Reiser til Marrakech

Marrakech er en eksotisk by med mye historie. Her finner du yrende markeder, labyrint-gater og torg med slangetemmere og dansere. Byen ligger ved foten av Atlasfjellene, og byr på mange opplevelser for turister som besøker byen, som er Marokkos mest populære turistmål.

Navnet Marrakech betyr Guds land. Byen ligger ved foten av Atlasfjellene, drøye to timer nordøst for  badebyen Agadir. Marrakech er i Marokkos innland, uten strandlinje, og er svært autentisk til marokkansk kultur og mindre preget av turisme. Marrakech er både mystisk og eksotisk, og er som en eventyrby hentet ut fra boken om Tusen og en natt. Marrakech er hovedsakelig delt inn i to områder; en ny del, og en gammel del. Den nye delen av byen kalles Ville Nouvelle. Dette er en moderne bydel med brede og rene gater, fasjonable restauranter og nye kjøpesentre. Det andre hovedområdet er gamlebyen Medina, med labyrinter av basarer og gater, hvor det føles som man reiser flere hundre år tilbake i tid. Hjertet i Medina er et torg som heter Djemaa El-Fna. På kvelden forandres hele plassen til en stor restaurant med underholdning i form av akrobatiske show, musikk og dans. Shopping i en av byens mange basarer er å anbefale. Her selges det krydder, sko, kashmir, krukker, lamper, tepper og mye annet spennende.

Marrakech er et populært reisemål, særlig for kunstnere, fotografer og arkitektur-interesserte. Koutoubia Mosque er et landemerke og byens største moské. På kvelden blir moskeen lyst opp og blir godt synlig. Moskeen ligger 200 meter fra torget Djemaa El-Kna. Du kan også besøke Jardin Majorelle, en vakker botanisk hage med ulike planter, kaktuser og fontener.

Marrakech er en stor by og den kan være ganske uoversiktlig, særlig i den gamle delen, der det er lett å gå seg vill i gatene. Bussrutene kan  være vanskelige å forstå og taxi er det beste fremkomstmiddelet. De siste årene har også sykkelutleie blitt populært, og mange guider tilbyr sykkelsightseeing, som er en miljøvennlig måte å ta seg rundt på, samtidig som man kommer mye lettere frem enn med bil.

For å få mest mulig ut av oppholdet i Marrakech bør man bo i en Riad, som er et tradisjonelt marokkansk hus der hele familien bor, med en indre åpen gårdsplass. Mange av disse er i dag omgjort til hoteller. Hvis du vil oppleve det mer moderne kan du bo på moderne resorter, disse ligger gjerne litt utenfor bykjernen, og her finnes både store svømmebasseng, hager og livlige nattklubber.

Flyplassen i Marrakech heter Menara International Airport, og ligger cirka 6 kilometer fra sentrum. Det er direkte flyforbindelse fra Norge og flytiden er på 5 timer. De fleste turistene som besøker Marrakech velger å ha en mellom 4 og 7 netter i byen. Det er tilstrekkelig for å se og oppleve det aller meste i og utenfor byen. Ønsker man en lengre ferie kan det være fint å kombinere Marrakech med feriebyen Agadir, som ligger ved Atlanterhavskysten.

Hvem passer dette reisemålet for?

Marrakech er kanskje det mest eksotiske man kan oppleve på 5 timer med fly fra Norge, og byen passer for alle som ønsker et spennende storbyreisemål utenfor Europa uten å måtte reise veldig langt. Matinteresserte vil trives godt da det ligger en rekke svært gode marokkanske restauranter i byen, og shoppingutvalget av både lokalt håndverk og internasjonale merker er også bra. Reiser man med barn er det anbefalt å velge et hotell utenfor bykjernen slik at man kan trekke seg tilbake og slappe av ved bassenget, da hotellene i sentrum kan være lite barnevennlige og gatene kan være trafikkerte og støyende.

Når er det best å reise til Marrakech?

Marrakech kan besøkes hele året, men ørkenklimaet gjør at sommeren er svært varm. Om vinteren kan temperaturen falle ned mot frysepunktet om nettene, mens det på dagtid som regel ligger på omkring 20-tallet. Vår og høst er ideelle reiseperioder, og særlig i påsken er det mange som reiser til Marrakech, ettersom påsken ikke feires i Marokko, og både museer, butikker og fornøyelser har åpent som vanlig.

Hoteller i Marrakech

Populære hoteller i Marrakech

Marokko, Marrakech
8,9
Meget bra
506 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Marokko, Marrakech
9,6
Fantastisk
881 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 6 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.7 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Marokko, Marrakech
9,4
Fantastisk
90 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Her har jeg valgt ut noen få av de mange severdighetene du kan oppleve på din ferie i Marrakech.

Koutoubia-moskéen

Koutoubia-moskéen ligger i den sørveslige delen av medina-kvarteret, er den største moskéen i Marrakech og utgjør - sammen med resten av gamlebyen - en del av UNESCOs verdensarv. 

Moskéen ble bygget under kalifen Yaqub al-Mansur (1184-1199) og måler hele 80 meter i lengden og 60 meter i bredden. En lokal legende forteller at minareten, som er bygget av sandstein og er hele 77 meter høy, ble bygget slik at den ville forhindre en person i toppen av tårnet å se aktivitet i kongens hermer. En annen bemerkelsesverdig detalj ved minareten er at spiret på toppen er dekorert med forgylte kobberkuler som minsker i størrelse jo nærmere de er toppen. 

Minareten har inspirert en rekke andre berømte bygninger i den islamske kulturen, som Giralda-tårnet i Sevilla og Hassan-tårnet i Rabat. 

Souk

Marrakech er berømt for sine fargerike og tradisjonelle markeder, som historisk sett har vært blant Marokkos største, og som den dag i dag fremdeles er et av de største tradisjonelle Berber-markedene i Marokko. 

En gang ble markedene - som kalles for souk på marokkansk - oppdelt i detaljområder for bestemte varer, som tepper, skinn, metallarbeid og keramikk. Disse inndelingene eksisterer fremdeles, men nå med betydelige overlappinger mellom de forskjellige gruppene. De vanligste varene å finne på soukene er tradisjonelle marokkanske varer, som tepper, muslimsk tøy, tørkede frukter, te, smykker, skinnposer og lanterner. 

Det er fremdeles vanlig å prute på prisen på markedene, så du kan være heldig og gjøre et skikkelig kupp hvis du prøver deg. 

Bymurene og byportene

Bymurene i Marrakech, som ble bygget som beskyttende festningsverk av almoravidene på 1100-tallet, er opptil 5,8 meter høye og har hele 19 porter og 200 tårn langs den 19 kilometer lange strekningen rundt byens gamle bykjerne (kalt medina). Murene er laget av en spesiell leire- og krittblanding, hvis røde farge har gitt byen kallenavnet "Den Røde By".

En av de mest kjente portene i muren er Bab Agnaou, som ble bygget på 1100-tallet under Almohad-dynastiet, og hvis navn, Agnaou, refererer til mennesker med afrikansk opprinnelse sør for Sahara. Hjørnestykkene i porten er pyntet med blomsterdekorasjoner og en innskrift fra koranen, som også ble brukt på byportene i maurer-okkuperte Al-Andalus. 

En annen av Marrakech sine kjente byporter er Bab Aghmat, som ligger øst for de jødiske og muslimske kirkegårdene i byen, mens Bab Berrima og dens solide tårn står i nærheten av Badi-palasset. Men den kanskje viktigste byporten er Bab el Khémis, som ligger i medinaens nordøstlige hjørne, og som blant annet skildrer en menneskeskapt vår.  

Hvorfor bør jeg reise til Marrakech?

Det er mange gode grunner til hvorfor Marrakech bør være den neste storbyen du besøker, og her er et par av dem ...

Et mekka for shopping

De tradisjonelle markedene, souks, og butikkene holder godt fast i sine tradisjoner, og du vil fort føle at du er på en reise tilbake i tid. En billig ferie til Marrakech er den perfekte anledningen til å kjøpe suvenirer, luksuriøst tøy og smykker. Marrakech er et paradis for shoppere - spesielt hvis du er god på å prute. Utforsk Souk Cherifica og shopp i elegante Akbar Delights, hvor du finner luksusklær laget av kasjmir, bomull og silke. 

Historisk sus

I Marrakech finner du spor etter fortidens rikdommer spredt over hele byen. Gå ikke glipp av den spektakulære marokkansk-andalusiske arkitekturen som har gitt Marrakech sitt kallenavn; Den Røde By. Glem heller ikke Koutoubia-moskéen i sørvestlige Medina. Denne imponerende moskéen har en minaret som tårner høyt over resten av byen. En annen flott sandsteinsbygning er storslåtte Palais de la Bahia. Benytt deg av muligheten til å utforske de rundt 150 rommene, og legg merke til de vakre mønstrene skapt av de fargede rutene på gulvet.

Forelsk deg i det brede utvalget av gallerier og museer på en reise til Marrakech. Start med å utforske Bert Flints private hus, Maison Tiskiwin, og kikk på den private samlingen av dekorativ kunst og spennende håndverk fra Marokkos fortid. Unn deg en omvisning i Douiria Mousassin. Denne restaurerte, private leiligheten gir deg et innblikk i hvordan lokalbefolkningen bodde på 1600-tallet. Utforsk også Marrakech Museum of Photography and Visual Arts, som huser moderne kunst som helt sikkert vil imponere. 

Skjem deg bort på spa

Marrakech har opplevd en sann oppblomstring av spa-sentre og kurbad, som danne perfekte, fredelige tilfluktssteder fra byens liv og leven. Du blir ført inn i et rolig rom der profesjonelle massører gjenoppfrisker din kropp og sjel med en rekke behandlinger i verdensklasse. 

La smaksløkene juble i Marokkko - og Marrakech

Når sola står opp over Marrakech våkner også pulserende Djemaa el-Fria til liv. Denne flotte markedsplassen er tettpakket med matboder som selger alt fra tradisjonelle, marokkanske retter til merkelige og vidunderlige spesialiteter. Finn en fortryllende restaurant med takterrasse og beundre byens tak med stil mens du inntar nylagde falafler, marokkansk auberginekaviar eller lekker baba ghanoush. Vår favorittrestaurant er den skjulte perlen Pepe Nero, et imponerende spisested som byr på utsøkte marokkanske retter servert i tradisjonelle omgivelser - nemlig inne i en gammel riad.

Informasjon om Marrakech

Her har vi samlet litt fakta om Marrakech, f.eks. om byens geografi befolkning, klima og transport, som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon til din ferie i den gamle imperiale byen. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise til Marrakech anbefaler jeg deg å besøke vår blogg, der du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse - og god tur!

Geografi og befolkning

Med nesten en million innbyggere er Marrakech den fjerde-største byen i Marokko, kun overgått av Casablanca, Fez og Tanger. 

Byen ligger nord for foten av de snøkledde Atlasfjellene, 580 kilometer sørvest for Tanger, 327 kilometer sørvest for den marokkanske hovedstaden Rabat, 239 kilometer sør for Casablanca og 246 kilometer nordøst for Agadir. 

Med tiden har byen spredt seg fra det gamle, historiske sentrumet (medinaen) med forsteder som Daoudiat, Diour El Massakine, Yamama, Sidi Abbad, Sakar og Malizia i nord; mot sørøst med Sidi Youssef Ben Ali; mot vest med Massima; og mot sørvest til Hay Annahda.

Sør for byen er det store landsbyer som Douar Lahna, Touggana, Lagouassem og Lahebichate, og deretter fører en tur gjennom ørkenen til byen Tahnaout ved kanten av Atlasfjellene, som er den høyeste fjellkjeden i Nord-Afrika.

Klima og vær

Marrakech har hovedsakelig et steppeklima, som er karakterisert av moderat varme somre og moderat kjølige vintre. De gjennomsnittlige årstemperaturene spenner fra 12-13 grader om vinteren til 26-30 grader om sommeren. 

Det forholdsvis våte vinterklimaet og tørre sommerklimaet i Marrakech avspeiler nedbørsmønstre man ofte finner i områder preget av middelhavsklimaet. Men byen mottar imidlertid mindre regn enn det som vanligvis finnes i et middelhavsklima, derav klassifiseringen steppeklima. 

De varmeste månedene i året er juli og august med 29 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av september med 27 grader i gjennomsnitt, mens januar er den kaldeste måneden i året med 13 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av februar og desember med 13 grader i gjennomsnitt. 

Transport

Marrakech har en internasjonal flyplass - Marrakech-Menara Lufthavn (RAK) - som ligger kun 3 kilometer sørvest for byens sentrum. Flyplassen har flyvninger til en rekke europeiske destinasjoner, samt til landets største by, Casablanca, og flere arabiske nasjoner. 

Flyplassen har formelt sett to passasjerterminaler, men i praksis fungerer de mer eller mindre som én stor terminal. I skrivende stund holder man på å opprette en tredje terminal. De to terminalene har en årlig kapasitet på 4,5 millioner passasjerer. 

Det spanske bussfirmaet Alsa har regelmessige og pålitelige avganger mellom flyplassen og medinaen (bussen går fra en holdeplass overfor Koutoubia-moskéen), samt mellom flyplassen og den nyere delen av byen. Bussene går hvert 30. minutt i tidsrommet 06:15 - 21:30, og tar ca. 25 minutter. 

Fra Marrakech sin sentralstasjon er det daglige togforbindelser til andre større byer i Marokko, som Casablanca, Fez, Tanger, Meknes og Rabat.

Reiser til Marokko

Les mer om Marokko og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Marokko her