Reiser til Kypros

Middelhavets tredje største øy er berømt for sine fantastiske strender, men dersom du ønsker å oppleve mer enn vakre strender, har Kypros mye mer å by på. Omkring på øya finner du vakker natur og tallrike, spennende spor etter en rik historie. Book en ferie på Kypros med Solfaktor i dag!

Kypros er én av Middelhavets mest solsikre destinasjoner, og man kan i prinsippet reise hit året rundt. Vinteren er mild, våren og høsten fantastisk og sommeren er tidvis veldig varm. Her er det genuin gjestfrihet, vakre strender, gastronomiske opplevelser og  muligheter for både fornøyelser, natur, shopping og kultur - Kypros tilbyr med andre ord det aller meste.

På Kypros er været stabilt, og sesongen strekker seg fra tidlig vår til sen høst. Det sies at øya har cirka 340 soldager i året. Her kan du nyte god service, godt klima, et rikt utvalg av restauranter med mat fra hele verden.

De fleste som reiser til Kypros besøker ett av de klassiske feriestedene som Ayia Napa, Fig Tree Bay eller Limassol. Ayia Napa er den mest populære av dem, og her er det full fart om sommeren. Noen kaller byen for Hellas` Ibiza, men ved Ayia Napa ligger det også fine strender som Nissi og Landa Beach. Litt lenger unna ligger Makronissos Beach. Fig Tree Bay, eller Protaras på gresk, er familienes favorittsted på Kypros. Her skjer det ikke så mye som i Ayia Napa, men det gjennomsiktige turkisblå vannet innbyr til å svømme, snorkle og sole deg ved vannkanten. Limassol er Kypros nest største by med en fin marina, mange strender og gode shoppingmuligheter; litt som Nice, St Tropez eller Marbella, men på kypriotisk.

En by på Kypros som ikke alle er kjenner til er Pafos, som ligger i det sørvestlige hjørnet av øya. Byen er blant de vakreste på Kypros, både når det gjelder strender og natur. Kypros byr på vakker natur, og mange drar til Kypros for å vandre i Trodos-fjellene. Den nordlige delen av Kypros har vært en tyrkisk-kypriotisk republikk siden 1974. Forholdet mellom de to områdene har vært veldig anspent, men i de senere år har de forsiktig begynt å snakke med hverandre igjen. Som turist kan du krysse grensen uten mye problemer og senere reise tilbake igjen, men husk å ta med passet. 

Lengst øst i Middelhavet, på dørstokken til Afrika, Asia og Europa, ligger øya Kypros.

Kypros er Middelhavets tredje største øy og har en historie som strekker seg ni tusen år tilbake i tid. I følge gresk mytologi steg Afrodite opp av havet ved klippen i Paphos som i ettertid regnes for kjærlighetsgudinnens fødested.

I dag kan du besøke kulturminner som stammer fra utallige folkeslag som gjennom historien har slått seg ned på øya. Tyrkere og grekere har hatt store og alvorlige stridigheter, og etter store tap på begge sider ble til slutt øya delt i to med en grenselinje kontrollert av FN-styrker. I dag har gresk-kypriotere kontroll i sør og tyrkisk-kypriotere i nord. Den sørlige delen er medlem av EU og har myntenheten euro.

Kypros har to fjellkjeder som deler øya. Den største fjellkjeden er Troodoskjeden med fjelltopper som er opp til 1900 meter høye, mens den minste fjellkjeden er Kyrenia med topper på opp til cirka 1000 meter. Mellom disse fjellmassivene ligger det et fruktbart slettelandskap og her finner du blant annet hovedstaden på øya, Nikosia. Fra fjellene strekker landskapet seg ut og ender i en malerisk kystlinje med mange store og små nydelige strender, omsluttet av et krystallklart vann.


Hvem passer dette reisemålet for?

Kypros er et godt ferievalg for alle i familien uansett om du vil utforske natur, historie eller fornøyelseslivet. Her kan du nyte god service, godt klima, et rikt utvalg av restauranter med mat fra hele verden.

Øya byr på sol og varme fra tidlig vår til sen høst. Vannet og strendene er av høy kvalitet, og det er fine shoppingmuligheter og finnes alle tenkelige fornøyelser. I tillegg er det en overraskende vakker natur, særlig hvis du reiser hit om våren. Hvis du vil ha fred og ro, ikke velg Ayia Napa om sommeren. Familiene med barn vil kose seg på Fig Tree Bay.

Når er det best å reise til Kypros?

Øya har 340 soldager i året ifølge statistikker, men perioden fra november til februar kan by på småkalde dager. Fra mars stiger temperaturen gradvis og fra aril til oktober faller det sjelden noe regn. Juni, juli og august er måneder hvor temperaturen kan passere 30 varmegrader i skyggen. Våren og høsten er flotte perioder å reise til Kypros på, og da er prisene på flyreiser og hotell ofte mye lavere enn om sommeren.

Som de fleste andre øyer i Middelhavet har også Kypros lidd under gjentatte invasjoner fra fremmede folkeslag helt siden mennesket fant ut hvordan man skulle transportere seg over vann. Likevel er det som tidligere var en plage i dag en gave for Kypros, som tilbyr det beste fra mange forskjellige kulturer og et åpent og imøtekommende folkeslag som lever av og med turister på godt og vondt. 

Vi i Solfaktor elsker Kypros; her får vi nemlig litt Hellaslitt Tyrkia, litt av det afrikanske kontinentet og litt Italia på ett sted. Nettopp derfor har vi hatt reiser til Kypros på programmet i mange sesonger og alltid med et fint utvalg av håndplukkede hoteller med sjarm og rom for å føle seg unik. 

Historisk har Kypros vekslet mellom å tilhøre Syria, Egypt, Persia, Roma, Venezia, det Osmanske riket og senest England, men i dag er øya delt i en tyrkisk og en gresk sone. Den engelske innflytelsen er likevel tydelig på Kypros - blant annet kjører bilene på venstre side av veien. Alle Solfaktors feriedestinasjoner på Kypros ligger på den greske siden av øya, som også inkluderer hovedstaden Nikosia og de to andre storbyene Limassol og Larnaca. Øyas største flyplass er Larnaca International Airport, som man kan fly til fra flere norske byer, inkludert mellomlanding. Flyplassen har nylig blitt renovert og utbygget for store summer, og mottar nå opp mot 700 000 passasjerer i måneden i sommerperioden. 

På grunn av Kypros' begrensede størrelse og konsentrasjonen av reisemål på den sørlige delen av øya er det relativt kort avstand fra flyplassen til de fleste destinasjonene, inkludert destinasjonene i Larnaca-bukta, hvor man kan se flyene gå inn for landing. 

Selv hvis man har vært på Kypros før og det faktum at øya ikke er den største, er det alltid noe nytt å oppdage her. Kypros er så rik på natur- og kulturopplevelser at turistene returnerer år etter år. Utforsk Kypros  i en leiebil eller på en guidet tur - alle hotellene på Kypros kan hjelpe deg med å booke deg inn på den riktige turen, herunder turer til de beste av øyas historiske severdigheter.

Det delte Kypros

Den nordlige delen er en uavhengig stat som utelukkende er anerkjent av Tyrkia. De fleste besøkende foretrekker den uavhengige republikken i sør, da den er lettere tilgjengelig og populær blant charterreisende. 

Nikosia, også kalt Lefkosia, er delt i to av "den grønne linjen" med den tyrkiske delen i nord. Byen er den største på Kypros. Gamlebyen, som skjuler seg bak venetianske murer fra 1500-tallet, er den mest interessante. Leventis-museet er et fascinerende sted, Dragoman Hadzigeorgakis er et museum i et vakkert herskapshus fra 1400-tallet, det bysantinske museet er sprudlende, og Famagusta-porten er godt bevart. 

Det kan være vanskelig å krysse grensen mellom de to delene av øya; i beste fall kan du få et dagspass inkludert bil dersom du krysser fra sør til nord, men det samme er ikke gjeldende motsatt vei. Det er ikke mulig å ankomme den ene delen av øya og reise hjem fra motsatt del. Til tross for oppmykning av forholdet mellom Tyrkia og de "gresk/kypriotiske" naboene i Egeerhavet, har de fleste kyprioter fortsatt en bitter smak i munnen på grunn av Tyrkias invasjon i 1974. Grenseformalitetene er kompliserte og dyre. Det  går bilferger fra Lemesos hovedsakelig til Athen, men av og til er det også forbindelser til Rhodos, Patmos, Kreta og Israel. Fra Nord-Kypros er det fergeforbindelse til Sør-Tyrkia. 

