Reiser til Bologna

Noe som virkelig preger utseendet til Bologna er de overbygde delene av fortauet (kalt portici). Her blir byens gater, torg, palasser og tårn bundet sammen. I sentrum av Bologna strekker disse portici seg over 37 kilometer, som er mer enn i noen annen by.

En reise til Bologna bør begynne på Piazza Maggiore, et stort torg som tidligere var en markedsplass og fortsatt er et viktig møtested for byens befolkning. Plassen er omgitt av Basilica di San Petronio, il Duomo di Bologna, og i nærheten ligger også Cattedrale di S. Pietro.

Blant byens severdigheter er nok de to tårnene, Torre degli Asinelli og Torre Garisenda, de mest kjente. De to tårnene, i likhet med tårnet i Pisa, er også skjeve. Grunnen til at de to tårnene ikke er like kjent som Pisa-tårnet er at de er klemt inn mellom andre bygninger og derfor er de ikke like synlige som Pisa-tårnet.

Med sin beliggenhet midt i Italia mellom bakker, fjell og sletter, har Bologna og det omkringliggende landskapet mye å by på for deg som liker friluftsliv. De tre fjelltoppene, Monte Bibele, Il Tamburino og Monte Savino, skaper den beste rammen for aktiviteter som fotturer, terrengsykling og klatring. Besøker du Bologna i vintermånedene kan du besøke fjellkjeden Apenninene, som går fra nord til sør gjennom Italia, og hvor du kan stå på ski og snowboard. For de som liker å slappe av på ferie, kan du finne termalbad i Porretta Terme, hvor du kan slappe av og nyte det mineralrike vannet, akkurat som de gjorde det i antikken. 

Mat og drikke i Bologna

Med et kallenavn som La Gratta – den fete – er det lett å forstå at Bologna er litt av et matmekka. Kallenavnet som matby ble også fremhevet da Eataly åpnet verdens største innendørs matmarked i byen i 2017 – noe som selvsagt bare har styrket byens særpreg og noe som trekker mange matglade gjester til byen.

Bologna er fremfor alt kjent som et paradis for sin pasta laget på egg. Denne typen kommer i mange forskjellige former, med tortellini som overveiende fremtredende. Fylt pasta er veldig populært i området og tortellinien er ofte fylt med kjøtt, mortadella og prosciutto. To andre primi piatti fra Bologna som absolutt må nevnes, da dette er noen av de mest kjente italienske rettene, er kjøttsausen som gjerne serveres med spaghetti – Bolognese og den elskede lasagnen.

Når det kommer til de søte godbitene, er certosino bolognese en verdsatt julegodbit. Den består av mel, honning, kandisert frukt, mandler, mørk sjokolade, rosiner, pinjekjerner og krydder som anis og kanel.

La Dotta (den lærde), la Rossa (den røde), la Grassa (den fete). Kjært barn har mange navn, og selv om det er mange flere, er disse tre noen som sier mest om byen og dens historie.

Navnet La Dotta kommer fra historien om at Europas (flere kilder sier verden) eldste universitet - Università di Bologna - ble grunnlagt i byen i år 1088. Universitetet har gjennom årene tiltrukket seg studenter som Dante, Petrarca og Boccaccio, og i dag er ca. 80 000 personer meldt på ulike programmer og kurs. La Rossa viser til den røde fargen på mursteinene som ble brukt på palasser og mange hus frem til middelalderen. Nå for tiden viser La Rossa også til at flere bil-/motorprodusenter har sitt hovedkontor i Bologna – den røde Ferrari er en av disse. Til slutt er det navnet La Grassa, som beskriver byens rike, kulinariske tradisjoner som er kjent over hele verden. For innbyggerne i Bologna er det å spise godt en absolutt prioritet – noe du kan dra nytte av når du besøker Bologna. Mortadella, tagliatelle, tortellini, lasagne og ragù er bare noen av de mange, elskede, italienske rettene som stammer fra byen.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Bologna

Populære hoteller i Bologna

Italia, Emilia-Romagna, Bologna
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Emilia-Romagna, Bologna
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Italia, Emilia-Romagna, Bologna
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje