Reiser til Provence og Côte d'Azur

Velkommen til Provence med Solfaktor; vi er spesialister på reiser til Provence i Sør-Frankrike der du bor på hoteller og feriehus på ferien din. Du kan reise i nøyaktig det antallet dager du ønsker, og vi tilbyr avreise fra flere norske flyplasser. Les også mer om våre populære rundturer der du bor på forskjellige, hoteller underveis på din reise i Provence. 

Den franske riviera - la Côte d'Azur

Den franske riviera, eller la Côte d'Azur, betyr "den asurblå kysten", og så snart du kommer til hovedbyen Nice forstår du hvor navnet kommer fra - for en til utsikt over Middelhavet, og for en fargeskala! Takket være et mildt klima, hyggelige byer, vakker natur og fantastisk sollys har kunstnere og kjendiser fra hele verden valfartet til rivieraen i flere tiår. 

Byer som Cannes, Cap d'Antibes, Villefrance sur Mer og Saint-Jean-Cap-Ferrat er bare noen eksempler på magnetene. For ikke å glemme Monaco, som ikke tilhører Frankrike, men som er vel verdt et besøk når du er på den franske riviera. Du kan fint ta bilen da det er mange parkeringsmuligheter, eller du kan komfortabelt sette deg på toget som kjører en av de vakreste strekningene langs kysten mot det lille fyrstedømmet. Tilbake til rivieraen og au revoir til Monaco...

Jeg ønsker deg en riktig god ferie i Provence!
Hilsen Mette

En billig ferie i Provence med Solfaktor

Fra vakre Nice til imponerende Verdon og fra strandliv ved Middelhavet til pavepalasset i Avignon: Provence har alt, og for å oppleve det hele må du fort besøke Provence igjen og igjen... Hos Solfaktor tilbyr vi ferier i Provence der du bor på hoteller og ferieboliger mens du er på ferie.

På denne siden har vi samlet variert informasjon og fakta om Provence. Du kan blant annet lese om de forskjellige reiseformene i regionen som vi tilbyr. Jeg håper at du finner inspirasjon til din neste ferie i Provence, og dersom du har spørsmål eller spesielle ønsker knyttet til reisen som ikke fremgår på denne siden er du naturligvis alltid velkommen til å kontakte oss!

Inspirasjon til din ferie i Provence

På tross av at Frankrike byr på mange andre spennende reisemål, er en ferie i Provence-Alpes-Côte d'Azur noe helt for seg selv. Her kan du oppleve Alpenes dramatiske fjell, idylliske middelalderbyer og sjarmerende kystbyer langs Middelhavet.

Provence-Alpes-Côte d'Azur byr på severdigheter og attraksjoner nok til at reisende fra hele verden vender tilbake hit år etter år. Mange velger naturligvis å feriere her for å slappe av og nyte den gode maten og de smakfulle vinene som regionen er så berømt for, men ikke minst for å nyte solen og strendene langs den Franske Riviera, som er verdt en reise i seg selv. 

Bestill din neste ferie i Provence online hos oss 

Jeg håper at du har funnet inspirasjon til din ferie i Provence med Solfaktor. Hos oss er det enkelt og sikkert å bestille en reise online. I søkemaskinen kan du legge inn foretrukken avreiseflyplass, reiseperiode og antall personer. Dersom dere ønsker mer enn ett soverom eller én leilighet, kan du også velge dette. Trykk på Søk-knappen, deretter vil søkemaskinen finne ledige værelser og de billigste flybillettene til Frankrike. Leiebil, transfer, forsikringer og andre tillegg kan du lese om i steg nummer to når du søker etter priser til din ferie.

>> Se alle reisemål i Frankrike

Reisemål i Provence-Alpes-Côte d'Azur

Populære hoteller i Provence-Alpes-Côte d'Azur

Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Mougins
8,8
Meget bra
712 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 22 km
  • Nærmeste strand: ca. 7 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Theoule
9,2
Fantastisk
234 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 40 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Saint-Tropez
9,1
Fantastisk
508 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 51 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Mat og drikke i Provence

Frankrike er verdensberømt for sine kulinarike rikdommer og Provence er ikke noe unntak. Nedenfor har jeg valgt ut et par gastronomiske spesialiteter du kan smake på når du er på ferie i Provence. God appetitt og god reise!

