Reiser til Barcelona

Barcelona er byen som ikke trenger noen introduksjon, men her får du en likevel. Med sine 1,6 millioner innbyggere er Barcelona den nest største byen i Spania og hovedstad i Katalonia. Det er ikke uten grunn at så mange velger å både reise til og bosette seg i denne bedårende byen. En ferie i Barcelona er alltid en suksess. 

Barcelona er et av Europas mest populære reisemål med et mangfold av kunstneriske og arkitektoniske opplevelser, suveren shopping, og et stort utvalg av barer, kafeer og restauranter.

Barcelona er Spanias nest største by med over 1,6 millioner innbyggere og er Catalonias hovedstad. Her snakker de katalansk men de fleste snakker også spansk og man klarer seg relativt bra på engelsk i turist områdene.

Her kan man kombinerer by- og strandliv og det er flere strender å velge mellom i området rundt Barcelona. Byens sentrum er Placa Catalunya, og her begynner den berømte gaten La Rambla, som strekker seg helt ned til havnen. I paradegaten Passeiq de Graca finnes en mengde butikker, blant annet mange av de mest kjente motehusene og butikkjedene. Det er også gode shoppingmuligheter i de eldre bydelene Barri Gotic, Raval og Ribera!

Mens du er i byen kan du også sjekke ut El Gran Teatre del Liceu, Barcelonas berømte operahus, grunnlagt i 1847. Palau de la Música Catalana, det fantastiske konserthuset, tilbyr også alle slags sjangre. Temple Expiatori de la Sagrada Família er det katalanske navnet på basilikaen La Sagrada Familia og hører med til severdigheter man bør få med seg.

Når det gjelder mat er Barcelona på topp! Her er det mye forskjellig mat å velge mellom. Utvalget er stort, og kvaliteten på maten er generelt høy. Tapas er et must å spise når man er der og man bør også teste tradisjonell katalansk mat.

Fra Oslo lufthavn Gardermoentil Barcelona internasjonale flyplass tar det kun 3 timer og 30 minutter med direktefly. Fra flyplassen går det busser og tog inn til sentrum av Barcelona. Avstanden fra flyplassen er ca. 15 kilometer.

Hvem passer dette reisemålet for?

Barcelona er en typisk turist destinasjon der man finner det meste for en bra weekendreise, som severdigheter, shopping og fornøyelser. Men på tross av at det finnes bra stender og byen har et behagelig klima er det ikke et utpreget sol & bad reisemål. Her kan man tilbringe noen dager med strandliv, men søker man en tradisjonell sol & bad ferie er det nok bedre å reise til Costa Brava lenger nord eller Costa Blanca lenger sør.

Når er det best å reise til Barcelona?

Som storby kan Barcelona besøkes hele året. Men ønsker man litt varmere vær og gå ute med shorts och t-skjorte starter sesongen runt april og varer til ut oktober. Vinteren er ikke spesielt kald sett med norske øyne med en temperatur runt 12 - 13 grader,  men det kan blåse endel.  Sommeren byr på varmt og solfylt Middelhavs-klima.

Ferie i Barcelona med Solfaktor

I Barcelona får du en storby med alt hva man forventer av storbyliv, samtidig som du kan gå på stranden og oppleve sol, avslapping og bading. Byen er krydret med arkitekten Antonio Gaudis moderne, men annerledes byggverk som Sagrada Família, Casa Milà og Casa Batllò, som alle er med på å gjøre Barcelona til en helt unik by. Enten du foretrekker å oppleve det ene eller det andre, kan du være sikker på at Barcelona er en sikker vinner. 

Barcelona, som ligger 120 kilometer sør for Pyreneene, er avgrenset av Middelhavet mot øst, fjellkjeden Serra de Collserola mot nordvest, Llobregat-elven mot sørvest og Besòs-elven mot nord. Byen ligger på en slette som måler 170 kvadratkilometer, hvorav 101 kvadratkilometer dekkes av selve byen. Det er mange store og bratte bakker i byen, som imidlertid ofte rommer hele bykvartaler som har fått navn etter de bakkene de er bygget på. Eksempler på dette er Carmel, som ligger i opptil 267 meters høyde, Rovira, som ligger i opptil 261 meters høyde og Putget, som ligger i opptil 181 meters høyde.

Med mer enn 1,6 millioner innbyggere fordelt på 102 kvadratkilometer er Barcelona én av de tettest befolkede byene i Europa. Byen er sete for den katalanske regjeringen, kalt Generalitat de Catalunya og hovedstad for Katalonia som autonom region («comunidad autónoma»).

Klima og vær

Barcelona har et Middelhavsklima med varme - og for det meste tørre - somre og milde vintre. Den begrensede nedbøren på vinteren, kombinert med mer nedbør på sommeren enn det som ellers er normalt for middelhavsklimaet, forbinder byen med to andre klimatyper; halvørken mot vest og sørvest (kysten ned mot Tarragona) og fuktig, subtropisk klima mot nordvest (Serra da Collserola).

Den varmeste måneden i året i Barcelona er august måned med 26,1 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juli med 25,7 grader i gjennomsnitt. Den kaldeste måneden er januar måned med 11,8 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember med 12,3 grader i gjennomsnitt.

Hvis du vil unngå de verste regnskyllene i byen bør du la være å reise dit i oktober, som er den suverent mest regnfulle måneden. Du bør også unngå september, som er den nest mest regnfulle måneden.

Barcelonas historie i kortversjon 

Arkeologiske utgravinger viser at det har vært menneskelige bosetninger i og omkring Barcelona i mer enn 5000 år før vår tidsregning, men Barcelonas historie som by føres som regel omkring 2000 år tilbake. Da var byen en iberisk landsby med navnet Barkeno og ble grunnlagt av den iberiske folkegruppen kalt laietanerne, som levde langs kysten i provinsen Barcelona. 

Siden kom byen under romersk styre, og det fikk byen til å vokse; først som colonia, dernest som castrum og deretter som oppidum. Men, på tross av denne utviklingen haltet byen fremdeles langt etter andre og viktigere romerske byer i området, for eksempel datidens Tarrago (Tarragona i dag), som i motsetning til Barcino (datidens Barcelona), hadde både et amfiteater, sirkus og teater. Det var først da germanske folkegrupper begynte å herje byen omkring år 250 og det i den forbindelse ble bygget nye festningsverker i byen som var de største i Tarraconensis-provinsen, at byen vant innflytelse på bekostning av Tarrago.

Senere ble byen gjenstand for vandalenes og vestgoternes luner i det femte århundre og deretter maurisk herredømme i begynnelsen av det åttende århundre, etter at byens innbyggere hadde sett Tarrago (Tarragona) bli mer eller mindre jevnet med jorden av maurerne i 1717 og vurderte at en overgivelse ville skåne deres egen by for samme skjebne. Maurernes herredømme i Barcelona varte mindre enn ett århundre. Deretter ble Barcelona underlagt karolingernes og senere Aragóns krones styre.

På ferie i Barcelona med Solfaktor

Hos Solfaktor er vi eksperter på reiser til Spania, og vi har vært nordmenns foretrukne partner siden 1999 med det beste utvalget av hoteller, ferieboliger og leiligheter i dette fantastiske ferielandet. Reis med oss på en deilig ferie til Barcelona; vi har valgt ut områdets beste hoteller og ferieboliger til deg, slik at du kan konsentrere deg om å nyte ferien og slappe av. Velg selv om du kun bestiller overnatting eller en pakkereise med fly fra Norge inkludert.

Hoteller i Barcelona

Populære hoteller i Barcelona

Spania, Catalonia, Barcelona
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Avstand til sentrum: ca. 500 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Catalonia, Barcelona
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.6 km
  • Internettilgang / WiFi
Spania, Catalonia, Barcelona
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 2 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Vin og matkultur

Barcelona har en meget spennende og mangfoldig gastronomi som er preget av regionens plassering ved Middelhavet. Dens mange råvarer av høyeste kvalitet og den kulturelle påvirkningen som regionen har blitt utsatt for gjennom historien fra andre folkeslag, f.eks. romerne, fønikerne, jødene, frankerne og maurerne har også hatt innvirkning.

La nueva cocina

Byen blir av mange regnet for å være en av de beste byene i verden å spise i, ikke minst på grunn av de siste 30-40 års gastronomiske utvikling og innovasjon, ofte samlet under betegnelsen La nueva cocina («Det nye kjøkken»), som for alvor var med på å sette Barcelona og Catalonia på det kulinariske verdenskartet.

Som et konkret tegn på denne statusen som gastronomisk fanefører hadde byen i 2014 hele 22 restauranter med én eller flere Michelin-stjerner. Til sammenligning hadde hele Norge tilsammen 5 Michelin-restauranter i samme år.

Kulinariske spesialiteter

Her har jeg valgt ut ett par av de kulinariske spesialitetene og typiske retter som du kan smake på når du er på ferie i Catalonia.

God appetitt og god reise!

Butifarra

Når man er i Catalonia, er det et must å smake på noen av regionens mange gode pølser. En av dem er Butifarra-pølsen, eller Botifarra, som den heter på spansk – som er en typisk katalansk pølse, som inngår i et vell av katalanske retter. Pølsen kan spores helt tilbake til romertidens botulu-pølse (også kalt lucanica-pølsen) som bestod av rått svinekjøtt og krydder.

I dag finnes pølsen i et vell av variasjoner, som inkluderer botifarra negra (med kokt svineblod), botifarra catalana (med kokt skinke og etterhvert trøfler), botifarra d’ou (med egg), botifarra d’arrós (med ris og krydder) og bisbe (blodpølse laget av kalkun).

Fideuá

En annen rett som ikke er til å komme utenom når du er på ferie i Barcelona er retten fideuá, som i likhet med sin mer berømte søsterrett paella stammer fra Valencia-regionen, men som er voldsomt populær på hele den spanske østkysten og dermed er ett av de mest alminnelige kulinariske innslagene i det katalanske kjøkken.

Retten består, i likhet med paella, av fisk og skalldyr, kokt sammen i en stor dyp panne (som har gitt navnet til retten) med en rekke ingredienser. Disse kan variere fra sted til sted, og fra kokk til kokk, men som oftest inkluderer det olivenolje, safran, hvitløk og paprika – og etterhvert også tomater, artisjokk og chorizo-pølse.

Variasjonene er utallige, men en ingrediens som aldri varierer er de tynne nudlene, som samtidig er den ingrediensen som skiller retten fra paella, som lages på ris.
Man mener at fideuá-retten oppstod på 20-tallet i den valensianske byen Gandia, som hvert år i juni avholder en internasjonal fideuá-konkurranse hvor den beste bideuá-retten kåres.

Escalivada

Escalivada, som fritt oversatt betyr «grillet i glør» på katalansk, er en populær og tradisjonell rett i Barcelona (og det øvrige Catalonia). Navnet skyldes dens opprinnelse som en rett som ble tilberedt i glørne fra et bål. I dag grilles retten som oftest på en rist utendørs over en grill, men det hender at den stadig tilberedes direkte oppe i glødende kull (spesielt ved festlige anledninger).

Retten består av forskjellige slags grillede grønnsaker, som typisk inkluderer auberginer, paprika, løk og hakkede tomater som krydres med salt og pepper.
Normalt spises ikke retten for seg selv, men blir servert som tilbehør til andre retter, for eksempel som tapas til grillede kjøttretter og grillede fiskeretter – eller sammen med ansjos, oliven, salat eller det berømte katalanske coca-brødet.

Esqueixada

Esqueixada er en populær sommersalat i Barcelona, som ofte kalles for den katalanske ceviche-rett, fordi den akkurat som den berømte Mellom- og Sør-Amerikanske ceviche-retten inkluderer rå fisk (selv om den rå fisken i dette tilfellet er saltet, tørket og tilberedt i en marinade).

Foruten de saltede og tørkede torskestrimlene består retten av tomater, løk, olivenolje, vineddik og salt – og etterhvert også grønn og rød paprika og en garnityr bestående av oliven eller hardkokte egg.

Mató de Pedralbes

Mató de Pedralbes – også kalt mató de monja – er en meget tradisjonell dessert, og dens opprinnelse kan spores tilbake til kvartalet Pedralbes i det nittende århundres Barcelona (derav navnet). På tross av den første delen av navnet – mató – har desserten ikke noe å gjøre med den andre typiske desserten fra Barcelona, som også er nevnt her, nemlig mel i mató idet mató i dette tilfellet ikke refererer til osten mató, men til dens konsistens når den tas ut av formen.

Desserten er laget av søtet melk, eggeplommer, sukker, stivelse, skrell sitron og kanel og serveres ofte enten med syltetøy eller honning. Den var opprinnelig tenkt som en finere utgave av den berømte katalanske desserten kalt crema catalana (se mer om den under Catalonia – mat og drikke).

Det er for øvrig også en restaurant i Barcelona – i Calle Bisbe Catalá – som bærer navnet El mató de Pedrables. Restauranten serverer blant annet typiske katalanske retter.

Mel i mató

Mel i mató er en meget enkel og meget tradisjonell dessert i Barcelona, som består av den katalanske osten kalt mató servert med honning (kalt mel på katalansk og miel på spansk).

Mató-osten, som er et helt kapittel for seg selv i den katalanske kokeboken, idet den kan spores helt tilbake til det fjortende århundre, er usaltet og enten laget på ku- eller fåremelk. I type og konsistens minner den om en italiensk ricotta-ost.

Den mest berømte og populære mató-osten i Catalonia kommer fra Montserrat-fjellet, hvor du samtidig har mulighet for å besøke det legendariske Montserrat-klosteret (les mer under Catalonia – Severdigheter).

Slik booker du en billig ferie til Barcelona

Tast inn dine ferieønsker i søkemaskinen og vi finner raskt de beste prisene på fly og overnatting for deg i Barcelona. Du kan velge mellom avreise fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger elle Kristiansand - vi søker deretter etter de billigste flybillettene fra alle flyselskaper - inkludert lavprisselskaper - og kombinerer dem med våre hoteller i Barcelona. Du får reisen satt sammen som en pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Du kan selv tilføye leiebil eller transfer hjemmefra. Har du selv booket fly eller annen transport til din ferie i Barcelona, kan du også nøye deg med å booke overnatting på et av våre populære hoteller. God tur!

