Reiser til Thailand

Thailand ligger i Sørøst-Asia og grenser til Myanmar, Laos, Kambodsja og Malaysia. Med sin rike kultur, historie og religion, de vakre strendene, den imøtekommende befolkningen og de relativt rimelige prisene, er det ikke rart at Thailand har blitt populært hos feriesultne nordmenn.

Thailand er et gammelt land, med en offisiell fødselsdato i år 1238, men naturligvis har det bodd folk i området i mange tusen år. Chakri-dynastiet har styret landet i over 200 år. Kongen er hellig og har mye makt, også i den moderne politikken. Thailand er noen på størrelse med Spania og har en befolkning på 70 millioner mennesker.

Thailands hovedstad er Bangkok, eller på thai "Krung Thep Maha Nakhon". Bangkok er en imponerende storby med åtte millioner innbyggere og er samtidig én av landets største feriedestinasjoner. Her finnes masse å se og oppleve, herunder Grand Palace, mange flotte templer, markeder, butikker og et pulserende natteliv. Elven Chao Phraya flyter gjennom Bangkok.

Mange turister reiser til det sørlige Thailand, der noen av de mest populære feriestedene ligger. Thailands største øy, Phuket, ligger nede i sørvest. Her ligger en lang rekke gode feriesteder som Patong, Bang Tao, Karon og Khao Lak.

Ikke langt fra Phuket ligger Krabi, som er en annen, viktig turistby. Her finner du feriebyen Ao Nang, Koh Lanta og vest for Krabi ligger de populære Phi Phi-øyene.

Thailand har en lang rekke andre feriesteder, hvorav noen av dem er små og typisk tiltrekker seg backpackere. Noen av de større stedene er Kog Samui og Koh Chang, som ligger i den thailandske bukt. Sør for Bangkok ligger også «Bangkoks riviera» Pattaya og Hua Hin. Pattaya er en liten storby med shopping og et hektisk natteliv. Byen Hua Hin er langt roligere, og her tilbringer den thailandske kongefamilien sommerferien sin. 

Den nordlige delen av Thailand må heller ikke glemmes. Hit reiser man ikke for å slappe av ved stranden, men heller for å oppleve kulturen, naturen, villmarken, flotte templer og spennende markeder. Chiang Mai er den største byen i nord, og en god inngangsport til denne delen av Thailand.

Hvem bør oppleveThailand?

Thailand er et stort land, og de forskjellige delene av landet skiller seg fra hverandre. Bangkok er stedet å reise til for å oppleve storbyferie, shopping og natteliv, mens de sydlige delene er for deg som ønsker å slikke sol og bare slappe av. De nordlige delene av landet er stedet for deg som vil oppleve mer av den opprinnelige kulturen i landet.

Når bør man reise til Thailand?

De fleste reiser til Thailand om vinteren, men landet er absolutt verdt å besøke hele året. Klimaet varierer en del, men det beste været er som regel om vinteren og på våren, mens det regner mest fra den siste delen av sommeren og ut på høsten.

En billig ferie i Thailand med Solfaktor

Thailand er synonymt med badeferie på noen av verdens flotteste strender, dykking og andre spennende vannaktiviteter. De fleste som reiser på ferie til Thailand gjør det for å slappe av i varme og paradisliknende omgivelser som man ellers kun kan drømme om. Thailand har uten tvil noen av de mest vidunderlige sandstrendene i verden, samt krystallklart vann. En ferie i Thailand passer for hele familien, men også til en flott parferie med utflukt i jungelen, reise med gamle tog og besøk på spektakulære destinasjoner.

Feriesteder i Thailand

Thailand har mange populære destinasjoner, for eksempel Hua Hin og Phuket, men det finnes hundrevis av andre, men mindre kjente palmeøyer som er minst like vakre. Besøk noen av øyene i det sørlige Thailand, der du garantert finner rikelig med muligheter for snorkling og dykking.

Thailand byr forøvrig på en lang rekke alternativer til badeferie. Dette vakre landet har alt hva den ferielystne begjærer – og mer til. Opplev for eksempel stivandring nord i landet - hvem lar seg ikke fascinere av loddrette klippevegger og brusende fossefall? Dessuten vil en slik ferie by på mange glimt av Thailands ville dyreliv.

Opplev også storbyferie i Bangkok, som er en fascinerende og hektisk storby der man kan oppleve merkverdige kontraster, tempelbesøk og shopping på én og samme ferie. 

Enhver person som reiser til Thailand vil erfare at dette er et særdeles allsidig land med særpreg fra både Østen og Vesten, flotte turistattraksjoner, gamle severdigheter og en overdådig natur. Man rekker neppe å oppleve hele Thailand på én ferie, og nettopp derfor vender mange gjester tilbake til landet igjen og igjen. Lokalbefolkningen i Thailand er alltid vennlige og klare til å hjelpe deg. Hvis du skulle komme til å kjede deg i løpet av ferien, kan du alltid gå på oppdagelse i Thailands vakre natur eller se noen av de mange flotte templene som finnes overalt i landet.

Den sentrale og østlige regionen i Thailand

Totalt 26 provinser utgjør det sentrale og østlige Thailand, hvorav Bangkok er én av provinsene. I geografisk henseende er Bangkok-området Thailands hjerte, og det strekker seg fra Lop Buri i nord og dekker rismarkene i Central Plains omkring Chao Phraya-elven. Området lenger mot sør utgjør øst- og vestkysten av den Thailandske Gulfen.

Sistnevnte område er det mest fruktbare området i Thailand, og består av brede rismarker, frukthager og plantasjer. For over 1000 år siden flyttet datidens bosetninger seg  ned fra nord og visket gradvis ut innflytelsen fra Mon og Khmer og opprettet et lokalsamfunn i Lop Buri og deretter i Sukhothai. Deretter ble det etablert et rike som bestod i 417 år med Ayutthaya som hovedstad. Da burmeserne ødela byen i 1767 ble hovedstaden flyttet til Bangkok.

Den sentrale regionen i Thailand har en meget dramatisk historie, og de mange gamle templene, slagmarkene, ruinene og de to hovedstedene Ayutthaya og Bangkok tiltrekker seg en strøm av besøkende hvert år. De østlige og vestlige kystene er også populære reisemål, og beboere fra Bangkok reiser ofte hit i helgene for å nyte den avslappede atmosfæren som hersker ved havet. Det tropiske strandlivet i Thailand tiltrekker seg også tusenvis av turister fra hele verden.

Noen av Asias vakreste strender

Thailands østkyst strekker seg over 400 kilometer fra Chon Buri til Rayong og byr på flere av de fineste strendene i hele Asia. Pattaya er et enormt ferieområde med et stort utvalg av hoteller og pensjonater, samt et livlig byliv. Hvis du ser etter en mer avslappet ferie, kan vi anbefale en reise lenger ned langs kysten til Rayong eller Koh Samet, eventuelt til de vakre øyene i nasjonalparken Koh Chang, som ligger nær grensen til Kambodsja. 

På Thailands vestkyst finner man ferieområdene Cha-am og Hua Hin, som tiltrekker seg mange internasjonale reisende som foretrekker en ferie i en avslappet og litt mer sofistikert atmosfære.

Langt fra havet i den nordvestlige delen av regionen ligger Kanchanaburi, nær grensen til Myanmar, som byr på ett av Thailands mest spennende landskaper med sine skogkledde fjell, fossefall, huler, nasjonalparker og dyrereservater.

De 26 provinsene som utgjør Thailands sentrale og østlige region, er følgende: Ang Thong, Bangkok, Chachoengsao, Chai Nat, Chanthaburi, Chon Buri, Kanchanaburi, Lop Buri, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Prachin Buri, Prachuap Khiri Khan, Ratchaburi, Rayong, Sa Kaeo, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Saraburi, Sing Buri, Suphan Buri og Trat.

Det nordlige Thailand

Det nordlige Thailand er fødestedet for den første sivilisasjonen i Thailand, og her finner man mange severdigheter av arkeologisk og kulturell betydning. Folket i nord er berømt for deres høflighet og gjestfrihet, men regionen er også kjent for sin mangfoldige kultur. Mange turister fra de omkringliggende provinsene reiser på ferie til Chiang Mai i forbindelse med den årlige Songkran- festivalen og festivalen Loi Krathong i Sukhothai.

Det nordlige Thailand består av to separate områder; slettene i det nedre nord fra Nakhon Sawan til Sukhothai og det fjellrike øvre nord, som fører til landegrensene til Myanmar og Laos. En vakker fjellkjede ligger langs landegrensen, og landskapet er vakkert med sine fossefall og strie elver, som egner seg perfekt for elverafting. Området er også hjemsted for mange lokale fjellstammer.

Regionen har tre sesonger; er varm periode fra mars til mai, en våt periode fra juni til november og en kald periode fra desember til februar. Det er ofte meget kaldt høyt oppe i fjellene. 

Nasjonen Thailand har sitt utspring fra bystatene i nord, som gradvis ble innlemmet i Lanna-kongeriket som lå sentrert omkring Chiang Mai. Sukhothai ble til den første hovedstaden i Thailand, men man kan likevel tydelig se  innflytelsen fra Lanna-statene, Laos og Myanmar i både arkitekturen og på resturantmenyene.

Nomadefolket fra den nordlige regionen tok sin skjebne i egne hender og bevegde seg fritt frem og tilbake på tvers av grensene. Det finnes i dag seks store stammegrupper; Karen, Hmong, Lahu, Mine, Akha og Lisu, hvorav hver stamme har sine unike tradisjoner og egne klesdrakter. I dag har de bosatt seg i landsbyer i fjellene og er en stor attraksjon for turister.

Eventyraktiviteter og stammebesøk 

De fleste som reiser til den nordlige regionen benytter Chiang Mai som base for å besøke de etniske stammene, og på grunn av de gode mulighetene for eventyraktiviteter og shopping. Lenger mot nord ligger Chiang Rai og Mae Hong Son, som er sentrum for rafting, trekking og turer til stammelandsbyene. Mot sør finner man den Historiske Parken ved Sukhothai, som er et besøk verdt for alle reisende som ønsker å lære mer om Thailands historie og kultur.

Den nordlige regionen i Thailand består av 17 provinser: Chiang Mai, Chiang Rai, Tak, Kamphaeng Phet, Lampang, Lamphun, Mae Hong Son, Nakhon Sawan, Nan, Phayao, Phetchabun, Phichit, Uthai Thani, Phitsanulok, Phrae, Sukhotai og Uttaradit.

Det nordøstlige Thailand

Den nordøstlige delen av Thailand består av et stort platå som dekker nesten en tredjedel av landet. Området er også kjent som Isan. Regionen strekker seg nordover til Mekong-elven, som skiller Thailand fra Laos, og mot sør til fjellkjeden Dong Rek, som ligger langs grensen til Kambodsja.

Thailandske templer

Regionen er kjent for å være et tørt område med jord av begrenset kvalitet. Derfor har man i stedet baseret seg på turisme. Isan er ett av de mest forførende områdene av landet, med sine spennende severdigheter med mange levninger etter både steinalderen og bronsealderen, samt mange store templer som stammer fra Khmer-imperiet.

De mest populære severdighetene i området er de hellige områdene i de historiske parkene Phimai i Nakhon Ratchasima og Phanom Rung i Buri Ram. Det store tempelkomplekset ved Khao Phra Viharn i Si Sa Ket på grensen til Kambodsja er i dag tilgjengelig for offentligheten, etter å ha vært stengt i en lengre periode.

Bosetningene fra bronsealderen i Ban Chiang i Udon Thani vitner om den fascinerende historien om de lokale pottemakernes arbeider for omkring 5000 år siden. Den røde og hvite keramikken med sine karakteristiske dekorasjoner antas å være historiens første kjente keramikk.

I Isan finner man også to av Thailands mest populære nasjonalparker, nemlig Khao Yai i Phu Kradung og Phu Rua i Loei. Andre viktige severdigheter i det nordøstlige Thailand er landsbyene Khorat og Khon Kaen, som er kjent for sin vakre, lokale silke som er vevd for hånd. 

Regionen er relativt fattig, og størsteparten av inntektene stammer fra landbruket. Mange unge mennesker flytter fra landet til byene. Befolkningen har en særpreget dialekt og en sterk kultur med gamle tradisjoner som stadig står ved hevd, blant annet i form av områdets mange, unike festivaler. 

Regionen har en strategisk beliggenhet med grenser mot Laos og Kambodsja, og har de siste årene utviklet seg til å bli et utgangspunkt for eventyrlystne reisende som reiser hit for å besøke de mange destinasjonene som ligger langs den mektige Mekongelven. Dette har hatt en betydelig innflytelse på landets infrastruktur, som har blitt forbedret for å imøtekomme denne betydelige økningen i turistmen.

Reiselivet i regionen ble ytterligere styrket av etableringen av innenriksflyvninger til de regionale flyplassene. Det er ikke lenger umulig å finne luksuriøse overnattingssteder, dette gjelder særlig i de store provinsene Khon Kaen, Udon Thani Nakhon, Ratchasima og Ubon Ratchathani.

Det nordøstlige Thailand består av 19 provinser; Amnat Charoen, Buri Ram, Chaiyaphum, Kalasin, Khon Kaen, Loei, Maha Sarakham, Mukdahan, Nakhon Phanom, Nakhon Ratchasima, Nong Bua Lamphu, Nong Khai, Roi Et, Sakon Nakhon, Si Sa Ket, Surin, Ubon Ratchathani, Udon Thani og Yasothon.

Det sørlige Thailand

Denne regionen strekker seg sørover langs en smal halvøy som ligger mellom Andamanhavet mot vest og Sørkinahavet mot øst. Området er meget velstående på grunn av en overflod av naturlige ressurser, fruktbar jord, en mangfoldig befolkning og et velfungerende forretningsliv.

Den sørlige regionen i Thailand består av 14 provinser fra Chumphon i nord ned til grensen til Malaysia, som ligger 1200 kilometer fra Bangkok. Regionen har en lang kystlinje på begge sider med sandstrender og små øyer, og fjell og skoger mellom kystene. 

Den østlige kysten ved den Thailandske Gulfen oppleves gjerne som avslappet, med sine lange, brede bukter og et rolig hav, mens Andaman-kysten er mer dramatisk og spennende, med sine unike klippeformasjoner.

Forekomsten av de to sesongbetonte monsunene betyr at klimaet her avviker fra det øvrige Thailand. Den sørvestlige monsunen feier inn over vestkysten fra mai til oktober, mens den nordøstlige monsunen beveger seg inn over bukten fra november til februar. Halvøya utgjør en barriere som gjør at det sjelden regner på begge kystene samtidig.

Området var tidligere en del av det buddhistiske Srivijaya-imperiet, men hørte senere til riket under Ayutthaya og deretter Bangkok. Påvirkning fra Kina og Malaysia har spilt en stor rolle i den kulturelle sammensetningen av regionen, og jo lengre sydpå man kommer, desto sterkere er den malaysiske påvirkningen. Dette avspeiles i dialekten og overvekten av muslimer og moskeer, samt at rismarkene har blitt erstattet av gummiplantasjer og kinesiske tinngruver.

Kystlinjen tiltrekker seg mange turister, mens Koh Samui i den Thailandske Gulfen vokser i popularitet som et avslappet feriested med førsteklasses dykkeområder i nærheten av de to øyene Tao og Pha-Ngan.

Phuket - et populært sted for vannsport 

Ved Andamanhavets kyst kan man besøke Phuket, som byr på et mer sofistikert ferieområde. Med sine fascinerende klippeformasjoner og de nærliggende øyene ved Phang-Nga, Krabi og Trang, er dette stedet meget populært for dykkere og seilaser i Thailand.

I den indre delen av halvøya finner man nasjonalparker med fjell, elver og skoger, som blir mer og mer populære for økoturisme, noe som gjenspeiles i det økende antallet safarier til fots, i kano eller på elefant.

Den sørlige delen av Thailand består av 14 provinser; Chumphon, Krabi, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Pattani, Phang-NGA, Phatthalung, Phuket, Ranong, Satun, Songkhla, Surat Thani, Trang og Yala.

Slik booker du en billig ferie i Thailand

I vår søkemaskin kan du sette sammen akkurat den ferien i Thailand som passer til deg. Vi finner nettets beste og billigste flybilletter for deg på rutefly med størst mulig fleksibilitet. Thai Airways flyr hver dag fra Skandinavia til Bangkok, hvilket betyr at du kan sette sammen en ferie som varer det antall dager som du selv måtte ønske. Samtidig har vi valgt ut en rekke unike hoteller der du helt sikkert vil føle deg godt tilpass. Når du bestiller fly og hotell samlet hos Solfaktor, er din ferie sikret av Reisegarantifondet.

Turistinformasjon

På Thailands turistbyrås offisielle hjemmeside kan du blant annet finne opplysninger om aktuelle begivenheter og festivaler i Thailand. På hjemmesiden finner du også en rekke forslag til reiseplaner i Thailand, som er delt opp i forskjellige kategorier alt etter prisnivå og antall reisedager.

Med god mat, et solrikt tropisk klima, en fascinerende kultur og ikke minst fantastiske strender er Thailand på mange måter det perfekte reisemålet. Dertil kommer naturligvis den gjestfrie lokalbefolkningen, som velfortjent har gitt Thailand tilnavnet "Smilets Land", og et lavt prisnivå, hvilket gir deg mange muligheter til å nyte en opplevelsesrik ferie.

Den frodige, nordlige delen av landet byr på masser av opplevelser for den eventyrlystne som ønsker å utforske det autentiske Thailand med sine templer og små landsbysamfunn langt fra masseturismen. Det er samtidig ikke tilfeldig at det er særlig populært å reise til det sørlige Thailand: Her finner du berømte reisemål som Phuket, Krabi og Ko Samui, som byr på frodige regnskoger og noen av Asias beste badestrender. Samtidig er dette en særdeles variert del av landet, hvilket betyr at du alltid kan finne et passende reisemål, uavhengig av hvorvidt du skal reise med hele familien, som par eller alene.

For deg som skal på en familiereise, er det særlig det store utvalget av familievennlige hoteller og lange, fredelige sandstrender som gjør en reise til Thailand attraktiv. Samtidig finnes det mange livligere destinasjoner for deg som ønsker å krydre strandlivet med natteliv, fornøyelser, spennende utflukter og shopping. Med andre ord vil du nesten garantert finne et reisemål i Thailand som passer til dine ferieønsker. 

Reisemål i Thailand

Populære hoteller i Thailand

Thailand, Sør-Thailand, Koh Samui
  • Nærmeste flyplass: 6 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Thailand, Sør-Thailand, Phuket, Kata Noi Beach
  • Nærmeste flyplass: 48 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Thailand, Sentral-Thailand, Bangkok
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi


Informasjon og fakta om Thailand - ofte kalt for Smilets land

Kongeriket Thailand, som tidligere var kjent under navnet Siam, er den orientalske drømmen. Landet ligger i hjertet av Sørøst-Asia og grenser til Myanmar, Laos, Malaysia og Kambodsja, men har også maritime grenser mot Vietnam ved Thailandbukten mot sørøst og Indonesia og India ved Andamanhavet mot sørvest.

Med sitt areal på 513,120 kvadratkilometer og sine over 68 millioner innbyggere er Thailand verdens 50. største land målt ved samlet areal og det 21. mest befolkede landet i verden. Landets hovedstad og største by er Bangkok, som har mer enn åtte millioner innbyggere, hvilket tilsvarer litt over 12 prosent av landets samlede befolkningen, og hele 14 millioner innbyggere dersom man inkluderer forstedene utenfor byen.  

På tross av at Thailand offisielt er et konstitutionelt monarki og et parlamentarisk demokrati, har landet siden det siste militærkuppet i 2014 vært et de facto diktatur.

Historie

Basert på arkeologiske undersøkelser antar man at Thailand har vært bebodd i over 20.000 år. De tidligste bevisene på at ris ble dyrket i det området som i dag kalles Thailand er dateret til 2.000 f.Kr., mens bronse ble produsert for første gang i området i perioden 1.250-1.000 f.Kr. og jern omkring år 500 f. Kr. 

Tai-folket ble først omtalt av to kinesiske kilder i det 6. århundre f.Kr. Det er mange teorier om thaifolkets opprinnelse. Historikeren David K. Wyatt har argumentert for at thaifolket stammer fra det som i dag er det nordvestlige Vietnam, mellom det 5. og 8. århundre e.Kr. Andre teorier hevder at thaifolket vandret fra det sørvestlige Kina til det sørøstlige Asia i løpet av det 11. århundre og at den eldste kjente omtalen av deres tilstedeværelse i regionen stammer fra 1100-tallet. 

Thailand fikk tidlig i historien kontakt med europeerne, som på 1400- og 1500-tallet seilte ut i verden på oppdagelsesreiser. Den første dokumenterte kontakten mellom thailendere og europeere dateres til år 1511, da en diplomatisk misjonær fra Portugal ankom til Ayutthaya, som var én av stormaktene i regionen på den tiden.

Severdigheter

Thailand er mest kjent for sine fremragende strender, sin imøtekommende befolkning og sitt, for oss nordboere, behagelig varme klima, som egner seg perfekt til en avslappende - og ofte relativt billig - ferie. Samtidig har landet også en overflod av kulturelle og historiske severdigheter å tilby. Uansett om du foretrekker en sol- og strandferie, en aktiv ferie med vannsport eller vandreturer og sightseeing blant historiske og kulturelle severdigheter, reiser du ikke til Thailand forgjeves. 

Øyene Koh Phi Phi er blant landets mest kjente og største severdigheter. Her kan man oppleve fantastiske strender, idylliske bukter, maleriske landskaper og fremragende muligheter for å utforske vannsport. Kort sagt, er dette det perfekte stedet for å slappe av på en sol- og strandferie i Thailand.

En annen av landets store attraksjoner er det berømte og storslåtte palasset Grand Palace, som er et kompleks av bygninger som ligger i selve hjertet av landets hovedstad, Bangkok. Palasset har historisk vært det offisielle tilholdsstedet for kongene av Siam (og senere Thailand) siden 1782 og huset kongen, hans domstol og hans kongelige regjering inntil år 1925.

Den historiske byen Ayutthaya er som regel også én av topp ti-stedene som man bør oppleve når man er på ferie i Thailand. Ayutthaya gir et unikt og fascinerende innblikk i det gamle Thailand, ettersom at man som besøkende har mulighet til å vandre omkring mellom de romantiske ruinene av landets tidligere hovedstad. Etter Sukhothai-perioden var byen den mest betydningsfulle byen i Thailand, og de gamle palassene og templene står som et vitnesbyrd om denne betydningen den dag i dag.

Mat og drikke

Det thailandske kjøkkenet er kjent for sine på én gang lette og krydrede matretter, som over tid har blitt til hverdagsmat for mange europeere. Thailenderne selv skiller som regel mellom fem grunnleggende smaker: søtt, krydret, sur, bitter og saltet. De vanligste ingrediensene som benyttes i det thailandske kjøkken, er hvitløk, chilli, limesaft, sitrongress, koriander, palmesukker og fiskesaus (nam pla).

Men, den uten sammenligning viktigste og mest utbredte ingrediensen i det thailandske kjøkkenet er naturligvis ris, især jasminris, også kjent som hom Mali-ris. Jasminris er tilsatt nesten ethvert måltid i landet. Thailand var lenge verdens største eksportør av ris, og thailenderne forbruker i gjennomsnitt over 100 kilo ris pr. person pr. år. Mer enn 5.000 rissorter fra Thailand oppbevares i ris-genbanken i International Rice Research Institute (IRRI).