Reiser til Piemonte

Reis på ferie til Piemonte, opplev vakker natur og nyt smaken av lokale råvarer. Med Alpene i bakhagen og de store sjøene for dine føtter kan du nyte en ferie i ditt eget tempo, samtidig som at du har tilgang til et stort utvalg av fasiliteter og opplevelser. 

I Italia finnes én region som smaker enda bedre enn resten av landet, nemlig majestetiske Piemonte. Regionen ligger nordvest i Italia og byr blant annet på lekre opplevelser for ganen. Utforsk smakfulle viner, delikate trøfler og deilige avlinger; Piemonte er den regionen i Italia med flest michelin-restauranter, men samtidig er Piemonte mye mer enn bare mat og vin.

Fra de høye alpene i nord, med sine severdige sjøer som Maggioresjøen og Ortasjøen, til regionhovedstaden Torino og sist, men ikke minst, de enestående vindistriktene Langhe, Roero og Monferrato: Piemonte er virkelig en region som du bør smake på!

Aktiv ferie i Piemonte

Mulighetene for en aktiv ferie i Piemonte er mange, ettersom at naturen kan utforskes på mange måter: enten på ski i Alpene eller paragliding ut over de bratte fjellsidene; seiling på elvene på sjøene eller vandring i naturen som omgir Maggioresjøen; eller gjennom helt andre sportsgrener i den varierte naturen som preger regionen. 

En aktiv ferie i Piemonte kan enkelt kombineres med avslappende dager ved svømmebassenget, rolig trøffeljakt eller et besøk i en av regionens mange vakre middelalderbyer, for eksempel vinbyen Neive. Denne byen står på listen over Italias vakreste middelalderbyer. 

Nedenfor har vi hentet frem noen tips til de beste stedene du kan besøke i Piemonte for å gå på tur, sykler eller fylle ferien din med andre aktiviteter. 

Fottur i Piemonte

Fjellregionen Piemonte frister med noen av de mest imponerende landskapene du kan forestille deg. Fottur i Piemonte byr på eventyrlige inntrykk; rå, dramatiske fjelltinder med snødryss på toppen, speilblanke innsjøer omkranset av fjellkjeder, frodige sletter og tette skoger, fossefall og idylliske landsbyer. Det er ingen annen måte å reise på som gjør at du kommer tettere på livet og naturen enn ved å ta beina fatt. Det er mest i sommermånedene du kan sykle og gå tur i Piemonte. 

Fottur kan gjøres på mange måter. Du kan velge å utforske hver eneste lille krok av Piemonte til fots – noe som vil inkludere noen utfordrende stier i fjellene – og overnatte på forskjellige hoteller underveis, eller du kan velge å utforske turstiene i nærheten av feriestedet du bor på. Et opplagt alternativ er også å kombinere bilferien med turgåing eller sykkelferie, noe som gir deg maksimalt med fleksibilitet.

En grei tursti du kan følge er Campiglia Val Soana-stien. Her går du gjennom flott natur, og det er bare litt over tre timer å gå. De mer ambisiøse kan slå seg løs med den spennende ruten fra Devero til Vannino,  en tur som tar to dager å fullføre. Ruten fører deg forbi noen av de vakreste innsjøene i Piemonte. Du behøver ikke å ta med noe spesielt utstyr, men gode tursko er et must. 

Vi har flere overnattingssteder i Valsesia-dalen, som egner seg like godt for både sykkel- og fotturer - naturligvis mest i sommermånedene. 

Valsesia består av flere daler som sammen går under navnet Valsesia. Dalene huser både øde naturområder, bebodde områder med historiske småbyer og livlige, små torgplasser, skisportssteder, brusende elver og stryk, deriblant elva Sesia som har gitt navn til dalen. 

I sommermånedene oppleves kanskje Valsesia-dalen best til fots via kilometerlange turstier rundt i hele området, eller på sykkel i imponerende, vakre omgivelser, eventuelt i bil, på ski eller i kano langs dalenes mange elver. Området er med andre ord et ekte mekka for sportsentusiaster og naturelskere – men ikke kun for dem.

Også de kulturinteresserte kan dykke ned i flere kulturelle festivaler og begivenheter hele året. Noen dreier seg spesifikt om lokalkulturen Walser, som innbyggerne her også kalles. Her går innbyggerne med karakteristiske lokaldrakter og feirer områdets gamle tradisjoner, som både innholds- og utseendemessig skiller seg markant fra dem man finner i resten av Italia.

Skiferie i Piemonte

Piemontes skiløyper er viden kjente, og mellom januar og april flokker skientusiastene til regionen. Her er utvalget så stort at du kan stå på ski i dagesvis uten å suse ned den samme bakken to ganger. Det er mange muligheter for å kose seg på både langrenn, snowboard og vanlig alpint.

Det er i Valsesia-dalen og Susa-dalen du finner noen av de mest populære skistedene i Piemonte. I tillegg til å stå på ski eller snowboard kan du prøve en tur med hundeslede eller å klatre i en frossen foss. Det er nesten kun fantasien som setter grenser for hvilke aktiviteter Piemonte byr på i vintermånedene. Hvis du ønsker å oppleve helt uforstyrret natur og å stå på ski på unike steder, kan du unne deg en "heliski"-opplevelse – en tur med helikopter som fører deg opp til stillheten på de høyeste tindene. Det er naturlig nok ikke det billigste alternativet.

Skidalene i Piemonte er forbundet med et imponerende system som har fått kallenavnet "Den hvite galaksen". Å stå på langrenn mellom dalene er en fin måte å utforske de uendelige, hvite snølandskapene på. Kanskje ser du en hvitkledd hare som skynder seg av gårde?

Og det er mer å se frem til enn bare hvite løyper på dagtid. Kveldene byr også på herlige opplevelser da du kan spise deg mett på lokal mat som holder det høye nivået av smak og kvalitet som Piemonte er så berømt for. Å drikke regionens gode viner til – der kan vi blant annet fremheve Barolo som et eksempel – gjør opplevelsen fullkommen. Skiferie i Piemonte er en deilig blanding av nytelse, avslapning, opplevelser og masse mosjon.

Sykkelferie i Piemonte

Piemonte er, som mesteparten av Italia, en fantastisk opplevelse på sykkel. Men her er mange av rutene vanskelige på grunn av regionens fjellrike landskap. 

Et eksempel på en grei rute er sykkelstien i den nedre delen av den flotte Tanaro-dalen; en ring på ca. 40 kilometer som følger Tanaro-elva, en sideelv av Po-elva. Her er landskapet grønt og frodig, og vakre, gamle broer speiler seg i elvevannet. 

Tanaro-dalen er generelt sett et opplagt sted å tilbringe sykkelferien i Piemonte, også den mer kuperte, øvre delen av dalen. Du kan sykle mellom de mange historiske småbyene som ligger spredt mellom vinmarkene i dette området. Du må jo naturligvis ta deg god tid til å stoppe og beundre de gamle husene og kirkene, og smake på de lokale vinene og delikatessene. 

Vil du utforske noen av de gamle slottene som pryder Piemontes bakker og fjell, og hvis du ikke er redd for et par utfordringer underveis, kan ruten fra Ovada til Casale Monferrato anbefales. Hele ruten er 100 km lang, og du gjør best i å sykle i perioden april-juni eller september-oktober, da det ellers enten er for varmt eller ufremkommelig på grunn av snø. 

Du finner raskt det første slottet på veien: Molare, og resten av ruten frister med herligheter som slottet i Montaldeo og San Cristoforo. Vinmarker og skoger omkranser deg på veien.

Matlagingskurs i Piemonte

Piemonte er kjent som en gourmet-destinasjon, og du som elsker god mat og velsmakende viner vil føle deg som fisken i vannet her. Det er flere muligheter for å lære matlagingens kunst i Piemonte av dyktige, engelsktalende kokker, for eksempel på restauranter og noen av de mer eksklusive resortene. Du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du ønsker mer informasjon om matlagingskurs eller andre aktiviteter du kunne tenke deg å krydre ferien din i Piemonte med.

Andre aktiviteter i Piemonte

For de eventyrlystne er Piemonte en ekte lekeplass av muligheter for ville aktiviteter som paragliding. Du kan også få opp pulsen med vindsurfing, kitesurfing, vannski eller seiling på Maggioresjøen. En kanotur på innsjøens klare vann med synet av de imponerende, fjellrike omgivelsene og vakre byene som glir forbi er heller ikke en dum idé. 

Du kan også delta i trøffeljakt, spesielt på høsten da det blir sesong for de eksklusive, hvite trøflene. Det er spesielt byen Alba som er kjent for å være rik på trøfler. Den hvite trøffelen kalles av og til for "Albas diamant" av de lokale, og byen arrangerer en trøffelfestival hver høst.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Reisemål i Piemonte

Populære hoteller i Piemonte

Italia, Piemonte, Torino
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Italia, Piemonte, Stresa
  • Nærmeste flyplass: 50 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Piemonte, Torino
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje