Reiser til Istria

Adriaterhavets største halvøy Istria har alt som kan ønskes av et reisemål. Rundt langs kysten på denne halvøya i det nordvestlige hjørne av Kroatia venter det deg en perlerekke av gamle, idylliske fiskerbyer som Umag, Novigrad, Porec, Vrsar, Rovinj, Pula og Rabac, som emmer av historie og nyter godt av deres vakre beliggenhet ut til det krystallklare havet. 

Middelalderbyer og idylliske strender 

Beveger du deg inn i det grønne innlandet finner du maleriske bakketopslandsbyer som Motovun og Groznjan, som ligger omgitt av uberørt natur, og hvor det nesten kan føles som om tiden har stått stille i århundre. Vil du oppleve det "ekte" Istria, som er upåvirket av turisme, er det også landsbyene i halvøyas indre du må søke imot. 

Men det er ikke uten grunn at de fleste som reiser til Istria, først og fremst ønsker å oppleve kystbyer som Rovinj og Pula. Den vakre beliggenheten ut til Adriaterhavets azurblå vann gr disse byene en helt spesiell atmosfære om sommeren når det er masse av liv langs havnpromenadene og yachtbåthavnene. Reiser du til Istria i sommerhalvåret er det også gode sjanser for å oppleve konserter og festivaler i disse enestående kulissene. 

Det er ikke kun på grunn av de stemningsfulle middelalderbyene at Istrias kyststrekning tiltrekker flest besøkende. Når du ikke bruker tiden på å utforske unike butikker, resturanter og severdigheter i byens smale, snoende gater, byr Istrias kyst også på masse av muligheter for å slappe av ved eller i vannet. 

Istria er ganske visst ikke kjent for sandstrender, men til gjengjeld har du gode muligheter for å finne små, uforstyrrede badeviker med skjønne stein- og klippestrender. Her kan du og familien saktens bruke timevis på å bare nyte det solrike klima, bade og eventuelt utforske den forunderlige undervansverden med snorkel. 

Reise med gastronomsiske opplevelser 

Istria har gjennom tidene hatt et tett forhold til Italia, noe som blandt annet kommer tydelig til utrykk i det lokale kjøkkenet. Har du tidligere reist i nabolandet, vil du raskt gjenkjenne mange av rettene på menykartet når du går ut for å spise. Gled deg for eksempel til hjemmelaget pasta med trøfler og lokal olivenolje, samt lekker fisk og lufttørket skinke. Gå heller ikke glipp av vinene, som stammer fra de mange vingårdene på halvøya. 

Ferie i Istria med Solfaktor

Den vakre kroatiske regionen Istria ligger på grensen til Italia sør for Trieste. Her kan den italienske innflytelsen raskt merkes i mange av Istrias byer, om det så er i form av et gammelt romersk amfiteater eller en pastarett som er toppet med trøfler.

Istrias kystlinje er fylt med vakre bukter og hvite steinstrander omgitt av massive skoger og fjell. Selv om området opplever en stigende popularitet, har det klart å bevare en uberørthet og autentistet de fleste stedene - spesielt i de tradisjonelle landsbyene. 

Det er mye livlig kultur, gastronomi og nattliv i kystbyene - og det beste med det hele? Dette er langt billigere enn en ferie til Italia! 

Feriesteder i Istria

Rovinj

Istrias mest populære destinasjon er middelalderbyen Rovinj. Ved første øyekast vil du kanskje komme til å tro at du er landet i Italia, med alle de venetianske, pastelfargede bygningene og de brosteinbelagte gatene, men her ligger det masse kroatisk kultur under overflaten. 

Den travle havnefronten er byens hjerte med en mengde livlige kafèer og resturanter. Området omkring byen rummer også stor skjønnhet, fra skjærgården i Rovinj til furuskogene og de idylliske buktene  langs kysten. 

>> Les mer om reiser til Rovinj

Pula

Pittoreske Pula er et must for alle som er interessert i historie og drar på ferie i Istria. Byens stjerneattraksjon er dens gamle, romerske amfiteater kalt "Kroatias svar på Colosseum". Men i sommermånedene huser det nå musikalske arrangementer og ikke gladiatorkamper. 

