Reiser til Ravenna

Besøk Ravenna - en by som virkelig appellerer til den historie- og kunstinteresserte. Samtidig gjør den korte avstanden til Adriaterhavskystens hvite sandstrender Ravenna til et flott utgangspunkt for herlige dager på stranden.

Ravenna er en sjarmerende by som primært henvender seg til historie- og kunstinteresserte reisende, men Ravenna er også verdt et besøk dersom du ønsker å bo i en levende og flott by skånet mot støy og kaos, som ofte kjennetegner italienske byer. Ravenne ligger kun ti kilometer fra  Adriaterhavet og dets hvite sandstrender og er slik et utmerket utgangspunkt for strandturer, men også for utflukter til andre flotte byer, herunder Bologna, Ferrara, Forlí og Imola.


Historien om Ravenna
Byen har eksistert i snart 2000 år, men ble først virkelig kjent da Honorius, som var keiser fra år 395, valgte å flytte Det Vestromerske Rikets hovedby fra Milano til Ravenna i år 402. Hovedbyen i Det Vestromerske Riket skiftet ofte, alt etter hvilke område den påtroppende keiseren kom fra og på grunn av alle plyndringene av Roma. Ravenna var enkel å forsvare ettersom at Adriaterhavet lå øst for byen (i senere tid har kystgrensen trukket seg tilbake) og at de resterende tre sidene av byen var sumpområder.

Etter at Ravenna ble gjort til hovedby, blomstret byen opp. Praktfulle kirker og dåpskapeller så dagens lys, og byen ble et rikt kulturelt sentrum, noe du fortsatt kan se den dag i dag.

Men, alt har en ende, og Det Vestromerske Riket var ikke noe unntak. Året 476 e.Kr. blir ofte kalt for året som markerte Romerrikets fall. Grunnen til dette er regjeringsskiftet samme år, som førte til at en ikke-romer overtok makten over området Italia, nemlig sciri'en Odoacer, som utnevnte seg selv til konge over Italia. I år 491 innledet ostrogoteren Teoderic en erobring av Italia, og i år 493 e.Kr. var Italia helt under ostrogotisk dominans. Theoderic bidro i sin regjeringstid fra år 493 til 526 e.Kr. også til Ravennas vakre utvikling. Flere kirker, baptister og monumenter ble oppført og man forsøkte å skape en vestlig motpol til Østromerrikets hovedstad Konstantinopel.

Da den østromerske keiser Justinian i 530-årene begynte gjenerobringen av de tapte landområdene, herunder Nord-Afrika og det tidligere Vestromerske Riket, ble også Ravenna tilbakeført til Romerriket. Justinian forsøkte å slette sporene ostrogoterne hadde etterlatt seg, mest av alt fordi goterne fulgte den arianske retningen innenfor kristendommen. De lykkes ikke helt med dette, og derfor bærer Ravenna fortsatt preg av de mange forskjellige perioder i byens historie. Justinian oppførte en del kirker og bidro slik til at Ravenna i dag er meget rik på kulturseverdigheter fra antikken. 

Ravenna er den dag i dag en meget viktig by i regionen med sine hele åtte monumenter som er oppført på UNESCOs liste over bevaringsverdige skatter. I tillegg er byen kjent for sine flotte mosaikker. Kunstformen oppstod ikke her, men har hatt stor innflytelse på byen, og her finnes flere forskjellige museer med mosaikkutstillinger. I kirken Sant'Apollinare in Classe, som ligger cirka fem kilometer fra Ravennas sentrum, kan du se et flott eksemplar av mosaikk over alteret.

Tips til din ferie i Ravenna

Som turist er det mange måter å komme seg til byen på. Man kan kjøre bil, delta på en arrangert tur eller ta toget, men sistnevnte er ikke å anbefale, ettersom at det går meget få togforbindelser til Ravenna. Hvis man overveier et besøk til byen, bør man ta været med i betraktning. Været i Ravenna kan nemlig skifte fra solskinn til regnvær på få timer, for deretter å skifte til fuktig og tilbake til regnvær eller solskinn. Man kan derfor forberede seg på skiftende værforhold og medbringe både lette sommerklær og varmere klær - og kanskje en paraply.

I vintermånedene kan Ravenna vise seg fra sin kalde side med sterke vinder og lave temperaturer. Dette betyr at man bør medbringe varme klær hvis man besøker byen om vinteren. Om sommeren er derimot Ravenna en varm by, hvor temperaturen på en god dag kan snike seg over tredve grader. Dette betyr at du om sommeren kan pakke både kortbukser og solkrem.

Ett av Ravennas mest karakteristiske kulturtrekk er byens mosaikker. Ravenna er verdenskjent for sine fantastisk kunstneriske mosaikker, som gir sine tilskuere et innblikk i byens historie. Mange av mosaikkene ser i dag nesten ut slik som de gjorde da de opprinnelig ble laget, på tross av  at de kan dateres flere århundrer tilbake i tid; enkelte mosaikker kan faktisk dateres helt tilbake til det femte århundre.

En flott måte å utforske Ravenna på, er å benytte seg av en lokal guide. Det arrangeres mange lokale turer for turister, som gir et innblikk i byens severdigheter og byens historiske betydning.Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Ravenna

Populære hoteller i Ravenna

Italia, Emilia-Romagna, Ravenna
9,6
Fantastisk
336 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 86 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Emilia-Romagna, Ravenna
7,5
Bra
587 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 79 km
  • Avstand til sentrum: ca. 4 km
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Emilia-Romagna, Ravenna
8,5
Meget bra
662 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 86 km
  • Nærmeste strand: ca. 10 km
  • Internettilgang / WiFi