Reiser til Firenze

Man reiser til Roma for å se Roma og til Venezia for å se Venezia, men man reiser til Firenze for å se på malerier; slik føles det i hvert fall. Samtidig har Firenze mye mer å by på enn bare museer, og nettopp dette kan du lese mer om her. Bestill din ferie i Firenze med Solfaktor i dag!

Firenze ligger i Toscana og er en av Italias vakreste byer. Her er det bedårende vakkert med fantastiske hus og mye arkitektur fra middelalderen.

Selvfølgelig er Firenze med på listen over de mest besøkte severdighetene i Italia, alene av den grunnen at i Firenze finner du Accademia og Uffizi, som begge to er ikke bare Italias, men verdens viktigste kunstgallerier. 

Firenze, som ligger i Toscana, byr på utallige severdigheter og husk også at du er midt i et av Italias spisekamre, slik at du kan nyte den fantastiske italiensk maten og vinen. Firenze er ett kunsttempel, viet til renessansen. Dens kirker, museer og gallerier er en katalog over en epoke som skapte historie og skapte noen av verdens største kunstverk. Men hvis du fokuserer ensidig på kunst og arkitektur, hører du ikke det slående hjertet i den levende byen!

Firenze ligger i Toscana og er en av Italias vakreste byer.

Trange, svingete gater fører deg fram mellom torgene, og du formelig puster inn den historiske atmosfæren. Her er det bedårende vakkert med fantastiske hus og arkitektur fra middelalderen. Firenze har et massivt utvalg av gallerier, museer og andre severdigheter.

For shoppingturisten er Firenze et eldorado. Butikkene ligger som perler på snorer og frister med skinnvarer, sko, jakker og vesker, i alle prisklasser. Om du er ute etter den gode prutehandelen, finnes det flere markeder og outletbutikker utenfor Firenze. På noen av Firenzes restauranter eller trattoriaer er det enkelt å spise og drikke godt.

Velger du å leie bil kan du også oppleve det fantastiske landskapet i byens nærområder.

Firenze flyplass ligger cirka fem kilometer utenfor byen, og til Pisa er det cirka 80 kilometer å kjøre.

En billig ferie i Firenze med Solfaktor

Som en by du reiser til for dens egen skyld, har Toscanas hovedstad alltid stått i skyggen av sine store, italienske rivaler. Firenze har verken ruiner slik som Roma har, vulkaner som Napoli eller den samme eventyrstemningen som Venezia. Firenze er ikke romantisk, sies det; byen har ingen atmosfære. Den har ingen glemte laguner, ingen historiske ruiner; byen er heller ikke tidløst som Venezia eller evig som Roma. Dette får mange høre, og det har en sannhet ved seg. Det er også sant at Firenze, stort sett fra feil ståsted, kan se ut som en innelukket by. De fleste severdighetene er lukket inne i kirker og museer, og gatene kan tidvis fremstå øde. Arkitekturen kan virke kompakt og avvisende, men fra en annen vinkel ser bildet veldig annerledes ut.

Den andre siden av Firenze

Firenzes tiltrekningskraft går langt videre enn til skulpturene og gallerienes madonnaer. Firenze har en elv som gir byen puls og torg som gir byen liv. Innbyggerne er stolte og elegante (enda mer enn romerne) og gatene er fulle av liv (i motsetning til Venezia). Det gammeldagse håndverket blomstrer, og flere designere, med Gucci og Ferragamo i spissen, kler på folk like elegant som man gjør i Milano. Det toskanske kjøkkenet er landlig, men fremragende og raffinert, mens kaféene har et elegant og avslappende preg over seg. Kulturlivet blomstrer også; Maggio Musicale er én av Italias fremste musikkfestivaler. Giardino di Boboli er Italias mest besøkte park (til tross for bildet av Firenze som en «innendørs» by!). Kunsten består av et av Europas mest fornemme gallerier (Uffiziene), Michelangelo David og verdens beste samling av renessanseskulpturer (i Bargello).

Romantikk

Firenze er heller ikke blottet for romantikk; opplev for eksempel Ponte Vecchio og Arno en sommerkveld, nyt en sen kveldsdrink på Piazza della Signoria, opplev blomstene i Oltrarnos gater en varm ettermiddag eller nyt byens majestetiske utsikt sett fra San Miniato eller Giottos himmelstrebende Campanile. Firenze er også en by som setter den historiske fantasien i bevegelse; forestill deg for eksempel Dante, Machiavelli, Boccaccio eller Galileo spasere omkring i gatene, men også hvordan Lorenzo «den storslagne» søkte tilflukt fra sine mordere i katedralen. Se for deg Michelangelo inspisere byens forsvarsanlegg før keiserens og pavens forente hærer innledet sin beleiring, eller Savonarolas endelikt på forfengelighetens bål brølende midt på Piazza della Signoria.

Mote og stil

Firenze grunnla sin velstand på klær og sitt kunstneriske ry på sine sublime renessansmalere. Derfor er det ikke rart at klær og dyrking av skjønnheten, som kombineres av designere og håndverkere som fortsatt jobber sammen, gjør at Firenze er én av Italias smeltedigler for mote og stil.

Hoteller i Firenze

Populære hoteller i Firenze

Italia, Toscana, Firenze
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Italia, Toscana, Firenze
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Toscana, Firenze
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje

Informasjon og fakta

Nedenfor har vi samlet fakta og informasjon om Firenze, for eksempel byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i den norditalienske metropolen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om faktafeil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise til Firenze, anbefaler jeg et besøk på vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Firenze, som ligger ved Arnof-elven i Nord-Toscana, er hovedstad i Toscana-regionenog den mest folkerike byen i regionen, med sine cirka. 382. 000 innbyggere (og over 1,5 millioner, dersom man regner med metropolområdet).

Byen er delt inn i fem administrative områder kalt «Quartieri», hvorav hvert område ledes av et råd (kalt «Consiglio») og en president. De fem områdene heter Centro Storico, Campo di Marte, Gavinana-Galluzzo, Isolotto-Legnaia og Rifredi.

Klima og vær

Klimaet i Firenze er fuktig subtropisk med noe preg av middelhavsklima. Byen har varme somre med moderate nedbørsmengder og kjølige, fuktige vintre. På grunn av lite vind i byen, kan temperaturen stige høyere i Firenze enn hva de gjør ute ved den toskanske kysten, der det er mer vind. 

De varmeste månedene i året i Firenze er august med 24,6 grader som daglig gjennomsnittstemperatur (målt fra gjennomsnittlig daglig maksimums- og minimumstemperaturer) og juli med de samme 24,6 gradene som daglig middeltemperaturer. Den kaldeste måneden i året er januar med 6,5 grader som daglig gjennomsnittstemperatur, etterfulgt av desember med sine 6,8 grader som daglig gjennomsnittstemperatur.

Hvis du vil tilbringe en ferie i Firenze uten for mye regn, bør du unngå november, som i gjennomsnitt har 113,6 millimeter regn, og oktober, med i gjennomsnitt 104 millimeter regn. Minst nedbør er det i juli måned, som har 36,7 millimeter regn i gjennomsnitt.

Historie

Firenze var først en etruskisk bosetning, som ble grunnlagt 200 f.Kr. og ødelagt igjen i år 80 f.Kr. på grunn av byens støtte til popularerne. Den nåværende byen ble deretter grunnlagt av Julius Caesar i år 59 f.Kr. som en militærby der romerske soldater kunne trekke seg tilbake etter endt tjeneste. På den tiden var navnet «Fluentia», som henviste til byens posisjon mellom to elver. Navnet ble først senere endret til Florentia, som betyr blomstrende.

I de påfølgende århundrene ble byen hjemsøkt av kamper mellom invaderende østgotere og bysantinere, før det ble fred under et lombardisk herredømme i det sjette århundre. Byen ble erobret av Karl den Store i år 774 og ble en del av Toscana hertugdømme, som hadde Lucca som hovedstad.

I det femtende århundre utviklet Firenze seg til å bli én av Europas største og mest velstående byer. Det var også på den tiden at Medici-familien – i form av Cosimo de’ Medici – hadde mer eller mindre kontroll over byen. Medici-familien baserte mye av sin makt på bankvirksomhet, som blant annet bestod av bankvirksomhet for Vatikanet, men deres politiske makt kom i like stor grad fra en omfattende mesen-virksomhet innenfor kunst, religion og lokalt næringsliv. 

Medici-familien ble senere drevet fra makten i 1494, da franske styrker under Karl den 8. av Frankrike erobret den nordlige delen av Italia. Medici-familien ble imidlertid arvemessige hertuger i Firenze i 1537 og storhertuger av Toscana i 1569, en status  som familien bevarte i to århundrer.

I 1737 ble Firenze en del av det habsburgske riket og senere, i år 1807, annektert av Frankrike. Deretter kom byen igjen på habsburgske hender.

I 1861 ble byen – og resten av Toscana – en del av Italias kongedømme. I 1865 erstattet Firenze Torino som hovedstad i Italias kongedømme, men denne statusen hadde byen i kun seks år, frem til tilbaketrekningen av franske tropper fra Roma tillot sistnevnte by å bli lagt til Italias kongedømme.

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har mulighet til å oppleve på en ferie i Firenze. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Galleria degli Uffizi

Museet ble grunnlagt da Da Cosimo de’ Medici ble innsatt som Firenzes overhode i 1560. I denne forbindelse ønsket han å sørge for at alle de 13 øverste magistratene i Firenze lå på ett sted, nær sitt nye embetssete, som var Palazzo Vecchio. Han valgte derfor å bygge disse nye kontorene (uffici) mellom Piazza della Signoria og elven Arno, og derfor bærer museet fortsatt navnet uffizi.

I dag er Galleria degli Uffizi et kunstmuseum i verdensklasse, som huser den unike kunstsamlingen til den legendariske Medici-familien. Samlingen utmerker seg særlig innenfor renessansekunst, hvor den er uovertruffen, men den inneholder også en rekke andre enestående verker. Blant disse er verker av Titian, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Caravaggio, Raphael, Parmigianino, Baccio Bandinelli og Fra Angelico.

Ponte Vecchio-broen

Ponte Vecchio-broen, som betyr «Den gamle broen», er Europas eldste buebro og antas å stamme helt tilbake fra romertiden. I begynnelsen var broen laget av tre, men etter en oversvømmelse i 1333, da broen ble ødelagt, ble den gjenoppbygget i stein. En vandring på broen vil nok føre til at du  føler deg hensatt til en eventyrlig, italiensk middelalder. Det er fortsatt butikkdrift på broen, der generasjon etter generasjon av ulike handelsmenn siden middelalderen har drevet sine butikker. En gang valfartet innbyggerne i Firenze til broen for å kjøpe kjøtt. I dag får du ikke kjøpt kjøtt her, men du kan fortsatt kjøpe smykker, edelstener, kunst og suvenirer.

Det er mange historier om Ponte Vecchio-broen. Én av de mest kjente historiene sier at alle broer i Firenze ble bombet av tyskerne under 2. verdenskrig, med unntak av Ponte Vecchio, som skulle skånes som følge av direkte ordrer fra Adolf Hitler.

Domkirken – Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Hvis du har sett bilder og postkort fra Firenze, har du sannsynligvis også sett domkirkens store kuppel, som ruver mektig over byens tak. Domkirkens kuppel har blitt et klassisk landemerke for Firenze, og tusenvis av gjester besøker hvert år domkirken, som står oppført på UNESCOs liste over kulturell verdensarv.

Katedralens berømte kuppel er bygget av ikke mindre enn fire millioner murstein, måler 42 meter i diameter, veier 37.000 tonn og er verdens største av sitt slag. Kuppelen ble laget av renessansearkitekten Filippo Brunelleschi, som fikk i oppgave å tegne kuppelen etter en konkurranse som ble gjennomført i år 1419. Brunelleschi hentet inspirasjon fra Pantheon i Roma, men i motsetning til Pantheon-bygningen i Roma, som er laget av betong, er domkirkens kuppel laget av murstein. På innsiden er kuppelen dekorert med en 3600 kvadratmeter stor freske, som skildrer dommedag.

Selve domkirken ble bygget i 1296 og var datidens største kristne kirke, med plass til rundt 30.000 mennesker. I størrelse er den siden blitt overgått av Peterskirken i Roma og katedralene St. Paul i London og Duomo di Milano i Milano.

Palazzo Pitti

Renessanspalasset Palazzo Pitti, som ligger ved den sørlige delen av elven Arnof og i nærheten av Ponte Vecchio, ble bygget i 1458 og var opprinnelig hjemmet til den florentinske bankmannen Luca Pitti. Palasset ble senere kjøpt av den berømte Medici-familien og deretter brukt av de forskjellige familiene som ledet Toscanas storhertugdømme. 

Slottet har også blitt brukt av Napoleon i det attende århundre og tjente som kongelig palass i de tidlige dager av Italias kongedømme. Siden ble palasset skjenket til det italienske folket av kong Victor Emanuel 3. 

I dag er palasset – med sine 32.000 kvadratmeter – det største museet i Firenze, og inkluderer verk av Titian, Raphael, Rubens, Van Dyck, Caravaggio, Fra Bartomoleo og andre.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her