Reiser til Assisi

Assisi ligger flott plassert i Monte Subasios fjellside. Byen er utrolig godt bevart og er absolutt verdt et besøk hvis du ønsker å oppleve et historisk sus på ferien din.

Assisi ligger midt i Italias grønne hjerte; regionen Umbria. Byen ligger høyt i landskapet og kan sees langveisfra. Inne i byen får du en spektakulær utsikt ut over landskapet. For mange vil dette religiøse sentrumet ikke kreve en introduksjon, for her ble den innflytelsesrike fransiskanerordenen grunnlagt av bysbarnet den hellige Frans (av Assisi). Fransiskanerne er den dag i dag verdens største katolske munkeorden, og Assisi virker osm en magnet på kristne pilegrimer fra hele verden. 

Vidunderlig til tross for turistmagnetismen

Til tross for sin store attraksjon på turister er Assisi en vidunderlig, hyggelig og liten by. Den store turismen, verst på dagtid når busser fra nær og fjern frakter både pilegrimer og vanlige turister til byen, skylles bysbarnet den hellige Frans (San Francesco på italiensk) som på 1200-tallet tok et oppgjør med den katolske kirkens velstand og overforbruk, og startet den asketiske fransiskanerordenen.

San Francesco og de andre kirkene

Byens hovedattraksjon er San Francesco-kirken, en fantastisk stor kirke delt på to nivåer. I den øverste delen kan du blant annet se originale fresker fra 1200-tallet av de berømte malerne Cimabue og Giotto. Assisi har også mange andre kirker, som Santa Chiara-kirken som ble oppført til ære for den hellige Klara, en stor beundrer av San Francesco, og som startet den kvinnelige fransiskanerordenen. For ikke å glemme San Damiano-kirken med kristuskorset som talte til San Francesco og fikk ham til å velge troen og et asketisk liv over livet han frem til da hadde levd, fullt av alkohol og kvinner. Over byen ligger La Rocca, byens festning. Herfra kan du nyte den fantastiske utsikten over byen og hele området, gjerne på et piknikteppe med en deilig vin og lekker mat i kurven.

Verdt en visitt

800 år som sentrum for religiøs valfart har satt sine spor på byen, som bugner av kirker, ikke minst den prektige Chiesa di San Francesco, hvis kalkmalerier er verdt hele turen for mange kunstinteresserte.

Befinner du deg i nærheten av Assisi bør du unne deg et besøk i byen, og bare forsøke å unngå suvenirbutikkene og de andre turistene.

Hoteller, ferieleiligheter og villaer i Assisi

Du kan kjapt få et overblikk over tilgjengelige feriehus i Assisi i din ferieperiode ved hjelp av søkemotoren ovenfor. Er det fred, ro og avstand fra turistmassene du ønsker kan vi også anbefale deg å vurdere en agriturismo i Umbria. Her får du ro til å koble helt av og barna får god plass til å boltre seg på.

Flyplasser og transport

Nærmeste flyplass ligger ved Perugia. Men flyplassen, Umbria International Airport, benyttes kun av et mindre antall flyselskaper. Et av disse er Ryanair, men i skrivende stund har de ingen direkteruter hit fra Norge. Det er til gjengjeld flere selskaper som har direkteruter til Roma, som ligger litt lengre unna, men ofte likevel er det enkleste valget.

Fly til Umbria, les om reiser til Perugia her

Det er togforbindelser fra Roma til Assisi, men du kommer deg raskere frem dersom du leier en bil. Vil du gjerne komme deg lett rundt til andre byer og severdigheter i løpet av ferien er en bil også ofte en stor fordel.

Restauranter og innkjøp

Det er et godt utvalg av spisesteder i Assisi, spesielt rundt Piazza del Commune. Selv om det er "turistpriser" på mange restauranter, er det også mulig å finne trattoriaer med rimeligere priser, der man som familie kan nyte god, tradisjonell mat uten å tømme lommeboken.

Utflukter

Assisi er et populært utfluktsmål, men har selv en god beliggenhet for utflukter til regionens severdigheter. Vi kan for eksempel anbefale en tur til Perugia på det varmeste, da byen rommer et fantastisk kulturliv og mange godt bevarte bygninger og torg som vitner om en lang historie.

Vil du oppleve en godt bevart middelalderby kan du også besøke Gubbio, en av Umbrias eldste byer. Dette er nok en av de best bevarte av sitt slag i hele Italia, samt et populært mål for katolske pilegrimer.

Lokale linker

Byens turisthjemmeside (engelsk)

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Assisi