Reiser til Amalfikysten

Besøk den idylliske Amalfikysten i det sørlige Italia. Opplev vakker natur, pittoresk badeliv, fargerike landsbyer og spektakulære attraksjoner langs en av de mest spektakulære kystlinjer i Europa. Bestill en billig reise til Amalfikysten med Solfaktor!

Amalfikysten som reisemål

Amalfikysten er en attraktiv kyststrekning langs Middelhavet i sørlige Italia. Området ligger i regionen Campania på sørsiden av halvøya Sorrento, sør for Napoli. Den er kjent for vakker natur med bratte kalkfjell som stuper rett ned i havet og kyststrekningen står på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du en rekke pittoreske småbyer som Amalfi, Positano, Praiano, Ravello, Maiori, Sorrento og Salerno.

Attraksjoner og aktiviteter i Amalfikysten

Den sørlige delen av Italia tiltrekker seg mange turister som ønsker å oppleve det idylliske strandlivet. Amalfikysten er en av de mest populære stranddestinasjonene i landet med sitt karakteristiske landskap langs det krystallklare Middelhavet. Her finner du myke sandstrender med fargerike parasoller og solsenger og kort vei til forfriskninger på hyggelige strandbarer. I Positano kan du besøke Spiaggia di Positano Marina Grande med sin livlige atmosfære, eller Fornillo Beach som tilbyr roligere omgivelser. I byene langs Amalfikysten tilbys det mange båtturer til avsidesliggende områder for å utforske skjulte bukter og grotter langs kysten. For eksempel er det populært å dra til øyene Capri eller Ischia på dagstur.

Amalfikysten er kjent for sine sjarmerende landsbyer som klamrer seg til de bratte fjellskråningene. En av de mest besøkte av disse er Positano med sine pastellfargede hus og smale gater som er et yndet postkortmotiv og inviterer til rolige spaserturer blant koselige butikker, gallerier og kafeer. Amalfi ligger lenger sør og er byen som har gitt kysten sitt navn. Den er kjent for sin rike historie, praktfulle arkitektur og pittoreske torg. Nord for Positano ligger byen Sorrento hvor du kan oppleve livlig byliv og kulturelle attraksjoner. Det er også et godt utgangspunkt for turer til arkeologiske steder som Pompeii og Herculaneum. Mellom Positano og Amalfi ligger den hyggelige byen Praiano hvor du blant annet kan oppleve Grotta di Smeraldo med sin unike grønne lysbrytning i dammen inne i grotten. Sør for Amalfi ligger småbyene Ravello og Maiori med sin sjarmerende atmosfære og kulturelle attraksjoner. Ravello har en fantastisk utsikt med sin beliggenhet 365 meter over havet. Her kan du besøke en av de mest imponerende severdighetene- Villa Rufolo, som er kjent for sine vakre hager og spektakulære utsiktspunkter. I Ravello kan du også beskue San Pantaleone-katedralen og dens arkitektoniske skatter. Ravello og Amalfikysten har i århundrer sjarmert kjente forfattere, kunstnere og statsledere, som Boccaccio, Richard Wagner, DH Lawrence, Virginia Woolf, Gore Vidal, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Humphrey Bogart, J.F. Kennedy og mange andre.

Lengst sør på Amalfikysten ligger den større byen Salerno, som er kjent for historisk sjarm, gamle kirker og arkeologiske steder.

Det er verdt å nevne den lille byen Scala, som ligger på et fjell 400 meter over havet, og er antatt å være Amalfikysten sin eldste by. I tillegg til posisjonen som den eldste byen på kysten er Scala kjent for de mange kastanjetrær som dyrkes videre opp i fjellet og som hvert år gir opphav til en rekke festivaler på byens hovedtorg. Videre er byen blant katolikker over hele verden kjent som fødestedet til den katolske menigheten "Congregatio Sanctissimi Redemptoris".

Det er gode muligheter på en sommerferie for både fotturer og sykling langs Amalfikysten og i regionen Campania. Mellom Positano og Amalfi ligger den populære turstien Sentiero degli Dei ("Stien til Gudene") som tilbyr uforglemmelig panoramautsikt over det omkringliggende landskapet og Middelhavet. ”Sentiero degli Dei” går fra byen Agerola til Positano. Veien er bratt og utsikten er av en annen verden. Det er tilrettelagt for å stoppe på flere plasser underveis så dere kan beundre landskapet. Det er veldig få hus langs denne stien som gir turen en landlig stemning og om våren finner dere et hav av levende farger underveis. Om høsten er det ikke uvanlig å treffe på bønder som plukker sopp og bær her. Flere hundre meter lenger nede ligger havet, hvis farger utgjør bakteppet for hele turen og varierer fra asurblått til indigo. Hvis du klatrer opp klippene får du enda mektigere utsikter, og vi anbefaler kun dette dersom du er i god form og har ordentlig fottøy. Du kan fylle vannflaskene fra naturlige kilder underveis, men det er også mange andre mindre krevende, og vesentlige kortere stier, å velge mellom- der mange ligger mellom småbyene langs Amalfikysten.

Når er det best å reise til Amalfikysten?

Høysesongen i Italia er på sommeren og spesielt i regionen Campania. I denne perioden er det flest turister som besøker Amalfikysten for å nyte solrike dager og temperaturer opp mot 30 grader. Det kan bli svært folksomt i byene og på strendene langs Middelhavet på sommeren, så om du ønsker å styre unna den travleste tiden er våren og høsten gode tidspunkt å besøke Campania. Da er det fortsatt behagelig temperatur i Middelhavet og en høstferie er ideelt for utendørsaktiviteter og sightseeing langs Amalfikysten. Vinteren er lavsesong i Italia, spesielt i Campania med mer regn og kjøligere temperaturer, men du kan også oppleve solfylte dager på Amalfikysten i denne perioden. Værstatistikkene viser faktisk at denne delen av Italia er den varmeste i hele landet i de kalde månedene. Med sin sørlige eksponering, og Lattari-fjellene som beskytter mot de kalde vindene fra nord, er Amalfikysten det varmeste stedet å befinne seg i Italia om vinteren.

Matopplevelser og uteliv i Amalfikysten

Italia er kjent for sin fantastiske matkultur og i regionen Campania kan du glede deg til smakfulle matopplevelser. Amalfikysten har et stort fokus på ferske, lokale råvarer som dyrkes i det naturskjønne landskapet som karakteriserer regionen. Beliggenheten ved Middelhavet gjør at tilgangen på fersk sjømat er stor. Du vil finne koselige fiskerestauranter langs hele kysten som serverer delikate retter med fisk, blåskjell, reker og blekksprut, ofte fanget samme dag og tilberedt med lokale råvarer. Pasta er også en sentral del av matkulturen på Amalfikysten og mange tradisjonelle restauranter serverer hjemmelaget pasta, for eksempel scialatielli og gnocchi. Prøv regionens oster, fra fersk mozzarella di bufala til provolone piccante som ofte serveres som en antipasti (forrett) sammen med oliven og brød. Den autentiske mozzarellaen fremstilles kun her i regionen Campania. Den er laget av bøffel-melk og har en helt annen smak enn det vi kanskje forbinder med mozzarella. Osten er håndlaget og kan nytes som den er eller som insalata Caprese, med solmodne tomater og basilikum, litt ferskt brød og en god, lokal, rustikk rødvin.

Hvis du er glad i sjømat er det verdt å ta en omvei innom den pittoreske byen Cetara. Herfra drives den største tunfiskeri-flåten i hele Middelhavet. En annen lokal og populær spesialitet er ansjos, ofte servert i en svært salt, men smakfull ”saft” kalt coloratura. Retten blir servert i de fleste restauranter og holder seg godt gjennom vinteren. Kombiner gjerne med pasta, ferske tomater eller brødet bruschetta.

Spar plass til søtsaker når du ferierer i Italia. Amalfikysten er hjemmet til noen av de beste sitronene i verden og her kan du nyte desserter som forfriskende limoncello, sitronkake og sorbet. Det er verdt å få smakt på den verdensberømte sitronlikøren, en av Amalfikysten sine mest berømte spesialiteter på turen, nemlig Limoncello. En sitronlikør produsert i forskjellige deler av det sørlige Italia og noen utvalgte plasser i nord. Den originale oppskriften kommer fra Minori hvor du i dag kan finne flere lokalproduserte varianter av denne søte og forfriskende leskedrikken. Nyt et iskaldt glass på terrassen med lyden av Middelhavet og folkelivet i bakgrunnen. Det finnes mange smaksvarianter også, både sitron, appelsin, mandarin og andre frukter. Forskjellige produksjonsteknikker tas i bruk og varierer fra hvor langs Amalfikysten du velger å kjøpe flaskene dine. Du kan også lære mer om hvordan man lager Limoncello og enkelte steder lar deg til og med assistere i produksjonen.

Det er også en yrende kafékultur i byene langs Middelhavet hvor du kan smake hjemmelaget gelato og tradisjonelle bakverk fra Campania som sfogliatella (fylt bakverk). Italia er verdensberømt for sin vinproduksjon og du vil kunne smake mange lokale viner på restauranter i Campania, samt dra på vinsmaking på lokale vingårder.

Utelivet langs Amalfikysten har en unik atmosfære og sjarmerende idyll. Det er ikke like pulserende natteliv som andre destinasjoner i Italia, men det er likevel et godt kveldstilbud for de som ønsker å nyte sommerkveldene langs Middelhavet. I byene Sorrento, Salerno og Praiano vil du finne et utvalg av barer, puber og nattklubber som tilbyr underholdning og feststemning til de sene nattetimer. Mindre kystbyer som Positano, Amalfi, Ravello og Maiori tilbyr koselige barer og elegante strandklubber med terrasser som vender mot Middelhavet. Her kan du nyte drinker og beundre den vakre solnedgangen til live musikk og avslappende underholdning.

Fly og hotell i Amalfikysten

Det er enkelt å komme seg fra Norge til Amalfikysten i Italia. Fra Oslo Gardermoen går det direktefly til Napoli Internasjonale Flyplass (NAP) i sommerhalvåret april-oktober.  Napoli Internasjonale Flyplass er hovedflyplassen i regionen Campania og flyturen tar ca 3 timer og 25 minutter. Ellers i året må du regne med èn mellomlanding.

Fra flyplassen i Napoli er det flere transportalternativer som tar deg til din destinasjon på Amalfikysten. Du finner taxiholdeplass utenfor ankomsthallen, men merk at dette er et dyrere alternativ. Et rimeligere alternativ er å ta buss og det går regelmessige bussforbindelser fra flyplassen til ulike destinasjoner langs Amalfikysten, inkludert Sorrento, Positano og Amalfi. I høysesongen kan det være lurt å kjøpe billetter på forhånd for å sikre deg plass. En annen mulighet er å ta toget fra flyplassen til Napoli sentralstasjon (Stazione Centrale) og deretter bytte til buss videre til Amalfikysten. Fra Napoli sentralstasjon går det busser til flere destinasjoner, for eksempel Praiano, Ravello, Maiori og Salerno. Å reise med kollektiv transport fra Napoli Internasjonale Flyplass kan ta noe lengre tid, men til gjengjeld kan du nyte vakker utsikt av det asurblå Middelhavet på veien.

For deg som foretrekker frihet og fleksibilitet til å utforske mer av regionen Campania, og den sørlige delen av Italia i eget tempo, er leiebil et godt alternativ. Ønsker du å ha leiebil på ferien så kan man også fly til Roma. Til Roma går det direktefly fra Oslo Gardermoen hele året til Roma Fiumicino Flyplass (FCO), og tar ca 3 timer og 15 minutter. Det er ca 240 km mellom Roma og Napoli og du vil derfor kunne trenge leiebil.

Det er et bredt og flott tilbud av hoteller og ferieleiligheter langs Amalfikysten. Enten du reiser alene, med barn, som par eller vennegruppe vil du finne noe som passer til enhver smak og budsjett. Her finner du eksklusive hoteller, koselige boutique-hoteller ved sjøen,  all-inclusive hoteller med utsikt over Middelhavet og feriehus med god plass og privatliv. Du velger om du ønsker å bestille fly og hotell separat eller bestille pakkereiser med fly, hotell og eventuelt leiebil inkludert. Uansett hva dine preferanser er kan Solfaktor hjelpe deg å finne det beste alternativet for din ferie til Amalfikysten og Italia!

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller på Amalfikysten

Populære hoteller på Amalfikysten

Italia, Campania, Praiano
9,5
Fantastisk
565 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 69 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Campania, Positano
9,6
Fantastisk
494 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 64 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Campania, Positano
9,4
Fantastisk
311 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant