Reiser til Amalfikysten

Sør i Italia ligger en perle av en kyststrekning - en av de mest spektakulære i Europa - og du kan komme deg dit.

Langs den 50 kilometer lange kystveien er det utallige stoppesteder hvor dere kan ta en pause fra kjøringen og nyte både utsikten og de verdensberømte sitronene som vokser i området. Trafikken er meget intens i høysesongen, og hastigheten lav så selv om avstandene er korte kan det ta sin tid å komme seg fra A til B. Det skyldes til dels de smale veien som er bygget inn i og oppå klippene, og dels de mange endagsturistene som kommer i busser. Hvis du synes snirklete og smale veier i fjellsidene blir litt for mye å gape over på ferien, kan du også bruke de offentlige SITA-bussene som kjører ofte langs hele kystlinjen - så kan du nyte landskapet imens. Vi anbefaler også å ta en seiltur langs hele kystlinjen for å få en slående opplevelse utenom det vanlige.

Trapper og stier som krever stødige bein

Hvis du velger å tilbringe ferien din på Amalfikysten kan du glede deg over fantastisk natur og stemningsfulle byer, men mengden av asfalterte veier er begrenset og har først begynt å gjøre sitt inntog de siste årene. Til gjengjeld er det utallige stier og trapper som forbinder alle de små fjelllandsbyene. Det er en eventyrlig opplevelse å spasere rundt på de smale stiene og i trappene, men det gjør samtidig at området ikke er så velegnet for familier med småbarn, med mindre foreldrene har med seg bæremeis selvsagt.

Det samme gjelder for bevegelseshemmede, men man kan alltids velge å bo i en av de flate byene ved vannet, eller velge å nyte den spektakulære utsikten over havet fra en innbydende terrasse. Når det gjelder strender et utvalget begrenset. Kysten er kjent for sine koselige, små bukter, men dersom dere er ute etter større og mer barnevennlige strender kan vi anbefale Maiori. Byen ligger helt flatt ut mot havet og har kystens lengste strand. Ellers er det mange små og spennende bukter langs kysten som man kun kan komme seg til med båt eller ved å følge en av de mange trappene fra kystveien.

Amalfikysten på UNESCOs verdensarvliste

Maiori er den eneste byen langs kysten som ikke er på UNESCOs liste over verdens kulturskatter. Det er en by med relativt moderne bygninger, og dette skyldes at byen ble ødelagt av en oversvømmelse i 1954 og gjenoppbygd fra grunnen på 60-tallet. Nabobyen Minori har også en relativt lang strand, selv om den ikke kan sammenlignes med Mairori. Minori er liten og har få hoteller, noe som gjør at det er lettere å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Byen har også en meget spesiell fordel – et pave-velsignet konditori plassert rett ved havnepromenaden der dere kan få tak i noen av Italias beste kaker! Prøv for eksempel Delizia al Limone, en himmelsk smaksopplevelse basert på lokale sitroner.

Amalfikystens historie i korte trekk

Før kystveien ble etablert var den eneste muligheten for kontakt mellom byene de bratte stiene eller havet. Hver by langs Amalfikysten har derfor sitt helt eget særpreg og sine egne tradisjoner. Til tross for at Amalfi opprinnelig var en av de fire italienske sjø-republikkene, og dermed har en stor plass i den italienske verdenshistorien, varte ikke dens makt særlig lenge. I 1131 ble byen erobret av normannerne og få år senere ødelagt av pisanerne, som - sammen med Genova - var den konkurrerende sjø-republikken i Tyrrenhavet. I 1343 ble byens skjebne avgjort av et jordskjelv med etterfølgende storm og høye bølger som ødela store deler av byen. Hele kysten mistet sin makt og økonomien hang deretter mer på det tradisjonelle landbruket og fiskeriet fremfor handelen, som likevel fortsatte til tross for den fallende, politiske makten.

Men siden turistene begynte å strømme hit har situasjonen nok en gang blitt snudd på hodet, og en ny økonomisk utvikling er i gang. Det imponerende landskapet er nemlig ikke den eneste grunnen til å velge Amalfikysten som reisemål. Værstatistikkene viser faktisk at denne delen av Italia er den varmeste i hele landet i de kalde månedene. Med sin sørlige eksponering og Lattari-fjellene som beskytter mot de kalde vindene fra nord, er Amalfikysten det varmeste stedet å befinne seg i Italia om vinteren. De mange stiene gjør også området spesielt tiltrekkende for både erfarne tur-entusiaster og andre reisende som ønsker å krydre ferien med noen av de spennende turene som er beskrevet i full detalj med lengde og vanskelighetsgrad i turbøkene som kan kjøpes i området.

Paradis eller turistfelle?

For mange er Amalfikysten en drømmedestinasjon i beste Lady og Landstrykeren-stil, mens den for andre igjen oppfattes som en ren turistfelle - og begge deler er faktisk korrekt. Parkerer man på den dyreste plassen i Ravello koster det € 5 i timen, og det samme betaler man for to kuler is på domkirkeplassen i Amalfi. Men fjerner man seg bare en smule fra de mest berømte severdighetene finner man et stort utvalg av små, hyggelige landsbyer der man ikke ser turister daglig, der det er gratis å parkere og der man finner lokale restauranter og kaféer med helt alminnelige priser, og som samtidig tilbyr gastronomiske opplevelser på et helt annet nivå enn man får på domkirkeplassen i Amalfi. Domkirken må selvsagt oppleves, og det samme gjelder de berømte utsiktspunktene i Villa Rufolo og Villa Cimbron i Ravello - men det er altså mange alternativer.

>> Reiser til Italia

Dyrk deres kreative side

Amalfikysten er også kjent for kunsthåndverk, blant annet håndlaget papir fra Amalfi og håndlaget keramikk fra Vietri. Du kan besøke det spennende papirmuseet i Amalfi for en helt spesiell opplevelse. De 14 gamle papirmøllene lå i Mølledalen (Valle dei Mulini på italiensk) i Amalfi sentrum. En av disse vakre papirmøllene er fortsatt aktiv, men kan dessverre ikke besøkes. Selve papirmuseet ligger i en nedlagt fabrikk hvor du kan se de gamle maskinene som fremdeles virker, samt beundre de metodene som ble brukt til å produsere denne type papir, kalt bambagina - i hånden. I andre etasje av museet får du se en gammel samling av bilder og dokumenter som forteller om denne spesielle papirproduksjonen. En guidet runde tar cirka 20 minutter, og gir du muligheten til å oppleve hvordan man fremdeles kan fremstille håndlaget papir.

Smak den verdensberømte sitronlikøren

Du kan også smake en av Amalfikystens mest berømte spesialiteter på turen, nemlig Limoncello - en sitronlikør produsert i forskjellige deler av Sør-Italia og noen utvalgte plasser i nord. Den originale oppskriften kommer fra Minori hvor du i dag kan finne flere lokalproduserte varianter av denne søte og forfriskende leskedrikken. Nyt et iskaldt glass på terrassen med lyden av Middelhavet og folkelivet i bakgrunnen. Det finnes mange smaksvarianter også, både sitron, appelsin, mandarin og andre frukter. Forskjellige produksjonsteknikker tas i bruk og varierer fra hvor du velger å kjøpe flaskene dine. Du kan også lære mer om hvordan man lager Limoncello og enkelte steder lar deg til og med assistere i produksjonen.

Fersk fisk i Cetara

Hvis du er glad i sjømat er det verdt å ta en omvei innom den pittoreske byen Cetara. Herfra drives den største tunfiskeri-flåten i hele Middelhavet. En annen lokal og populær spesialitet er ansjos, ofte servert i en svært salt, men smakfull ”saft” kalt coloratura. Retten blir servert i de fleste restauranter og holder seg godt gjennom vinteren. Kombiner gjerne med pasta, ferske tomater eller brødet bruschetta.

Høylandet og andre naturopplevelser på Amalfikysten

Når du drar i retning Napoli og forlater Amalfikysten kommer du til å passere Monti Lattari - Melkefjellene – er navn som refererer til alle geitene som har holdt til her. Området er kjent for sin smakfulle geitost, og du skal ikke se bort i fra at du kommer til å treffe på noen store geiteflokker dersom du beveger deg i fjellet, eller kjører langs veien med bil. Det høyeste fjellet i Monti Lattari heter San Michele og er på 1444 m.o.h. Dersom du kommer med bil fra Napoli, kan du komme deg til Amalfikysten ved å krysse Melkefjellene via Chiuzi-passet (Valico di Chiunzi), en rute vi kun anbefaler dersom du virkelig liker å kjøre fjellveier. Dersom dere skal til Ravello er nok ikke dette den letteste og kjappeste ruten å kjøre. De fleste av fjellene i området er inndelt i terrasser, så jorden kan utnyttes til landbruksproduksjon, men fjellet krysses med mange spennende turstier. Hver av stiene tilbyr storslåtte naturopplevelser, og sine små eller store utfordringer. Vi anbefaler at du ikke går i fjellet alene, og at du tar med masse vann og en mobiltelefon (ikke alltid like god dekning). Videre anbefales det at du gir beskjed på hotellet dersom du vil gå en lang tur. Vanlige fjellvettregler, med andre ord.

Ta på fjellskoene og følg de imponerende turstiene

”Sentieri degli Dei” - Gudenes sti - går fra byen Agerola til Positano. Veien er bratt og utsikten er av en annen verden, og det er tilrettelagt for å stoppe på flere plasser underveis så dere kan beundre landskapet. Det er veldig få hus langs denne stien som gir turen en landlig stemning og om våren finner dere et hav av levende farger underveis. Om høsten er det ikke uvanlig å treffe på bønder som plukker sopp og bær her. Flere hundre meter lenger nede ligger havet, hvis farger utgjør bakteppet for hele turen og varierer fra asurblått til indigo. Hvis du klatrer opp klippene får du enda mektigere utsikter, og vi anbefaler kun dette dersom du er i god form og har ordentlig fottøy. Du kan fylle vannflaskene fra naturlige kilder underveis. Men som nevnt er det også mange andre mindre krevende, og vesentlige kortere stier, der mange ligger mellom småbyene på selve Amalfikysten.

Uimotståelige lokale delikatesser

Så snart du har sjekket inn på hotellet eller i leiligheten din kan du begynne å utforske og forelske deg i de forskjellige lokalproduserte smakene. Hver by har et godt utvalg av spisesteder, ofte spesialiserte på sjømat og fisk, men flere steder tilbyr kjøtt og herlige, italienske pizzaer. Ellers anbefaler vi å smake på den autentiske mozzarellaen som kun fremstilles her i regionen Campania. Den er laget av bøffel-melk og har en helt annen smak enn det vi kanskje forbinder med mozzarella. Osten er håndlaget og kan nytes som den er eller som insalata Caprese, med solmodne tomater og basilikum, litt ferskt brød og en god, lokal, rustikk rødvin.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller på Amalfikysten

Populære hoteller på Amalfikysten

Italia, Campania, Positano
8,5
Meget bra
588 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Campania, Praiano
9,5
Fantastisk
584 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 69 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Campania, Vietri sul Mare
8,5
Meget bra
331 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 57 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.7 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Maten på ferien din

Amalfi er full av deilig mat tradisjoner, som har blitt utviklet og raffinert gjennom kystens hundre år lange gastronomiske historie. Som også varierer fra by til by og fra havn til havn, ja noen ganger også innen samme by.

I det følgende har jeg valgt noen av de kulinariske spesialiteter og produkter som du kan smake på i de forskjellige byene på den gastronomiske rike Amalfikysten i ferien din.

Scala

Scala er spesielt kjent for sitt brede utvalg av pasta og spaghetti-retter med en rekke fantasifulle - og for en nordboer- uvanlige sauser. Blant byens spesialiteter inkluderer orecchiette pasta med bønner, spaghetti med mutter saus, stekt polenta (grøt basert på mais), bakt lever med laurbærblad, stekte bønner i oksetalg, spaghetti med svineblod-saus, kaker med lokale kastanjer og kaker med svinekjøtt-sjokolade (kalt "sanguinaccio").

Amalfi

Amalfis kanskje mest berømte rett er håndlaget pasta, Scialatielli, laget av en blanding av mel, kli, finhakket persille, pepper og grana-ost, vanligvis servert med frisk tomatsaus med muslinger. Blant andre av byens tradisjonelle og typiske retter er krydret sikori-suppe, kylling-buljong med kål, lokal krydret salami kalt pezzenta,og ulike typer sitron kaker.

Atrani

En av de mest tradisjonelle rettene i Atrani er retten "Sarchiapone" som består av squash fylt med kjøttdeig og ost stekt i en rik tomatsaus. En annen spesialitet er pasticciotto; et deilig bakverk wienerbrødskake fylt med krem ??og kirsebær syltetøy.

Tramonti

Tramonti er spesielt kjent for sine retter med geitekjøtt, servert i alle typer sauser. I tillegg er byen også kjent for sine Chiodinisopper stekt i maismel, fersk mozzarella ost, en utmerket pizza tradisjon og en rekke gode viner.

Furore

En av Furores mest kjente og mest populære spesialiteter er blekksprut og poteter i tomatsaus. Byen er også kjent for sin "caponata";  bløtgjorte brødkjeks dekket med cherrytomater, ansjos, aubergine og andre grønnsaker i olivenolje. Servert med et glass god Furore Costa d'Amalfi-vin sitter den i øyet.

Conca dei Marini

Conca dei Marini er kjent for sin pennette-pasta med piennolosaus (laget av cherrytomater), for sin bakte kanin i sitron blader og kaken Santa Rosa sfogliatella fylt med krem ??og dekorert med svart kirsebær, opprinnelig oppfunnet av nonner i det lokale klosteret Santa Rosa.

Ravello

Ravello er spesielt kjent for sitt store utvalg av deilige sitronkaker, som pleier å bli skylt ned med et glass Ravello Costa d'Amalfi.

Maoiri

I Maiori kan du smake på tradisjonelle stekte auberginer med sjokoladesaus, "Sospiri" kake, ravioli med fisk stuffing i tomat og rekesaus, avannotti-fisk kokt i sitronblader,og varme eller kalde hors d'oeuvre med finhakket blekksprut. Byen er også kjent for sin friske sitron orbet, som ikke bare er velsmakende, men også sikrer god fordøyelse.

Minori

Minori  er- som Amalfi - berømt for sin ferske håndlaget pasta som "scialatielli" -pasta servert med grønnsaker, fisk og skalldyrsauser eller "ndunderi" som er en slags gnocchi laget av en blanding av mel, kli og lokal ricotta- ost servert i en frisk tomatsaus.