Reiser til Matera

Matera er delt opp i nyere bydel og den gamle bydelen som går under navnet Sassi. Det er i denne bydelen du føler den ekte gamle stemningen som en gang preget byen frem til 1950-tallet.

Matera har noen av verdens eldste og best bevart bosettinger, og i den prehistoriske bydelen i Sassi føler man seg hensatt til en fjern tidsalder. Kvartalet som siden 1993 har vært på UNESCO's prestisjefulle liste over bevaringsverdige kulturskatter, har i etterkrigstiden blitt oppfattet som et slumkvartale og her er masse interessant for ett par dages opphold.

Materas Sassi-område:

Sasso Caveoso og Sasso Barisano heter de to områdene som inntil 50-tallet huset tusenvis av mennesker i bygningen og grotter som fører tankene til den tredje verden. Det spesielle med Sassikvartalet, er at de fleste husfasadene er murt opp i tufsten, mens det innvendig er hugget direkte inn i fjellet som grotter. Beboelsen er historisk, og har vært bebodd av forskjellige folkeslag, munker og bønder gjennom tidene, og derfra finner man flere stilarter.

Hulekirkerne:

I tillegg til de mange grottene som var bebodd, er det mange klippekirker i byen (totalt ca. 130). f.eks Santa Maria d'Idris, som har fresker fra 1300-tallet og det såkalte albanske kvartalet Santa Lucia alle Malve fra 1000-tallet med fresker i byzantinsk stil fra ca år 1250. Kvartalet kalles albansk, for på 1500-tallet ble det befolket av kristne som hadde flyktet fra den tyske besettelsen av Albania. Besøk også byens arkeologiske museum Museo Nazionale Ridola, som ligger i det forhenværende klosteret Santa Chiara fra 1698.

Fra etterkrigstiden til i dag:

Etter Andre Verdenskrig bestemte den italienske regjering at landet ikke kunne være kjent med den skandaløs sanitære i Matera. Det resulterte med at de på 50- og 60-tallet tvangsflyttet de mer enn 15 000 innbygerne til nyere bebyggelse i den nyere bydelen. De måtte også mure igjen flere hus, for å hindre dem til å flytte tilbake. Etter å ha stått tomt i nesten 40 år, har de fra bevaringsloven fra 1986 begynt en nøye renovering av kvartalet og åpnet opp for kunstnere, restauranter og hoteller.

Panoramisk nytelse og den nyere bydel:

For å få et godt overblikk over byen og nyte den i all sin prakt, kan man 2 km utenfor byen -i retning mot Laterza langs hovedveien SS7- ta til høyre ved hulekirkene Chiese rupestri for at komme til Belvedere, som er en utsiktspost hvor man får et imponerende syn over byen. Tilbake til Sassi kvartalet vil man oppdage det grenser opp til byens centro storico, og er en nyere bydel som svarer til bykjerner i Middelalderbyer i andre italienske byer. Her finner man det livlige handelsstrøket Via del Corso, som spesielt ved kveldstimene rundt kl 20.00 må betraktes som en av Syditalias mest summende og stemningsfulle gater. Her møtes alle aldersgrupper og folk fra nær og fjern. Mennenes klesvalg er vanligvis blazer, slips og hat. Gå heller ikke glipp av de hyggelige torg Piazza Vittorio Veneto, Piazza Pascoli og Piazza Sedile.

Folklore og byfester:

2. juli hvert år avholdes en fest for byens skytshelgen, Festa della Bruna med Shepherd prosesjon ved daggry, utkledninger, utsmyking av lokale håndverkkunstnere og fyrverkeri til å avrunde festen.

Litteratur og film:

I Carlo Levis roman Kristus stoppet ved Eboli, hvor Levi forvises til det tilbakestående Syditalia, sammenligner hans søster i Sassi med Dantes inferno: "Aldri før har jeg sett et tilsvarende fremvisning av menneskelig elendighet", sier hun. Faktisk var grunnen til at folk kunne overleve som huleboer, at grottene var lune og vinteren og kjølige om sommeren, og oppfylte både formål som beboelse, Guds hus og vinproduksjon.

Det er ikke kun i litteraturen, at Matera har satt sitt preg. Byen er på grunn av sin originalitet og sin arkitektoriske uforandring, scenograf til både italienske og internasjonale filmer som ofte er av religiøs art. Senest i 2004 dannet byen og Gravina-kløften rammer rundt Mel Gibsons bibelske verk The Passion of the Christ, hvor man brukte 5000 av byens innbyggere som statister. Byen er med i mange av filmens scener, spesielt byens gater som Via Dolorosa, hvor Jesus bærer sitt eget kors, og Gravinakløfta med alle grottehulene hvor korsfestingen finner sted.

Et annet eksempel på en storfilm som har brukt Materas stemningsfulle miljø som kulisser, er den prisbelønnede italienske filmen Stjernemakeren (L'Uomo delle Stelle). Det handler om svindleren Joe Morelli som kjører rundt i Syditalia og utgir seg for å være talentspeider for et stort romersk filmselskap. Han gir den fattige befolkningen falske forhåpninger om en bedre fremtid.

En fabelaktig labyrint

Det er somsagt masse "materialet" for å besøke Materas Sassi, og det er en fordel å sette seg godt inn i byens historie innen man kommer hit. På den måten får man mest mulig ut av oppholdet i denne fasinerende byen. Det kan være fordel å anskaffe kart ved ankomst til byen, da i Sassi er en labyrint. Husk også at byen ligger i en kløft, så det er ikke for bevegelseshemmede eller de med dårlig kondis.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Matera

Populære hoteller i Matera

Italia, Basilicata, Matera
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Basilicata, Matera
  • Nærmeste flyplass: 64 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Italia, Basilicata, Matera
  • Nærmeste flyplass: 65 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje