Reiser til Marche

Marche er uten tvil en av Italias mest undervurderte regioner. Den grønne og vakre regionen er en fin kombinasjon av Toscanas innland og kysten av Liguria. Bedre blir det ikke! I tillegg til det grønne høylandet, som møter de hvite sandstrendene og det krystallklare havet av kysten, vil du møte sjarmerende kystbyer, fiskevær og en innbydende befolkning. I tillegg til naturen, tilbyr det grønne innlandet spennende kulturbyer og godt bevarte slott. Hvis du reiser til Italia for mat og vin, vil du ikke bli skuffet. De lokale mattradisjonene er mange og utsøkte, i tillegg til de prisverdige fulle vinene. Så ikke nøl med å pakke den store kofferten ...

Reisemål i Marche

Populære hoteller i Marche

Italia, Marche, Urbino
9,4
Fantastisk
470 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 84 km
  • Avstand til havet: ca. 30 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Marche, Pesaro
9,5
Fantastisk
364 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 61 km
  • Avstand til havet: ca. 100 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Marche, Ascoli Piceno
9,3
Fantastisk
110 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 97 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter og attraksjoner

Nedenfor har jeg beskrevet et lite utvalg av de mange opplevelsene og severdighetene som venter deg på en reise til Marche. Hvis du vil lese mer om andre severdigheter i Marche, anbefaler jeg at du besøker bloggen vår om reiser der finner du spennende artikler om dette og andre regioner i Italia. God fornøyelse og god reise!

Strendene

Det er mange badebyer langs Marches Adriaterhavskyst, som blomstrer hver sommer når varmen driver både lokalbefolkningen og besøkende mot det klare vannet og myke sanden. På Pesaro i den nordlige delen av regionen finner du for eksempel en 7 kilometer lang, barnevennlig sandstrand. I høysesongen er de stappfulle av solsenger og parasoller, men du kan muligens gå til den nordligste enden, Baia Flaminia, der det vanligvis er litt mer fredelig. Mot den sørlige enden av regionen er San Benedetto del Tronto, foruten den brede stranden, kjent for sin promenade med tusenvis av høye palmer. Byen er også en av de viktigste fiskehavnene ved Adriaterhavskysten og har et populært fiskemarked. I tillegg, som ved mange av kystens andre badebyer, finner du en koselig gammel by med gode butikker og små sjarmerende piazzaer.

Grotte di Frasassi

I nærheten av landsbyen Genga, en times kjøretur fra Ancona, kan du oppleve en av Europas største gravsteinshuler, Grotte di Frasassi. Omfanget av hulesystemet ble først oppdaget i 1971, og er av den severdigheter som gjør sterkt inntrykk på både barn og voksne. Så langt er rundt 15 kilometer med passasjer og passeringer kartlagt i hulesystemet, men det er sannsynligvis enda flere som ennå ikke er oppdaget. Imidlertid er bare en liten del åpen for publikum. Guidede turer på cirka 75 minutter tilbys dermed ca. 1500 meter inn i de dype grottene, der en fantastisk verden av stalaktitter og stalagmitter åpenbarer seg.
 
Det er en konstant temperatur på 14 ° C inne i hulene. På en varm sommerdag kan det i utgangspunktet føles avkjølende, men det anbefales å ta med en varm genser. På samme måte bør du la flipp floppene ligge hjemme og ha på deg fornuftig fottøy i stedet.

Aktiv ferie i Marches

Hvis du ikke vil tilbringe hele ferien med å koble av under en parasoll på en av regionens mange strender, er det mange muligheter å tilbringe en ferie med aktive opplevelser på. Siden kysten og fjellene ligger i relativt kort avstand fra hverandre, kan du enkelt kombinere avslapning på stranden med for eksempel fotturer og sykling i innlandet. Terrenget er så variert at seriøse idrettsutøvere kan finne utfordrende ruter mens familier kan ta roligere turer. Et av de mest populære områdene å ture er Monte Sibilinni nasjonalpark, men det er mange merkede turstier i det meste av regionen. Adriaterhavet inviterer selvfølgelig ikke bare til sol og bad. Flere steder har du muligheten til å seile og surfe, samt kan du bli med på dykkerturer.
 
Spesielt våren og sensommeren er gode tider å reise til Marche, hvis du planlegger en aktiv ferie. Havet er fremdeles varmt nok til en dukkert i september, men hovedfordelen er at de lavere temperaturene gjør det rimeligere å være fysisk aktiv. Hvis du reiser til Marche om vinteren, er det ni skisteder oppe i Appenninene å gi deg ut på.

Stemningsfulle middelalderbyer 

Strendene og den vakre naturen er i seg selv grunn nok til å reise til Marche. Imidlertid er det regionens mange rustikke middelalderbyer som setter prikken over i-en. Her kan du oppleve det ekte Italia, der gammelt møter nytt og hvor lokalbefolkningen lever livene deres helt uberørt av masseturisme.
 
I den nordlige delen av regionen er for eksempel Urbino en av byene som bør være høyt oppe på listen over utfluktsmål i Marche. Urbino, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, er blant annet kjent som maleren Raphaels fødested og har også et av Europas eldste universiteter grunnlagt i 1506. Her kan du også se Palazzo Ducale, som av mange anses å være et av Europas vakreste renessansepalassene . I dag er blant andre Galleria Nazionale delle Marche hjemmet til flere kjente kunstverk, inkludert noen av Raphaels. Byens Duomo er også verdt et besøk. Imidlertid er det like mye å bare vandre rundt i det gamle middelaldersenteret tilfeldig som du bør besøke Urbino. Du kan ikke unngå å føle at dette er en by med dype historiske røtter, men samtidig er det en levende by. Dermed sørger de mange unge studentene fra universitetet for at det nesten hver kveld surrer av liv på byens sentrale piazza. Byen Duomo er også verdt et besøk.
 
Lenger sør er en annen middelalderby, som er litt mindre kjent enn Urbino, men minst like fantastisk: Ascoli Piceno. Sett av god tid til besøket, fordi du lett ender opp med å bruke mer tid enn du forventer på å bare rusle rundt i byens sjarmerende smale og brosteinsbelagte gater. Høydepunktet er den vakre Piazza del Popolo, hvor du kan sette deg ned på en av fortausrestaurantene og nyte utsikten over den fantastiske Saint Francesco-kirken.


Inspirasjon og fakta

Her finner du nyttig informasjon om Marche, som forhåpentligvis tjener som inspirasjon for ferien din i denne italienske regionen. Informasjonen er kun til inspirasjon, og det tas forbehold for faktafeil. Vil du ha flere tips til reisen, anbefaler jeg å sjekke bloggen vår, hvor du finner mange spennende artikler om Marche og våre andre destinasjoner i Italia. Ha det gøy og reise!

Italias best bevarte hemmelighet

Marche-regionen i Nordøst-Italia sammenlignes ofte med Toscana, men i motsetning til nabolandet som er en av Italias mest populære destinasjoner, er Marche fremdeles befriende. Langs kysten er det bygget moderne hotell, men hvis du beveger deg litt inn i det kuperte landskapet, vil du finne en rekke sjarmerende middelalderbyer uten spor av masseturisme og hvor livet fortsatt går sin rolige og harmoniske kurs. Vil du oppleve et Italia hvor du ikke møter karavaner med turistbusser eller må bane deg vei gjennom turistmengder ledet av eminente guider for å utforske de gamle historiske distriktene, er Marche det riktige målet.
 
Det er ikke bare de idylliske landsbyene i Marche som leder tankene til det mer kjente nabolandet. Med unntak av elvedalene og kystlinjen er Marche også preget av kupert landskap med vingårder, olivenlunder og mange middelalderslott. Jo lenger inn i landet du kommer mot vest, blir åsene etter hvert faktiske fjell, Appenninene. Geografisk er Marche ikke blant de største av Italias tjue regioner, men har fortsatt et hav av muligheter for deg som ferierende.
 
Marche er dermed på mange måter ideell for deg som ønsker å reise på egenhånd for å oppleve "det virkelige Italia". Med utgangspunkt fra Marche kan du utforske de kulturelle severdighetene i pittoreske byer som Urbino, Ascoli Piceno og Macerata eller søke mot fjellene, hvor du kan vandre i timevis på bratte stier uten avbrudd. Sist, men ikke minst, er en del av gleden av å reise til Marche å møte de vennlige lokalbefolkningen. Spesielt i innlandet vil du tydelig merke at mange fremdeles ikke er turistvante, og kanskje det er grunnen til at de vanligvis gir deg tips til lokale severdigheter og attraksjoner.
 
I dag har Marche rundt 1,5 millioner innbyggere, som er veldig bevisste på å beskytte regionens egenskaper og særpreg. Vil du lære mer om områdets historie, kan du besøke Ancona Archaeological Museum Museo archeologico nazionale delle Marche. Her er det utstilt gjenstander fra jernalderfolket som var blant de første som bosatte seg permanent her. I de følgende årtusener ble de underlagt en rekke folkeslag og kulturer, noe som gjenspeiles i Marches store historie og kultur.

Været og klima i Marche

Når det blir veldig varmt i juli og august, søker lokalbefolkningen og turister naturlig etter strendene langs den 180 kilometer lange kysten. Selv om du ikke hopper i vannet, kan du ofte glede deg over en forfriskende havbris. På samme måte kan det midt på sommeren være fint å komme seg opp i de litt kjøligere fjellområdene. Her faller ofte snø om vinteren, slik at du noen år kan stå på ski. 

Med sine lange sandstrender er Marche dermed en åpenbar destinasjon for en sommerferie, som kan kombineres med spennende utflukter til innlandet. Dette er imidlertid ikke det eneste tidspunktet du kan reise hit. Våren er vanligvis fin og mild og er ofte en bedre årstid å komme på hvis du planlegger å tilbringe ferien med å utforske severdighetene.

Transport

Det er en flyplass i Ancona, Aeroporto delle Marche. Flyplassen blir betjent av blant annet lavprisflyselskaper easyJet og Ryanair. Kommer du hit, er det både buss- og togforbindelse til Ancona, den regionale hovedstaden, hvorfra det er offentlig transportforbindelse til mange andre byer. Skal du bo langs kysten, kan du dermed ofte nå frem med tog, mens destinasjoner inne i landet først og fremst er forbundet med busser.
 
Hvis du vil komme deg enkelt rundt i løpet av ferien din og ikke være avhengig av rutetider, anbefales det på det sterkeste å ha en bil tilgjengelig. Spesielt hvis du vil litt utenfor allfarvei for å oppleve regionens fjellrike landskap eller finne de små hemmelige strendene, da er det en ulempe å stole på offentlig transport.
 
Hvis du ikke kjører helt fra Norge i egen bil, er det rikelig mulighet til å bruke leiebil. Vanligvis er det mest praktisk å bestille leiebilen din med henting på flyplassen. Hvis du ikke finner en passende forbindelse til flyplassen i Ancona, kan du alternativt fly til Roma og deretter følge i romernes fotspor langs den historiske Via Salaria til Marche.
 
Havnen i Ancona er en av de mest populære cruisehavnene i Adriaterhavet, herfra er det faste forbindelser til Kroatia.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her