Reiser til Pistoia

Toscana slutter aldri å gi

Man blir aldri helt ferdig med Toscana, og man kan år etter år oppdage nye og spennende sider av denne fantastiske region. Samtidig er det nærmest ubegripelig at så få mennesker kjenner til Pistoria og at byen har så få turister som den har. 

Pistoia er den minst besøkte av Toscanas vakreste byer, men byens Duomo, Battistero og Campanile kan velfortjent sammenliknes med tilsvarende i Pisa og Siena og komplementeres dessuten av fantastiske, romanske prekestoler i tre av byens andre kirker. Pistoia hadde i gamle dager et voldelig rykte på seg; Michelangelo kalte innbyggerne "Himmelens fiender" og Machiavelli mente at de var "oppdratt til mord og krig". Ordet for pistolene fra 1500-tallet menes å ha kommet fra noen små dolker fra Pistoia, kalt pistolese. Likevel sjenerte ikke Pistoias voldelige rykte Firenze, som byen stod i et vasallforhold til gjennom mesteparten av middelalderen. I dag er Pistoia mest kjent for sine grønne fingre, og byens planteskoler er noen av de største planteskolene i hele Italia.

En strategisk beliggenhet og få gjester

Med sin beliggenhet mellom Firenze og Lucca skulle man tro at byens gater ville bugne av gjester, men det er så å si aldri tilfelle til tross for at Pistoia i likhet med Toscanas andre vakre byer har sin historie, praktfulle bygninger, kunst og stemning.

Karakteristiske butikker

Byens historiske sentrum er en skattekiste for reisende som interesserer seg for middelalderen, og spesielt området omkring den eldgamle markedsplassen er i en klasse for seg. Her foregår handel fra morgen til kveld -slik det har gjort i alle år- og mange av butikkene har fremdeles deres karakteristiske, store disker i stein som vender ut mot gaten, et fenomen som stammer helt tilbake fra middelalderen.

Piazza del Duomo, Pistoias vakre hovedtorg, er en åpenbaring i seg selv med Campanilen, som en gang var et lombardisk utkikkstårn, strålende i midten. Det gotiske Battistero (1338-59) i Pistoia, som ble designet av Giovanni Pisano, er en fornøyelse å beundre utenfra, men på innsiden er den ikke like særegen. Palazzo dei Vescovi er hjemstedet for Museo della Cattedrale, hvis mest fornemme verk er Ghibertis "Apostelen Jakobs Relikvarium" fra 1407. Nærliggende Palazzo Comunale er i dag museum, Museo Civico, og huser hovedsakelig verk av mindre kjente malere fra de siste 600 årene.

Kaféer og markedsdager

I Pistoia finnes også mange spisesteder og kaféer, der man kan nyte gatelivet med et glass eller en flaske vin. Det arrangeres markedsdag i mange av byens gater og på de større plassene hver onsdag og lørdag.

Domkirken

Pistoia er rik på historie og tilbyr sine besøkende et hav av arkitektoniske attraksjoner, herunder flere spennende kirker. Gjennom et flisbelagt inngangsparti med en vakker Madonna og Barn av Andrea della Robbia kommer man inn i Duomo. Det første man ser er døpefonten av Benedetto da Maiano på høyre sideskip rett innenfor døren og gravsteinen til Cino da Pistoria fra 1337. Han var diplomat, lærer, dikter og venn av Dante. Begge overskygges av Apostelen Jakobs alter (1287-1456) i høyre sideskip i Cappella di San Jacopo. Dette er Italias kanskje mest fornemme sølvalter og er nesten et tonn tungt og dekket av 628 figurer. Flere kunstnere har medvirket i Pistoias domkirke, herunder Cappella del Sacremento med sin byste av Donato de' Medici av Antonio Rossellini (til venstre for høyalteret) og en Madonna og Helgener (ofte tildekket) som ble påbegynt av Verrocchi og gjort ferdig av Lorenzo di Credi.

Andre interessante kirker

Dersom du ser Pistoias andre kirker i følgende orden kan du studere den kronologiske utviklingen i de tre prekestolene, som markerer et skille i italiensk skulptur. Hver prekestol viser den voksende selvtilliten hos mestrene, hvis gjenopplivelse av de klassiske idealene banet vei for renessansen. Prekestolen i San Bartolomeo fra det 12. århundret ble laget av Guido da Como i år 1250. På 700-tallet lå San Giovanni Fuorcivitas utenfor byen (fuori città). Prekestolen fra 1270 er av Guglielmo da Pisa, en elev av Giovanni Pisanos far, Nicola (Giovanni er mester for vievannskarene, de Fire Kardinaler). Legg også merke til Luca della Robbias "Elisabeth besøker Maria" på venstre vegg. Den beste av de tre prekestolene er den i Sant'-Andrea av Giovanni Pisano (fra 1301), som overgår selv prekestolen i Pisas Duomo, som han begynte på året etter. 

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Pistoia