Reiser til Grosseto

Grosseto er helt klart den minst kjente provinsbyen i Toscana. Den ligger på en slette ved Castiglione della Pescaia i det sydlige Toscana, og kan ikke kalles en sjarmerende by, selv om den har et hyggelig historisk sentrum. Byen er omtalt med disse ord: "En sterk by. Ikke stor, men med en god yttermur og velbeskyttet av seks bastioner og en festning kun med to porter - en som vender inn mot moderlandet, og den andre som vender ut mot havet". Og faktisk er det ikke så få historiske begivenheter og statlige monumenter som tilsammen har banet veien for å være en liten landsby til en stor provinshovedstad.

Rundt Grosseto ligger flere viktige veier, Aureliaveien som går fra Roma langs kysten til den franske grensen, og gratis motorvei mot Siena og Perugia. Dette er grunnen til hvorfor Grosseto er en viktig by for handel og forretning, men man ser ikke mange turister her.

Utenfor byen, spesielt mot havet er det et vellutviklet landbruk. Her er vi i det forbannede stedet Maremma (forbanned fordi bøndene her døde av malaria), som videre ble utryddet med DDT i årene etter Andre Verdenskrig. Idag dyrkes det fantastisk olivenolje og gode rødviner, og turismen er også på vei oppover.

Severdigheter

Katedralen er en av byens verdige varemerke, til tross for at den har gjennomgått mange restaureringer som gjennom tiden har fjernet noe av dens glans. Kirken er oppkalt etter Skt. Lorenzo, som er en byhelgen og har idag beliggenhet ovenpå en tidligere kirke fra 1138.

Bymuren har idag som oppgave å være en grønn sti, da dens forsvarsrolle forlengs ikke trenges. I det 12, 13 og 14 århundrede ble den gamle muren ødelagt og gjenoppbygget flere ganger for endelig å bli erstatet av den sekskantede muren som idag omkranser det historiske sentrum. I hvert hjørne står en bastion, og på toppen av bastionen kan man se levninger fra skillehusene. Frem til 1757 var muren omkranset av en voldgrav og en jordvold, og man kunne da kun komme inn og ut langs den sydvendte porten -Porta Reale som idag kalles Porta Vecchia- eller den nrodvendte porten Porta Nuovo.

Tradisjoner

Av kjærlighet til fortiden ønsker man idag å videreføre gamle tradisjoner som gjenspeiler en gammel kultur og et gammelt samfunn. Merca er en sermoni som ble arrangert for offentligheten i mai. Sermonien går ut på at man tar med årets kalv i en labyrint, og hvor den blir tatt med inn i en sirkulær innheining, for deretter å bindes og holdt nede for å kunne brennmerkes med eierens stempel. Først etter det, var den offisielt en del av kvegbestanden til eieren.

En annen tradisjon er Il Maggio som er utbredt i hele området ved Grosseto og som har røtter i landbruken, hvor det er et fertilitetsritual. Natt til 1 mai samles et mindre kor som kalles Maggiolatori eller Maggiolaioli, samt noen musikkere som gikk sammen fra gård til gård -noe de fremdeles gjør- ikledd en spesiell fargerik og blomsterfylt kostyme. Etter å ha fått tillatelse av den enkelte bonden, sang de sanger og ga blomster til jentene på gården, og i bytte fikk de egg, ost og vin.

Forslag til utflukter

Fra Grosseto anbefaler vi å reise på strandturer til de flotte strendene ved Castiglione delle Pescaia og på utflukter til Massa Marittima, vinbyen Montalcino, fjellet Monte Amiata med dens flotte natur og den vakre byen Santa Fiora, til vinbyen Scansano -hvor det produseres den fyldige vinen Morellino di Scansano-. Eller hva med en tur til feriebyen Orbetello med de flotte strendene ved Albinia, halvøya Argentario med dens hyggelige havneby Porto Santo Stefano. Eller man kan pakke bilen, ta med en matkurv og ta turen til de varme kildene ved Saturnia, hvor man gratis kan sette seg i det varme og svovelholdige vannet -noe som er en helt spesiell følelse-, samt om natten skal det være utrolig flott i lyset av ildfluene. Endelig kan vi anbefale en tur til tufstenbyene Pitigliano, Sorano og Sovana.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Grosseto