Kypros er et populært reisemål året rundt og lokker med en rik historie og en vakker natur som både byr på gyldne strender, nydelige kyster, bølgende bakker og skogkledde fjell. Kort sakt så er Kypros den perfekte måten å oppleve Middelhavets mange rikdommer på. 

Kypros er den tredje største øya i Middelhavet og byr forøvrig på klippefylte bukter og tradisjonelle landsbyer. Lokalbefolkningen er vennlig og øyene har en rik kulturarv. Øya er ikke minst i følge legenden fødestedet for Afrodite, gudinnen for kjærlighet og skjønnhet, noe som betyr at den er ideel til en romantisk parferie eller en bryllupsreise. Solfaktor tilbyr et utvalg av 3, 4 og 5-stjerners hoteller på Kypros, hvorav alle er nøye utvalgt for å sikre deg førsteklasses kvalitet. 

Det offisielle språket på øya er gresk, men mange kypriotere snakker også engelsk. Med nye investeringer i den kypriotiske infrastrukturen er det relativt ukomplisert å komme seg rundt på øya, og det er verdt å leie en bil for å utforske den indre delen av øya. 

Reisemål på Kypros

Populære hoteller på Kypros

Kypros, Pafos
  • Nærmeste strand: ca. 180 m
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Kypros, Pafos
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Kypros, Pafos
  • Nærmeste strand: ca. 1 m
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Book din neste ferie på Kypros med Solfaktor

Hos Solfaktor er vi eksperter på reiser til Kypros, og vi har det beste utvalget av hoteller, ferieboliger og leiligheter på denne vakre ferieøya. Reis med oss på en deilig ferie til Kypros - vi har valgt ut øyas beste hoteller og ferieboliger til deg, slik at du kan konsentrere deg om å nyte friheten og slappe av. Velg selv om du kun vil booke innkvartering hos oss, eller om du vil booke en pakkereise med fly inkludert og avreise fra en av Norges største flyplasser. 

Du kan finne billige reiser til Kypros i søkemaskinen på få sekunder. Legg inn dine foretrukne reisedatoer, og vi søker gjennom internett automatisk for å finne de beste prisene og forbindelsene med rutefly, herunder med lavprisselskaper.

Severdigheter og opplevelser

Begge delene av Kypros har deres egne, unike kulturer og spennende severdigheter å by på, så det er verdt å vurdere å leie en bil. Kypros har fått navnet sitt fra det greske ordet 'kypros', som betyr kobber. Øya har hatt enorme mengder kobber-ressurser og brakt en enorm velstand til øya i antikken, ettersom at kobber var det foretrukne materialet til blant annet våpenproduksjon. Som nevnt har øyas geografiske beliggenhet gjort at den har vært underlagt mange land, som Egypt, Syria, Hellas, Persia, Romerriket, Makedonia og England. Disse historiene og mange flere kan du høre og muligens også se spor etter på den vidunderlige øya Kypros. 

Sør-Kypros

I nærheten av Larnaca og Limassol finner du de beste strendene, mange ferieområder og små fiskerlandsbyer. Utenfor byen Lemesos finner du det restaurerte Kolossi-slottet, som tårner seg opp over et landskap av vinmarker. Videre langs kysten og litt inne i landet finner man Pafos, som nærmest har unnsluppet turismens kommersielle utvikling, og midt mellom suvenirbutikkene finner man Saranta Kolones-ruinene. Fjellene i den sørlige delen av Kypros, Troödos-regionen, er uforglemmelige. Troödos er spekket med freskomalte klostre fra 1400-tallet, hvorav klosteret Kykkos er særlig bemerkelsesverdig. Akamas-halvøya på vestkysten er ett av de siste og mest urørte stedene langs Kypros` kyst, og her finner man Afrodites bad, samt mange fine turstier. 

Nord-Kypros

Famagusta (Gazimagusa) på østkysten av den tyrkiske delen av  Kypros var en gang den rikeste byen i verden, men er nå en gammel og forfallen by omgitt av venetianske bymurer. Andre attraksjoner inkluderer St. Nikolas-katedralen og Othello-tårnet. Nord for Famagusta finner man Salamis, som var den viktigste byen på Kypros før kristendommen gjorde sitt inntog. Her finner man i dag landets beste arkeologiske utgravning som består av et restaurert romersk amfiteater. Kyrenia ligger midt på nordkysten og er kanskje det mest behagelige ferieområdet på øya med sitt atmosfæriske, gamle kvartal som omringer Kyrenia-slottet og den moderne havnefronten som summer av liv i turistsesongen.

Nicosia - historie og tyrkiske bad

Atatürk-plassen utgjør sentrum i det nordlige Nicosia, og den velbevarte Kyreniaport ligger kun et steinkast unna. Det tyrkiske museum er plassert inne i et kloster som stammer fra det 17. århundre og man kan besøke moskeen Selimye, som dateres helt tilbake til det 13. århundre. Byens største tyrkiske bad ligger i Büyük Hammam.

Avslapning i Larnaca

Larnaca på den sydlige delen av Kypros er et avslappende sted å feriere. Larnaca byr på en vakker strandpromenade med palmetrær og en fremragende infrastruktur for turister. På byens fort, som stammer fra det 17. århundre, finner man Larnacas middelaldermuseum. Ikke langt derfra ligger de arkeologiske museene. Ved Angeloktisti-kirken i Kiti kan man oppleve sjeldne, byzantinske mosaikker fra det 6. århundre.

Vinindustri

Limassol er ikke bare en havneby, men også en populær kypriotisk turistdestinasjon og sentrum for vinindustrien. Utover utallige hoteller, et stort utvalg av nattklubber, tavernaer og resturanter er byen hjemsted for Curium, som er en av de mest interessante arkeologiske utgravningene som er gjort på Kypros.

Ferieværet på Kypros

Somrene på Kypros er dominert av sol og varme. Regnet er nærmest fraværende fra mai til september; i denne perioden er været både stabilt og skyfritt. Kypros byr på et typisk middelhavsklima, som vel og merke ofte er varmere enn liknende områder i nærheten. Kystområdene og sentrale deler av Kypros kan bli særlig varme om sommeren, men en sval havbris bidrar til å gjøre ferien til en deilig opplevelse. I de fjellrike områdene av Kypros er klimaet generelt kaldere og mer nedbørspreget enn andre deler av øya. I disse områdene finnes også populære feriesteder der gjestene kan nyte et mer avkjølende vær enn heten ved kysten.

Kypros byr på massevis av sol

På Kypros er været stabilt, og sesongen strekker seg fra tidlig vår til sen høst. Det sies at øya har cirka 340 soldager i året, og du vil få mange solskinnstimer på Kypros - om sommeren omkring 13 daglige soltimer. På vinteren skinner solen i gjennomsnitt seks timer hver dag. 

Hvilken årstid egner seg best for en ferie på Kypros?

Mange velger å reise på ferie til Kypros for å nyte varmen ved kysten som sommermånedene byr på. Dersom man heller ønsker å unngå de varmeste periodene, er det mest gunstig å reise til Kypros om våren, mens man også kan nyte de mange fargerike blomstene.

Transport

Fly

Det finnes to flyplasser på øya, i Larnaka og Pafos. Fra begge stedene går det flyforbindelse til mesteparten av Europa og til Midtøsten. Fra flyplassene kan man ta drosje til andre områder av øya, men de vanlige turistgebyrene gjelder. De større hotellene har som regel egne flyplassbusser. Det nordlige Kypros har en internasjonal flyplass i Ercan, men kun tyrkiske flyselskaper flyr derfra. Alle Solfaktors reisemål på Kypros ligger ved øyas sydlige kyst.

Turistinformasjon

Dersom du ønsker ytterligere inspirasjon til din ferie på Kypros, eller har brukt for praktisk informasjon i forbindelse med din ferieplanlegging, kan du med fordel besøke hjemmesiden til det offisielle turistbyrået på Kypros.. Her finner du blant annet detaljerte kart over øya og en guide til aktuelle begivenheter og events som arrangeres på Kypros.

>> Les om reiser til Larnaca her

Andre linker