Reiser til Essaouria

Essaouria er en gammel og sjarmerende by og har vært bebodd i årtusener. I dag er Essaouria, "den hvite byen", en sol- og badeby med vakre strender og med et spennende markedsliv.

Essaouria er en gammel og sjarmerende by og har vært bebodd i årtusener.

En ferie her vil være å vandre gjennom historien. Her har Frank Zappa, Jimmy Hendrix og Janis Joplin feriert, og vår egen Torbjørn Egner brukte Essaouira som modell for sin fiktive Kardemommeby.

Gjennom hele middelalderen var Essaouria en av de viktigste pirathavnene. I dag er Essaouria, “den hvite byen”, en sol- og badeby med vakre strender og med et spennende markedsliv. Medinaen i kjernen av byen, står på UNESCOs Verdenarvliste, og ble antagelig bygget på 1700-tallet.

Stranden er langgrunn med finkornet sand, og det fins flere ulike typer vannsport å velge mellom. På grunn av de spesielle vindforholdene er Essouria et av verdens mest ettertraktede surfesteder.
Nattelivet er forholdsvis rolig, men det fins en del barer inne i medinaen og langs strandpromenaden.

Viktig historisk handelsby

Essaouira har eksistert som by siden oldtiden. Byens naturlige havn har lenge vært en av de mest kurtiserte på den marokkanske kysten. Det første handelsfolket som fikk opp øynene for byens muligheter var nok fønikerne. Senere tok romerne over, og i løpet av årene har blant andre Portugal, England og Frankrike forsøkt å få herredømme over byen. 

Essaouira opplevde en blomstring på 1700-tallet takket være den livlige handelen mellom Europa og Timbuktu. Essaouira , som på dette tidspunktet het Mogador, ble et av de viktigste forbindelsesleddene mellom Afrika og resten av verden. De fleste av de historiske bygningene i Essaouira stammer fra denne tiden, og flere nasjoner oppførte konsulatbygninger i byen på denne tiden for å ivareta handelsinteressene.

Surfing og kulturelle opplevelser

Surfere lokkes hit om vinteren når det blir for kaldt for vannsport i Europa. Kjennere av kyststrekningen rundt byen vet at bølgene som oftest er best for surfing om morgenen, mens det er gode forhold for kite- og vindsurfere når det vanligvis blåser opp senere på dagen. Det er dessuten ikke bare erfarne surfere som har glede av bølgene ved Essaouira. Mogador-øyene, som kun ligger et par kilometer fra kysten, demper vinden og bølgene litt i selve Essaouira-bukten. Dersom du vil prøve deg på denne artige vannsporten er dette derfor et opplagt sted å starte.

Vinden, som herjer her mesteparten av året og har gjort  Essaouira til et yndet reisemål blant surfere, betyr at den brede sandstranden ikke tiltrekker seg like mange solbadere som andre byer langs Atlanterhavskysten. Fordelen med dette er at byen er mindre turistifisert og har klart å bevare mye av sin opprinnelige kultur og særpreg- Det kan du blant annet oppleve i medinaen, som fikk sin rettmessige plass på UNESCOs verdensarvliste i 2001. Selv hvis du ikke har planer om å kjøpe noe bør du sette av god tid til å spasere en tur og kjenne på stemningen i de smale gatene. Her vil du tydelig fornemme byens lange historie som et viktig handelssentrum, og du skjønner fort hvorfor blant annet Game of Thrones ble spilt inn her. Legg gjerne turen ned forbi den gamle havnen for å se de flotte, tradisjonelle fiskerbåtene og oppleve livet på moloen. Her kan du kjøpe fersk fisk og skalldyr, som legges direkte på grillen. Et enkelt og lekkert måltid du bør prøve minst én gang på en reise til  Essaouira. 

Men det er ikke bare muligheten til å surfe eller gjøre en god handel i den sjarmerende medinaen som gjør  Essaouira til et av Marokkos mest interessante reisemål. Du får også en opplagt mulighet til å besøke Marrakech, som ligger knappe 200 km øst for Essaouira.

Reiser til Marokko

Les mer om Marokko og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Marokko her

Hoteller i Essaouira

Populære hoteller i Essaouira

Marokko, Essaouira
9,3
Fantastisk
521 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 179 km
  • Nærmeste strand: ca. 750 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Marokko, Essaouira
6,7
Ganske bra
880 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 180 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Marokko, Essaouira
8,7
Meget bra
2157 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 179 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)