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de severdighetene som du har mulighet for å oppleve i ferien din i Barcelona. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Barcelona, anbefaler jeg deg å lese vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål i Spania. God fornøyelse og god reise!

La Sagrada Familia

Den romersk-katolske kirken, som i virkeligheten har det fulle navnet Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, har forlengst blitt et vartegn for Barcelona med sitt ruvende spir og dens blanding av tradisjonell gotisk stil og moderne art nouveau-stil, som har gjort kirkens katalanske arkitekt, Antoni Gaudí, til henholdsvis et geni og en kjetter blant den katalanske befolkningen.

Kirken, som i 2005 ble utnevnt til verdensarv av UNESCO ble påbegynt helt tilbake i 1882 (selv om Gaudí først medvirket fra 1883), men Gaudí nådde selv kun å oppleve omkring en fjerdedel av byggingen før sin død i 1926. Ti år senere spente den spanske borgerkrigen ben på prosjektet, og senere var det manglende donasjoner til byggingen. De mange avbruddene i byggingen gjør at den tidligst vil stå helt ferdig når man har hundreårs-jubileum for Gaudís død, dvs. i 2026.

Til den tid er planen at den skal ha atten spir, som skal representere de tolv apostler, de fire evangelister, Jomfru Maria og den som ruver høyest; Jesus Kristus. På denne måten vil kirken leve opp til sitt navn – la Sagrada Familia – som på norsk betyr «Den Hellige Familie». En ferie i Barcelona er ikke komplett uten et besøk på den enorme byggeplassen.

Museu Picasso de Barcelona

Museu Picasso de Barcelona rommer én av de mest omfattende samlingene av Picassos kunst i hele verden, med mer enn 4 249 av hans verker.

Museet som ligger i Barcelonas La Ribera-kvartal, ble grunnlagt i 1963, etter en idé fra Picassos mangeårige venn og sekretær, Jaime Sabartés Gual. Gual, som i tillegg til å være Picassos sekretær også var maler og dikter, hadde fått en lang rekke malerier foræret av Picasso i sin tid som sekretær, og det var disse maleriene som i begynnelsen dannet fundamentet for Picasso-museet i Barcelona.

Gual hadde opprinnelig tenkt å plassere museet i Picassos fødeby, den Sør-Andalusiske byen Malaga (hvor det siden 2003 har ligget et annet Picasso-museum), men dette forslaget ble ikke så godt mottatt av Picasso, som hadde et spesielt godt forhold til byen Barcelona og som derfor mente at museet skulle ligge der – og ikke i fødebyen Malaga. Og slik ble det.

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona – eller Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, som er dens fulle katalanske navn – er sete for erkebiskopen av Barcelona og dermed formelt sett byens hovedkirke.

Katedralen, som er bygget i gotisk og neo-gotisk stil, ble påbegynt i 1298 og ferdigbygget i 1420, men det er også gjort flere påbygg underveis. Navnet kommer fra legenden om en ung kristen jomfru – Eulalia av Barcelona – som skulle ha lidd martyrdøden under romernes forfølgelse av de kristne i byen, da hun ikke ville fornekte sin kristne tro.


Siden sin kanonisering i år 633 har Eulalia av Barcelona vært én av byens mest populære skytshelgener og mange valfarter til katedralen for å se kisten til Santa Eulalia, som siden 1339 har vært oppbevart i katedralens krypt.

La Rambla

La Rambla, eller Ramblaen, som vi normalt kaller den på norsk, er ett av de mest kjente og populære steder i Barcelona. Den 1,2 kilometer lange gågaten, som fører fra den kjente plassen Plaça de Catalunya, som ligger omtrent midt i byen, til Columbus-monumentet ved havnefronten Port Vell, fikk en gang den berømte andalusiske dikteren Federico Garcia Lorca til å si at det var «den eneste gaten i verden, som han håpet aldri ville nå en ende».

Mange lokale innbyggere og mange turister i Barcelona føler det på samme måte, selv om promenaden har endret seg mye siden Lorcas tid og i dag kan fremstå som et enormt gatemarked med mange turister, kiosker, kaféer, blomsterhandlere, barer, gjøglere, gateselgere (og sågar lommetyver og prostituerte) som hver dag befolker den.

Foruten å være Barcelonas mest kjente gate, rommer ramblaen noen av Barcelonas mest betydningsfulle kulturinstitusjoner, slik som Barcelonas operahus Gran Teatre del Liceu, byens eldste teater Teatre Principal og barokk-palasset Palau de la Virreina.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her

Hva sier gjestene i Barcelona?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 8 anmeldelser