Reiser til Ungarn

Ungarn er et spennende land og et område av Europa som fortjener mer oppmerksomhet. Hovedstaden Budapest er et eldorado for alle med interesse for kunst, kultur, arkitektoniske mesterverk og spennende historie. Ettersom at landet fortsatt er relativt uoppdaget av turister fra Europa er prisnivået ganske lavt. 

Ungarn – Europas skjulte perle

Ungarn er et spennende land og et område av Europa som fortjener mer oppmerksomhet. Hovedstaden Budapest er et eldorado for alle med interesse for kunst, kultur, arkitektoniske mesterverk og spennende historie.

I Budapest kan du få dagene til å gå med på å utforske vakker barokkarkitektur, overdådige kaffehus og en lang rekke kulturhistoriske attraksjoner, men du bør også reise utenfor hovedstaden og oppleve Sentral-Europas største innsjø, Balatonsjøen, og ikke minst de mange idylliske, mindre byene, hvor livet fortsatt går sin vante gang langt fra masseturismen. Budapest er dessuten ikke den eneste byen i Ungarn som kan skryte av spektakulær arkitektur og spennende historiske monumenter. Solskinnsbyen Szeged og tospråklige Sopron er for eksempel også verdt å legge veien forbi, hvis det er denne typen severdigheter du søker.

Sist, men ikke minst er en reise til Ungarn en unik mulighet for å stifte bekjentskap med ett av Europas mest velsmakende kjøkken. Etter tiden gjemt vekk bak den kalde krigens Jernteppe er landet igjen på god vei til å gjenvinne sin status som én av de mest spennende kulinariske destinasjonene i det østlige Europa. Duften fra en langsommelig kokt gulasj med paprika, oser ut av ethvert ungarsk kjøkken som du finner på menyen til enhver tradisjonell restaurant. En ekte ungarsk gulasj er derimot bare en av mange lekre retter du bør prøve i løpet av ferien. Nyt også et glass av de lokale vinene, som en gang var de europeiske kongehusenes foretrukne og i disse dager igjen er ved å vinne anerkjennelse ute i verden.

Reis til Ungarn og fordyp deg i et land rikt på spennende kontraster og et land som har mye mer å by på enn bare sin sjarmerende hovedstad Budapest. På en reise til Ungarn kan du dermed glede deg til å oppleve alt fra avslappende kurbad til enestående natur i store nasjonalparker og ikke minst en imponerende kulturarv i en perlerekke av gamle, hyggelige byer fordelt på hele landet.

Reisemål i Ungarn

 • Gjesteanmeldelser 9,2
  Budapest
  174 hoteller
  Budapest er en storslått og vakker by med eventyrlige slott og mange historiske bygninger. Byen er blant annet kjent for sine kurbad, praktfulle kirker, et rikelig utvalg av butikker og alt fra små spisesteder med nydelig ungarsk mat til dyre ... Michelin-restauranter. Budapest har også et av de flotteste julemarkeder hvor du kan gjøre kupp på juleshopping Les mer

Populære hoteller i Ungarn

Ungarn, Budapest
9,1
Fantastisk
1632 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
9,1
Fantastisk
1763 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 19 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
9,6
Fantastisk
3304 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 19 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi

Reiseguide til Ungarn 

Her følger en liten reiseguide om Ungarn hvor du får litt nyttig informasjon og tips til reisen din. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold om utdaterte opplysninger og faktuelle feil. God fornøyelse og god reise!

Storhet og fall

Når du i dag spaserer rundt i de storslåtte bygningene og besøker monumenter og vakre plasser i hovedstaden Budapest, vil du fort fornemme den historiske livet og stemningen fra tiden da Ungarn sammen med nabolandet Østerrike utgjorde ett av Europas mektigste riker. Det store monarkiet var et etnisk lappeteppe som til slutt ikke lenger kunne holde seg selv inntakt Lenge før tronfølger Franz Ferdinand ble myrdet i Sarajevo i 1914, noe som markerte startskuddet på første verdenskrig som ble enden for dobbeltmonarkiet, hadde Ungarn derimot opplevd flere dramatiske omveltninger. 

På 1200-tallet var Ungarn for eksempel besatt av mongolerne i en kort periode, og i 1526 ble det meste av landet innlemmet i det osmanske riket. Først i 1699 ble tyrkerne fordrevet igjen av de østeriske keiserne. I nyere tid har Ungarn også måtte underligge seg fremmede makter. Mot slutten av 2. verdenskrig ble Ungarn underlegge seg fremmede makter. Mot slutten av 2. verdenskrig ble Ungarn invadert av den røde hær. Sovjetunionen satt tungt på makten helt frem til jernteppet falt i 1989, når republikken Ungarn oppnådde selvstendighet.

Størsteparten av nåtidens etniske ungarere stammer fra forskjellige magyarstammer, som senest på 800-tallet invaderte og dannet et forent Ungarn. Disse første ungarerne, magyarene, skal etter sigende ha utvandret fra områdene nordøst for det Kaspiske hav og slo seg først ned da de nådde det som i dag er Ungarn. Denne teorien bygger til dels på språklige studier, som ikke anerkjennes av alle. Det er derimot sikkert at ungarsk ikke har noe til felles med nabolandenes språk, men til gjengjeld er fjernt beslektet med finsk og estisk.

I dag bor det knapt 10 millioner mennesker i Ungarn, som inkluderer tyske og rumenske minoriteter. Det er dessuten bemerkelsesverdig at det lever omtrent 5 millioner ungarere utenfor landets grenser. Et flertall av disse "utenlands ungarerne" er derimot ikke emigranter. Dette kom til gjennom Trion-traktaten da seierherrene etter 1. verdenskrig trakk nye grenser over Ungarn, noe som etterlot store grupper av ungarere utenfor dagens landegrenser.

Geografi og vær

Ungarn er en innenlandsstat uten kyst, men er i stedet omgitt av en halvsirkel av Karpaterfjellene. Geografisk oppdeles landet normalt i tre hovedområder: Mot sørvest er det bakkede Transdanubien, mot nord er et mer fjellrikt område samt det østlige og sørlige lavlandet med de utbredte sletteområdene, puszta.

Takket være sin geografi har Ungarn et typisk fastlandsklima med varme somre og kalde vintre. Det er derimot regionale forskjeller. De største årstidssvingningene finner man i sletteområdene, hvor sommeren er tørr og varm, mens vinteren er kald og forblåst. Som en tommelfingerregel kan du regne med at det beste tidspunktet å reise til Ungarn er i sommermånedene fra juni til august med temperaturer opp i mot 35 grader. Både båren og høsten er typisk milde med komfortable temperaturer, mens det ikke er uvanlig at det om vinteren kommer ned i -10 grader. På denne årstiden kommer landets mange varme kurbad for alvor til sin rett, akkurat som at en skål dampende gulasj nok vil friste ekstra mye. Nedbøren er jevnt fordelt året rund, men den vestlige delen av landet ser i gjennomsnitt mer nedbør enn den østlige.

Hva sier gjestene i Ungarn?

9,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 55 anmeldelser