Reiser til Calabria

Reis til Calabria – tuppen på den italienske støvelen – hvis du lengter etter en ferie i fredelige, naturskjønne omgivelser, hvor du kan gå til stranden uten å måtte kjempe om plassen og utforske små, pittoreske byer uberørt av masseturisme. En tur til Calabria er med andre ord en sjanse til å nyte det la dolce vita på ekte, italiensk vis.

Calabria er som nevnt området på tuppen av støvelen, den sørligste delen av Italia – omgitt av det storslåtte, krystallblå joniske og tyrrenske hav og adskilt fra Sicilia av Messinastredet. Det varme klimaet, havets vakre farge, klippene langs kysten som veksler med hvite sandstrender, en vill og mystisk natur, et uberørt lokalt kjøkken og rester av fortidens kulturer gjør Calabria til et unikt sted, som ferierende kan nyte både vinter og sommer.

De som elsker naturen, dens dufter og mysterier, kan utforske det fjellrike kalabriske innlandet og oppdage rene og uforstyrrede landskap, der grønne belter veksler med blå innsjøer og fosser. Samtidig kan du som foretrekker å bare nyte solens varme stråler og bade i et krystallklart hav, velge mellom en rekke pittoreske strender på den lange tyrrenske og joniske kysten.

Historisk sett har Calabria vært en av de økonomisk svakeste og minst utviklede regionene i Italia. Til tross for at det fjellrike innlandet, som rummer den sørligste delen av Apenninene, ikke gir stort rom for produktivt jordbruk, har befolkningen her i århundrer levd nettopp av å dyrke jorda og holde husdyr. I nyere tid har folk imidlertid gått over til mer lukrative avlinger som sitrusfrukter og kastanjer, samt hatt økende inntekter fra turisme. På en tur til Calabria vil du likevel oppleve en region som ikke har opplevd samme utvikling som resten av landet, og derfor på mange måter fremstår mer autentisk og uberørt.

Strandferie til lave priser

Calabrias største aktive reisemål er uten tvil de mange vakre strendene, som finnes langs regionens 800 kilometer lange kystlinje. Italienerne vet godt at strendene i Calabria er blant de beste i landet, men foreløpig har de dem mest for seg selv. Det tar imidlertid ikke lang tid før flere utenfor landets grenser også får øynene opp for regionens kvaliteter som feriemål.

Mange av regionens vakre strender er ennå kun tilgjengelige med båt, og heller ikke utstyrt med fasiliteter slik som solsenger, parasollutleie, kiosker eller spisesteder. Perfekt for deg som ønsker å slappe av ved vannet i fred og ro. Det betyr imidlertid ikke at Calabria er et mindre godt valg for deg som reiser med små barn, eller bare ønsker en strandferie med høy komfort.

Calabria er nemlig en av italienernes absolutte feriefavoritter, og det er nå flere feriebyer å velge mellom. På den såkalte Costa degli Dei - Gudenes kyst - ligger for eksempel Pizzo, hvor du og familien kan nyte kilometervis av strender med restauranter og shoppingmuligheter innen kort rekkevidde.

Selv om det i dag finnes flere slike velorganiserte kystbyer med gode fasiliteter, er masseturismen ikke allestedsnærværende. Sammenlignet med for eksempel Amalfikysten eller Cinque Terre lenger nord, er det ikke like mange utenlandske turister som finner veien til kysten av Calabria. Til tross for noe turisme gir det området en mer autentisk italiensk atmosfære, og gjør samtidig at prisnivået generelt er lavere sammenlignet med landets mer kjente reisemål. Er du ute etter en billig strandferie i Italia, kan derfor en tur til Calabria godt være det rette valget.

Byer i Calabria

Det er uten tvil strendene ved det turkisblå havet de fleste ferierende kommer til Calabria for. Selv om denne sørlige regionen ikke er like kjent for sine byer er det fortsatt mange av disse som er vel verdt å utforske. I det hele tatt er det gode muligheter for å kombinere badeferie med kulturelle opplevelser.

Regionens største by er Reggio Calabria (ca. 180 000 innbyggere). Denne havnebyen ligger rett utenfor "tuppen av tåspissen" med utsikt over Sicilia på den andre siden av Messinastredet. Utsikten kan du eventuelt nyte nede fra byens lange kystpromenade, lungomare, som er spesielt populær om kvelden. Da går både lokalbefolkningen og besøkende gjerne en tur før de nærliggende kafeene og restaurantene inntas. Rett sør for byen ligger en rekke fine sandstrender hvor du kan nyte dagen ved vannet.

Reiser du i stedet lenger nord, er den lille fiskerlandsbyen Scilla et annet interessant reisemål. Det er riktignok en mye mindre by, men den er utrolig sjarmerende, og husene klamrer seg malerisk til steinene over det blå havet. Også her finner du en innbydende badestrand hvor du kan bade i det krystallklare vannet.

Enda lenger nord på vestkysten av Capo Vaticano ligger en annen populær badeby, Tropea. Det er sannsynligvis det mest fotograferte stedet i hele Calabria. Gamlebyen, som er bygget faretruende nær den bratte klippekanten, og stranden nedenfor ved det turkise havet er også utrolig gripende.

Det er mange slike stemningsfulle kystbyer å velge mellom på en tur til Calabria. Klarer du å løsrive deg fra de innbydende strendene kan det imidlertid også anbefales på det sterkeste å ta en tur lenger inn i landet. Her skjuler det seg både naturparker og fjellandsbyer, hvor det virkelig føles som om tiden har gått i stå. Besøk for eksempel den lille landsbyen Gallicianò, hvor innbyggerne fortsatt snakker gresk.

Transport

Du kan reise med tog og buss langs kysten, men generelt er mulighetene for å komme seg rundt med offentlig transport begrenset. Ønsker du å utforske regionen vil det mest praktiske derfor være å leie en bil. Heldigvis er det gode muligheter for dette til billige priser.

Regionen betjenes av to flyplasser: Lamezia Terme (SUF) og Reggio Calabria (REG). Spesielt førstnevnte har mange daglige forbindelser til resten av Europa i høysesongen. Alternativt kan du ta høyhastighetstog hit fra Roma eller Napoli.

Når skal du reise til Calabria?

I juli og august, når strendene er mest forlokkende, reiser de fleste til Calabria. Men selv da er ikke dette de samme turistmengdene som du kan oppleve andre steder i Middelhavet disse månedene. Har du mulighet til å feriere i juni eller september, er det en god mulighet til å nyte en litt mer fredelig atmosfære på strendene. Både i mai og oktober er det mulig å ta en dukkert, men været er typisk litt mer ustabilt.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Reisemål i Calabria

Populære hoteller i Calabria

Italia, Calabria, Isola Capo Rizzuto
9,6
Fantastisk
169 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 77 km
  • Nærmeste strand: ca. 20 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Calabria, Roccella Ionica
8,1
Meget bra
466 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 107 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Calabria, Isola Capo Rizzuto
8,0
Meget bra
135 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 92 km
  • Nærmeste strand: ca. 13 km
  • Restaurant