Tapenade

Tapenade er en puré av enten sort eller grønn oliven, knust med en morter og blandet med hvitløk, kapers og ansjoser. Retten kan spises kun med en skive ristet brød eller serveres som tilbehør til fisk, kjøtt eller sommersalater. 

Daube Provençale

Klassisk provençalsk gryterett som er spesielt populær i Provence på høsten og vinteren når været er kjøligere eller Mistralvinden herjer regionen. Retten består av oksekjøtt som langsomt har blitt braisert (varmebehandling over tid i væske som tilfører gode smaker) med rødvin, løk, urter og hvitøk, og som serveres med fersk pasta. 

Aioli

Aioli er en tradisjonell provençalsk hvitløkssaus der hvitløkene først blir knust med en morter, før de tilsettes olivenolje. Retten brukes ofte som tilbehør til kokte egg, fisk og grønnsaker (ofte poteter, gulrøtter, grønne bønner og blomkål). 

Petit farcis

Fylte grønnsaker er en særdeles populær rett i Provence. Grønnsakene som vanligvis brukes til denne retten er auberginer, courgetter, løk, pepperfrukter og tomater, og tidvis poteter som fylles med krydret, hakket kjøtt og langsomt stekes i ovnen. 

Som en samlet betegnelse for disse lekre, fylte grønnsakene bruker man gjerne uttrykket "petit farcics". 

Ratatouille

Ratatouille er en lekker grønnsaksgryterett med tomater, aubergine, rød og grønn paprika, løk og courgetter som er kokt og krydret med krydderurten Herbes de Provence. Retten brukes vanligvis som forrett eller som tilbehør til større provencalske måltider. 

Lavendel- og jordbærsorbet

Provence er berømt for sine mange lavendelmarker, og lavendelplanten har også satt sitt preg på deler av den provencalske gastronomien. F.eks. kan du smake på forskjellige forfriskende sorbeter tilberedt med duftende lavendelblomster. Eller hva med en jordbærsorbet laget med lekre, provencalske Gariguette-jordbær?Informasjon om Provence

Jeg har samlet litt fakta og informasjon om Provence til deg, som klima og vær, geografi og departementer, språk, natur og de viktigste byene. Hvis du har lyst til å finne mer inspirasjon til din reise til Provence anbefaler jeg deg å lese vår reiseinspirajonsblogg der du kan finne spennende artikler om Provence. 

Klima og vær

Som med alle andre litt større regioner varierer klimaet mye alt etter hvor du befinner deg i Provence - enten det er fjell, dal, slette eller kyst - men størstedelen av regionen har et typisk mediterrant klima med varme, tørre somre, milde vintre med kun litt snø og frost, og mange solskinnstimer. Om vinteren kan været påvirkes en del av den beryktede Mistralvinden som herjer i store deler av Sør-Frankrike, og som får det til å føles kaldere enn temperaturene umiddelbart angir. 

I områder med mange fjell og høyt terreng, deriblant høytliggende daler som Alpes-de-Haute-Provence og Vaucluse, er det alpint klima med vesentlig lavere temperaturer om vinteren og mer nedbør (som noen steder kan falle som snø). 

De varmeste månedene er juli og august med høyest gjennomsnittstemperaturer på 28 grader (og laveste gjennomsnittstemperatur på 17 grader), etterfulgt av juni med høyest gjennomsnittstemperatur på 26 grader (lavest på 14 grader) og september med høyest gjennomsnittstemperatur på 25 grader (lavest på 14 grader). Desember og januar er de kaldeste månedene i Provence med høyest gjennomsnittstemperaturer på 10 grader  og lavest gjennomsnittstemperaturer på henholdvis 3 grader og 1 grad. 

Oktober er den mest regntunge måneden i året i Provence med 76 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av november med 69 mm i gjennomsnitt og desember med 66 mm. Juli har 11 mm nedbør i gjennomsnitt og juni har 24 mm, noe som gjør disse til månedene med minst nedbør i Provence, mens det kanskje litt overraskende er februar som tar tredjeplassen over lite nedbør med 32 mm, mens august har 34 mm. 

Geografi, innbyggere og departementer

Provence (eller Provence-Alpes-Côte d'Azur som regionen formelt heter på fransk) ligger i det sørøstlige hjørnet av Frankrike med grense opp mot naboregionen Languedoc-Roussillon i vest, Rhône-Alpes i nord, Italia i øst og Middelhavet i sør. Med sin 31 400 kvadratkilometer er det den syvende-største regionen av Frankrikes totalt 26 regioner. 

Regionen har 6 departementer som noenlunde tilsvarer det vi i Norge kaller fylker, med en folkevalgt forsamling kalt conseil général

De seks departementene er Alpes-de-Hautes-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hautes-Alpes, Var og Vaucluse, derav departementet Bouches-du-Rhône med sine ca. 1 917 000 innbyggere er den mest befolkningsrike delen av regionen, mens departementet Hautes-Alpes er den minst befolkningsrike delen med sine 133 000 innbyggere. 

Arealmessig er Alpes-de-Hautes-Provence det største departementet i Provence med 6925 kvadratkilometer, mens Vaucluse er det arealmessig minste departementet med sine 3567 kvadratkilometer. 

Det er totalt ca. 4 960 000 innbyggere i hele Provence. 

Språk

Provençalsk, også kjent som langue d'oc, var vidt utbredt i Provence frem til begynnelsen av 1900-tallet, da den franske regjeringen bestemte seg for å erstatte de regionale og lokale språkene i Frankrike med fransk og derfor lanserte en rekke omfattende og meget effektive språkprogrammer som hadde til hensikt å få innbyggerne i Provence til å snakke fransk. 

I dag er det kun et mindretall i Provence (omtrent en halv million mennesker) som snakker provençalsk på regelmessig basis, og av disse er størsteparten eldre, selv om det fortsatt undervises i provençalsk på skoler og universiteter i regionen. 

Provençalsk er et oksitansk (dvs. gallo-romansk) språk som har fellestrekk med katalansk, og som har en rekke lokale variasjoner, som vivaro-alpin (snakkes i Alpene) og niçard (snakkes i Nice). 

Viktigste byer

Marseille

Marseilles ligger i departementet Bouches-du-Rhône i den nordlige delen av Løvebukta (Golfe du Lion), og er ikke bare Provence-regionens hovedstad og økonomiske/kommersielle sentrum med sin sentrale plassering ved Middelhavet og mer enn 850 000 innbyggere, men også Frankrikes neststørste by - kun overgått av hovedstaden Paris. 

Nice

Nice har 346 000 innbyggere og er Frankrikes femte-største by og den neststørste franske byen ved Middelhavet. Med kjælenavnet Nice la Belle (vakre Nice), dens fantastiske klima året rundt, dens deilige beliggenhet ved Middelhavet og dens spennende historie og kulturelle arv har gjort at den er en av de mest besøkte og populære byer i Sør-Frankrike. 

Toulon

Toulon er hovedstaden i Var-departementet og den fjerde-største franske byen ved Middelhavet etter Marseille, Nice og Montpellier. Byen er spesielt kjent for sin fiskeindustri, skipsbyggeri, vinproduksjon, tobakks- og papirindustri, og for å være hjemstedet til den franske middelhavsflåten. 

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence ligger i Bouches-du-Rhône-departementet, omtrent 32 kilometer nord for Marseille, og er mest kjent for sin fortid som betydningsfullt kultursenter på 1100-tallet. Maleren Paul Cézanne bodde og malte her i perioder av sitt liv, og den berømte forfatteren Émile Zola vokste opp her. 

Natur

Frankrike har kun seks nasjonalparker, men halvparten av disse befinner seg i Provence. Regionen har også fire meget forskjellige regionale naturparker eller naturreservater (kalt Parcs naturels régionaux på fransk), samt tre av de totalt syv biosfære-reservatene i Frankrike som er anerkjent av UNESCO. 

Provence har en lang rekke kjente fjell, fjellkjeder og elver der Rhône-elva, Verdon-elva og Var-elva er de mest kjente, mens De maritime Alper, Chaîne des Alpilles og Massif des Maures er blant de viktigste fjellkjedene i regionen. 

Mens de høyeste fjellene i Provence befinner seg i De maritime Alper på grensen til Italia, er det mest berømte fjellet i Provence av en mer beskjeden størrelse, nemlig Montagne Sainte-Victoire på 1011 m.o.h. Fjellet ligger på grensen mellom Bouches-du-Rhône og Var, og henger - bokstavelig talt - i et ukjent antall stuer rundt omkring i verden, da det ofte ble malt av den verdensberømte maleren Paul Cézanne som bodde i nærheten av fjellet. 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Hva sier gjestene i Provence-Alpes-Côte d'Azur?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser