Reiser til Kvarnerbukta 

Kan du holde på en hemmelighet? Nei, det kan vi neste ikke forvente, i og med at vi ikke klarer det selv.  Vi er helt nødt til å fortelle deg om et av de skjønneste og mest urørte stedene du kan feriere i vakre, imøtekommende Kroatia. Stedet heter Kvarnerbukta, og tror det eller ei, masseturismen har ennå ikke funnet veien hit.

Opplev det autentiske Kroatia

Ubebodde øyer, sjarmerende, gamle kystbyer, vuggende båter i turkisblått vann, delfiner og blomster i alle farger. Dette er essensen av Kvarnerbukta i Kroatia. Vi har funnet noen av de beste, mest personlige og karakterfylte hotellene, hvor stemningen, kvaliteten, detaljene, og ikke minst deg som feriegjest, blir tatt godt vare på. 

Smak på champagne fra havets bunn 

Hopp for eksempel ut i det krystallklare havvannet utenfor den naturskjønne øya Krk (nei, vi har ikke glemt en vokal – uttalen gir deg en liten språklig utfordring på ferien), som ligger like ved kystbyen med samme navn. La kroppen gli gjennom det avkjølende saltvannet, og gled deg til å utforske øyas brosteinbelagte gater, tårn og vollgrav. 

Når du plutselig skulle trenge en forfriskning, må du ikke gå glipp av  et glass av den lokale "hav-champagnen", som er gjæret i flasken på havets bunn. Dette er livsnytelse på høyt nivå! 

Seil mellom dansende delfiner i Kvarnerbukta 

Hva med en seiltur til øya Lošinj ? Båten legger til i byen Mali Lošinj, som rett og slett kalles "den parfymerte hagen" av innbyggerne. Her kjenner du duften av grantrær og rosmarinbusker selv før båten legges til kai. Mali Lošinj er berømt for nettopp disse duftene av planter og urter, samt for de nydelige pastellfargede husene som omkranser den hesteskoformede havnen.  

Den kroatiske regjeringen har utnevnt havet rundt Lošinj til et naturreservat. Her kan du ofte se delfiner svømme lekende rundt. Faktisk så lever det flere enn 120 stykker i dette området. Det er flere operatører i området som tilbyr delfineksursjoner, det anbefales på det sterkeste!

Vil du se delfiner er det også muligheter ved øya Cres, men ingen garanti. Men tar du deg en dukkert med snorkel og maske, kan du være rimelig sikker på at du får oppleve fascinerende, fargerike sjøstjerner.  

Kroatisk mat setter prikken over i-en 

På øya Cres kan du også, som på de fleste andre øyene i Kvarnerbukta, innta en god fiske- eller skalldyrbasert middag med utsikt over havet. 

Fisk og skalldyr er noe av den beste maten denne delen av Kroatia kan tilby. Prøv risottoen med skalldyr, eller de kjente "Kvarner-scampiene" – store reker servert i en velsmakende tomat- og hvitvinssaus. Kvarnerbuktas øyer og kystbyer har generelt et stort utvalg av gode restauranter, hvor kvaliteten langt overgår hva du ville forvente til så

Hoteller i Kvarnerbukta

Populære hoteller i Kvarnerbukta

Kroatia, Det sentrale Kroatia, Opatija
9,5
Fantastisk
1155 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 38 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Det sentrale Kroatia, Opatija
10,0
Fantastisk
1312 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 40 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Kroatia, Det sentrale Kroatia, Crikvenica
9,5
Fantastisk
693 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Nærmeste strand: ca. 10 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Geografi 

Kvarnerbukta er en bukt i de nordlige delene av Adriaterhavet, mellom halvøyene Istria og det nord-kroatiske fastlandet.

Bukta er kjent for sin dybde, som gjør det mulig å ha en havn ved byen Rijeka, hvor store lasteskip (såkalte capesize-skip) kan legges til.  Men bukta er nok bedre kjent for å romme noen av Kroatias mest populære ferieøyer, som blant annet Cres, Krk, Pag, Rab og Lošinj. 

Klima og vær

Klimaet i Kvarnerbukta avhenger av hvor i bukta du befinner deg, i en av kystbyene eller på en av de mange øyene. Generelt er det middelhavsklima med kontinentale tendenser, som vil si varme, tørre sommerdager og milde, men mer regnfulle vintre. 

På grunn av stor forskjell i klima på de mange stedene i Kvarnerbukta, får du her et eksempel i form av øya Cres, som ligger i den nordlige delen av bukta ved siden av øya Krk. 

Den varmeste måneden på øya er august med en middeltemperatur på 24,4 grader, etterfulgt av juni med en temperatur på 22,6 grader. Juli har en temperatur på 22 grader, mens den kaldeste måneden i året er januar med en temperatur på 7,9 grader. Like bak kommer februar med en temperatur på 8,3 grader og desember med en temperatur på 9 grader. Den årlige middeltemperaturen ligger på 16,9 grader. 

Det er verdt å merke seg at havtemperaturen ofte er høyere enn lufttemperaturen. Den laveste havtemperaturen i februar ligger på 11,8 grader, etterfulgt av mars med 12,1 grader. Den høyeste havtemperaturen får du i august med 23,6 grader. 

Området hjemsøkes av tre forskjellige vinder; boravinden (nordøstlig vind), siroccovinden (sørlig vind) og mistralvinden (nordvestlig vind). Det blåser mest om ettermiddagen. 

Historie 

Kvarnerområdet i Kroatia er på mange måter kjernen til den opprinnelige kroatiske kulturen. Det var nemlig her på øya Krk at et av de eldste skriftlige dokumenter for det kroatiske språket, Baška-tavlen fra rundt 1100-tallet, ble skapt. Språket ble ofte kalt for "det kroatiske litteraturs fødselsattest". 

Landsbyen Grižane-Belgrad, i nærheten av Novi Vinodolski, var hjemstedet til Julije Klovic. Julije Klovic var en berømt renessanse-miniatyrmaler og illuminator, som ble ansett for å være den italienske renessansens beste illuminator. Hun fikk derfor tilnavnet "miniaturmalernes Michelangelo". 

Det er også i dette området av Kroatia, nær øya Lošinj, at den spektakulære kroatiske utgaven av statuen Apoxyomenos ble funnet. Den nesten to meter høye greske bronsestatuen som forestiller en atlet, stammer fra det første eller andre århundre f.Kr. og ble i 1996 funnet av en belgisk fritidsdykker på 45 meters dyp i Kvarnerbukta. Den har siden mottatt EUs pris for enestående kulturell arv (i 2007), kalt Europa Nostra. 

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her