Reiser til Krakow

Den tidligere kongebyen og hovedstaden er ikke bare én av Europas billigste storbyer, men også én av de vakreste. Krakow byr på et utvalg av historiske og kulturelle severdigheter i europeisk toppklasse. Book en rimelig ferie i Krakow med Solfaktor i dag!

Krakow ligger i sør i Polen og er landets nest største by etter hovedstaden Warszawa. Krakow har de siste årene fått et enormt løft som turistdestinasjon, har blitt et veldig populært weekend reisemål og her får du mye for pengene. Det er mye å oppdage her i gamlebyen som står på UNESCOs verdensarvliste.

Krakow er en godt bevart, sjarmerende gammel kulturskatt fra middelalderen og står på UNESCOs liste over verdensarv

Krakow har en lang historie og arkeologer har gjort noen funn som viser at folk har bodd der siden steinalderen. Det vi i dag kaller Krakow ble grunnlagt på 900-tallet, men det var først på 1400- og 1500-tallet at byen fikk sin storhetstid og mange av dagens mest berømte bygninger ble reist. Byen fikk stor berømmelse igjen i 1978 da Karol Wojtyla ble valgt til pave Johannes Paul II. Han ble ikke bare den første ikke-italienske paven på over 450 år, men satte også Krakow på kartet da det var i nettopp Krakow han var erkebiskopen. I dag er pave Johannes Paul II en stolthet for lokalbefolkningen, og for eksempel er flyplassen oppkalt etter ham.

Et besøk i Krakow kan med fordel begynne i gamlebyen og det fantastiske torget, en av Europas største torg. Som et mirakel overlevde det meste av det gamle sentrum fra ødeleggelse under 2. verdenskrig, så nesten alt du ser i dag er i opprinnelig stand. Det er flere vakre kirker rundt torget, som St. Adalbert’s Church, og på slutten av året finner du her et av Europas vakreste julemarkeder. Krakows andre mest kjente turistmål er det vakre Wawel-slottet, som ligger på en høyde over byen og elven Wisla. Slottet har i mange århundrer vært et symbol på Krakow, og det var her byens første bosetninger ble reist. Men Krakow har mye mer å tilby enn bare gammel arkitektur. Det er mange gode restauranter, koselige kafeer og gode shoppingmuligheter. Det er også en rimelig by hvor du får mye for pengene.

Krakow står på UNESCOs liste over verdensarv

Krakow ligger i den sørlige delen av Polen og var hovedstaden til begynnelsen av 1600-tallet.
Under 2. verdenskrig klarte Krakow seg uten ødeleggelser, og er en godt bevart, sjarmerende gammel kulturskatt fra middelalderen.

I Krakow er det et rikt studentliv og flere universiteter og flere høyskoler. Studentlivet har preget fornøyelseslivet som er intensivt. I den gamle bydelen finner du et godt utvalg av mange ulike butikker hvor du kan gjøre en god handel.

Av severdigheter du bør få med deg mens du er i Krakow er den nydelige Maria-katedralen, saltgruvene, jødekvartalet og ikke minst markedsplassen i sentrum som er et samlingspunkt. Utenfor Krakow ligger Auschwitz- Birkenau som var en konsentrasjonsleir og som stadig lager sår i sjelen.

Krakow-Balice International Airport (KRK) ligger ca 11 km utenfor byen og det tar ca 30 min med buss.

Hvem passer dette reisemålet for?

Med sin lange og innholdsrike historie er Krakow selvfølgelig et interessant reisemål for de som er interessert i historie, arkitektur og kultur, men det er også et reisemål for de som leter etter en rolig og koselig helgetur. Byen er kompakt, det er lett å oppdage byen til fots, og det er mye å se og gjøre.

Når er det best å reise hit?

Krakow kan uten problem besøkes gjennom hele året selv om været forandrer seg mye. Om vinteren kan det være kaldt og mye snø. Mange synes allikevel at byen er koselig og stemningsfull å besøke under vinterhalvåret. Perioden mai - september er de varmaste og mest solsikre månedene.

Ferie i Krakow med Solfaktor

I Krakow kan du gå på oppdagelse i et førsteklasses utvalg av severdigheter som på hver sin måte avspeiler viktige perioder i europeisk historie. Denne gamle storbyen er preget av vakre bygningsverk og et velbevart middelaldersentrum. 

Krakow er i dag med sine 767.000 innbyggere den nest største byen i Polen etter hovedstaden Warszawa. Frem til 1596 var Krakow hovedstaden i Polen, mens kongen hadde sin residens her. Byens historie strekker seg likevel enda lenger tilbake i tid. På Wawel-høyden, som ligger sør for Krakows gamle bydel, er det funnet spor av mennesker helt tilbake fra steinalderen, og man vet med sikkerhet at det var faste bosettere her i det 4. århundre. Den lille landsbyen vokste seg med årene stor i både størrelse og betydning. Allerede på 900-tallet ble Krakow beskrevet som en viktig handelsby av en spansk handelsmann. Krakow var også en by der kunst og håndverk blomstret i møte mellom Øst- og Vest-Europa. Byen huser også ett av de eldste universitetene i Europa, Jagiellonski, som stammer fra 1364. På Jagiellonski har  blant andre Nicolaus Kopernikus og Pave Johannes Paul 2. studert. 

Severdigheter 

Listen over interessante kulturhistoriske severdigheter i Krakow er lang. Dette er i seg selv bemerkelsesverdig, ettersom at flere av de andre større byene i Polen nesten ble jevnet med jorden under 2. Verdenskrig. Krakow ble derimot skånet for voldsomme ødeleggelser i og med at den tyske okkupasjonsmakten gjorde byen til hovedstad for generalguvernementet i Polen. Denne spesielle statusen er hovedgrunnen til at det middelalderlige sentrum er så velbevart, men det betydde ikke at byens innbyggere ble skånet på samme måte. Den nazistiske generalguvenøren Hans Frank, som slo seg ned i Wawel-slottet, stod bak henrettelsen av akademikere fra universitetet og sendte rundt 55.000 av byens jødiske innbyggere til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Dette la det jødiske kvarteret Kazimierz øde. 

Nesten uansett hvor du går i den gamle bydelen, vil du tydelig merke historiens vingesus. Wawel-slottet, katedralen med kongenes sakrofager, Kazimierz, hvor snevre gater igjen er fulle av liv, og den store middelaldermarkedsplassen hører til blant stedene som du absolutt ikke må gå glipp av på en reise til Krakow. Her kan man besøke de mange spennende museene rundt om i byen og se på utstillinger som man enkelt kan bruke flere timer på å fordype seg i. 

Dersom du vil ha et godt overblikk over byen og den severdigheter kan du gå langs den såkalte Kongeveien. Dette er en kroningsrute som fører deg fra minnemerket for slaget ved Tannenberg nord for den gamle bydelen og forbi byens kjente byport, markedsplassen Rynek Glowny, universitetsområdet og adskillige kirker før du ender opp på toppen av Wawel-høyden. 

Book en reise online til laveste pris 

Velg først om du vil reise til Krakow fra Gardermoen, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, så finner våre smarte søkemaskiner de beste prisene på flybilletter for deg. Velg deretter et hotell i Krakow som passer deg før vi setter sammen en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet og til en pris du ikke finner bedre andre steder. Tilføy en leiebil slik at du får en fleksibel reise. 

>> Les også om reiser til Gdansk her

Kulturelt og historisk er det neppe noen by i Polen som kan måle seg med Krakow. Her kan du dra på oppdagelse blandt et valg av severdigheter som avspeiler viktige epoker i europeisk historie. Denne gamle storbyen, som ligger tett på grensen til Tsjekkia og Slovakia i den sørlige delen av landet, har nesten alt hva du måtte ønske. For eksempel så har den vakre bygningsverk i det velbevarte middelaldersentrumet, som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1978.

Kombinert med den tidligere kongebyens meget tiltalende og avslappende atmosfære med et rikt kafè- og butikkliv, gjør det Krakow til det perfekte målet for en kulturreise eller "bare" en uforglemmelig storbyferie. Når du reiser til Krakow får du mye for pengene og gode opplevelser uten å støte på mengder av turister.

Hoteller i Krakow

Populære hoteller i Krakow

Polen, Krakow
9,3
Fantastisk
825 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Krakow
9,4
Fantastisk
3446 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Krakow
9,3
Fantastisk
2452 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi


Book en rimelig ferie i Krakow i dag

Hos Solfaktor er vi eksperter på reiser til storbyer i Europa, og vi har det beste utvalget av hoteller, ferieboliger og leiligheter i Polen. Reis med oss på en flott ferie i Krakow; vi har valgt ut byens beste hoteller og ferieboliger til deg, slik at du kan fokusere på å slappe av og nyte ferien. Velg selv om du kun ønsker å bestille overnatting eller om du vil booke en pakkereise med fly inkludert fra enten Gardermoen, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand

Resturanter og butikker 

Det er ikke kun på grunn av byens fantastiske middelaldersentrum at reiser til Krakow i dag er blitt ytterst populært. Spesielt etter kommunismens sammenbrudd blomstret byen opp og har i dag alt det man kan ønske seg fra en storbyferie. Her har man alt fra levende kulturliv til et stort utvalg av gode resturanter, barer og shopping. 

Tradisjonelt sett spiser man i Polen dagens største måltid på ettermiddagen, mens man spiser et lettere måltid på kvelden. I en storby som Krakow, med sine mange internasjonale besøkende, kan du naturligvis få både frokost og kveldsmat på mer "normale" tidspunkter. Du finner nesten alle resturanttyper i byen, som serverer både polske matretter og alt fra kinesisk mat til pizza. Er du litt mer eventyrlysten kan det varmt anbefales å prøve noen av de lokale spesialitetene. 

Utflukter 

Omkring ti kilometer sørøst for Krakow kan du besøke en 700 år gammel saltmine i Wieliczka. Minen, som er fordelt på ni etasjer og rommer over 50 kilometer med ganger, er oppført på UNESCOs verdensarvliste. På guidede turer kan du komme deg ned i en fasinerende underjordisk verden med kamre, kapeller, statuer og en komplett katedral skåret ut av saltsteinene. Det anbefales å være iført gode sko og medbringe en varm trøye, ettersom at temperaturene nede i minen kan ligge på rundt 14-16 grader. 

Et annet sted som tross sin dystre fortid er et opplagt utfluktsmål fra Krakow, er Auschwitz-Birkenau. Denne konsentrasjonsleiren var den største av de seks leirene nazistene opprettet under 2. Verdenskrig for å gjennomføre "Endlösung", og ligger rundt 60 kilometer vest for Krakow. Det er vanskelig å ikke bli påvirket av omgivelsene her, hvor én million jøder mistet livet. En stor del av bygningene står i dag akkurat som de stod da leiren ble befridd i januar 1945. Auschwitz-Birkenau står som et vitnesbyrd over én av de mørkeste periodene i Europas historie og er nærmest obligatorisk å oppleve for både historieinteresserte og andre reisende. 

Transport 

Den gamle bykjernen i Krakow er enklest å utforske til fots. Du kan f.eks. følge Kongeveien, men også bare spasere litt rundt på måfå. Det er mye å se innenfor et forholdsvis lite område, men det er også et godt nettverk av busser og sporvogner i Krakow som du kan benytte hvis du vil raskt rundt eller trenger å hvile føttene litt. Det er best å kjøpe billett før du hopper på, og billettene kan kjøpes i kiosker og automater. 

Hvis du planlegger å kun oppholde deg innenfor bygrensen, gir det ikke mye mening å leie en bil. En leiebil kan derimot være praktisk å ha hvis du vil reise videre fra Krakow eller dra på utflukt til severdigheter i regionen. 

Krakow flyplass (John Paul II International Airport Krakòw - Balice) ligger i Balice, omrking tolv kilometer vest for bykjernen. Dette er den nest største flyplassen i Polen og betjenes av et utvalg flyselskaper med ruter til store deler av Europa, blant annet easyJet, Ryanair, Norwegian og SAS. Disse flyselskapene har direkterute fra Oslo, og flyturen til Krakow tar omkring halvannen time. 

>> Les mer om ferier i Polen

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hva sier gjestene i Krakow?

9,3
Gjesteanmeldelser
Basert på 40 anmeldelser