Reiser til Liguria

Sol, strand, natur og skjønnhet - du får alt på en aktiv ferie i Liguria

Liguria ligger nord-vest i Italia, og grenser mot Frankrike i vest, fulgt av regionene Piemonte, Emilia-Romagna og Toscana - og sist, men ikke minst; Middelhavet, eller Tyrrenhavet for å være mer presis. Den innbydende regionen har en 342 kilometer lang kystlinje, noe som gjør den utrolig populær om sommeren. Samspillet med havet setter naturligvis sitt preg på det meste i Liguria - alt fra vegetasjonen til den tradisjonelle matlagingen.

Blomsterrivieraen, La Riviera dei Fiori

Havet og de omkringliggende åsene gir et helt unikt kystklima i Liguria, noe som igjen gir spesielt gode vekstbetingelser for planter og blomster. Det er et faktum at strekningen mellom Ventimiglia nær grensen til Frankrike og San Remo kalles for Riviera dei Fiori, Blomsterrivieraen. Kulminasjonen av farger, former og blader nås i San Remo, byen som nok er mest kjent for sitt store kasino, men som også er kjent som Città dei Fiori - blomsterbyen. Hvert år mellom januar og mars, når våren allerede har tjuvstartet her, avholdes en blomsterfestival som lokker til seg tusenvis av besøkende. 

Fargenes region

Når man snakker om fargeglede er det ikke bare blomstene som spiller inn. Her er nemlig fasaden på bygningene også svært fargerike. Jeg elsker å sette meg på toget i Milano og sette kursen sydover. Etter å ha kjørt gjennom jordbruksområdet i Lombardie og Piemonte, merker jeg fort at jeg passerer grensen til Liguria, for akkurat her skifter fargene på husene fra grå til pastell. Toget passerer husfasader i oker, gul og rosa og mellom husveggene henger vasketøyet til tørking i solen. Over vindene er det skodder i forskjellige nyanser av grønt. Det er prototypen på Italia og det føles helt riktig. Vinduene til de liguriske husene har også en helt spesielt historie.

Du vil fort merke deg at vinduene ikke faktisk er vinduer, men er malt direkte på muren av dyktige kunstnere. Det er en slags Trompe d'oeil, som går tilbake til det sene 1700-tallet da Liguria var en egen republikk og  regjeringen trengte en ekstra inntektskilde. Det ble innført en vinduskatt på alle hus som hadde mer enn fem vinduer. Men Ligurias innbyggere var smartere enn regjeringen og ungikk skatten ved å mure igjen vinduene og erstatte dem med en påmalt versjon. Dette er en tradisjon som er ytterst levende i dag, selv om skatten for lengst er avskaffet av den italienske regjeringen. 

Hjemsted for pesto og focaccia

Om havet, fargene, naturen og de gjestfrie innbyggerne ikke var nok til å overbevise deg til å ta turen til Liguria så kan regionen også skryte av en førsteklasses gastronomi. I regionens hovedstad Genova, så pestoen dagens lys for første gang for mange år siden. Nå er den et populært tilbehør til pasta over hele verden. Men ikke tro at hva som helst kan kalle seg pesto! Den ekte varen består av basilikum fra området Pra i Genova, olivenolje fra den liguriske rivieraen, italienske pinjekjerner, parmesanost fra Parma, pecorino fra Sardinia og hvitløk fra Vassalico. Vil du spise en ekte pesto er det nok lettere å sette seg på flyet til Genova, enn selv å prøve og samle alle disse ingrediensene. 

Selv focacciaen, eller a fügassa på den lokale dialekten, har sin opprinnelse i Genova. Allerede i middelalderen kunne byens innbyggere nyte duften av nybakt brød, når de promenerte gjennom byen. I dag er det flere forskjellige varianter av den klassiske focaccia alla genovese. Prøv f.eks. focaccia col formaggio di Recco, en utgave fylt med ost fra byen Recco, som kan få hvem som helst til å få vann i munnen. 

Sist, men ikke minst - Cinque Terre

Jeg slutter der jeg begynte - i Monterosso. Byen hvor jeg forelsket meg i Italia er også den nordligste av de fem små fiskebyene som inngår i naturreservatet Cinque Terre. Sammen med byene Vernazza,  Corniglia, Manarola og Riomaggiore, former Monterosso et landskap som du ikke finner noe annet sted i verden. Det er et sant drømmested og gang på gang må du klype deg selv i armen nettopp for å ikke tro at du drømmer. Mellom fiskelandsbyene kan du gå på turer, ta toget eller seile, alt etter egne ambisjoner, men å oppleve disse fantastiske landsbyene fra sjøsiden er en helt egen opplevelse som varmt kan anbefales. Avslutningsvis vil jeg gi deg et lite hemmelig tips: hvis du befinner deg i området rundt Cinque Terre og har blitt lei av turister, så ta turen til byen Portovenere rett sør for de fem byene. Den er minst like vakker, men halvparten så folksom!  

Le Cinque Terre er et opplagt reisemål for en kombinert aktiv ferie, der sol, strand og avslappende kulturliv også får gjør inntrykk. Ta i bruk de 100 turstiene av forskjellige vanskelighetsgrader eller finn frem dykkermasken og annen vannsport midt i denne kulturelle oasen.

Generelt i Liguria kommer dere til å finne både flotte fjell å bestige, lekre sykkelstier langs strandpromenadene, turstier langs klippene ved kysten og et krystallklart hav som bare venter på å imponere dykkere, vindsurfere og seilbåtsentusiaster. Regionens fjellrike natur legger opp til en aktiv ferie på mange fronter.

Reisemål i Liguria

Populære hoteller i Liguria

Italia, Liguria, Moneglia
  • Nærmeste flyplass: 127 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Liguria, Santa Margherita
  • Nærmeste flyplass: 43 km
  • Nærmeste strand: ca. 30 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Liguria, Santa Margherita
  • Nærmeste flyplass: 45 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje

Gå på tur på ferien din i Liguria

Vi overdriver ikke når vi sier at Liguria, eller Den iIalienske Riviera som kyst-regionen også kalles, er et sant paradis for turelskere. Som nevnt ovenfor er det ikke minst den berømte nasjonalparken Cinque Terre som lokker i den sammenhengen. Cinque Terre, som ligger langs kysten, står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin unike skjønnhet og måten byer og natur er integrert harmonisk med hverandre. Området strekker seg over 12 kilometer, så det er lagt opp til mange timer med fine turer hvis du tar deg god tid underveis. Det får du sannsynligvis lyst til for det er mye å se på: den frodige naturen, de panoramiske utsiktene over bratte klipper og turkisblått hav, for ikke å glemme de helt spesielle, fargerike kystbyene som er så karakteristiske for Liguria. 

Navnet Cinque (fem på italiensk) Terre har sin forklaring i at området rommer 5 små landsbyer, og mange velger å gå fra by til by mens de nyter landskapet og havutsikten underveis. Landsbyene heter Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore, og har tilsammen 7000 innbyggere. De ble grunnlagt i Middelalderen, og den eldste, Monterosso al Mare, stammer helt tilbake fra år 643. Den gangen flyktet folk ut mot kystene for å unnslippe invaderende barbarer, og grunnla denne billedskjønne byen på klippene. Men det er ikke kun Cinque Terre som frister turentusiastene når ferden går til Liguria. Prøv også turstiene i Nasjonalparken Montemarcello-Magra som starter i den fine byen Montemarcello. Lengre nede langs kysten ligger Nasjonalparken Portovenere, som inkluderer øyene Palmaria, Tino og Tinetto. Det er relativt lett å gå tur på øyene, der du også kan oppleve fantastiske utsikter. Du møter sjeldent på store flokker med turister, og du kan dermed nyte den fredelige turen i ro og mak. 

Sykkelferie i Liguria

På samme måte som Liguria, fargenes land, er perfekt å oppleve på nært hold i ditt eget tempo med turskoene på beina, er det en fryd å oppleve denne usedvanlig vakre kyst-regionen fra sykkelsetet. Italia er et sykkelland uten like, og hverken i nydelige Liguria eller i de fleste andre italienske regionene vil du komme til å føle deg alene å veiene som syklist. Det er mange muligheter for å leie sykler i byene og turistområdene i Liguria, og noen hoteller stiller også sykler til rådighet for gjestene sine. Cinque Terre er et opplagt område å besøke på sykkel hvis du ikke er redd for utfordringer og bratte bakker. Men Liguria byr også på mange mindre anstrengende muligheter for eventyr på jernhesten.

Et eksempel på en spesielt behagelig sykkeltur du, din partner og din familie kan oppleve er hvis dere følger ruten som ofte kalles "Sykkel-rivieraen", eller Parco Costiero del Ponente. Det er en sykkelsti som går mellom San Lorenzo al Mare og Ospedaletti. Den er 20 kilometer lang, og du passerer gjennom den vakre kystbyen San Remo på veien. San Remo er for øvrig målet for det meget kjente sykkelløpet Milano - San Remo. En stor fordel ved "Sykkel-riviera"-ruten er - i tillegg til de storslåtte utsiktene over kysten - at den er helt fri for trafikk. Det gir dere en fantastisk ro til bare å nyte turen og omgivelsene.  

Golfferie i Liguria

Liguria er et veldig fint golf-reisemål, så hvis tid på gresset med en golfkølle i hånden passer inn i din idé om den perfekte ferie er ikke Liguria et dårlig sted å reise til. Du får et fornuftig utvalg av golfbaner å velge mellom, derunder noen som tilhører klubber og noen som er tilknyttet resorter. Den golfbanen i Liguria som får flest anbefalinger fra golfkjennere er Circolo Golfo Degli Ulivi San Remo, som naturligvis har 18 hull.

Malekurs i Liguria

Hvis du har kunstneriske tendenser eller er nysgjerrig på om du kunne utviklet det er Liguria et reisemål som med sine uforglemmelige landskaper og fargestrålende kystbyer vil inspirere deg. Kunstnere har alltid flokket til Den Italienske Riviera, som blant annet er kjent for et helt spesielt lys, noe som understreker regionens skjønnhet. Det er mange muligheter for å få undervisning i for eksempel akvarellmaling i Liguria. Både i form av workshops og som lengre kurs, der den daglige undervisningen er en sentral del av ferien din. Noen resorter, hoteller og agriturismoer arrangerer også workshops som deres gjester kan delta på, vanligvis mot ekstra betaling. Kontakt oss for å høre mer om hvilke muligheter du har til å svinge penselen på ferien din. 

Matlagingskurs i Liguria

Drømmer du om å kunne lage en pesto som får tennene til å løpe i vann? Da har du kommet til rett sted hvis du velger å tilbringe ferien på Den Italienske Riviera. Liguria er et reisemål som i aller høyeste grad står for gastronomi på den ytterst velsmakende enden av skalaen. Og når det er Italia vi snakker om sier det ganske mye. Du kan med fordel integrere et matlagingskurs i din aktive ferie i Liguria, for her vil du få muligheten til å trylle med noen av de beste råvarene Italia har å by på. Det er et stort utvalg av matlagingskurs tilgjengelige i de områdene i Liguria som er godt besøkte av feriegjester. For å nevne et eksempel samarbeider vi selv med det deilige feriestedet Agriturismo L'Amandola i La Spezia, der du kan få lære å lage retter som den liguriske oppfinnelsen pesto, pasta eller syltetøy på ekte italiensk vis. 

Dykking i Liguria

Det er ikke kun på landjorden Liguria er et eventyr å utforske. Undervannslivet utenfor kysten skal ikke undervurderes, og uansett om du er nybegynner eller erfaren dykker vil ikke Liguria skuffe deg. Spesielt den maritime Nasjonalparken ved Portofino byr på mange vakre syn og kjekke opplevelser under vann. Her får du se en stor variasjon av fargestrålende fiskearter, blekkspruter, sjøstjerner og skalldyr, samt fascinerende korallrev. For erfarne dykkere er det mulig å komme seg ut på større dybder der du blant annet kan oppleve skipsvrak på havbunnen. 

Hvis du har dykkersertifikat, eller er villig til å ta det mens du er på ferie i Liguria, kan du møte ingen ringere enn en statue av Kristus under vannet. Denne unike opplevelsen får du ved å bli med på en av de guidede dykkerturene som arrangeres av flere dykkerskoler i byene og turistområdene i Liguria, spesielt i Portofino. I vannet foran San Fruttuoso-kirken, som ligger naturskjønt og forholdsvis svært tilgjengelig plassert i en lagune ved foten av en fjellskråning, står en høy bronsestatue av Kristus med løftede armer nede på ca. 15 meters dybde. Til ære for og minne om de mange liguriske sjømennene som har mistet livet på havet opp gjennom tidene. 

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hva sier gjestene i Liguria?

8,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 56 anmeldelser