Reiser til Parma

Parmas geografiske beliggenhet, dens historie og gastronomiske tradisjon har gjort byen symbolsk for Italia. Parma ligger i Nord-Italia i regionen Emilia-Romagna, som er adskilt fra Lombardia ved elven Po i nord og fra Toscana og de vakre Apenninene i vest. Det er et variert landskap med fjell, vidder og elver, som innbyr til flotte turer hvor man passerer gamle byer, slott og antikke kirker på veien. Midt i denne vakre naturen ligger Parma, som har en lang historie og er full av kunst og kultur, hvor store, italienske profiler som Antelami, Correggio og Verdi har satt sine spor.

Det er nok av opplevelser når du reiser til Parma

Den historiske delen av Parma ligger i det religiøse sentrum av byen, nemlig rundt il Duomo, il Battistero og il Palazzo Vescovile. Il Duomo, katedralen, er et av de mest levende eksemplene på stilarten Romanico padano i Italia, selv om den selvfølgelig gjennom årene har gjennomgått flere renoveringer og endringer. Il Battistero er en åttekantet bygning av rosa marmor, og sammen med il Palazzo Vescovile – opprinnelig fra 1100-tallet – skaper bygningene et stemningsfullt middelalderhjørne som absolutt bør besøkes når du er i Parma.

I nærheten av disse bygningene ligger il Palazzo della Pilotta, et kompleks som huser et bibliotek, et teater, det arkeologiske museet og nasjonalmuseet. I Nasjonalmuseet kan du se verk av Correggio, Parmigianino, Beato Angelico, Leonardo da Vinci og mange flere.

Utenfor Parmas bygrenser strekker provinsen seg mellom slott og festninger, som sprer seg fra foten av Apenninene og ned til Po-sletten. Her har du som gjest muligheten til å oppdage de historiske riddernes magiske verden med antikke herskapshus, som regnes for å være noen av de vakreste og best bevarte i Italia. Begynn ved Fortezza di Bardi, som reiser seg mot Appenninenes røde bakgrunn. Fortsett videre til Castello di Compiano og Castello di Felino og du vil ha mange ferieminner å ta med deg hjem i bagasjen.

Parmas sterke bånd til italiensk gastronomi har gjort at både helsemyndighetene og International School of Italian Cuisine (La Scuola Internazionale di Cucina a Colorno) har sete her. Det kulinariske båndet betyr også at det er flere gastronomiske ruter du kan følge. Den mest populære av disse er nok La Strada del Prosciutto e dei Vini, hvor du har mulighet til å smake både parmesanost, parmaskinke og vin fra regionen.

Mat og drikke i Parma

Som nevnt tidligere er det ett element som forbinder alle turistattraksjonene i Parma, nemlig den gastronomiske historien til byen, som spiller en stor rolle også den dag i dag. Parma kalles ofte en av Europas «mathovedsteder», og UNESCO ga byen navnet «gastronomisk kreativ by» i 2015. Men hva skal du egentlig smake – og hvor skal du begynne – når du er på ferie i Parma?

Det er lurt å begynne med produktene som til og med bærer byens navn. Prusciutto di Parma (Parmaskinke) og Parmigiano Reggiano er byens to lyseste stjerner på mathimmelen, men også den litt mindre kjente skinken, Culatello, bør nevnes i samme åndedrag.

I tillegg til disse produktene av spesielt høy kvalitet finner vi de tradisjonelle rettene, og en «matreise» i Parma starter med antipasti. Den populære frityrstekte brød-gnocco-frittoen, som i Parma heter Torta fritta, er et must å smake på og er også et perfekt tilbehør til både parmaskinke og parmesanost.

En av Parmas mest kjente pastaretter er cappelletti, som serveres i kjøttkraft eller med kjøttsaus. De har ofte fyll, som består av parmesanost (selvfølgelig!), egg, strøkavring og kjøtt.

En av de mest populære hovedrettene i Parma – som også vekker stor oppmerksomhet blant besøkende fra andre land – er hestekjøtt, carne di cavallo. Så ikke bli overrasket om du ser denne retten på menyen, for her er det like naturlig å spise hestekjøtt som det er for oss å spise biff. Og har du ikke lyst på hestekjøtt, er det selvfølgelig mange andre retter du kan smake på.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Parma