Reiser til Agadir

Agadir er Marokkos største badeby, og med sine 300 soldager i året, gode surfe- og kiteforhold er Agadir et ypperlig reisemål for alle som søker en litt eksotisk solferie med relativt kort flytid og liten tidsforskjell.

Agadir ligger på vestkysten av Marokko, mot Atlanterhavet, ikke langt unna Kanariøyene. Byen har i underkant av 500 000 innbyggere, og er dermed en av landets mindre byer talt i folketall (Casablanca har f.eks. nesten 3,5 millioner innbyggere). Agadir var opprinnelig en liten fiskerlandsby, men er i dag en godt utbygget turistby med moderne infrastruktur og en flott opparbeidet strandpromenade på nesten 5 kilometer. I enden av strandpromenaden ligger marinaen, med et yrende folkeliv, lekre butikker og gode restauranter. Med sine store hoteller, moderne bygninger og europeiske kafeer kan ikke Agadir sees på som en typisk marokkansk by, men likevel finnes det hyggelige basarer og majestetiske fort som byr på det ekte Marokko. Spesielt bør man besøke ruinene av Agadir Kasbah som ligger på en ås over byen. Fortet ble bygget i 1541, restaurert på 1740-tallet og overlevde jordskjelv i 1960.

De aller fleste som besøker Agadir bor langs stranden, der de aller fleste hotellene også ligger. Butikker, kafeer, restauranter og fornøyelser ligger også stort sett i tilknytning til strandpromenaden og marinaen, og det er enkelt å ta seg rundt til fots. Bussnettet kan være vanskelig å forstå, men det er relativt enkelt å få tak i taxi, men det kan være lurt å bli enig om pris på forhånd. Da trafikkmønster og kjøreforhold er annerledes enn i Europa kan det være lurt å leie taxi for en dag fremfor å ha leiebil hvis man vil reise på utflukter og dagsturer fra Agadir.

I Agadir kan man velge mellom flere hundre hoteller og leilighetskomplekser, med og uten all inclusive. På de enklere hotellene kan ofte engelskkunnskaper og service være variabel, men de siste årene har også flere luksuriøse femstjernershoteller åpnet med alt man kan forvente av topp komfort, service og kvalitet. Det kan være lurt å unne seg et godt hotell da prisene ofte er svært gode.

Den internasjonale flyplassen i Agadir heter Al Massira og ligger omtrent 25 kilometer utenfor sentrum. Flybuss inn til sentrum koster et par tiere, men det er også enkelt og rimelig med taxi. Det er sesongbasert direktefly fra Norge til Agadir og flytiden er på 5 timer.

Hvem passer dette reisemålet for?

Agadir er et utmerket reisemål for alle som ønsker en klassisk sydenferie som er litt mer eksotisk enn f.eks. Kanariøyene uten at det påvirker reisetiden. Mange hoteller tilbyr all inclusive, og det kan være lurt, særlig for familier, å velge denne løsningen. Agadir er et populært reisemål for alle som liker vannsport, og området har også flere gode golfbaner. Agadir (og Marokko forøvrig) er liberalt og avslappet, men det er viktig å respektere lokale skikker og regler. Alkoholservering er stort sett i tilknytning til hoteller, og utelivet er begrenset. Under Ramadan kan visse serveringssteder ha ytterligere begrensninger på mat/drikke.

Når er det best å reise hit?

Agadir har et temperert klima. Beliggenheten mot Atlanterhavet gjør at det aldri er ubehagelig varmt, selv ikke i juli og august. Jevnt over er Agadir en relativt tørr by med lite nedbør og mange skyfrie dager. Desember er den våteste måneden med et gjennomsnitt på ca 60 mm nedbør, men til tross for det er det vinterhalvåret som er høysesong for reisende. Da ligger temperaturen gjerne på omkring 22°C på dagtid, og noe kjøligere om natten.

Kilometerlang sandstrand og Marokkos største marked

Det milde, solrike klimaet året rundt og ikke minst den nesten seks kilometer lange, fine sandstranden gjør også Agadir til et ideelt reisemål, hvis du trenger å lade batteriene opp og få fylt på med D-vitaminer. Den lange, brede stranden og den bakvedliggende promenaden, er det naturlige samlingspunktet om dagen. Her finner du alt det du har bruk for til en avslappende ferie i form av strandbarer og resturanter. 

Går du nordover langs stranden, kommer du til byens marina, hvor det er tallrike spisesteder, barer og merkevarebutikker. Fortsetter du forbi marinaen, kommer du til fiskerhavnen. Her vitner de mange tradisjonelle fiskebåtene, som ligger på rad og rekke langs molerne, om at turismen ikke er byens eneste inntektskilde. 

Selvom det først og fremst er strandlivet man reiser til Agadir for å nyte, er det også rike muligheter for å oppleve mye annet. Du skal f.eks. ikke bevege deg veldig langt fra stranden før du opplever et mer ekte marokkansk hverdagsliv. I Souk El Had (markedet) kan du bruke lang tid på å utforske det enorme utvalget av boder, med alt fra frukt og grønt til lær og keramikk. Vær forberedt på allerede ved inngangen å bli tilbudt en guide til å vise deg rundt på markedet. Disse guidene har som oftest forhåndsavtaler med bestemte boder. Vil du heller selv gå på oppdagelse, kan du med fordel bruke en av de mindre inngangene til markedsområdet. 

Utflukter

Vil du ikke bare slappe av hele ferien i den bløte sanden, er det også på en reise til Agadir rike muligheter til å dra på oppdagelsesrike utflukter. Hyggelige landsbyer i Atlasfjellene og markedsbyen Taroudant er også alle innenfor komfortabel avstand til en dagsutflukt fra Agadir. Med en enkel overnatting er det også opplagt å benytte sjansen til å oppleve fargerike Marrackech

Trenger du litt fri fra strandlivet, har du også på en reise til Agadir muligheten til å spille en runde på en av de tre golfbanene ved byen. Det er også adskillige surfeskoler i området, hvis du vil lære deg å temme Atlanterhavets bølger. 

Reiser til Marokko

Les mer om Marokko og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Marokko her

Hoteller i Agadir

Populære hoteller i Agadir

Marokko, Agadir
8,2
Meget bra
839 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Nærmeste strand: ca. 50 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Marokko, Agadir
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Marokko, Agadir
7,3
Bra
2959 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)