Reiser til Østerrike

Østerrike ligger vakkert i Alpene med en storslagen natur. Det er enkelt å reise hit med fly, tog eller bil. Hotell og pensjonater holder et høyt kvalitetsnivå, og de kontrolleres og klassifiseres jevnlig. Østerrike tilbyr også førsteklasses skikjøring og afterski.

Østerrike ligger vakkert i Alpene og byr på en storslagen natur. Det er enkelt å reise til Alpene med fly, tog eller egen bil, og innkvarteringen er på hotell eller familiedrevne pensjonater. 

Klassifiseringen plasserer som regel hotellene og pensjonatene høyt oppe på kvalitetsskalaen, og de kontrolleres med jevne mellomrom. 

Reis med Solfaktor på en forrykende ferie i Østerrike, der du kan oppleve moderne storbyer, imponerende slott, dype kløfter og høye fjell i kort avstand fra overnattingsstedene. Østerrike er et mekka for naturelskere, enten du foretrekker vandreturer i åssidene, skiferie på toppen av Europa eller turer på mountainbike med høydemetre nok til å fylle et helt år. Hos Solfaktor kan du booke din neste ferie i Østerrike med flyavgang fra én av Norges største byer. Eventuelt kan du kjøre bil på egenhånd og bestille overnatting på et av våre hoteller.

En billig ferie i Østerrike med Solfaktor

Donau er på sitt vakreste utenfor hovedstaden Wien, især ved den vidunderlige, gamle landsbyen Krems, der man forøvrig finner Melkklosteret. Baden er en staselig og populær spa-by som ligger i utkanten av skogene ved Wien. I nærheten av Wien ligger også Neusiedl-sjøen og den spennende, lille byen Rust. Guro er en unik, liten by som ligger i det sentrale Østerrike og er berømt for sin utrolige katedral i rundbuestil fra år 1140. Østerrikes flotteste landskap ligger sørvest i landet, særlig i Arlberg-regionen. Innsbruck er den største byen her og er et sjarmerende sted å besøke året rundt. St. Anton byr på en lang rekke skisportssteder, og det er muligt å tilpasse ferien etter etthvert ønske og enhver lommebok.

Wien - landets hovedstad 

Gjennom flere århundrer var Wien sentrum av Europa, og det mektige, Habsburgske imperiet etterlot seg en storhet av en by, med et fortausbelagt sentrum, storslåtte bygninger og elegante operahus. Det enorme keiserpalasset, Hofburg, er resultatet av seks århundrer med Habsburgstyre, inklusive Schweizerhof fra det 13. århundre, da de eldste slottstårnene ble bygget. Innsiden av slottet fremstår nærmest som et palass og er hjemsted til flere spennende museer. Stefansdomen er berømt for sitt spesielle taktekking og dets tårngitterverk, og fra tårnet kan man nyte en fantastisk utsikt over byen.

Et besøk på Kunsthistorisches Museum vil kanskje være noe utmattende, men gir samtidig et dypt innblikk. Nær byen ligger det storslåtte Schloss Schönbrunn, som er et palass med en velpleid hage som har en egen, zoologisk hage, som forøvrig er verdens eldste av sitt slag.  

Salzburg

Salzburg er Mozarts hjemby og mye besøkt om sommeren. Byen har en utrolig beliggenhet over elven Salzach og mellom fjellene og kan vise til barokkirker, torg, fontener, middelaldertårn og levninger etter Mozart. Denne eiendommelige byen er på tross av sin betydning som sentrum for barokk kunst og musikk relativt liten, men byr på mange interessante severdigheter og kan enkelt utforskes til fots. Det imponerende og historisk interessante slottet Hohensalzburg, som stammer fra det 11. århundre, har utsiktsposter med fantastiske utsikter, ettersom at slottet ligger på en fjelltopp. På kveldene kan man oppleve klassiske konserter som supplement til Mozarts museer; hans fødehjem, hans hjem og andre ”Wolfie-legender”. Rett sør for Salzburgs gamle bydel ligger Schloss Hellbrunn med sine hemmelige fontener som du kan kjøle deg ned i. 

Linz og Gras

Mange turister som reiser til Østerrike velger å besøke disse to juvelene, men dersom du ønsker å unngå de største turistmassene, kan du finne et pusterum i Linz og Gras. På tross av at de knapt nok finnes på turistkartet, er Linz og Gras to historiske og travle byer.

Geografi

Østerrike ligger i Sentral- Europa og er omkranset av Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Italia og Sveits. Nesten halvparten av landet er dekket av store, gamle skoger, som hovedsakelig består av eik og bøk i de lavere høydene og bøk og gran i de høyere områdene. Donaudalen ligger mot øst, der mesteparten av landets landbruk foregår, mens Alpene ligger i de sørlige og vestlige delene av landet. I de lavtliggende områdene dominerer valmuer, skogkratt, løvskoger og varme landområder. 

Natur

Østerrike er også rikt på naturressurser, herunder jernmalm, olje, tømmer, magnesiumkarbonat, bly, kull, brunkull, kobber og vannkraft. 

Mengden av olje og naturgass som utvinnes er relativt beskjeden, og omkring 70% av det samlede energibehovet blir dekket av import fra land som Russland, mens mer enn 70% av elektrisiteten fremstilles ved vannkraft.

Dyreliv

Dyrelivet i  alpeområdene inkluderer blant annet fjellgeit og murmeldyr. I det øvrige Østerrike lever hjort, harer, rever, grevlinger og andre små dyrearter. Landet har mange sjøer og derfor et rikt fugleliv, som blant annet består av hegre, skjestork og avosett. 

Landbruk og skogbruk

Omkring 40% av Østerrikes areal benyttes til jordbruk og beite. På sletterne i øst er det et varieret landbruk som består av blant annet vin- og fruktdyrking, mens husdyrhold hovedsakelig forekommer på alpeskråningene i vest, hvor det er vanskelig å dyrke jorden. Halvparten av landbruksproduksjonen består av animalske produkter (kjøtt- og melkeprodukter). De viktigste avlingene er hvete, bygg, mais og sukkerroer.

Store deler av landbruket består fortsatt av mindre familiebruk, men tendensen går i retning av større og større landbruksenheter. I likhet med andre industriland, har Østerrike store landbrukssubsidier, og i kraft av landets EU- medlemskap er Østerrikes landbrukspolitikk samordnet med de øvrige medlemslandene, noe som har ført til redusert tilskudd til bøndene, samtidig som at grensene har blitt åpnet for varer fra andre land. Den stigende konkurransen førte umiddelbart etter inntredenen i EU til store prisfall på landbruksprodukter i landet, og mange østerriske bønder forsøker heller å hevde seg i den internasjonale konkurransen ved å satse på økologisk dyrkning.

Omtrent halvparten av Østerrike er dekket av skog, hvorav nesten all skogen er privateid. Skogbruket spiller en betydelig rolle for økonomien og forsyner papir- og trevareindustrien med råvarer.

Industri

Etter andre verdenskrig ble store deler av den østeriske basisindustrien og energiproduksjonen nasjonalisert, fordi man mente at kun staten kunne mobilisere tilstrekkelig kapital til å stimulere industrien, som lå i ruiner etter krigen. Foruten energisektoren omfattet nasjonaliseringen også hele olieindustrien, malm- og kullgruvene, mesteparten av elektronikkindustrien, de største kjemiske fabrikkene og den viktigste delen av jern-, stål-, metall- og bilindustrien.

De statlige virksomhetene ble forvaltet av holdingselskapet ÖIAG, som var blannt Europas 50 største industrigrupper. På midten av 1980- tallet ble de økonomiske overskuddene i de statseide virksomhetene vendt til tap, hvilket betydde økt behov for stadig større kapitalinnsprøytninger for å drifte selskapene. På bakgrunn av dette innledet regjeringen i 1987 en omfattende omstrukturering av den statseide industrisektoren, og i 1996 fantes det ikke lenger 100% statlige industrier i landet. Regjeringen Schüssel fortsatte privatiseringen på starten av 2000-tallet og solgte det statlige Austria Tabak og store deler av teleselskapet og stålindustrien Vöest-Alpine. Den tidligere regelen som sa at det statlige holdingselskapet skulle beholde en fjerdedel av aksjene ble fjernet, og i dag består industrisektoren først og fremst av mellomstore familievirksomheter.

Været når du er på ferie i Østerrike 

Østerrike består av  tre klimasoner, hvorav den østlige regionen har fastlandsklima, den sentrale regionen har alpint klima og resten av landet har et sentraleuropeisk klima. Fra mai til oktober blir det varmt på dagtid, men nettene forblir kalde. Temperaturene pleier å ligge mellom 20 og 25 grader de fleste steder i landet, med unntak av områdene i høyden. Vintersesongen, fra desember til april, er som regel solrik, men det ligger gjerne snø i høydene. De mer lavtliggende stedene får gjerne noe regn om vinteren, men temperaturen ligger under fem grader. Skisesongen starter for alvor midt i desember, og da dekkes fjellene av et tykt lagg puddersnø. Våren er også en flott tid å besøke Østerrike på; da er nemlig markene i Alpene dekket av vakre blomster. 

Historie

Til å begynne med ble Østerrike besatt av forskjellige folkeslag, herunder kelterne, romerne, vandalene, vestgoterne, hunnerne, avarene og slaverne. Men, på 1200-tallet ble Østerrikes historie tett knyttet til familien Habsburg. Landet ble senere erobret av Charlemagne og forble deretter en del av Romerriket inntil 1400-tallet, da Habsburgdynastiet tok et fast grep om landet og regjerte det frem til 1. verdenskrig. Habsburgerne lyktes med å utvide sitt territorium gjennom arrangerte ekteskap og oppkjøp av eiendommer. Dette resulterte i at styret av dynastiet ble delt mellom spanjoler og østerrikere. I 1571 fikk innbyggerne religionsfrihet, noe som medførte at mange østerrikere ble protestanter. Senere forsøk fra Rudolf II på å få folk til å konvertere tilbake til katolisismen ledet til tredveårskrigen, som ødela store deler av Europa. I år 1648 ble det endelig oppnådd fred gjennom Westfalia-traktaten. Det Hellige Romerske Rike ble oppløst tidlig på 1700-tallet, og Francis II påtok seg tittelen som keiser av Østerrike. I denne tidsperioden ble Østerrike sentrum for Renessansen med landets utrolige musikalske bedrifter, som assosieres med barokken. I år 1740 ble Maria Theresa innsatt på tronen, og hun regjerte de neste 30 årene og utviklet landet til å bli en moderne stat. Napoleon ble slått av Østerrike i 1805 ved Austerlitz, noe som medførte nye konflikter inntil forliket i kongressen i Wien i 1814. I 1867 ble dobbeltmonarkiet mellom Østerrike og Ungarn dannet under ledelse av keiser Franz Josef. Østerrike-Ungarn erklærte krig mot Serbia, som ble aktiv støttet av russerne. Etter 2. verdenskrig ble Østerrike-Ungarn oppløst, og Østerrike ble republikk.  

Etter krigen ble Østerrike tvunget til å anerkjenne Tsjekkias, Polens, Ungarns og Jugoslavias uavhengighet. Alle landene hadde tidligere vært under habsburgernes herredømme. I 1938 ble Østerrike innlemmet i Det tredje rike, etter at landet tilsluttet seg fascismen. Landet led store tap under 2. verdenskrig, men i 1946 var landet igjen en republikk, som ble beskyttet av de seirende allierede troppene. Østerrike var besatt av amerikanske, engelske, franske og russiske tropper, men i 1955 oppnådde landet igjen full frihet. I 1972 opptok Østerrike frihandel med EU og arbeidet for å stabilisere seg, men landet kom under internasjonal overvåkning da den tidligere tyske offiseren Kurt Waldheim ble president. Kontroversen lå i Waldheims rolle under 2. verdenskrig og hans påståtte deltakelse i deportasjoner og henrettelser. Han trakk seg tilbake i 1992 som en følge av disse påstandene. Senere mottok landet mange innvandrere fra Øst-Europa, hvilket førte til stiftelsen av Frihetspartiet på 1980-tallet. I 1995 ble Østerrike en del av EU. Ved siste valg seiret Sosialdemokratene og dannet en koalisjonsregjering med Folkepartiet. Det østerrikske Frihetsparti var under lederen Jörg Haider en tidligere stemmesanker, men ble nå utelukket.

Eventyrslott og vidunderlige landskaper

Østerrike byr på flere imponerende byer og vidunderlige landskaper, som ligger som strødd med sine rene eventyrslott. Landets sørvestlige hjørne har et alpint landskap og egner seg derfor godt til vandreturer om sommeren og skiferier om vinteren.

Vandreferie

Om sommeren er vandreturer en populær aktivitet i Østerrike; da er været stabilt og omgivelsene vakre. Det er også et livlig natteliv gjennom skisesongen. Eisriesenwelt-hulene er noen av verdens største ishuler, og i tillegg tilgjengelige for publikum, men innganger er kontrolleret og hulene er stengt av i vintermånedene.

Dersom man er underveis til Sveits, bør man absolutt kjøre gjennom hoveddalen. Den mest berømte veien går forbi fjellet Grossglockner og er en fantastisk 50 kilometer lang kjøretur i fjellene mellom Zell am See og Heiligenblut. Her kan man også svinge av mot Italia. Blant høydepunktene på turen er nasjonalparken Hohe Tauern og isbreen Pasterze.

Befolkning og språk 

Østerrikes befolkning er satt sammen av mange forskjellige folkeslag som opp gjennom århundrene har bodd i landet, men landet er i dag språklig sette homogent; omtrent 98% av befolkningen har tysk som morsmål. Enkelte befolkningsgrupper har offisielt status som mindretall; ungarere og kroater, som lever i delstaten Burgenland i øst, slovenere, som hovedsakelig bor i Kärnten og tsjekkere og slovaker som bor i Wien og i delstaten Niederösterreich.

 

På grunn av fjellene er befolkningen ujevnt fordelt over landet, hvorav de fleste bor i øst. Innbyggerantallet i denne delen av landet steg kraftig på første halvdel av 1990-tallet, særlig som en følge av tilstrømning av flyktninger fra det tidligere Jugoslavia, men også stigende innvandring av arbeidssøkende fra Øst- og Sentraleuropa.

Tyskspråket som snakkes i Østerrike tilhører den vestgermanske grenen av den germanske språkfamilien. På Karl den Stores tid (800-tallet) ble ordet deutsch for første gang brukt om språket blant de germanske folkestammene i Frankerriket, som Tyskland og Østerrike var en del av på den tiden. 

Talespråket i Østerrike har alltid vært skiftende. Begrepet "høytysk" omfatter en uttalenorm som er mer eller mindre den samme i Tyskland og Østerrike. Dialektene innad i det tyske språkområdet varierer mye fra område til område. De østerrikske dialektene tilhører samme gruppe som dialektene som snakkes i den tyske delstaten Bayern.

Transport

Her kan du lese litt om de forskjellige transportformene som du kan benytte på reisen omkring i Østerrike eller til landet. 

Fly

Wien er Østerrikes viktigste knutepunkt for lufttrafikk, og Flughafen Wien Schwechat tar årlig i mot tolv millioner mennesker. Fra Østerrike går det hyppige avganger til alle større europeiske byer, men størstedelen av flytrafikken kommer fra London. På tross av at det går ruter til nordamerikanske byer, Asia og Australia, velger mange å fly til andre store byer, for eksempel London, Frankfurt og Amsterdam, og videre derfra enten med fly eller tog. Noen ganger er dette et billigere eller mer bekvemt alternativ. Linje 7 på S-bahn bruker en halvtime én vei mellom byen og flyplassen, hvorav sistnevnte ligger 20 kilometer fra sentrum. Toget går mange ganger i timen fra henholdsvis Westbahnhof og City Air Terminal. Det ligger også internasjonale flyplasser i Linz, Graz, Salzburg, Innsbruck og Klagenfurt, der det går fly til forskjellige europeiske destinasjoner.

Tog

Østerrike ligger sentralt i Europa, hvilket gjør tog til et godt alternativ. Togene er raske og effektive, og man kan reise direkte til mange europeiske byer. De hyppigste rutene går til Bratislava, Ljubljana, München og Berlin. Sentralstasjonen i Wien er den største togstasjonen og har daglige avganger til mange store europeiske byer. Blant annet kan du reise til Salzburg fra München på to timer.

Buss

Det finnes mange bussforbindelser mot både Vest-Europa og Øst-Europa, men tog går raskere og er mer komfortabelt (men noe dyrere enn buss). Det er mulig å reise med buss fra Wien helt til København, London og  Istanbul. Det er mange døgnåpne steder der man kan ankomme med bil fra land som Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Italia og Sveits. Det er ingen besværlige formaliteter, takket være EUs Schengen-avtale. Forøvrig går det færger på Donau fra Wien til Budapest over Bratislava.

Turistinformasjon

På den offisielle hjemmesiden for det østerrikske turistbyrået finner du blant annet artikler om skiferie i Østerrike og vandreturer om sommeren. Dessuten tilbyr turistbyrået mye praktisk informasjon om å feriere i Østerrike. Du finner også opplysninger om forskjellige aktuelle begivenheter og nyheter i landet.

>> Les også om ferie i Ungarn
>> Her kan du lese om ferie i Tyskland

Et sjarmerende alpeland med noe for hele familien 

Østerrike er en av Europas mest populære skidestinasjoner som er kjent for å ha masse av muligheter for hele familien. Det vakre alpelandet har også like så mye å by på for deg som reiser hit i sommermånedene, med mange historiske byer og sjarmerende landsbyer, samt ikke minst storslått natur. Mens det om vinteren er opplagt å spenne på et par ski, inviterer Østerrikes spektakulære landskaper om sommeren til spaserturer i den friske fjelluften. Uansett om du vil gå på oppdagelse over flere dager i en av nasjonalparkene for å finne den indre roen eller bare gå en kortere tur med familien, er det nesten ubegrensede muligheter for dette på en reise til Østerrike. 

Like så ideelt som Østerrike er for friluftsmennesker, like så ideelt er det for deg som setter spennende kulturelle opplevelser høyt. Hasburgernes kjærlighet for slottet og palasser, som ble overdådig innrettet med kunst og andre skatter, betyr f.eks. at du i Wien fortsatt tydelig kan fornemme den storheten og maktfulle posisjonen i Europa, som Østerrike har hatt gjennom en stor del av landets historie. 

Når du ikke nyter den skjønne naturen, kan du f.eks. merke historiens vingesus på Den spanske rideskolen hvor den stotle renessansetradisjonen for flotte oppvisninger på veltrente Pipizzanere holdes hevet. Tilsvarende har man i Østerrike bevart kjærligheten til musikk fra det 18. og 19. århundre. Nyttårskonserten med Wiener Philharmonikerne er en av årets største kulturelle begivenheter i Østerrike, men musikkelskere valfarter også hit resten av året for å oppleve alt fra klassisk musikk i vakre konserthus til nye navn på en av de utallige festivalene. 

Sist, men ikke minst, får du på en reise til Østerrike også mulighet til å forelske deg i maten. Tross landets beskjedne størrelse, er Østerrikes kjøkken rik på variasjon fra region til region. Landets omskiftelige historie har også satt et spennende preg på matkulturen som byr på mye annet enn wiener schnitzel og apfelstrudel - men du må selvfølgelig smake på disse smakefulle klassikerne også! 

Hoteller i Østerrike

Populære hoteller i Østerrike

Østerrike, Wien-regionen, Wien
8,6
Meget bra
9737 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Avstand til sentrum: ca. 3 km
  • Internettilgang / WiFi
Østerrike, Wien-regionen, Wien
9,3
Fantastisk
4781 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Avstand til sentrum: ca. 700 m
  • Internettilgang / WiFi
Østerrike, Wien-regionen, Wien
8,8
Meget bra
1836 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Nærmeste by: ca. 300 m
  • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Østerrike?

9,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 8 anmeldelser