Reiser til Thailand

Thailand, eller "Smilets Land", har blitt en av nordmenns store feriefavoritter. Her kan du oppleve et deilig tropisk klima, kritthvite sandstrender og krystallklart vann perfekt for snorkling og dykking. Kombinert med spennende kultur og historiske severdigheter, storslått natur med vilt dyreliv og begivenhetsrike utflukter. Den smilende, gjestfrie lokalbefolkningen og de lave prisene gjør Thailand til en favoritt mange vender tilbake til år etter år.

Thailand er et allsidig land med en lang rekke ulike feriesteder som passer enten du reiser med barn, med din kjære, på vennetur eller alene. Opplev storbyliv i Bangkok, avslappende badeferie på Koh Samui, fest og moro i Pattaya eller spennende utflukter i Nord-Thailand. Du finner utallige bomuligheter å velge mellom, enten du ønsker luksuriøse all inclusive hoteller, sjarmerende små hoteller eller billige alternativer på backpackertur. Spektakulære opplevelser i kombinasjon med lave prisene og en smilende gjestfri lokalbefolkningen, er mye av grunnen til at turister vender tilbake til Thailand år etter år.

Thailand som reisemål

Thailand ligger i Sørøst-Asia, på begge sider av Thailandbukta (Sør-Kinahavet), med i underkant av 70 millioner innbyggere. Thailand grenser til Malaysia i sør, Kambodsja i sørøst, Andamanhavet og Myanmar i vest og Laos i nord og øst. Med sin rike kultur og historie, samt noen av verdens vakreste strender, har Thailand blitt et yndet sted for ferieglade nordmenn. Her kan du dra på storbyferie med shopping og natteliv i Bangkok eller utforske de mange stedene i Sør-Thailand for en mer avslappende strandferie. Den nordlige delen av Thailand, med Chiang Mai som utgangspunkt, byr på vakker innlandsnatur, autentiske landsbyer og spennende utflukter.

Hvem bør oppleveThailand?

Thailand er et stort land, og de forskjellige delene av landet skiller seg fra hverandre. Bangkok er stedet å reise til for å oppleve storbyferie, shopping og natteliv, mens de sydlige delene er for deg som ønsker å slikke sol og bare slappe av. De nordlige delene av Thailand er stedet for deg som vil oppleve mer av den opprinnelige kulturen i landet.

Når bør man reise til Thailand?

De fleste reiser til Thailand om vinteren, men Thailand er absolutt verdt å besøke hele året. Klimaet i Thailand varierer en del, men det beste været er som regel om vinteren og på våren, mens det regner mest fra den siste delen av sommeren og ut på høsten.

Opplev Bangkok og Ayutthaya

Bangkok er hovedstaden i Thailand med over 14 millioner innbyggere. Den imponerende storbyen ligger på begge sider av elven Chao Phraya, 40 kilometer fra elvens munning i Thailandbukta. Det er en av Thailand sine største feriedestinasjoner, og millioner av turister besøker Bangkok hvert år for å se de mange, flotte templene, markeder, shopping og et pulserende natteliv.  

Ayutthaya er en by ca 80 kilometer nord for Bangkok, og var Thailand sin hovedstad i over 400 år før burmeserne ødela byen i 1767. Bangkok ble hovedstad etter Ayutthayas ødeleggelse. På 1700-tallet var Ayutthaya kjent som en av verdens vakreste byer på grunn av de mange, storslåtte templene, men etter det burmesiske angrepet stod imidlertid bare ruiner igjen. I dag står byens historiske park på UNESCOs verdensarvliste, og mange turister som besøker Bangkok, reiser til Ayutthaya på dagsturer for å se tempelruinene og den historiske parken. 

Bangkokområdet er en av de totalt 26 provinsene i det sentral-østlige Thailand. Det strekker seg fra Lop Buri i nord og dekker rismarkene i Central Plains omkring elven Chao Phraya. Den sørlige delen av regionen ligger ved øst- og vestkysten av Thailandbukta, og dette er det mest fruktbare området i Thailand, bestående av brede rismarker, frukthager og plantasjer.

Sol og badeliv i Pattaya og Hua Hin

Sør for Bangkok, på både øst- og vestkysten ligger «Bangkoks riviera», og det er populært å kombinere storbyferie med sol og bad i feriebyene Pattaya og Hua Hin. Østkysten i Thailand strekker seg over 400 kilometer fra Chon Buri til Rayong, og på denne kysten av Thailand ligger den lille storbyen Pattaya. Det er det mest kjente stedet på denne kysten, og et av Thailand sine største turistsentrum. Her finner du et stort utvalg hoteller, shopping og et hektisk by- og natteliv. Ønsker du en mer avslappende atmosfære i Thailand, kan vi anbefale å reise lenger ned langs kysten til Rayong eller Koh Samet. Du kan også besøke de vakre øyene i nasjonalparken Koh Chang, som ligger nær grensen til Kambodsja. 

Sørvest for Bangkok, på Thailand sin vestkyst, finner du ferieområdene Cha-am og Hua Hin. Her kommer det besøkende fra hele verden som ønsker sol og badeliv i en litt mer avslappet atmosfære. Fra Hua Hin er det flyforbindelse med Bangkok. Det er også mulig å ta ferge til Pattaya, som ligger på den andre siden av Thailandbukta, samt til øyene Ko Samui, Koh Tao og Ko Pha Ngan.

Populære feriesteder i Sør-Thailand

Den sørlige regionen i Thailand består av 14 provinser fra Chumphon i nord helt ned til grensen til Malaysia, og danner en smal halvøy med Andamanhavet mot vest og Thailandbukta og Sør-Kinahavet mot øst. Den lange kystlinjen på begge sider består av lange, hvite sandstrender og små øyer, og innlandet består av fjell og skogsområder. Østkysten mot Thailandbukta består for det meste av lange, brede bukter med rolig hav, mens kysten langs Andamanhavet er mer dramatisk med unike klippeformasjoner. 

Her i Thailand finner du berømte reisemål som Phuket, Krabi og Koh Samui, som byr på vakre sandstrender og frodig natur. Du finner stor variasjon mellom de ulike feriestedene, enten du skal på familieferie, parferie eller reiser alene. Det er et stort utvalg hoteller med barnevennlige strender, samtidig som du finner mer livlig reisemål med pulserende natteliv og shopping, eller spennende naturopplevelser for deg som søker en aktiv ferie i Thailand.

Opplev Phuket

Phuket er Thailand sin største øy og ligger på den sørlige vestkysten i Andamansjøen. Her finner du flere av de mest besøkte feriestedene i Thailand, og nord på øya ligger Phuket Internasjonale flyplass. Det er betydelig turisme til både byen Phuket, og til steder på øyas vestkyst som Patong, Karon, Kata, Bangtao og Khao Lak. Phuket er kjent for sine fascinerende klippeformasjoner, og på de nærliggende øyene ved Phang Nga, Krabi og Trang, er det meget populært med dykking og seiling. Du finner også flere nasjonalparker med fjellområder, elver og skoger i den indre delen av Phuket, og her er det gode muligheter for fotturer, kanopadling og elefantsafari.

Opplev Krabi

Ikke langt fra Phuket ligger Krabi, som er en annen stor turistby i Thailand, på vestkysten av Malayahalvøya. Her finner du de populære feriebyene Ao Nang og Koh Lanta, og vest for Krabi ligger de ettertraktede Koh Phi Phi-øyene. Området rundt Krabi er særlig kjent for vakre strender, grotter, klippeformasjoner og flotte dykkemuligheter. Ønsker du aktiv ferie i Thailand finner du også flere nasjonalparker i området, blant annet Koh Lanta marine nasjonalpark. 

Opplev Koh Samui

Koh Samui er en øy i Thailandbukta som tiltrekker seg mange turister årlig. Øya er et avslappende feriested med vakre sandstrender og rolig hav, og passer perfekt på ferie med barn. Området er også kjent for noen av de beste dykkeområdene i Thailand, spesielt i nærheten av de to øyene Koh Tao og Ko Pha NganKoh Samui har flyforbindelse med Bangkok, samt fergeforbindelse med Hua Hin.

Noen av Asias vakreste strender

Thailand sin østkyst strekker seg over 400 kilometer fra Chon Buri til Rayong og byr på flere av de fineste strendene i hele Asia. Pattaya er et enormt ferieområde med et stort utvalg av hoteller og pensjonater, samt et livlig byliv. Hvis du ser etter en mer avslappet ferie, kan vi anbefale en reise lenger ned langs kysten til Rayong eller Koh Samet, eventuelt til de vakre øyene i nasjonalparken Koh Chang, som ligger nær grensen til Kambodsja. På Thailand sin vestkyst finner man ferieområdene Cha-am og Hua Hin, som tiltrekker seg mange internasjonale reisende som foretrekker en ferie i Thailand til en avslappet og litt mer sofistikert atmosfære.

Langt fra havet i den nordvestlige delen av regionen ligger Kanchanaburi, nær grensen til Myanmar, som byr på ett av Thailand sine mest spennende landskaper med sine skogkledde fjell, fossefall, huler, nasjonalparker og dyrereservater.

Opplev det nordlige Thailand

Nordlige delen av Thailand er fødestedet for den første sivilisasjonen i Thailand, og bystatene i nord ble innlemmet i Lanna-kongeriket som lå sentrert omkring Chiang Mai fra 1200- til 1700-tallet. Her finner du mange severdigheter av arkeologisk og kulturell betydning, og folket i nord er velkjent for sin varme gjestfrihet, tradisjonelle håndarbeid og mangfoldige kultur. Det nordlige Thailand består av to separate områder; slettene i det nedre nord fra Nakhon Sawan til Sukhothai, og det fjellrike øvre nord som fører til landegrensene til Myanmar og Laos.

Slik booker du en billig ferie i Thailand

I vår søkemaskin kan du sette sammen akkurat den ferien i Thailand som passer til deg. Vi finner nettets beste og billigste flybilletter for deg på rutefly med størst mulig fleksibilitet. Thai Airways flyr hver dag fra Skandinavia til Bangkok, hvilket betyr at du kan sette sammen en ferie i Thailand som varer det antall dager som du selv måtte ønske. Samtidig har vi valgt ut en rekke unike hoteller der du helt sikkert vil føle deg godt tilpass. Når du bestiller fly og hotell samlet hos Solfaktor, er din ferie til Thailand sikret av Reisegarantifondet.Reisemål i Thailand

Populære hoteller i Thailand

Thailand, Sør-Thailand, Phuket, Pansea - Phuket
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Thailand, Øst-Thailand, Koh Samet
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Thailand, Sør-Thailand, Koh Samui
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 20 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)


Informasjon og fakta om Thailand - ofte kalt for Smilets land

Kongeriket Thailand, som tidligere var kjent under navnet Siam, er den orientalske drømmen. Thailand ligger i hjertet av Sørøst-Asia og grenser til Myanmar, Laos, Malaysia og Kambodsja, men har også maritime grenser mot Vietnam ved Thailandbukten mot sørøst og Indonesia og India ved Andamanhavet mot sørvest. Med sitt areal på 513,120 kvadratkilometer og sine over 68 millioner innbyggere er Thailand verdens 50. største land målt ved samlet areal og det 21. mest befolkede landet i verden. Landets hovedstad og største by er Bangkok, som har mer enn åtte millioner innbyggere, hvilket tilsvarer litt over 12 prosent av landets samlede befolkningen, og hele 14 millioner innbyggere dersom man inkluderer forstedene utenfor byen. På tross av at Thailand offisielt er et konstitutionelt monarki og et parlamentarisk demokrati, har landet siden det siste militærkuppet i 2014 vært et de facto diktatur.

Thailand er et gammelt land, med en offisiell fødselsdato i år 1238, men naturligvis har det bodd folk i området i mange tusen år. Chakri-dynastiet har styret landet i over 200 år. Kongen er hellig og har mye makt, også i den moderne politikken. Thailand er noen på størrelse med Spania og har en befolkning på 70 millioner mennesker.

Mange turister reiser til det sørlige Thailand, der noen av de mest populære feriestedene ligger. Thailand sin største øy, Phuket, ligger nede i sørvest. Her ligger en lang rekke gode feriesteder som Patong, Bangtao, Karon og Khao Lak. Ikke langt fra Phuket ligger Krabi, som er en annen, viktig turistby. Her finner du feriebyen Ao Nang, Koh Lanta og vest for Krabi ligger de populære Koh Phi Phi-øyene.

Thailand har en lang rekke andre feriesteder, hvorav noen av dem er små og typisk tiltrekker seg backpackere. Noen av de større stedene er Koh Samui og Koh Chang, som ligger i den thailandske bukt. Sør for Bangkok ligger også «Bangkoks riviera» Pattaya og Hua Hin. Pattaya er en liten storby med shopping og et hektisk natteliv. Byen Hua Hin er langt roligere, og her tilbringer den thailandske kongefamilien sommerferien sin.

Eventyraktiviteter og stammebesøk

De fleste som reiser til den nordlige regionen av Thailand benytter Chiang Mai som base for å besøke de etniske stammene, og på grunn av de gode mulighetene for eventyraktiviteter og shopping. Lenger mot nord i Thailand ligger Chiang Rai og Mae Hong Son, som er sentrum for rafting, trekking og turer til stammelandsbyene. Mot sør finner man den Historiske Parken ved Sukhothai, som er et besøk verdt for alle reisende som ønsker å lære mer om Thailand sin historie og kultur.

Thailandske templer

Regionen er kjent for å være et tørt område med jord av begrenset kvalitet. Derfor har man i stedet baseret seg på turisme. Isan er ett av de mest forførende områdene i Thailand, med sine spennende severdigheter med mange levninger etter både steinalderen og bronsealderen, samt mange store templer som stammer fra Khmer-imperiet.

De mest populære severdighetene i området er de hellige områdene i de historiske parkene Phimai i Nakhon Ratchasima og Phanom Rung i Buri Ram. Det store tempelkomplekset ved Khao Phra Viharn i Si Sa Ket på grensen til Kambodsja er i dag tilgjengelig for offentligheten, etter å ha vært stengt i en lengre periode.

Bosetningene fra bronsealderen i Ban Chiang i Udon Thani vitner om den fascinerende historien om de lokale pottemakernes arbeider for omkring 5000 år siden. Den røde og hvite keramikken med sine karakteristiske dekorasjoner antas å være historiens første kjente keramikk.

I Isan finner man også to av Thailand sine mest populære nasjonalparker, nemlig Khao Yai i Phu Kradung og Phu Rua i Loei. Andre viktige severdigheter i det nordøstlige Thailand er landsbyene Khorat og Khon Kaen, som er kjent for sin vakre, lokale silke som er vevd for hånd. 

Regionen er relativt fattig, og størsteparten av inntektene stammer fra landbruket. Mange unge mennesker flytter fra landet til byene. Befolkningen har en særpreget dialekt og en sterk kultur med gamle tradisjoner som stadig står ved hevd, blant annet i form av områdets mange, unike festivaler. 

Regionen har en strategisk beliggenhet med grenser mot Laos og Kambodsja, og har de siste årene utviklet seg til å bli et utgangspunkt for eventyrlystne reisende som reiser hit for å besøke de mange destinasjonene som ligger langs den mektige Mekongelven. Dette har hatt en betydelig innflytelse på Thailand sin infrastruktur, som har blitt forbedret for å imøtekomme denne betydelige økningen i turistmen.

Reiselivet i regionen ble ytterligere styrket av etableringen av innenriksflyvninger til de regionale flyplassene. Det er ikke lenger umulig å finne luksuriøse overnattingssteder, dette gjelder særlig i de store provinsene Khon Kaen, Udon Thani Nakhon, Ratchasima og Ubon Ratchathani.

Historie

Basert på arkeologiske undersøkelser antar man at Thailand har vært bebodd i over 20.000 år. De tidligste bevisene på at ris ble dyrket i det området som i dag kalles Thailand er dateret til 2.000 f.Kr., mens bronse ble produsert for første gang i området i perioden 1.250-1.000 f.Kr. og jern omkring år 500 f. Kr. 

Tai-folket ble først omtalt av to kinesiske kilder i det 6. århundre f.Kr. Det er mange teorier om thaifolkets opprinnelse. Historikeren David K. Wyatt har argumentert for at thaifolket stammer fra det som i dag er det nordvestlige Vietnam, mellom det 5. og 8. århundre e.Kr. Andre teorier hevder at thaifolket vandret fra det sørvestlige Kina til det sørøstlige Asia i løpet av det 11. århundre og at den eldste kjente omtalen av deres tilstedeværelse i regionen stammer fra 1100-tallet. 

Thailand fikk tidlig i historien kontakt med europeerne, som på 1400- og 1500-tallet seilte ut i verden på oppdagelsesreiser. Den første dokumenterte kontakten mellom thailendere og europeere dateres til år 1511, da en diplomatisk misjonær fra Portugal ankom til Ayutthaya, som var én av stormaktene i regionen på den tiden.

Severdigheter

Thailand er mest kjent for sine fremragende strender, sin imøtekommende befolkning og sitt, for oss nordboere, behagelig varme klima, som egner seg perfekt til en avslappende - og ofte relativt billig - ferie. Samtidig har landet også en overflod av kulturelle og historiske severdigheter å tilby. Uansett om du foretrekker en sol- og strandferie, en aktiv ferie med vannsport eller vandreturer og sightseeing blant historiske og kulturelle severdigheter, reiser du ikke til Thailand forgjeves. 

Øyene Koh Phi Phi er blant landets mest kjente og største severdigheter. Her kan man oppleve fantastiske strender, idylliske bukter, maleriske landskaper og fremragende muligheter for å utforske vannsport. Kort sagt, er dette det perfekte stedet for å slappe av på en sol- og strandferie i Thailand.

En annen av landets store attraksjoner er det berømte og storslåtte palasset Grand Palace, som er et kompleks av bygninger som ligger i selve hjertet av Thailand sin hovedstad, Bangkok. Palasset har historisk vært det offisielle tilholdsstedet for kongene av Siam (og senere Thailand) siden 1782 og huset kongen, hans domstol og hans kongelige regjering inntil år 1925.

Den historiske byen Ayutthaya er som regel også én av topp ti-stedene som man bør oppleve når man er på ferie i Thailand. Ayutthaya gir et unikt og fascinerende innblikk i det gamle Thailand, ettersom at man som besøkende har mulighet til å vandre omkring mellom de romantiske ruinene av landets tidligere hovedstad. Etter Sukhothai-perioden var byen den mest betydningsfulle byen i Thailand, og de gamle palassene og templene står som et vitnesbyrd om denne betydningen den dag i dag.

Mat og drikke

Det thailandske kjøkkenet er kjent for sine på én gang lette og krydrede matretter, som over tid har blitt til hverdagsmat for mange europeere. Thailenderne selv skiller som regel mellom fem grunnleggende smaker: søtt, krydret, sur, bitter og saltet. De vanligste ingrediensene som benyttes i det thailandske kjøkken, er hvitløk, chilli, limesaft, sitrongress, koriander, palmesukker og fiskesaus (nam pla).

Men, den uten sammenligning viktigste og mest utbredte ingrediensen i det thailandske kjøkkenet er naturligvis ris, især jasminris, også kjent som hom Mali-ris. Jasminris er tilsatt nesten ethvert måltid i landet. Thailand var lenge verdens største eksportør av ris, og thailenderne forbruker i gjennomsnitt over 100 kilo ris pr. person pr. år. Mer enn 5.000 rissorter fra Thailand oppbevares i ris-genbanken i International Rice Research Institute (IRRI). 

Turistinformasjon

På Thailand sitt turistbyrås offisielle hjemmeside kan du blant annet finne opplysninger om aktuelle begivenheter og festivaler i Thailand. På hjemmesiden finner du også en rekke forslag til reiseplaner i Thailand, som er delt opp i forskjellige kategorier alt etter prisnivå og antall reisedager.