Reiser til Ajaccio

Korsikas hovedstad, Ajaccio, er også øyas historiske hjerte. For eksempel skjuler de smale, svingete gatene i gamlebyen huset der Napoleon Bonaparte ble født i 1769. Bestill en tur til Ajaccio og opplev Korsikas uovertrufne skjønnhet.

Den store festningen fra 1500-tallet, Citadelle Miollis, ved havneinnløpet vitner også om at byen over tid har blitt hyllet blant regionens makthavere. I dag er ikke Ajaccio lenger sentrum for maktkampene mellom genoveserne og franskmenn, men til gjengjeld er den et av øyas mest kjente reisemål.

Ajaccio ligger godt beskyttet på vestkysten av Korsika ved foten av grønne fjell, noe som er med på å gi byen det milde klimaet som gjør den til et populært reisemål det meste av året. Fergeforbindelsene til det franske fastlandet er selvsagt en del av grunnen til at mange på en reise til Korsika i utgangspunktet kun stifter et kort bekjentskap med Ajaccio. Det er imidlertid flere gode grunner til at du bør sette av mer tid til å bli kjent med byen, ikke minst hvis du også liker avslappet strandliv og naturopplevelser.

Hoteller i Ajaccio

Populære hoteller i Ajaccio

Frankrike, Korsika, Ajaccio
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Korsika, Ajaccio
  • Nærmeste flyplass: 4 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Korsika, Ajaccio
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 300 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)


Ferieguide for Ajaccio

Nedenfor har vi satt sammen en liten ferieguide som kort beskriver noen av de mange opplevelsene som venter deg på en ferie til Ajaccio. God fornøyelse og god tur!

Maison Bonaparte

Det er selvfølgelig et «must» å sette kursen forbi Napoleons fødested på Rue Saint-Charles når man reiser til Ajaccio. Huset var i Bonaparte-familiens eie i perioden fra 1682 til 1923. Huset er i seg selv ikke noe spesielt, selv om det er innredet og møblert som på Napoleons tid. Men hvis du er det minste interessert i historie, er det vanskelig å ikke føle historiens sus når du går rundt i huset der en av Europas, historisk sett, utvilsomt mest kjente personligheter tok sine første skritt.

Strendene

Det er mange strender i nærheten av Ajaccio, så her har du rike muligheter til å nyte det solrike middelhavsklimaet. Den mest populære stranden, Plage de Ricanto, ligger nøyaktig 5 km øst for byen i retning flyplassen. Fortsetter du rett over til motsatt side av den lille bukten, er det også fantastiske strender ved Porticcio. Du kan kjøre dit eller ta fergen (20 min.), som seiler flere ganger om dagen.

Du finner også en perlerad med mindre strender hvis du drar vestover fra gamlebyen. Foretrekker du å komme deg litt unna de mest turistrike strendene, kan du eventuelt fortsette (ca. 12 km) helt til Plage de Capo di Feno, som ligger nord for Pointe de la Parata. Vannet her blir litt for fort dypt til å være barnevennlig, men hvis du vil slappe av på en rolig strand i nærheten av Ajaccio, så er dette et flott alternativ.

Pointe de la Parata

Korsika er kjent for sin spektakulære natur og området rundt Ajaccio er intet unntak. Et av de vakreste utsiktspunktene i nærheten av byen er Pointe de la Parata. På dette trange neset, som har sitt utspring i den nordlige delen av Ajaccio-bukten, kan du også se et av de gamle vakttårnene til genoveserne, som på 1500-tallet var en del av byens forsvar mot piratangrep. Du kan kjøre langs D111 (Route des Sanguinaires) helt til restauranten, hvorfra du kan følge en sti det siste stykket til tårnet på spissen av odden, med mindre du heller vil ta en dukkert i det krystallklare vannet. Fra tuppen av odden har du en fantastisk utsikt over mot Îles Sanguinaires, som er en liten rekke med små øyer utenfor odden.

Vandring

Korsika er, takket være sin vakre natur og spektakulære landskap et yndet feriemål. Og fremfor alt blant turentusiaster. Det er for eksempel her på øya en av Europas mest legendariske langdistanseruter ligger, nemlig GR20. Den rundt 180 km lange ruten, som krysser Korsika fra nord til sør, tar vanligvis 14 dager å gjennomføre. Det finnes imidlertid nok av kortere turveier som egner seg bedre hvis du bare vil bruke en eller to dager på tur. Spesielt hvis du reiser til Ajaccio om våren, når temperaturene inviterer til mer fysiske aktiviteter, er det bare å snøre på seg turskoene og gå på oppdagelsesferd i området.

Ved Ajaccio kan du for eksempel gå langs Chemin des Crêtes (fjellryggveien) ut til Pointe de la Parata. Ruten, som begynner ved Bois des Anglais og ender ved Vignola, kan gjennomføres av de fleste med en nogenlunde god kondisjon, og den byr på tallrike, fantastiske utsikter over kysten mot Îles Saanguinaires. Dette er bare en av mange turstier rundt Ajaccio. Spør eventuelt lokalbefolkningen om de forskjellige alternativene.

Det korsikanske kjøkkenet

Enten du har gjort deg fortjent til et festmåltid etter en lang fottur eller du er på en livsnytende ferie hvor du ikke teller kalorier, kan du se frem til noen kulinariske opplevelser på turen til Ajaccio. Det er et stort antall kafeer og restauranter i og rundt byen hvor du kan nyte det beste av korsikansk mat, som nok best kan beskrives som en blanding av italiensk og fransk mat. Ikke gå glipp av å smake på lokale delikatesser. Korsika er kjent for sine charcuterie (røkt, saltet eller marinert kjøtt), men også for supper og fremfor alt fiskeretter i særklasse. Er du interessert i det søte, har du også kommet til rett sted, enten det bare er en kake til kaffen eller en deilig dessert. Sist men ikke minst kan du la smaksløkene utforskes blant mange forskjellige typer oster, hvor hver region har sin egen, og vinen må vi selvfølgelig heller ikke glemme.

Litt historie og tall

Offisielt ble Ajaccio grunnlagt på sin nåværende beliggenhet av genoveserne med oppføringen av citadellet i 1492, men området var allerede bebodd før dette. Allerede i romertiden lå det trolig en by på høyden like nord for dagens Ajaccio. Her er det blant annet funnet romerske mynter og andre gjenstander fra tidligere bosetninger. Ajaccios viktigste historiske trumfkort er, i dagens øyne, fødestedet til Napoleon Bonaparte. Dette er noe folk gjerne skryter av i dag, selv om korsikanerne tradisjonelt har hatt et litt anstrengt forhold til sine franske landsmenn på fastlandet. Fødestedet til den legendariske franske generalen er for eksempel dekorert som et lite museum, Maison Bonaparte, og rundt i byen kan du se statuer og gater som er navngitt til hans ære.

I nyere tid har Ajaccio blant annet blitt tatt med i historiebøkene som den første franske byen som frigjorde seg fra nazistenes okkupasjon i september 1943. Under andre verdenskrig utmerket Ajaccio og Korsika seg også ved at nesten ingen av øyas jødiske innbyggere ble deportert eller henrettet, takket være beskyttelsen fra resten av befolkningen.

I dag bor rundt 70 000 av Korsikas 340 000 mennesker i Ajaccio. I de populære sommerferiemånedene blir de ledsaget av besøkende fra det meste av verden, som spesielt kommer for å oppleve byens gamle bydel med de vakre, pastellfargede husene og trange gatene, hvor det ikke bare er interessante severdigheter, men også et bredt utvalg av fortauskafeer og små butikker. Livet og økonomien til Ajaccio er i dag i stor grad dominert av turisme. Utenom turistsesongen, for eksempel i høstferien, er det derfor betydelig roligere i byen.

Transport

Det er fergeforbindelser til Ajaccio fra Marseille, Nice og Toulon på det franske fastlandet. Hvis du ikke har med deg bil, kan du i stedet fly til Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport (AJA), som ligger noen kilometer øst for byen og har forbindelser til mange flyplasser i resten av Europa. I tillegg kommer et ikke ubetydelig antall cruisegjester til byen på korte besøk, da byen er en del av programmet for mange av cruiseskipene i Middelhavet.

Det er bussforbindelser til Ajaccio sentrum fra flyplassen. Inne i Korsikas forholdsvis lille hovedstad, er det som regel lettest å ferdes til fots eller med buss. Det finnes også drosjer, men det kan ofte være vanskelig å praje en fra gaten. Ønsker du å utforske andre deler av øya i løpet av ferien, er Ajaccio et godt utgangspunkt. Selv om byen har jernbaneforbindelser til Corte, Bastia og Calvi, kan det vanligvis anbefales å leie bil. En tur med toget kan riktignok være flott, men dette tar også en god del lengre tid.

Flere bilutleiefirmaer som Avis, Hertz og Europcar har kontorer på flyplassen og rundt på øya. Du trenger naturligvis ikke å leie bil for hele ferieoppholdet, og du kan eventuelt nøyes med å bruke leiebil i et par dager for å besøke noen av stedene på Korsika som ikke er lett å nå med buss eller tog. Når du bestiller leiebil, er det lurt å velge den minste modellen du kan håndtere. Veiene på Korsika er ofte ganske smale og utvalget av parkeringsplasser i byene er begrenset. Velg imidlertid en bil med en viss motorkraft, da det vil gjøre fjellkjøringen, som det er mye av, til en større glede.

Vær og klima

Korsika har et typisk middelhavsklima med lange, varme somre og milde, men våte vintre. Som på de andre øyene i Middelhavet er været i Ajaccio og resten av Korsika veldig påvirket av havet rundt. Midt på sommeren er det altså ofte en behagelig, kjølende vind fra havet. Generelt er det mer solrikt og varmere langs kysten, for eksempel i Ajaccio, enn inne i det fjellrike indre av øya. Reiser du til Korsika om høsten, er det for eksempel ikke uvanlig at det er varmt nok til å ta en dukkert nede ved kysten, mens det har falt snø på de høyeste fjellene i innlandet.

Nyttige lenker

Her finner du noen linker om Ajaccio samt praktiske tips for ferien, som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon før ferien din i denne sjarmerende middelhavsbyen. Informasjonen er kun ment som inspirasjon, og vi tar forbehold om eventuelle faktafeil.

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her