Reiser til Toscana

Toscana er storslått natur, frodig vinmarker og historiske byer. I denne regionen finner du over 20.000 forskjellige kunst- og kultur attraksjoner. I denne regionen av Italia, kan du velge deg din egen type ferie.

Her kan du velge vandreturer eller sykkelturer i et malerisk landskap med sypresser, pinjeskog, sølvskimrende olivenlunder eller i et landskap med kilometervis av vinranker. Mange av de store og små vingårdene har gårdsbutikker hvor du både kan smake og få kjøpt gode viner.

På en rundreise i Toscana kan du både oppleve bading ved kysten eller en vandring gjennom historiske steder. Toscana er det ideelle feriemålet for deg som liker kunst og kultur. I denne regionen finner du over 20.000 forskjellige kunst- og kultur attraksjoner. Hovedbyen for regionen er Firenze som ligger i den østlige delen av regionen. Sør i Toscana finner du byen Sienna.

Ferie i Toscana med Solfaktor

Bildene lyver ikke: Toscana er like vakkert som det ser ut i de lekre bladene, de mange filmene og de store, flotte bøkene. En ferie i Toscana gir deg virkelig alt på én gang, om du så kommer for maten og vinen, kulturen og historien, eller den varierte naturen med de høye fjellene, bølgende bakkene og dalene, deilige sandstrendene, og mye mer.

Toscana har alt som tiltrekker kunstelskeren, den historisk interesserte og livsnyteren. Hvor ellers i verden finner man så rikelige mengder av alt det som krydrer tilværelsen? Praktfulle viner, et utsøkt kjøkken, kunst hvor enn du snur deg, prektige historiske bygnige overalt, og alt sammen i de flottest tenkelige rammene; det toskanske landskapet. Men samtidig er badeferien innenfor rekkevidde, for størsteparten av Toscanas lange kysstrekning består av sandstrender med tilhørende feriesentre, badeland og annet godt. 

Det kan gjerne være mer enn vanskelig å velge fra denne overdådige bufféten av opplevelser, og risikoen for å haste forvillet fra attraksjon til attraksjon er overhengende. Det er så mye å se og få med seg i Toscana, og ingen vil gå glipp av å få med seg "det beste". 

Toscana skal nytes langsomt, og det beste rådet vi kan gi er å konsentrere seg om en mindre del av regionen av gangen, og ikke forsøker å rekke "alt" på en uke. Første gangen kan du for eksempel velge å legge ferien din til det sentrale, klassiske Toscana mellom Siena og Firenze. Da kan du lett komme deg til begge byene, utallige Chianti-vingårder, andre småbyer som San Gimignano, Volterra, Colle Val d'Elsa og mye, mye mer.

Neste gang kan du fokusere på det nordvestlige Toscana og oppleve Lucca, Pisa, Carrara med dets marmorbrudd, San Miniato og de spennende fjellene over Lucca osv. osv. Tredje gangen kan du legge besøket til det sentrale, sørlige Toscana med bl.a Montalcino, Chiusi, Montepulciano, Pienza og Monte Amiata.

Den fjerde visitten kan ferien gå til det østlige Toscana, hvor Arezzo og Cortona stikker opp som de mest interessante byene kulturelt sett, men hvor de mange små byene og kirkene i Casentino-området, Val d'Arno og Val di Chiana i seg selv gir rikelig med materiale til en uke eller to.

Vi kan heller ikke glemme den delen av Toscana som ligger i sør-vest; såkalte Maremma, der naturen er en helt annen enn den man kjenner fra de sentrale bakkene i Chianti. Det er et barskere landskap i sør, men opplevelsene er store, turistene færre, og vinene fra Scansano og omegn har begynt å konkurrere seriøst med resten av Toscanas stjerner. Og slik kan vi fortsette i det uendelige...

>> Søk etter Italia-reiser her

Du finner også det autentiske Italia i Toscana

Leter du etter stemningsfulle, smale smau uten annen trengsel enn den skapt av de lokales gjøremål? Lengter du etter et preg av det historiske forfallet som finnes i det autentiske Italia? Setter du mer pris på den hjertelige og familiære gjestfriheten fremfor femstjerners, moderne hotellkomfort? Da finner du det du er ute etter i Toscana. 

Det er kanskje ikke et svømmebasseng eller aircondition, det snakkes gjerne ikke engelsk i resepsjonen og på byens eneste spisested, som for øvrig ikke har noen meny - men hvis du er glad i eventyr anbefaler vi å dra på oppdagelse i det vi betrakter som det autentiske Toscana. 

Ferie for voksne i Toscana

Toscana er synonymt med romantikk; her finner du nedlagte klostre som inviterer til en romantisk middag over et pent, dekket bord i den indre klostergården. Regionen byr på små landsteder der freden og roen skaper kulissene for en romantisk get-away for to. Toscana huser også flere små middelalderbyer der du kan spasere i idylliske gater hånd i hånd med din kjære. 

Mulighetene er med andre ord uendelige når du er på utkikk etter en romantisk ferie i Toscana. Med sine utrolig mange aspekter er Toscana også et sted der du kan kombinere romantikk med det mer autentiske Italia, med interessen for en aktiv ferie, med storbyliv eller med familien på tur i bilen.

Reisemål i Toscana

Populære hoteller i Toscana

Italia, Toscana, Montaione
9,3
Fantastisk
245 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 58 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Toscana, Siena
8,9
Meget bra
2931 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 85 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Toscana, Castellina
9,0
Fantastisk
123 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 60 km
  • Avstand til sentrum: ca. 10 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Toscana er verdenskjent for sine mange unike kulturelle severdigheter, spesielt fra renessansen. Men regionen byr også på sjarmerende og vakre landsbyer med en rik forhistorie og en spesiell toskansk atmosfære. Jeg har her valgt ut et par av de severdighetene som jeg mener du bør oppleve mens du er på reise i Toscana. 

San Gimignano 

Den lille byen San Gimignano, hvor det kun bor 7000 innbyggere, ligger i Sienaprovinsen i den sentrale delen av regionen. Den er en av de vakreste og mest sjarmerende byene i Toscana. 

Byen er i besittelse av en rekke unike tårn fra middelalderen (14 totalt), og andre sjeldne velbevarte bygninger fra middelalderen. Disse er en av grunnene til San Gimignano er plassert på UNESCOs verdensarvliste. Den lille byen har også en vanvittig vakker plass i det i det toskanske landskapet som er verdt besøket alene. 

Lucca

Byen har vært en romersk koloni, en italiensk bystat, vært erobret av Napoleon, Puccinis fødested, og grunnlagt av etruskerne. Den er ikke bare en av de vakreste, men også en av de historisk sett mest interessante byene i Italia. Den utstråler toskansk renessanseånd på et arkitektonisk plan, blant annet i form av dens velbevarte og verdensberømte festningsmuren som har vært med på å sette byen på UNESCOs liste over verdensarv. Byen bærer også unike spor fra romertiden, f.eks. i form av torget Piazza San Michele, som er bygget oppå et antikt forum, og det berømte torget Piazza dell'Anfiteatro, som fremdeles bærer spor av et antikt amfiteater. 

Lucca ligger i det nordvestlige hjørnet av Toscana (i provisen med samme navn), og det er ikke langt til kysten og Tyrrenhavet. Dette gjør det lett å kombinere et besøk til havet, selv om man kan bruke en hel dag i den historisk unike byen. 

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi ligger ved Arnoelva i Firenze. Det er et av verdens eldste, fineste og mest berømte kunstmuseene, og rummer en unik samling av kunstverker skapt av den legendariske Medici-familien i Firenze, som i begynnelsen av 1400-tallet var den rikeste familien i Europa. 

Museet rummer blant annet toscanske maleri fra det 13. århundre, florentinske maleri fra det 14. årundre, venetikanske maleri fra 15. århundre, flamske maleri fra det 17. århundre og en lang rekke mesterverker av noen av kunsthistoriens største kunstnere. Blant dem er Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titian, Caravaggio, Albrecht Dürer og Rembrandt.

Spesielt i sommermånedene kan museet være målet for en stor interesse fra utenlandske og italienske besøkende, så det kan anbefales å reservere en billett på forhånd, og på denne måten hoppe over en ellers lang ventetid. 

Det skjeve tårn i Pisa 

I motsetning til hva mange tror så begynte klokketårnet i Pisa allerede under oppføringen i 1173 å helle til den ene siden. Dette var på grunn av bløt jord og dårlig fundamentasjon. Man har prøvd å stabilisere tårnet gjennom tidene, men til ingen nytte. Men i 2008 erklærte myndighetene at tårnet for første gang ikke lenger bevegde seg, og ville stå stabilt de neste 200 årene. 

I dag er det skjeve klokketårnet, som ligger bak Pisas berømte katedral, en av Toscanas (og Italias) mest kjente severdigheter. Tårnet har 294 trinn, og er 55,86 meter høyt på den laveste siden og 56,70 meter på den høyeste siden med en helling på 3,97 grader. Sammen med det nærliggende dåpskapellet, kirkegården og katedralen, er tårnet blitt erklært for verdensarv av UNESCO som en del av Piazza del Duomo, som regnes for en av de fineste arkitektoniske plassene i verden. 

Doumoen i Firenze

Firenzes domkirke, eller Cattedrale di Santa Maria del Fiore, er ikke bare Firenzes erkebispesete, men også blitt et varemerke for Toscanas berømte hovedstad. Byen er avbildet på utallige postkort, plakater, fotografier og malerier, hvor man spesielt kan se den enorme kuppelen som stiger majestetisk over byens tak. 

Domkirken i Firenze ble påbegynt i 1296 og stod fullført i 1436, hvor den ble innviet av pave Eugenius IV. Den gotisk-stiliserte katedralen var sin tids største kirke i den kristne verden, men er siden blitt overgått av Peterskirken i Roma, St. Pauls i London, og katedralen i Milano. Men Firenzes domkirke har fortsatt verdens største kuppel, laget av i alt 4 millioner murstein, og som innvedig rummer et 3600 km2 stort freskomaleri som skal forestille dommedag. 

Doumoen er, sammen med den øvrige delen av Firenzes gamle bykirke, erklært for verdensarv av UNESCO. 

Informasjon og fakta 

Jeg har samlet noe informasjon og fakta om Toscana til din reise.

Provinser

Toscana er inndelt i ti provinser: Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa og Carrara, Pisa, Pistoia, Prato og Siena. Den største av provinsene med tanke på innbyggere er Firenze med litt under en million innbyggere. Den arealmessige største provinsen er Grosseto. 

Provinsen med minst innbyggere er Massa og Carrara i den nordlige delen av regionen. Mens Prato, som er naboen til Firenze, er den arealmessige minste provinsen i Toscana. 

Natur

De toscanske landskapene, med sypressalleer som bukter seg gjennom bakkede hvetemarker, er blitt foreviget på utallige postkort, kalendere og bilder, og har vært med på å gjøre Toscana til et av de mest populære reisemålene i Europa. At det er bakkene som ofter stjeler forkus på postkort og bilder er ikke overraskende i og med at 65% av all Toscanas areal utgjøres av bakkete terreng. 

Regionens fjellrike utgjør rundt 25% av Toscanas samlede areal, og slettelandskapet i Toscana utgjør rundt 8%. Blant regionens største fjell er den 1200 meter høye fjellkjeden Appenninerne, som krysser regionen på sin vei fra Alpene i nord til Calabrien i sør. Det høyeste fjellet i Appenninerne er Como Grande på 2914 meter.

Regionen har også en forholdsvis lang kystlinje som vender ut mot Tyrrenhavet og de syv toscanske øyene. Disse toscanske øyene ligger mellom Det liquriske hav og Tyrrenhavet, og rummer blant annet en nasjonal park - Parco Nazionale Arcipelago Toscano. Det er et populært utfluktsmål for både utenlandske og italienske besøkende i de varme sommermånedene. 

En hovedrolle i det toscanske landskapet inntas også av den berømte elven Arno, som med sine 241 kilometer, er regionens lengste elv. Elven renner ut fra jellet Falterona i nærheten av Arezzo og renner ut i Tyrrenhavet ved Pisa. Underveis passerer den blant annet noen av de største toscanske byene, som Firenze og Empoli, som er bygget opp rundt elven. 

Klima 

Som i alle andre større regioner har Toscana et klima som varier fra sted til sted, avhengig av hvor tett man er på kyst, slette og fjell. Ved kysten er det hovedsakelig et mediterransk klima med tørre og varme somre og milde vintre, mens det i den indre delen av landet både finnes submediterransk klima og høylandsklima. 

I områdene rundt Prato og Pistoia i den nordlige delen av regionen kan det godt komme snø om vinteren, mens det eneste stedet med mye snøfall på vinteren er i fjellkjeden Appenninerne. Her er det mulig å dyrke skisport gjennom hele året. 

Regionen har en forholdsvis stor mengde sol, men gjennomsnittlig 6-6.5 solskinstimer i døgnet på årsbasis. Den har gjennomsnittlig 11 timer i døgnet rundt sommermånedene og 4 timer i vintermånedene ute ved kysten. 

De varmeste månedene er juli og august med middeltemperatur på 30 og laveste temperatur på rundt 18 og 17. I januar er det kaldest med en temperatur på 3 grader og 11 grader på det høyeste. 

Språk 

Ut over riksitaliensk, som er det mest brukte språket i Toscana, snakkes det også forskjellige versjoner av toscansk (dialetto toscano). Riksitaliensk kalles ofte for en "litterær" versjon av toscansk, ettersom toscansk har hatt en stor innflytelse på riksitaliensk gjennom forfattere som Dante, Machiavelli og Petrarca. Men dagens riksitaliensk er på ingen måte identisk med det opprinnelig toscanske språket. 

Det finnes minst ti versjoner av toscansk sprett utover regionen, som normalt inndeles i nordlige og sørlige grupper, hvor syv av dem tilføres til den førstnevnte og tre til den sistnevnte gruppen. Det sies at det er rundt 3,5 millioner toscanere som snakker toscansk.  

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hva sier gjestene i Toscana?

7,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 35 anmeldelser