnik. Kupari var på en gang tilfluktssted for den jugoslaviske hæren og hotellene i området ble skadet under krigen tidlig på 90-tallet, men til tross for at hotellene nå er tomme og ubrukte, står de der fortsatt. De forlatte hotellene er en uhyggelig kulisse til den vakre stranden kun få meter unna. 

Strendene i Pula, Cavtat og Mlini ved den berømte dalmatiske kysten, Makarska Riviera i Tucepi, og Rovinj i Nord-Kroatia er andre populære stranddestinasjoner.

Mat og drikke

Kroatisk mat er sterkt påvirket av det italienske, tyrkiske og ungarske kjøkkenet, som har vært med på å gjøre Kroatia sine gastronomiske tradisjoner så rike og mangfoldige. Langs de brosteinsgatene i Dubrovnik finner du mange gode og hyggelige restauranter, noe som skaper en ideell kombinasjon av fantastisk gastronomi og en behagelig, historisk atmosfære. Generelt byr den kroatiske kysten og spesielt de kroatiske øyene på en overflod av lekker sjømat.

Her kan du for eksempel smake på matretten skradinski rizot, som er en slags kroatisk risotto. Retten smaker forskjellig alt etter hvor du inntar den; noen tilsetter fisk og skalldyr, mens andre foretrekker ost. Uansett hva som tilsettes er den et smakfullt, tradisjonelt måltid som absolutt er verdt å smake. 

Selv om det ikke har blitt kjent over hele verden enda, er Kroatia raskt i ferd med å bli en ledende produsent av vin. Prøv for eksempel den velsmakende plavac mali eller malvazija

Aktiv ferie

Kroatia har over 1000 øyer som befolker Adriaterhavet, hvorav mange øyer er enkelt tilgjengelige fra kystområdene, deriblant fra Dubrovnik og Split. Med andre ord er det naturlig å dra på øyhopping mellom noen av disse mange fine øyene når du reiser på en aktiv ferie i Kroatia. 

Du kan også besøke én eller flere av landets åtte nasjonalparker, hvorav den mest severdige av parkene er Plitvice Lake National Park, som rommer 16 sammenkoblede innsjøer. 

Hvis du foretrekker litt mer dristige aktiviteter kan du prøve rafting på Cetina-elven og la de brusende strykene seile deg avgårde på et adrenalinfylt eventyr. 

Kultur

Siden 1100-tallet har Kroatia vært under andre nasjoners herredømme. Dette er en av grunnene til at Kroatia har blitt så sterkt påvirket av andre kulturers tradisjoner og skikker både når det gjelder mat, arkitektur og kunst. 

I Nord-Kroatia har den kulturelle påvirkningen hovedsakelig kommet fra østerrikere og ungarere. Her finner du store parker, gågater og torg i byene som gjenspeiler de gamle båndene til en fortid som ble preget av det habsburgske riket.

Som en kontrast til dette vil du finne en middelhavsstil i den sørlige delen av landet, noe som kommer til uttrykk i alle deler av samfunnet, fra matvarer til byenes arkitektur. 

Infrastruktur

Kroatia spiller en nøkkelrolle i Sørøst-Europas kommunikasjonsnett. En stor del av trafikken fra Vest-Europa til Balkan og Midtøsten passerer gjennom landet. Det har blitt åpnet nye motorveier de siste årene, og hele motorveinettet forventes å være utbygget i løpet av de neste årene. De fleste turister kommer til landet med rutefly eller i egen bil til halvøya Istria eller den dalmatiske kysten.

Sjøfarten har stor betydning for landet, som har hele 350 havner. Det er internasjonale flyplasser i Zagreb og flere andre byer, samt en rekke innenriksflyplasser. Det nasjonale flyselskapet, Croatia Airlines, flyr til inn- og utland, men har de siste årene fått konkurranse på utenriksrutene av utenlandske lavprisselskaper. 

Kroatia har mange turistattraksjoner, fremfor alt de mange øyene og byene langs Adriaterhavskysten, og turismen er igjen fremadstormende etter nedgangen på 1990-tallet. 

Middelalderbyen Dubrovnik er kanskje det mest kjente turistmålet og har, som flere andre kroatiske byer og nasjonalparker, fått en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. 

Industri

Kroatia har store bauksittforekomster i Dalmatia og på Istria-halvøya, i tillegg til reserver av olje og naturgass. Oljen utvinnes først og fremst i Slavonia, og er sammen med vannkraft den viktigste energikilden i landet. 

De mange soltimene, spesielt ved kysten, gir gode muligheter for utnyttelse av solenergi, men den alternative energisektoren henger fremdeles litt etter. Det er satt i gang prosjekter for å utnytte vindkraften på øyene i Adriaterhavet, bl.a. i samarbeid med danske vinmølleprodusenter. 

Landbruk, fiskeri og industri

Landbruket har ikke lengre den store betydningen for samfunnsøkonomien som det hadde frem til midten av 1990-tallet. De viktigste landbruksområdene ligger i Slavonia og på Istria. Det meste av landbruksjorden er i privat drift, og enhetene er små. I Dalmatia og på Istria dyrkes det spesielt mye vin og oliven. I Slavonia er kornavl fremtredende. Fiskeriet og fiskeindustrien er fremdeles viktig, og det kommer stigende inntekter fra fiskeoppdretterne i landets mange dammer og fjorder. 

Den tradisjonelt sterke industrien ble hardt rammet av borgerkrigen på 90-tallet, og en tredjedel av kapasiteten ble ødelagt. De viktigste industriene er matproduksjon, metall- og kjemisk industri, samt verftsindustrien. Sektoren som helhet har vært i fremgang de siste par årene. 

Turistinformasjon

Med over 1000 øyer, utallige museer, gallerier og atskillige områder på UNESCOs verdensarvliste har Kroatia mye å tilby sine besøkende, og du kan finne mye mer informasjon hos Kroatias offisielle turistbyrå. På deres hjemmeside finnes mye informasjon om Kroatias severdigheter, aktuelle begivenheter og landets flotte natur. Reis på ferie til Kroatia og opplev et beskjedent prisnivå, sjarmerende byer, vakker natur, et behagelig klima og en lang og spennende historie. Kroatia har alle ingredienser som trengs for en deilig ferie med både avslappende dager ved svømmebassenget og svømmeturer i krystallklart badevann ved kysten, samt eventyr i landets større byer.

Hva sier gjestene i Kroatia?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 8 anmeldelser