Reiser til Larnaca

Larnaca er et suverent reisemål om du er ute etter å kombinere kultur, historie, storbyferie og strandliv i ferien din. Strandpromenaden er byens hovedpulsåre med et utall kafeer, barer og restauranter.

Larnaca er et suverent reisemål om du vil kombinere kultur, historie, storbyferie og strandliv.

Sjarmerende og elegante Larnaca er en gresk-kypriotisk by med ca 70.000 innbyggere. Her glir den moderne storbyen sammen med den godt bevarte kulturhistorien. Sagnet forteller at byen ble grunnlagt som bosetting allerede 1200 f.Kr. I følge Bibelen bosatte Lazarus seg her etter at Jesus vekket ham fra de døde. Lazarus-kirken i den gamle bydelen ble reist til minne om ham. En annen storhet fra Larnaca er den stoiske filosofen Zeno.

Strandpromenaden er byens “hovedpulsåre”. Den strekker seg fra småbåthavna og sørvestover til det ottomanske fortet fra 1600-tallet. Langs hele promenaden ligger det et utall kafeer, barer og restauranter hvor du kan velge mellom alt fra internasjonale retter til kypriotisk husmannskost. Bak strandpromenaden ligger gamlebyen hvor den gresk-kypriotiske kulturen henger i luften. Her kan du blant annet gjøre en god handel i både butikkene og på et av markedene.

Blant strender har du mye å velge i, det være seg bystranda eller Larnaca Bay som ligger ca 8 km fra sentrum. På alle strendene kan du være med på mange ulike vannaktiviteter.

Øsker du deg strandfrie dager i blant er det lurt å leie seg en bil eller bli med på offentlige turbusser. Både saltsjøen utenfor byen, som er tilholdssted for trekkfugler, og de nærliggende byene som har rikt med kulturminner, er fine turer for hele familien. Dessuten er en tur til Troodosfjellene et godt alternativ om du vil se noen av kontrastene som naturen har å by på. Larnaca har flere meget gode museum. Dessuten vil nok en tur til palentologisk museum med fossiler være verd turen. Her kan barn i alle aldre glede seg over blant annet avdelingen med dinosaurer.

Larnaca er et suverent reisemål om du er ute etter å kombinere kultur, historie, storbyferie og strandliv i ferien din.

Fra kulturreise til badeferie – når du reiser til Larnaca kan du få alt. Med sin status som den eldste by på Kypros har Larnaca, ikke helt overraskende, mye å by på for de kultur- og historieinteresserte. Her kan man besøke en lang rekke museer og gamle historiske attraksjoner, som den berømte kirken Saint Lazarus og Larnaca Fort. Nåtidens Larnaca ble bygget på ruinene av den gamle byen Kition og er Kypros tredje største by, men allikevel ikke større enn at man saktens kan komme rundt til de mest populære stedene til fots. 

Med sin beliggenhet på Kypros sørøstlige kyststrekning, ut til Larnaca Bay, kan Larnaca i tillegg til sin historie, naturligvis også by på et vell av vakre sandstrender. De to mest berømte strendene i området er Mackenzie Beach og Finikoudes Beach; begge er svært barnevennlige og kan bryste seg med sin Blått Flagg-status. Finikoudes Beach ligger rett nord for byen og er det største turistområdet i Larnaca, omgitt av tallrike palmer samt et stort utvalg av butikker, barer og restauranter. På Mackenzie Beach er det mange solsenger og parasoller og småbarna kan lage fantastiske sandslott i den myke sanden. De store barna kan prøve seg i noen av de mange vannsportaktivitetene. Hvis man beveger seg lengre vekk fra Larnaca, vil man finne ikke mindre enn 14 strender med Blått Flagg i området ved Agia Napa, så der det massevis av muligheter for å bade og slikke sol, så man kan vende hjem fra ferien med en god kulør.

Når du reiser til Larnaca, kan du dessuten nyte godt av lokal mat og drikke på byens store utvalg av restauranter, caféer og barer og langs strandpromenaden kan man sitte og nyte en drink eller to, mens man betrakter de forbipasserende. Hvis man har lyst på litt mer natteliv, er det også et godt utvalg av klubber og diskoteker. 

