Reiser til Lombardiet

Lombardia er en perle som dessverre ofte blir oversett i planleggingen av sommerferien. I stedet for henger man fast i de klassiske italienske regionene, slik som Toscana, Campania og Sardinia. Det er synd at Lombardia ikke har fått en reell sjanse, for regionen har mye å by på. Derfor vil jeg prøve å endre tendensen. Personlig har jeg en spesiell forbindelse til Lombardia. Milano er regionens hovedstad, og det er Milano jeg har kunnet kalle min hjemby de siste seks årene. I løpet av den tiden har jeg hatt gleden av å oppleve mye av det regionen har å by på – men jeg har langt fra opplevd alt...

Lombardia ligger i det nordlige Italia, som grenser til  Sveits i nord, Trentino Alto-Adige og Veneto i øst, Emilia-Romagna i syd og Piemonte i vest. Lombardia er en stor region, så landskapet skifter mye. I nord preger Alpene utsikten, og i sør er det Po-sletten som strekker seg i alle retninger.

Det er også i Lombardia at noen av de vakreste og mest anerkjente Italienske sjøer ligger. Fra Maggioresjøen i vest (som grenser opp mot Piemonte) til Como- og Iseosjøen til Gardasjøen i øst (som grenser opp mot Veneto). Sør for Iseosjøen ligger vindistriktet Franciacorta, som fremfor alt er kjent for sin produksjon av musserende viner. En 80 km lang vinrute «Strada del Franciacorta», ligger i området og den kan man følge for å oppdage områdets velsmakende dråper.  

Velkommen til Italia med Solfaktor. Vi er spesialister på reiser til Lombardia. Du kan bestille reisen som en samlet pakke, inkl. flyreise, hotellopphold og leiebil, som står klar ved flyplassen ved ankomst. Det er naturligvis også mulig å booke en transfer (transport fra flyplassen tur/retur hotellet). Hvis du heller vil arrangere reisen til Lombardia selv, så kan du selvfølgelig også bare bestille hotellet ditt gjennom Solfaktor. Foruten hoteller tilbyr vi også et utvalg av ferieboliger og ferieleiligheter, og vil du ha ekstra god plass, så velg en ferie i en villa. Informasjon og fakta

Skal du på ferie til Lombardia, har jeg satt sammen en liten reiseguide om regionen. Vil du ha mer inspirasjon, så kikk innom bloggen vår. Her skriver vi om erfaringer fra egne reiser til Italia, og du kan blant annet lese mer om være når du reiser, om kulturen, naturen og lokal mat og vin, tå tips til utflukter og mye mer.

Større og mindre byer 

Det er mulig at du aldri har besøkt Milano – men du har sannsynligvis vært på gjennomreise via en av byens flyplasser på din reise til Italia eller verden. Milano er et stort knutepunkt i det europeiske flynettverket. Men jeg foreslår at du blir i storbyen, neste gang du er på gjennomreise.

Milano ligner ikke på andre italienske storbyer – noe som umiddelbart blir assosiert med noe negativt, for det kunne jo bety at det mangler sjarme og historie. Og ikke noe er mer feil! At Milano er et økonomisk sentrum for hele Italia, betyr at byen tiltrekker et ungt publikum, store motehus og avantgarde virksomheter, som virkelig er viktige for at Italia fortsatt kan utvikles som et land. Det er også takket være Milano at Lombardia er ett av medlemmene i «The Four Motors of Europe». Det er et samarbeid mellom de fire rikeste europeiske regionene, som går ut på å skape sysselsettelse og fremgang i Europa. De øvrige medlemmene er Catalonia i Spania, Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike og Baden-Württemberg i Tyskland.

Lombardia er selvfølgelig mye mer enn bare Milano. Andre viktige byer som skal nevnes er Bergamo, Como, Mantova og Pavia – alle disse har hver sin sjarme. Bergamo er oppdelt i to deler «Città Alta» (den høye del) og «Città Bassa» (den lave del). Førstnevnte ligger på en høyde og byr på et historisk sentrum samt vakker utsikt ut over det lombardiske landskapet. Sistnevnte ligger lavere og er en hyggelig by som emmer av kultur og historie. Como er en av de mest elskede byer i Italia, ikke minst på grunn av sin beliggenhet ved Comosjøen, men også takket være et vakkert sentrum og landskapet rundt.

Mantova i det sørlige Lombardia er en av de mest vidunderlige byer i regionen, som har en utrolig historisk og kulturell rikdom. Den beste måten å oppleve Mantova er å sykle rundt gjennom de gamle gatene som preges av flott arkitektur. Pavia er en by som er fylt med kunnskap. Her finner du ett av Europas eldste universiteter, hvor blant annet Alessandre Volta – batteriets oppfinner – har vært lektor. I tillegg bodde Albert Einstein i Pavia i en periode. Det er mye kunnskap i denne byen – det er helt sikkert!

Opplev Lombardias elskede sjøer

Det er noe med vann som har en beroligende effekt på oss mennesker. Derfor er sjøene utrolig viktige i en region som Lombardia, som ikke har noen grenser ut til havet. Det er vanskelig å velge én sjø, fremfor en annen. Alle har nemlig noe å tilby. Men det de har til felles, er at Moder Jord virkelig overgikk seg selv da hun skapte sjøene. Det forbløffende landskapet omkring sjøene har påvirket kulturen opp gjennom tidene, og i dag kan du oppleve vakker kunst, arkitektur, historie og lokale tradisjoner på en reise hit. 

Maggioresjøen er det perfekte stedet når du vil drive med vannsport og andre utendørsaktiviteter. Det milde været, vinden og topografien i området gjør det mulig å teste dine evner på vannski, i seilbåt eller i kano. Langs sjøens bredder kan du ta fotturer, rideturer eller en tur på mountainbike. Nettopp sykkelen gir deg en unik mulighet for å oppleve sjøen, da det er mange sykkelstier her. 

Comosjøen er en ubeskrivelig vakker by, som absolutt skal oppleves. Byen som har gitt navn til sjøen, Como, er naturligvis et godt utgangspunkt for spennende utgangspunkt. Rundt sjøen har du gode muligheter for å oppleve kultur og historie. Slå deg ned på caféer langs sjøens bredde. Ta turen opp i fjellene med toget til Brunate. Med båt fra Como kan du oppleve enda flere byer som ligger rundt sjøen. En annen mulighet er å besøke Varenna, som ligger ved sjøens østkyst. Det er svært malerisk by, som byr på små strender og vakre fargerike hus. Fra Varenna kan du komme videre til Bellagio med båt. Byen ble opprinnelig kjent fordi George Clooney har et sommerhatt der, men det er det nok en grunn til. Bellagio er et lite paradis på jord.  

Iseosjøen er en mindre sjø, som ligger noe ubemerket i forhold til sine mer kjente «storesøstre». Ikke desto mindre er dette en sjø som du bør besøke, hvis du er på utkikk etter rolige stunder i vakre omgivelser. Sjøens absolutte perle er Monte Isola, som både er et fjelle (monte) og en øy (isola). Høyest oppe på fjellets topp ligger klosteret Santuario of the Madonna della Ceriola, som du kan gå opp til. Turen tar omkring en time og du begir deg 450 meter opp over havets overflate. Alternativt kan du ta en buss opp til toppen. Hvis du ikke er interessert i klosteret, bør det nevnes at utsikten alene er verdt turen. 

Til sist har vi Gardasjøen, som kanskje ikke behøver en nærmere presentasjon. Men jeg kan allikevel ikke la være, for jeg kunne skriver uendelig med historier om nettopp Gardasjøen. Desenzano del Garda, Salò, Sirmione, Limone sul Garda, Bardolino, Malcesine, Riva del Garda… sjøen er full av fantastiske steder og byer, hvor du kan tilbringe mange herlige stunder sammen med nære og kjære. Her kan du nyte spektakulær utsikt, turer på sjøen, hvor det bare er full fart, mer eller mindre anstrengende fotturer i fjellene, god mat, kultur og historie på museer, vakker arkitektur og mye, mye mer. Rundt Gardasjøen er det et uendelig antall opplevelser som venter på deg! 

Vindistriktet Franciacorta i Lombardia

Når ordene «vin» og «Italia» blir sagt i samme setning, begynner mange å tenke på Toscana og områdets chianti-viner, Piemonte og dens Barolo og Barbaresco, eller kanskje til Sicilia og deres Nero d’Avola. Men hva med Lombardia, finnes det ingen vinprodusenter der? Jo, selvfølgelig! Den lombardiske vinen som er mest kjent, selv utenfor landets grenser, er den musserende vinen Franciacorta Spumante. Vinen har et DOCG-merke (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er det høyeste kvalitetsmerket en italiensk vin kan oppnå, og den kan kun produseres i regionen sør for Iseo i provinsen Brescia.

Vinene fra Franciacorta kan oppleves langs den 80 kilometer lange ruten «Strada del Vino». Av alle de gastronomiske rutene i Lombardia er denne kanskje den mest interessante, da den skiller seg ut fra mengden og ikke bare byr på gode vin- og matopplevelser, men også foregår i et pittoresk og vakkert landskap. Du kan reise langs ruten med bil, til fots, på sykkel og selv på hesteryggen.

Mer informasjon om reiser til Lombardia

I teksten ovenfor har jeg bare presentert en liten del av det du kan oppleve i Lombardia. Ønsker du ytterligere informasjon og hjelp til å planlegge en reise til Lombardia, er du naturligvis hjertelig velkommen til å kontakte meg og mine kollegaer – vi er bare en e-post eller telefonsamtale unna. 

Benvenuti in Lombardia!
Hilsen Louise

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Reisemål i Lombardia

Populære hoteller i Lombardia

Italia, Lombardia, Tignale
  • Nærmeste flyplass: 101 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Lombardia, Gardone Riviera
  • Nærmeste flyplass: 60 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Lombardia, Bormio
  • Nærmeste flyplass: 162 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Lombardia?

7,7
Gjesteanmeldelser
Basert på 7 anmeldelser