Reiser til Dalmatia

Dalmatias solrike kyst er en av Europas flotteste og mest dramatiske. Adriaterhavets blågrønne vann er flankert av forrevne fjell, tette skoger og hvite steinstrender - og spredt utenfor kystens bukter finner du mange små øyer. I de historiske UNESCO-byene langs kysten i denne delen av Kroatia kan du dessuten finne mange historiske skatter under husenes karakteristiske terrakotta-tak og kirkenes tårnhøye spir. 

Uansett om du er mest interessert i historie eller natur, vannsport eller shopping, natteliv eller fredelige dagsaktiviteter, anbefales du å besøke dette urørte reisemålet i Kroatia, før andre gjør det!

Inspirasjon og fakta

Vakre strender, store naturseverdigheter og gamle romerske ruiner er bare noe av det du har å glede deg til på en reise til Dalmatia. Regionen vrimler av flotte steder for en strand- og badeferie, som Tucepi og Makarska, men området har også interessante kulturbyer hvor du kan gå på oppdagelsesferd i regionens rike historie og kultur. 

Hvis du er glad i fysiske aktiviteter på reisen, kan du ta en tur opp på fjellet Biokovo eller besøke den berømte nasjonalparken Krka. 

 • Språk: Kroatisk
 • Valuta: Kroatisk Kuna (HRK), men euro aksepteres også i de fleste områder
 • Lokal tid: Dalmatia har samme tid som i Norge
 • Fly til: Split Airport (SPU)
 • Flytid fra Norge: ca. 3 timer
 • Beste tid å reise: Fra april til oktober

Strender

Den dalmatiske kysten har noen av de mest naturskjønne strendene i Sørøst-Europa. De fleste består av små, hvite steinstrender - noe som er ideelt hvis du ikke vil fylle kofferten med sand - og har en vakker og dramatisk utsikt over fjell og skoger. Vannet er generelt rolig her, noe som gjør strendene velegnede for barnefamilier.

Den 4 kilometer lange Tucepi-stranden med sin flotte promenade og mange vannsportaktiviteter kan anbefales.

Berulija strand består av tre avsondrede bukter flankert av skyggegivende furutrær. Du finner også noen fine strandkaféer og matboder her. 

Eller hva med Zivogosce strand, som tilbyr en 6 km lang strekning med pittoreske bukter og krystallklart vann?

Mat og drikke

Å være så tett på havet har mange fordeler - og en av de største er den dalmatiske kystens mange lekre ferske sjømatretter. Prøv blant annet den regionale spesialiteten risotto med blekksprut. 

Kroatisk mat har dessuten vært utsatt for en del italiensk innflytelse opp gjennom historien. Derfor kan du forvente å ofte møte typiske italienske retter som pasta, gnocchi og masse saltet/lufttørket kjøtt, for ikke å glemme gode oster. Paski Sir er en av de beste lokale ostene.

Du vil også finne noen lekre desserter - f.eks. gelato (is) i klassisk italiensk stil.

Reisemål i Dalmatia

Split

Split er Kroatias neststørste by og byr på en livlig blanding av gammelt og nytt. Byen har en rik historie med en gammel bydel som ligger innenfor de gamle bymurene, og rommer dessuten det berømte romerske diocletianus-palasset. 

I den moderne delen av Split finner du en livlig marina, gode bystrender med masse vannsportsaktiviteter og et bredt utvalg av barer og klubber. 

Supetar

Supetar på øya Brac er en by fylt med liv og historie. Historie-interesserte vil elske å besøke kirken fra 1700-tallet, mens par vil nyte de romantiske kveldene over et glass vin og solnedgangen ved havnen. 

I tillegg egner Supetars lange sandstrand seg perfekt for hele familien.

Brela

Byen Brela kan friste med en rekke fantastiske naturseverdigheter. Stranden Punta Rata, som har fått tildelt et blått flagg for god kvalitet, har en spektakulær utsikt over klippene som stuper ned i det rolige Adriaterhavet. Små, ubebodde øyer pryder bukta, og hele stedet har en rolig og avslappet atmosfære. 

Ta f.eks. en båttur til Vruja-bukta for å oppleve en avsondret strand med sine egne naturlige kilder. Eller besøk naturparken Biokovo bak byen, hvor du kan oppleve ørner og ulver. 

Makarska

Denne spennende, lille kroatiske byen har noe for enhver smak - solelskere kan tilbringe dagene med å slappe av på Makarskas småsteinsstrand, mens de kulturinteresserte vil elske den kosmopolitiske havnen med sine boutique-kaféer og butikker. 

For dem som er glad i fysisk aktivitet kan en tur opp på Biokovo-fjellet anbefales.

Zadar

Den lille, men livlige havnebyen Zadar er et spennende sted med dens kosmopolitiske kultur, barer, restauranter og usedvanlige kunst-installasjoner. Zadar er også berømt for sine solnedganger, og manges foretrukne sted å betrakte solnedgangen er byens Hav-orgel, som ved første øyekast ser ut som et sett trapper som fører ut i havet, men som faktisk utnytter vindens og bølgenes kraft til å lage unike lyder. 

Tucepi

I den lille byen Tucepi er det stranden som er stjernen, med dens lange rekke av grønne trær, hvite småstein og klare, blå hav, samt en rekke vannsportsfasiliteter. Det er også en promenade hvor du kan kjøpe alt fra lokale måltider til suvenirer. 

Lokal transport

Reise med buss: Bussene er raske og går regelmessig, noe som gjør dem til en populær måte å komme seg rundt på i området. 

Med ferge: Den beste måten å utforske øyene som sprer seg flekkvis utenfor den dalmatiske kysten på, er med ferge. Jadrolinija er kanskje det mest kjente selskapet i Kroatia, og du kan gå ombord på deres ferger i alle de viktigste havnene. 

Togreiser: Det er ikke mange toglinjer i Kroatia på grunn av det fjellrike landskapet, men det er en fantastisk måte å reise mellom de store byene på. Tog er vanligvis også litt billigere enn busser i Kroatia.

Grunner til å reise til Dalmatia i Kroatia

Det er mange grunner til å reise til Kroatia på din neste ferie, ikke minst til et av de mange nydelige reisemålene i Dalmatia.

Er du landskapsinteressert: Følg den billedskjønne kystlinjen helt fra dens vakre og idylliske badebyer til fjellet Biokovo.

Er du historieinteressert: Utforsk Kroatias berømte romerske ruiner, som det imponerende antikke, romerske palasset. 

Er du en strandløve? Den dalmatiske kysten har en overflod av klart, blått vann og hvite steinstrender. 

Og hvis ikke dette er grunner nok, har du maten, været og lokalbefolkningen - for ikke å glemme gode og nyrenoverte hoteller hvor du får mye for pengene. Legg så til den korte reisetiden fra Norge til Kroatia, og du får den perfekte feriedestinasjonen!

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her

Reisemål i Dalmatia

Populære hoteller i Dalmatia

Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
9,4
Fantastisk
3479 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 25 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
9,3
Fantastisk
1557 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Dalmatia, Split
9,1
Fantastisk
899 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Hva sier gjestene i Dalmatia?

8,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 33 anmeldelser