Pula har også en livlig og moderne sider med butikker, barer og resturanter. Men trenger du en badeferie er det strender ved bukten i Pula med vakre, småsteinede bukter og strandkafèer.

Porec

Den populære badebyen Porec ligger på en klippehalvøy og byr samtidig av historiske perler. Den UNESCO-anerkjente, byzantinske basilika med sine perleformede mosaikker er et høydepunkt på en tur rundt blandt byens severdigheter, men hele den gamle bydelen er fylt med minneverdig arkitektur. 

Byen er også berømt for sitt nattliv med et bredt utvalg av barer og klubber som kan holde deg våken det meste av natten hvis du er interessert i fest og farger i ferien. 

>> Les mer om reiser til Porec

Aktiviteter i Istria

Besøk bakketopp-byene 

Bortsett fra de viktige kystbyene i området er Istrias gamle bakketopp-byer et besøk verdt. Beliggende i bakkene bak Rovinj finner du tre perler - Buzet, Motovun og Hum (som offisielt er den minste byen i verden). 

Du kan også forvente en vakker utsikt fra bakkene, men også middelalderlig arkitektur, lokal kunsthåndverk og mange trøffelbutikker.

Øy-hopp

Med over tusen øyer er Kroatia som skapt til en ferie med øy-hopp, og Istria er et fantastisk sted til akkurat dette. Dra f.eks. fra Rovinj til Den røde Øy og nyt øyas bukter og en fantastisk utsikt. 

Hvis du drar fra Pula har du lett tilgang til de 14 Brijuni-øyene hvor du finner alt fra idylliske strender til en spennende safaripark. 

Og fra Porec kan du nå St. Nikolas Øy hvor du kan utforske det lokale naturreservatet. 

Hvis du har lyst til å nyte din ferie ved en av Istrias få sandstrender bør du dra til en av de største øyene i området, Krk, og slapp av på Baska-strandens bløte sand. 

Plitvice Nasjonalpark

Fra Porec kan du lett ta deg en dagstur til Piltivce Nasjonalpark (og det er noe du bør!). Med 16 blå-grønne sjøer å kjøle deg ned i er dette spesielt en forfriskende opplevelse på sommeren når det er passelig varmt. 

Slapp av mellom fossefallene og det spektakulære fjellandskapet, eller dra på en gå-, sykkel- eller kanotur gjennom det nydelige landskapet. 

Ta familien med til Istalandia 

Hvis du er på ferie i Istria med familien og barn, da vil det enorme Istraland-badeland være en sikkert vinner. Med over 20 forskjellige vannsklier å velge imellom er det noe for alle aldre (og nivåer). 

Du finner også det største bølgebassenget i Europa og masse spennende lekebassenger i badelandet. En ferie i Istria byr på noe for alle! 

Istrias strender

Istrias kyst er spekket med vakker strand. De fleste strendene i de små buktene består av hvite, glatte småstein (nydelig hvis du hater å få sand overalt). Noen av strendene er faktisk så steinete at du gjerne løper til vannet isteden for å nærme deg gradvis. De fleste har også flotte strandkafèer i området. 

Det som gjør Istrias strender så spesielle, er den fantastiske naturen som omgir de - her snakker vi fjellene, øyene og den fantastisk nydelige solnedgangen. Den klippefylte kysten betyr at vannet er krystallklart og perfekt til snorkling og dykning.  

Mat og vin

Istrias mat er en lekker blanding av tradisjoner innenfor det italienske og kroatiske kjøkken. Området har noen fantastiske middelhavsprodukter som frisk fisk og skalldyr, olivenolje og trøfler. 

Av spesialiteter kan risotto med svart blekksprut, østers, asparges, saltet kjøtt og masse fantastisk pasta. Er du glad i søt mat, prøv fritule (istriske donuts) og den lokale gelato (is). Nyt det hele sammen med de fremragende, lokal vin. 

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her

Reisemål i Istria

Populære hoteller i Istria

Kroatia, Istria, Motovun
9,4
Fantastisk
504 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 68 km
  • Nærmeste strand: ca. 30 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Istria, Fazana
9,2
Fantastisk
455 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Istria, Pula
9,3
Fantastisk
2007 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)