Reiser til Korsika

Korsika er en vill og vakker øy hvor 40 % av arealet er nasjonalpark og hele østkysten er full av nydelige sandstrender. Mattradisjonene her er en herlig blanding av fransk og italiensk kjøkken.

Ville og vakre Korsika

Korsika ligger rett nord for Sardinia utenfor det italienske fastlandet. I sør er det kun 12 kilometer over Bonifaciostredet til Sardinias nordspiss.

Korsika blir ofte beskrevet som en vill og vakker øy hvor 40 % av arealet er nasjonalpark. Innlandet har høye fjelltopper og dype juv, høyeste fjelltopp er på 2706 m. Øya har for det meste krattskog og her finner du opptil førti pattedyrarter og et mangfoldig fulgeliv hvor man oppleve korsikaspettmeisen.

Langs hele østkysten finner du nydelige sandstrender. Mens landskapet på vestkysten er mer preget av høye klippevegger med fine små bukter og fjordtarmer.

De to største byene på øya, Ajejaccio og Bastia, er vel verd et besøk. Napoleon ble født i byen Ajaccio og her finner du et flott Napoleon-museum du kan besøke.

Mattradisjonene på Korsika er en herlig blanding av fransk og italiensk kjøkken. Øya produserer viner og olivenolje, ost laget av sauemelk og honning.

Korsika har blitt beskrevet som en klippe i havet, og det er heller ikke å komme utenom at fjellene med deres opptil 2700 m.o.h. dominerer øya, men samtidig finner du over 1000 km med kyststrekninger, frodige daler, skoger, vinmarker og stemningsfulle, gamle byer.

Korsika er en perle i Middelhavet som, til tross for stor popularitet, har klart å beskytte sin natur og autentisitet. Øya Korsika er under fransk styre, men har sin helt egen atmosfære som er veldig italiensk-inspirert. Korsika ligger 177 km fra den franske kysten og 80 km fra den italienske. Korsika er kjent og populær for sin flotte natur, som byr på helt urørte skoger, fjell og sandstrender med turkisblått vann. Naturen blir godt tatt vare på av korsikanerne, og mer enn en tredjedel av øya utgjøres av en stor nasjonalpark. 

Det et ikke bare naturen som er urørt på Korsika. På en reise til Korsika møter du også en spesielt autentisk atmosfære i de idylliske, små byene og vingårdene, med deres vennlige og imøtekommende lokalbefolkning.

Reisemål på Korsika

Populære hoteller på Korsika

Frankrike, Korsika, Porto Vecchio
9,3
Fantastisk
541 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 22 km
  • Avstand til sentrum: ca. 350 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Korsika, Calvi
10,0
Fantastisk
77 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 6 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Korsika, Calvi
9,5
Fantastisk
223 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 7 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Inspirasjon og fakta

Korsika er noe for seg selv, og det er fristende å si at øya ikke kan beskrives, den må oppleves. Det er forunderlig hvordan en øy på størrelse med Vest Agder kan by på så variert natur og så forskjellige opplevelser. Korsika har blitt beskrevet som en klippe i havet, og det er heller ikke å komme utenom at fjellene på opptil 2700 m.o.h. dominerer øya, men samtidig er det over 1000 km med kyststrekninger, frodige daler, skoger, vinmarker og stemningsfulle, gamle byer.

Du kan også velge Korsika bare for bademulighetene i det krystallklare vannet, på grunn av de enestående turmulighetene, på grunn av de billedskjønne byene, eller reise hit nettopp fordi øya tilbyr alt dette og mer, og få en helt fantastisk variert ferie med formiddag på stranden, ettermiddag i fjellene og kveld i en nydelig, gammel by.

Også når det kommer til overnattingmuligheter dekker Korsika hele spekteret, fra den spartanske fjellhytten hvor du henter vann ved kilden og alle fødevarer må transporteres med muldyr, til enkle små hoteller og moderne feriesentre med all tenkelig komfort. Her er det bare å velge og vrake. 

Historie

I "Asterix på Korsika" sies det at korsikanerne er stolte og følsomme. Man skal naturligvis alltid være varsom med å skjære en hel befolkning over én kam, men vår erfaring sier likevel at man ikke kan komme med en bedre definisjon på den korsikanske nasjonalkarakteren. Korsikanerne er stolte av landet deres, men også følsomme for kritikk av det. Du kan komme svært langt og oppleve stor sjenerøsitet på Korsika ved å behandle landet med respekt, men du kan sannelig også komme svært skjevt ut ved å gjøre det motsatte. 

Korsika har opplevd forskjellige okkupasjonsmakter opp gjennom århundrene, fra Pisa 1077-1282 til Genova de neste 500 årene, og til franskmennene fra 1769 helt frem til våre dager, kun avbrutt av kortvarige perioder med selvstendighet på 1700-tallet. Den gangen var landets hovedstad Corte midt på øya, og i dag kan det til tider føles som om tiden har stått stille i den flotte byen. Skuddhullene fra selvstendighetskampene ses fremdeles flere steder i murene. 

Det korsikanske språket snakkes hyppig inne på øya, der det brukes som en markering av den nasjonale karakteren, og de fleste franskmenn detter fort av når de lokale slår over på corsu, mens italienere har mye lettere for å følge med, for det minner ganske mye om den toskanske dialekten!

Natur

Enkelte ting bør ikke beskrives av andre enn svært dyktige forfattere, som fenomener vi vanlige "dødelige" best kan oppleve og ikke snakke om, for språket vårt er ikke stort nok til å yte dem rettferdighet. Et slikt fenomen er den korsikanske naturen. Den er uendelig vakker, storslått, ja - majestetisk i sin enestående kraft og villskap. 

Ikke alle har fysikken eller tiden til å kunne unne seg kronjuvelen av opplevelser, den 15 dagsetappers lange vandreturen fra nord til sør gjennom fjellene kalt GR 20, men mindre etapper er også verdt å få med seg. Korsika har et usedvanlig stort antall turstier i alle vanskelighetsgrader, og de er usedvanlig godt beskrevet i guidebøker og på kart slik at alle kan finne noe for dem. 

Men selv hvis du ikke har lyst, tid eller fysikken til å gå på tur, kan du få store naturopplevelser på Korsika ved å ta toget fra Bastia til Ajaccio. Sporene går tvers gjennom landet, gjennom fjellene, og det skyldes ikke kun den begrensede sitteplassen at så mange av passasjerene ofte velger å stå: utsikten er simpelthen så flott at mange bruker turen på å fotografere og filme ut gjennom vinduene. 

Enten du spaserer, tar toget, sykler eller kjører bil rundt på øya, vil du sikkert støte på frittgående griser og kyr. På Korsika er det nemlig tradisjon for at de går fritt omkring, så ikke bli forundret om du møter en ku på morgenturen din rundt i landsbyen, eller hvis du treffer på en flokk nysgjerrige griser langt inne i skogene. 

Strender

Selv folk som ellers ikke er spesielt glade i badeferier, kan falle i svime over den korsikanske kysten og dens krystallklare vann. Som resten av øya er også den over 1000 km lange kysten umåtelig variert. Du finner store sandstrender med barer, livreddere og - noen få uker i året - mange badegjester. Men du finner også utallige bukter og viker med klipper, grus og sand som du kan få helt for deg selv. Det krever ofte bare at du er villig til å spasere noen minutter fra bilen. 

Et eksempel på øyas varierte natur finner du hvis du tar en tur opp til øyas nordligste spiss, Cap Corse. Her kan du gå langs kysten fra Maccinaggio opp til Centuri Port langs gamlestien som tollerne i sin tid brukte på sin patruljering, le sentier des douanniers, og oppleve fuglereservater, kyr (!) som soler seg på stranden, gamle vakttårn fra 1600-tallet, store sandstrender, klippebukter og mye, mye mer. 

Du kan også velge å gjøre som så mange korsikanere selv gjør, og følge en av de mange elvene og større vannløpene innover i landet i stedet for å trekke til havet. De parkerer bilen, spaserer opp langs vannet og finner seg et rolig sted der vannet danner et naturlig basseng. Det er en helt annen form for badeferie, men en herlig opplevelse, og vannet er som oftest så rent at man trygt kan drikke det. 

Mat og vin

Det ikke gjentas ofte nok: Korsika er et mikrokosmos hvor du finner alt mellom himmel og jord. Eller kanskje rettere sagt mellom fjell og hav. Blandingen av høye fjell, dype skoger, frodige daler og et krystallklart hav gjør at det korsikanske kjøkkenet har noe for enhver smak. Når du befinner deg ved kysten kan du nyte godt av havets frukter, med alt fra fisk til blekksprut, blåskjell og praktfull kreps. Når du kommer lengre inn i landet vil du oppdage Korsikas charcuterie-tradisjon, som næres av de mange frittgående grisene som du kan møte i skogen og på veien. Korsikanske oster er ikke alltid så konsentrerte som man kan tro etter å ha lest Asterix og Obelix, men la oss bare si at de sjelden er svake heller. 

At det produseres vin på Korsika kommer nok ikke som noen overraskelse, og det er mer enn den billige matvinen vi ofte støter på her hjemme. De siste årene har flere gårder satset på kvalitet fremfor kvantitet, og resultatene har ikke uteblitt. Korsikanske rødviner er ofte kraftige med en høy alkoholprosent, mens hvitvinene ikke er dårlige, men heller ikke utpreget raffinerte. Et spesielt kapittel innenfor vinproduksjonen er den søte muskatell-vinen fra Cap Corse. Den finnes i mange varianter, men vårt råd er å enten kjøpe den dyreste eller holde deg til de som ikke er så sterke. 

Ølbrygging er et nyere fenomen på Korsika, men ikke desto mindre både særpreget og autentisk. Glem det vanlige Serena-ølet hvis du ikke vil ha noe som minner om en vanlig pilsner her hjemme. Prøv heller en Pietra, som er brygget på kastanjemel, en Colomba tilsatt maquisens urter, eller en av de to Torra-versjonene - den ene med smak av myrt og den andre av frukt fra jordbærtreet. 

Byer på Korsika

Det er tankevekkende å bevege seg rundt på Korsika og se de utallige små byene, som nesten synes å overleve på trass. Øyas innland, som utgjør halvparten av øya, huser nemlig kun 10% av befolkningen. Første verdenskrig, og senere den generelle utvandringen fra landet, har gjort at mange landsbyer i dag ikke har en dagligvarebutikk som er åpen utenfor sommerhalvåret.

Det er langs kysten, og spesielt i de store byene Bastia, Calvi, Ajaccio, Ile Rousse og Porto Vecchio, at størsteparten av befolkningen lever. Både Ajaccio og Bastia har flyplasser og en livlig skipstrafikk med forbindelser til fastlandet - både til Frankrike og Italia. Disse er levende byer med et pulserende handelsliv og små gater i sentrum. Havnestrøket i Bastia er spesielt billedskjønt og trivelig.

Men de vakreste byene på Korsika er utvilsomt av den mindre sorten, som Bonifaco i den sørligste delen, den gamle hovedstaden Corte midt på øya og flere av de henrivende småbyene langs kysten på Cap Corse; Nonza, Erbalunda, Centuri Port ... 

Marine de Bravone

Marine de Bravone er en klassisk badeby i vekst på Costa Serena ved Middelhavet, og ligger mellom havet og fjellene. Halvveis mot Bastia fra Porto Vecchio åpenbarer kyststrekningen Costa Serena seg med flere sandstrender. 

Området nyter godt av et mildt klima året rundt, som spesielt på sommeren inviterer til badeferier takket være nettopp de fine sandstrendene og det rene havet, mens omgivelsene byr på et variert landskap som lett kan utforskes når solens stråler er for kraftige eller de gjemmer seg bak en sky. I det umiddelbare innlandet finner du kastanjeskoger, bakkelandskap, fjell og all verdens feriesentre, som minner om små landsbyer - likevel omtales byen og området som en oase av fred og ro. Marine de Bravone er derfor et populært feriested takket være de utallige strendene, den flotte naturen og det deilige havet. Mange av strendene i området er også veldig populære om sommeren, men det er mulig å finne mindre besøkte strender langs kysten, tilgjengelige via stisystemene fra veiene. Disse avsidesliggende strendene ligger ofte i en mindre bukt bak et beskyttende rev. Merk at det også er en kjent nudiststrand her, så bli ikke forbauset ved synet av en solbrun, avkledd mann eller kvinne. 

Søker du dypere inn i landet finner du det opprinnelige og autentiske Koriska med sine elver og fjell. Det er også her du kan støte på en lokal produsent av f.eks. ost, kjøtt, honning og likør, som Korsika bl.a. er kjent for. Byen rommer diverse butikker og spisesteder, som primært er i vigør i sommerhalvåret. 

Fra april til oktober dyrkes alle slags sportsaktiviteter relatert til vannet; vannski, surfing, vindsurfing m.m. Området er også kjent for de gode vindforholdene som innbyr til kitesurfing. Det er også mulig å betale seg til en ridetur, sykkeltur m.m. Bare henvend deg til turistkontoret i byen. 

Med fly: Til Bastia flyplass, som oftest via Paris. Bastia ligger ca. 60 km nordover langs hovedveien RN198. 

Med ferge: Til Bastia havn, som ligger ca. 5 timers seilas fra Nice (Frankrike), 10 timer fra Marseille (Frankrike) og ca. 4 timer fra Livorno (Italia).

Marine de Lumio

Marine de Lumio befinner seg nedenfor den idylliske, lille byen Lumio, som troner over kysten på en klippe. Her finner du frodige, grønne omgivelser, herlig badevann og forbausende få turister. 

Det er hverken restauranter, barer eller supermarkeder i Marine de Lumio, som har forblitt et boligområde for korsikanerne. Hvis du vil på butikken eller besøke et spisested, må du dra 5 km til Marina di Santo Ambrogio, som er langt mer preget av turismen. Marine de Lumio er med andre ord stedet for deg som ønsker fredelige omgivelser, men samtidig en sentral beliggenhet for utflukter til den nordlige delen av Korsika. 

Marine de Saint Ambroggio

Byen er en relativt ny destinasjon som har vokst ut av det største feriekomplekset på øya, og byen er fortsatt i vekst. Du finner en av de beste og flotteste sandstrendene ved byen, og havet her minner om Karibia. Besøk marinaen med mer enn 200 båtplasser, samt saltvannsbassenget utendørs og tennisbanene. 

Ønsker du å gå ut og spise, ta en kopp kaffe eller kose deg med en is, er det flere muligheter for denslags i byen, men vær oppmerksom på at de hovedsakelig er åpne midt i høysesongen, da det er snakk om en attraktiv sommerdestinasjon. 

Saint Ambroggio er forbundet med den lokale jernbanen som knytter sammen alle kystens byer mellom Calvi og L'Ile Rousse. Området er preget av middelhavsvegetasjon og hvite sandstrender. De flotteste av disse heter  Algajola, Ghjunchitu, Bodri, Lozari, Ostriconi og, litt lengre unna, Saleccia og Loto (disse kommer du deg enklest til med båt). 

Porto Vecchio 

Porto Vecchio er Korsikas tredjestørste by etter Ajaccio og Bastia, men den virker ikke spesielt stor når du spaserer rundt i dens pene, gamle sentrum med de smale gatene og de mange spisestedene.

Porto Vecchio er imidlertid mye mer enn den historiske kjernen i den høye byen som har bredt seg ut over store områder med tiden, og har ikke minst også en stor havn. Byen er kjent for sine gode strender: Cala Rossa, Palombaggia og Santa Giulia. Porto Vecchio er en sammensatt by som både har det pittoreske landsbypreget, de industrielle forstedene, havnemiljøet og en livlig trafikk hele året rundt.

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her