Reiser til Kypros

Middelhavets tredje største øy er berømt for sine fantastiske strender, men dersom du ønsker å oppleve mer enn vakre strender, har Kypros mye mer å by på. Omkring på øya finner du vakker natur og tallrike, spennende spor etter en rik historie. Book en ferie på Kypros med Solfaktor i dag!

Kypros er én av Middelhavets mest solsikre destinasjoner, og man kan i prinsippet reise hit året rundt. Vinteren er mild, våren og høsten fantastisk og sommeren er tidvis veldig varm. Her er det genuin gjestfrihet, vakre strender, gastronomiske opplevelser og  muligheter for både fornøyelser, natur, shopping og kultur - Kypros tilbyr med andre ord det aller meste, inkludert sjarmerende landsbyer og storslåtte naturopplevelser.

De fleste som reiser til Kypros besøker ett av de klassiske feriestedene som Ayia Napa, Fig Tree Bay eller Limassol. Ayia Napa er den mest populære av dem, og her er det full fart om sommeren. Noen kaller byen for Hellas` Ibiza, men ved Ayia Napa ligger det også fine strender som Nissi og Landa Beach, og litt lenger unna ligger Makronissos Beach. Fig Tree Bay, eller Protaras på gresk, er familienes favorittsted på Kypros. Her skjer det ikke så mye som i Ayia Napa, men det gjennomsiktige og turkisblå vannet innbyr til svømming, snorkling og soling ved vannkanten. Limassol er Kypros nest største by med sin flotte marina, mange strender og gode shoppingmuligheter og minner litt om Nice, St Tropez eller Marbella - men på kypriotisk vis.

En by på Kypros som ikke alle er kjenner til er Pafos, som ligger i det sørvestlige hjørnet av øya. Byen er blant de vakreste på Kypros, både når det gjelder strender og natur. Kypros byr på vakker natur, og mange reiser til Kypros for å vandre i Trodos-fjellene.

Den nordlige delen av Kypros har vært en tyrkisk-kypriotisk republikk siden 1974. Forholdet mellom de to områdene har vært veldig anspent, men de siste årene har de forsiktig begynt å snakke med hverandre igjen. Som turist kan du krysse grensen uten mye problemer og senere reise tilbake igjen, men husk å ta med passet. 

>> Les også om restplasser til Kypros her

Hvem vil verdsette en reise til Kypros?

Kypros byr på sol og varme fra tidlig vår til sen høst og er derfor ett av våre mest populære reisemål. Vannet og de langgrunne strendene er av høy kvalitet og det finnes fine shoppingmuligheter og alle tenkelige fornøyelser. I tillegg er det en overraskende vakker natur, særlig hvis du reiser hit om våren. Hvis du vil ha fred og ro, er ikke Ayia Napa det riktige valget om sommeren. Familiene med barn vil særlig kose seg ved Fig Tree Bay.

Når på året er det best å reise til Kypros?

Øya har 340 soldager i året ifølge statistikker, men perioden fra november til februar kan by på småkalde dager. Fra mars stiger temperaturen gradvis og fra april til oktober faller det sjelden regn. Juni, juli og august er varme måneder med temperaturer som kan passere 30 varmegrader i skyggen. Våren og høsten er flotte perioder å reise til Kypros på, og da er prisene på flyreiser og hotell ofte mye lavere enn om sommeren.

Det er særlig de rolige omgivelsene, mange solskinnsdager og lave priser kombinert med en særdeles gjestfri lokalbefolkning som trekker mange reisende til Kypros. 

Som de fleste andre øyer i Middelhavet har også Kypros lidd under gjentatte invasjoner fra fremmede folkeslag helt siden mennesket fant ut hvordan man skulle transportere seg over vann. Likevel er det som tidligere var en plage i dag en gave for Kypros, som tilbyr det beste fra mange forskjellige kulturer og et åpent og imøtekommende folkeslag som lever av og med turister på godt og vondt. 

Vi i Solfaktor elsker Kypros; her får vi nemlig litt Hellaslitt Tyrkia, litt av det afrikanske kontinentet og litt Italia på ett sted. Nettopp derfor har vi hatt reiser til Kypros på programmet i mange sesonger og alltid med et fint utvalg av håndplukkede og sjarmerende hoteller med god plass.

Historisk har Kypros vekslet mellom å tilhøre Syria, Egypt, Persia, Roma, Venezia, det Osmanske riket og senest England, men i dag er øya delt i en tyrkisk og en gresk sone. Den engelske innflytelsen er likevel tydelig på Kypros - blant annet kjører bilene på venstre side av veien. Alle Solfaktors feriedestinasjoner på Kypros ligger på den greske siden av øya, som også inkluderer hovedstaden Nikosia og de to andre storbyene Limassol og Larnaca. Øyas største flyplass er Larnaca International Airport, som man kan fly til fra flere norske byer, inkludert mellomlanding. Flyplassen har nylig blitt renovert og utbygget for store summer, og mottar nå opp mot 700 000 passasjerer i måneden i sommerperioden. 

På grunn av Kypros' begrensede størrelse og konsentrasjonen av reisemål på den sørlige delen av øya er det relativt kort avstand fra flyplassen til de fleste destinasjonene, inkludert destinasjonene i Larnaca-bukta, der man kan se flyene gå inn for landing. 

Selv hvis man har vært på Kypros før og det faktum at øya ikke er den største, er det alltid noe nytt å oppdage her. Kypros er så rik på natur- og kulturopplevelser at turistene returnerer år etter år. Utforsk Kypros  i en leiebil eller på en guidet tur - alle hotellene på Kypros kan hjelpe deg med å booke deg inn på den riktige turen, herunder turer til de beste av øyas historiske severdigheter.

Det delte Kypros

Den nordlige delen av øya er en uavhengig stat som utelukkende er anerkjent av Tyrkia. De fleste besøkende foretrekker den uavhengige republikken i sør, ettersom at den er lettere tilgjengelig og populær blant charterreisende. 

Nikosia, også kalt Lefkosia, er delt i to av "den grønne linjen" med den tyrkiske delen i nord. Byen er den største på Kypros. Gamlebyen, som skjuler seg bak venetianske murer fra 1500-tallet, er den mest interessante. Leventis-museet er et fascinerende sted, Dragoman Hadzigeorgakis er et museum i et vakkert herskapshus fra 1400-tallet, det bysantinske museet er sprudlende, og Famagusta-porten er godt bevart. 

Det kan være vanskelig å krysse grensen mellom de to delene av øya; i beste fall kan du få et dagspass inkludert bil dersom du krysser fra sør til nord, men det samme er ikke gjeldende motsatt vei. Det er ikke mulig å ankomme den ene delen av øya og reise hjem fra motsatt del. Til tross for oppmykning av forholdet mellom Tyrkia og de "gresk/kypriotiske" naboene i Egeerhavet, har de fleste kyprioter fortsatt en bitter smak i munnen på grunn av Tyrkias invasjon i 1974. Grenseformalitetene er kompliserte og dyre. Det  går bilferger fra Lemesos hovedsakelig til Athen, men av og til er det også forbindelser til Rhodos, Patmos, Kreta og Israel. Fra Nord-Kypros er det fergeforbindelse til Sør-Tyrkia. 

Kypros er et populært reisemål året rundt og lokker med en rik historie og en vakker natur som byr på gyldne strender, nydelige kyster, bølgende bakker og skogkledde fjell. Kort sagt er Kypros den perfekte måten å oppleve Middelhavets mange rikdommer på. 

Kypros er den tredje største øya i Middelhavet og byr på fantastiske strender, klippefylte bukter og tradisjonelle landsbyer. Lokalbefolkningen er vennlig og øyene har en rik kulturarv. Øya er ikke minst i følge legenden fødestedet for Afrodite, gudinnen for kjærlighet og skjønnhet, noe som betyr at øya er ideell til en romantisk parferie eller en bryllupsreise. Solfaktor tilbyr et utvalg av 3, 4 og 5-stjerners hoteller på Kypros, hvorav alle hotellene nøye utvalgt for å sikre deg førsteklasses kvalitet. 

Det offisielle språket på øya er gresk, men mange kyprioter snakker også engelsk. Med nye investeringer i den kypriotiske infrastrukturen er det relativt enkelt å reise rundt på øya, og det er verdt å leie en bil for å utforske den indre delen av øya. 

Reisemål på Kypros

 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Ayia Napa
  56 hoteller
  Ayia Napa ligger ved det turkisblå havet på det sørøstlige Kypros. Her kan du nyte fantastiske strender, som kanskje er de beste og mest barnevennlige på hele øya, og alt du kan ønske deg av restauranter. Hvis du leier en bil, har du et godt ... utgangspunkt for å reise på flotte utflukter. Les mer
 • Pafos
  31 hoteller
  Pafos er en ekte kulturperle og står naturligvis oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Her finner du tallrike spennende oldtidsruiner, men samtidig en levende by med et rikt restaurantliv. I kort avstand fra Pafos ligger mange badeklipper og små strender.
 • Larnaca
  27 hoteller
  Som Kypros sin eldste by er Larnaca et spennende reisemål som kan skryte av en rikholdig historie, storslåtte strender og et stort utvalg av butikker, restauranter og attraksjoner, og den allsidige byens popularitet stiger år etter år.
 • Protaras
  19 hoteller
  Protaras er med sine barnevenlige sandstrender og fredelige atmosfære, det perfekte reisemålet for familier og par som ønsker seg en avslappende ferie på solrike Kypros. Samtidig er Protaras et godt utgangspunkt for utflukter til områdets spennende ... attraksjoner og severdigheter. Les mer
 • Limassol
  13 hoteller
  Limassol er et ideelt reisemål for både familier og par som ønsker å oppleve den ekte kypriotiske kulturen med det fantastiske middelhavs været. Området er også populært blant de som søker en avslappende vinterferie, da temperaturen forblir ... høy i vintermånedene. Les mer
 • Polis
  2 hoteller
  Polis ligger på det fredelige, nordøstlige hjørnet av Kypros tett ved Akamas Nasjonalpark. Her er det rike muligheter til å nyte ferien med både å slappe av på stranden, vandre i skjønn, uberørt natur eller sykle rundt til områdets landsbyer ... med hyggelige tavernær. Les mer

Populære hoteller på Kypros

Kypros, Ayia Napa
 • Nærmeste flyplass: 57 km
 • Nærmeste strand: ca. 2.2 km
 • Internettilgang / WiFi
Kypros, Ayia Napa
 • Nærmeste flyplass: 58 km
 • Nærmeste strand: ca. 700 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kypros, Kalavasos
 • Nærmeste flyplass: 43 km
 • Nærmeste strand: ca. 10 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Book din neste ferie på Kypros med Solfaktor

Hos Solfaktor er vi eksperter på reiser til Kypros, og vi har siden 1999 hatt det beste utvalget av hoteller, ferieboliger og leiligheter på denne vakre ferieøya. Reis med oss på en deilig ferie til Kypros - vi har valgt ut øyas beste hoteller og ferieboliger til deg, slik at du kan konsentrere deg om å nyte friheten og slappe av. Velg selv om du kun vil booke innkvartering hos oss, eller om du vil booke en billig pakkereise med fly inkludert og avreise fra en av Norges største flyplasser. 

Du kan finne billige reiser til Kypros i søkemaskinen på få sekunder. Legg inn dine foretrukne reisedatoer, og vi søker gjennom internett automatisk for å finne de beste prisene og forbindelsene med rutefly, herunder med lavprisselskaper.

Severdigheter og opplevelser

Begge delene av Kypros har deres egne, unike kulturer og spennende severdigheter å by på; derfor er det verdt å vurdere å leie en bil. Kypros har fått navnet sitt fra det greske ordet 'kypros', som betyr kobber. Øya har hatt enorme mengder kobber som brakte en enorm velstand til øya i antikken, ettersom at kobber var det foretrukne materialet til blant annet våpenproduksjon. Som nevnt har Kypros` geografiske beliggenhet gjort at øya har vært underlagt mange land, herunder Egypt, Syria, Hellas, Persia, Romerriket, Makedonia og England. Disse historiene og mange flere kan du høre og muligens også se spor etter på den vidunderlige øya Kypros. 

Sør-Kypros

I nærheten av Larnaca og Limassol finner du de beste strendene, mange ferieområder, små fiskerlandsbyer og de beste hotellene. Utenfor byen Lemesos ligger det restaurerte Kolossi-slottet, som tårner seg opp over et landskap av vinmarker. Videre langs kysten og litt inne i landet finner man Pafos, som nærmest har unnsluppet turismens kommersielle utvikling, og midt mellom suvenirbutikkene finner man Saranta Kolones-ruinene. Fjellene i Troödos-regionen sør på Kypros er uforglemmelige. Troödos er spekket med freskomalte klostre fra 1400-tallet, hvorav klosteret Kykkos er særlig bemerkelsesverdig. Akamas-halvøya på vestkysten er ett av de siste og mest uberørte stedene langs Kypros` kyst, og her finner man Afrodites bad og mange fine turstier. 

Nord-Kypros

Famagusta (Gazimagusa) på østkysten av den tyrkiske delen av Kypros var en gang  i tiden den rikeste byen i verden, men er nå en gammel og forfallen by omgitt av venetianske bymurer. Andre attraksjoner inkluderer St. Nikolas-katedralen og Othello-tårnet. Nord for Famagusta finner man Salamis, som var den viktigste byen på Kypros før kristendommen gjorde sitt inntog. Her finner man i dag landets beste arkeologiske utgravning, som består av et restaurert romersk amfiteater. Kyrenia ligger midt på nordkysten og er kanskje det mest behagelige ferieområdet på øya med sitt atmosfæriske, gamle kvartal som omringer Kyrenia-slottet og den moderne havnefronten som summer av liv i turistsesongen.

Nicosia - historie og tyrkiske bad

Atatürk-plassen utgjør sentrum i det nordlige Nicosia, og den velbevarte Kyreniaport ligger kun et steinkast unna. Det tyrkiske museum er plassert inne i et kloster som stammer fra det 17. århundre og man kan besøke moskeen Selimye, som dateres helt tilbake til det 13. århundre. Byens største tyrkiske bad ligger i Büyük Hammam.

Avslapning i Larnaca

Larnaca på den sydlige delen av Kypros er et avslappende sted å feriere. Larnaca byr på en vakker strandpromenade med palmetrær og en fremragende infrastruktur for turister. På byens fort, som stammer fra det 17. århundre, finner man Larnacas middelaldermuseum, og ikke langt derfra ligger de arkeologiske museene. Ved Angeloktisti-kirken i Kiti kan man oppleve sjeldne, byzantinske mosaikker fra det 6. århundre.

Vinindustri

Limassol er ikke bare en havneby, men også en populær kypriotisk turistdestinasjon og sentrum for vinindustrien. Utover utallige hoteller, et stort utvalg av nattklubber, tavernaer og resturanter er byen hjemsted for Curium, som er én av de mest interessante arkeologiske utgravningene som er gjort på hele Kypros.

Ferievær på Kypros

Somrene på Kypros er preget av sol og varme. Regnet er nærmest fraværende fra mai til september, og i denne perioden er været både stabilt og skyfritt. Kypros byr på et typisk middelhavsklima, som vel og merke ofte er varmere enn liknende områder i nærheten. Kystområdene og sentrale deler av Kypros kan bli særlig varme om sommeren, men en sval havbris bidrar til å gjøre ferien til en deilig opplevelse. I de fjellrike områdene av Kypros er klimaet generelt kaldere og mer nedbørspreget enn andre deler av øya. I disse områdene finnes også populære feriesteder der gjestene kan nyte et mer avkjølende vær enn ved kysten.

Kypros byr på massevis av sol

På Kypros er været stabilt, og sesongen strekker seg fra tidlig vår til sen høst. Du vil få mange solskinnstimer på Kypros - om sommeren omkring 13 daglige soltimer. På vinteren skinner solen i gjennomsnitt seks timer hver dag. 

Hvilken årstid egner seg best for en ferie på Kypros?

Mange velger å reise på ferie til Kypros for å nyte varmen ved kysten som sommermånedene byr på. Dersom man heller ønsker å unngå de varmeste periodene, er det mest gunstig å reise til Kypros om våren, mens man også kan nyte synet av de mange fargerike blomstene og besøke de mange historiske severdighetene uten å risikere heteslag.

Transport

Fly

Det finnes to flyplasser på øya, i Larnaka og Pafos. Fra begge stedene går det flyforbindelse til mesteparten av Europa og til Midtøsten. Fra flyplassene kan man ta drosje til andre områder av øya, men de vanlige turistgebyrene gjelder. De større hotellene har som regel egne flyplassbusser. Det nordlige Kypros har en internasjonal flyplass i Ercan, men kun tyrkiske flyselskaper flyr derfra. Alle Solfaktors reisemål på Kypros ligger ved øyas sydlige kyst.

Turistinformasjon

Dersom du ønsker ytterligere inspirasjon til din ferie på Kypros, eller har brukt for praktisk informasjon i forbindelse med din ferieplanlegging, kan du med fordel besøke hjemmesiden til det offisielle turistbyrået på Kypros. Her finner du blant annet detaljerte kart over øya og en guide til aktuelle begivenheter og events som arrangeres på Kypros.

Andre linker

Hva sier gjestene på Kypros?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 14 anmeldelser