>> Les også om reiser til Pafos
>> Les også om reiser til Polis
 

Hoteller i Larnaca

Populære hoteller i Larnaca

Kypros, Larnaca
9,2
Fantastisk
2549 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kypros, Larnaca
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.1 km
  • Internettilgang / WiFi
Kypros, Larnaca
5,4
Dårlig
43 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 26 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Larnaca er det helt rette reisemålet, enten man har lyst til å oppleve spennende historie og kultur, eller ligge og sole seg på stranden – eller en kombinasjon av begge deler. Dermed er det et ideelt reisemål, både for par og familier. Byen ligger på Kypros sørøstlige kyst og kysten rundt kan skryte av noen av landets beste strender med gode dykkemuligheter. Hvis man liker historie, finnes det flere arkeologiske steder man kan utforske og reiser man med barn, er det mange familievennlige attraksjoner både for store og små. I Larnaca finner man dessuten et bredt utvalg av restauranter, caféer og barer som kan by på alt fra lekre lokale viner samt kypriotiske spesialiteter og klassiske middelhavsretter til fish’n’chips og pizza. 

Opplevelser og severdigheter

Strendene i og omkring Larnaca er naturlig nok et av områdets helt store attraksjoner, men Larnaca har mye annet å by på for dem som gjerne vil ha mer enn en strandferie. Man kan for eksempel besøke middelalderfortet Castle of Larnaca, også kalt Larnaca Fort. Fortet ligger ved enden av promenaden ved Finikoudes Beach og har utsikt ut over havet. Fortet ble opprinnelig bygget for å beskytte Kypros sørlige kyst. I dag fungerer det som et museum, hvor man blant annet kan se en stor samling av kanoner fra 1500-tallet, og hvis man vil ha et innblikk i en mer dyster del av Larnacas historie er det også mulig å se galger og fangeceller som ble brukt da fortet ble brukt som fengsel under det britiske styret.  

Midt i byen finner man den bysantinske steinkirken Agios Lazaros eller Saint Lazarus. Kirken ble opprinnelig bygget på 800-tallet og ble restaurert på 1600-tallet, da de tre kuplene og klokketårnet hadde blitt ødelagt under det osmanske styret, men man kan se den originale gullbelagte bildeveggen. Under kirken finner man Saint Lazarus grav og det holdes årlige opptog, åtte dager før påske, til hans ære.

Hvis man vil litt ut av byen og føle på den lokale kulturen i vakre og fredelige omgivelser, skal man besøke den historiske moskéen Hala Sultan Tekke, som ligger ved en av områdets store saltsjøer, omkring 3 km vest for Larnaca. Under palmetrærne kan man sitte i skygge for solen og nyte en piknik, mens man (hovedsakelig på vinteren) kan studere de mange forskjellige artene av vann- og trekkfugler inkl. rosa flamingoer som benytter dette området som pitstop på deres lange reise. 

Hvis man har lyst til å dra på en litt større utflukt, kan man dra lengre inn i landet og besøke Stavrovouni-klosteret, som ligger ca. tre kvarters kjøring fra Larnaca. Det gresk-ortodokse klosteret ligger på en bakke med samme navn, og det er ett av verdens eldste klostre. Fritt oversatt betyr Stavrovouni «korsets fjell», og det er ikke helt tilfeldig, for klosteret er ett av de få stedene i verden man kan se et stykke av Det Hellige Kors.

Med andre ord er det mange muligheter for å dykke ned i Larnacas og Kypros historie og i tillegg kan man dra på alt fra vinsmakingsturer, fotturer til fisketurer og shopping-turer – alt etter smak og behag.

Mat og drikke

Maten på Kypros er et kapittel for seg og byr på kulinariske opplevelser innenfor middelhavskjøkkenet med inspirasjon både fra det greske, tyrkiske og orientalske kjøkken. Hvis man gjerne vil smake noen av de lokale spesialitetene, kan det anbefales å prøve meze, som fungerer som spansk tapas med en masse forskjellige små retter som man kan sitte og dele, enten man er to eller mange til bords. Typisk kan man velge mellom 15-30 forskjellige retter og det kan være alt fra brød, salat, oliven og diverse dipper til grønnsaker, grillet halloumi, fisk, skalldyr og forskjellige kjøttretter. Prøv også noen av de tradisjonelle rettene, som for eksempel gryteretten stifado og koupepia, som består av vinblader fylt med hakket svinekjøtt eller kalvekjøtt, ris og krydderurter, eller kleftiko som består av blant annet poteter og lekkert mørt lammekjøtt. For de som liker søtt, kan det anbefales å prøve baklava som består av butterdeig med nøtter og sirup eller daktyla som er Kypros svar på ladyfingers.

Hvis man vil prøve noen av de lokale drikkevarene, finner man verdens eldste vinmerke på Kypros, Commandaria, som er en søt dessertvin. Eller man kan prøve kypriotisk brandy som også blir brukt i Kypros nasjonaldrink, Brandy Sour. 

Været

Med sin beliggenhet kan Larnaca nyte godt av det varme middelhavsklimaet som både er behagelig og solrikt det meste av året, hvilket gjør byen til et yndet reisemål, også utenfor høysesongen.

Om sommeren ligger gjennomsnittstemperaturen på omkring 25°C og på de varmeste dagene kan det bli opptil 32°C. Med godt og vel 10 solskinnstimer om dagen, er det mange muligheter for å slikke sol og nyte det varme sjøvannet som har en gjennomsnittstemperatur på omkring 24°C. 

Hvis man ønsker å unngå de høye sommertemperaturene kan det anbefales å reise til Larnaca på våren. I april og mai har man fremdeles opptil 10 solskinnstimer om dagen og minimal risiko for regn samt en gjennomsnittstemperatur på omkring 21°C i mai. Alternativt kan man dra på høsten. Gjennomsnittstemperaturen i oktober ligger fremdeles på omkring 22°C, men da er det som regel litt større risiko for regn enn på våren.  

Vinteren er den våteste tiden av året i Larnaca. Da kan temperaturen komme ned til omkring 12°C. 

Transport til/fra lufthavnen i Larnaca

Larnaca Airport ligger ca. 8 km fra byens sentrum og det er flere muligheter for å komme inn til byen.

Den billigste løsningen er å ta en av de alminnelige rutebussene som kjører fra flyplassen og inn til byen. Turen tar mellom 15 og 30 minutter og koster omkring €1,50 for en enkeltbillett. Hvis man trenger hjelp til å finne den riktige bussruten i forhold til innkvartering, kan man spørre ved informasjonsskranken på flyplassen. Man skal dog være oppmerksom på at bussene ikke kjører sent på kvelden og natten.

Alternativt kan man velge å ta en taxi eller bestille flyplasstransfer. Dette er selvfølgelig en litt dyrere løsning, men til gjengjeld også en mer komfortabel løsning, hvor man blir kjørt direkte fra flyplassen til hotellet. Prisen for en tur fra flyplassen og inn til Larnaca ligger fra omkring €15 og du kan bestille din flyplasstransfer som en del av din pakkereise gjennom Solfaktor.

Hvis du har planer om å skulle ut og oppleve mer av Kypros på din reise til Larnaca, kan det sterkt anbefales å leie bil. Dette vil gi større frihet i forhold til å kjøre rundt og utforske de forskjellige områdene på egenhånd og i eget tempo. Du kan hente din leiebil på flyplassen ved ankomst og levere den igjen ved avreise. Du kan selvfølgelig også bestille din billeie gjennom Solfaktor som en del av din pakkereise, så står bilen klar til deg ved ankomst.

Slik booker du en billig reise til Larnaca med Solfaktor

Bruk søkemotoren til å søke blant våre hoteller i Larnaca og på resten av Kypros. Kombiner med en flybillett med rutefly fra Oslo, Bergen eller København og tilføy eventuelt billeie til pakken, for best mulig opplevelse når du kommer frem. God tur!
 

Reiser til Kypros

Les mer om Kypros og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kypros her

Hva sier gjestene i Larnaca?

8,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 13 anmeldelser