Reiser til USA

I USA finnes alt fra kosmopolitiske storbyer til historiske minnesmerker; fra fantasifulle fornøyelsesparker til uberørte naturlandskap og lange kyststrekninger med barske klipper eller fristende strande. Book din neste ferie i USA med Solfaktor i dag!

USA har over 325 millioner innbyggere og er med dette verdens tredje mest befolkede land. Samtidig er det også verdens fjerde største land i areal. Dette gjør at landet byr på utallige steder å besøke og oppdage rundt om i landet. USA består av 50 stater som alle har ulikt klima og forskjellig historie.

Det kan være vanskelig å finne ut hvor man skal reise i USA. Det finnes så mange forskjellige steder å besøke, og man kan fort oppleve de mange valgmulighetene som overveldende. Du kan enten fly direkte til destinasjoner i USA eller reise med en mellomlanding underveis, hvilket gjør reisen fra Norge relativt enkel. Flyturene tar som regel mellom åtte og elleve timer, avhengig av hvor du ønsker å reise.

Du kan besøke California, en svært populær stat på vestkysten av landet. Her finner du flere kjente byer, som Los Angeles og San Fransisco, og mindre byer og områder, som Santa Monica, Long Beach, San José, Napa og Monterey.

Ellers er det svært populært å besøke New York, byen som aldri sover, eller Chicago, som ofte kalles for The Windy City. Her er det varierte shoppingmuligheter, restauranter og mat fra hele verden . Et populært reisemål på USAs østkyst er solskinnsstaten Florida. Her finner du Orlando og Disneyland, den rolige byen Fort Lauderdale, strender i Clearwater Beach, villa- og resortområder på Miami Beach og Daytona for de som liker og motorsport. Florida ligger langt sør, med gode temperaturer og gode flyforbindelser til og fra Norge.

Ønsker du mer eksotisk miljø og tropisk klima kan du reise til Hawaii. Øygruppen består av åtte øyer, og ni små øyer og atoller, som strekker seg mellom 4000 og 6000 kilometer fra California på USAs vestkyst.

All kjenner igjen Las Vegas fra kjente filmer, og byen er faktisk godt egnet til familieferier. 

Hvem bør oppleve en ferie i USA? 

USA har noe for alle og enhver. Det finnes destinasjoner som passer for aktive barnefamilier, historieinteresserte, storbyturisten, strandelskere og for deg som ønsker en roligere ferie alene, med en kjæreste eller med familien.

Når er det best å reise hit?

Du kan reise til USA året rundt, men når det er best å reise kommer an på hvor du vil dra og hva du vil oppleve. Når det gjelder temperatur er det veldig forskjellig fra sted til sted, nettopp fordi landet er så stort. Klimaet i den nordlige halvdelen av landet er ganske likt som i Norge, med fire årstider; varme somre, kalde vintre, høst og vår. I den sørlige delen av landet er det varme somre, og vinteren er ofte som en fin vårdag i Norge, temperaturmessig. Mens største delen av USA har et temperert klima, har Alaska polarklima, mens Hawaii og Florida har tropisk klima. I storbyene kan det også oppleves som uutholdelig å reise rundt midt på sommeren. Dette er fordi de høye bygningene i storbyene skjermer fra vinden og gjør at varmen bare sirkulerer.

En billig ferie i USA med Solfaktor

Den beste måten å oppdage USA på, med mindre du skal reise på badeferie eller storbyferie, er å leie en bil og kjøre avgårde på landets vidtstrakte veinett. 

Amerikanerne er vennlige, imøtekommende og viser en sjarmerende interesse for USAs gjester og deres bakgrunn. Mange amerikanere nedstammer fra europeiske innvandrere og er meget bevisste på hvor deres olde- eller besteforeldre kom fra. I USA blir du som regel møtt av et smilende ”how are you” - men det er ikke ment som et spørsmål som du skal gi et langt svar på - det er kun amerikanernes måte å si god dag på. Shopping beherskes i USA til fullkommenhet, og de store malls, outlets og mange spesialbutikkene lokker enhver shoppingelsker. Turistfasilitetene i USA er førsteklasses, og underholdningsmulighetene er uendelige. USA er et meget stort land, og det er umulig å oppleve hele landet i løpet av én ferie. Man må velge én by og en stat eller to for så å heller besøke landet på nytt ved en senere anledning. 

Det østlige USA

New England, som består av de seks nordøstligste statene i USA, minner mye om Europa med sine historiske byer, fantastiske skiområder, landlig idyll, en vakker og til tider dramatisk kyst og mange kulturelle opplevelser. Hele veien langs USAs Atlanterhavskyst ligger store byer, som på hver sine måter er betydningsfulle og unike. Chesapeake Bay er vakker, i likhet med de sydligere strendene i Nord- og Sør- Carolina.

Florida er én av USAs største feriedestinasjoner, takket være solen, de endeløse strendene, utvalget av fornøyelsesparker og den enestående nasjonalparken Everglades. I staten ligger sjarmerende byer i alle størrelser, og kjøreturen over alle øyene og broene ned til Key West er en fantastisk opplevelse. I Orlando ligger Disneyworld, Seaworld, Universal Studios og EPCOT Center, bare for å nevne noe. Fort Lauderdale er full av eksklusive yachts, mens Miami er en forrykende opplevelse i seg selv.

>> Les mer om reiser til Florida her

Sørstatssjarme 

New Orleans er jazzens hjemby i USA. Byen er full av sørstatssjarme, voodoo og massevis av kveldsunderholdning i French Quarter. Her kan man oppleve spennende afrikansk-amerikansk kultur og det årlige Mardi Gras, mens man i flatbunnede båter i Mississippi-deltaet kan seile i de stillestående våtområdene og oppleve dyrelivet i vannet, fuglene og de gamle trærne med sin spøkelsesaktige, spanske mose som henger fra grenene.

Selve hjertet av USA

The Great Lakes-området regnes for å være USAs hjerte, med både landbruksområder og industri. Her ligger de travle storbyene Chicago, Detroit og Cleveland, samt mange av USAs amish-samfunn. Mange innleder en USA-ferie med en flyreise til Chicagos store O'Hare-flyplass.

Det vestlige USA

Mot vest er det store opplevelser i vente, og dersom man planlegger å kun reise én gang på ferie til USA, vil mange peke på dette området. I Black Hills i South Dakota finner man det berømte monumentet Mount Rushmore, med sine fire presidentansikter hogget ut i fjell. Området langs fjellkjeden Rocky Mountains er et eldorado av mangeartede naturopplevelser, mens nasjonalparker som Yellowstone med sine aktive geysirer, den imponerende kløften Grand Canyon, fargespillet i klippesøylene i Bryce Canyon og den frodige Zion Canyon er åpenbare steder å besøke. Gamblingbyen Las Vegas er det store trekkplasteret i ørkenstaten Nevada. Her setter mange reisende av et par dager til å besøke de fantasifulde hotellene og prøve lykken på casinoene.

Helt ute ved USAs Stillehavskyst ligger California, som er en egen verden i seg selv. Her ligger store metropoler som Los Angeles og San Francisco, små hyggelige byer fra gullgravertiden og vakre naturområder som den barske ørkenen i Death Valley, de frodige vinmarkene i vindistriktene nord for San Francisco og fossefallene og de bratte fjellene i Yosemite National Park. 

Ferie i fantastiske storbyer

Hovedstaden Washington DC

På en ferie i USA kan man absolutt vurdere å sette av to-tre dager til å besøke den legendariske hovedstaden Washington D.C. Her ligger brede boulevarder og en rikdom av imponerende bygninger og minnesmerker. På National Mall og mellom den statlige regjeringsbygningen Capitol, med sin vakre, hvite kuppel som kan sees fra mange vinkler,  og Lincoln Memorial, ligger en lang rekke severdigheter som Vietnam Memorial, det relativt unge WWll memorial, som står til minne om alle som deltok i 2. Verdenskrig, det 170 meter høje marmorbelagte Washington Monument og, for ikke å glemme, Det Hvite Hus. Washington byr på et enestående utvalg av museer i absolutt verdensklasse, som er underlagt Smithsonian Institution og dekker emner som kunst, kultur, historie, naturhistorie og romfart. Normalt er det gratis adgang til alle museer under Smithsonian. Bydelene Georgetown og Adams Morgan er med deres store utvalg av kaféer og restauranter perfekte å besøke om kvelden. 

Boston med sin europeiske stil 

Boston er USAs mest europeisk-inspirerte by og kan vise til en lang rekke utdannelsesinstitusjoner i verdensklasse - derfor anses byen også for å være landets mest akademiske by. Boston har en lang og ærverdig historie, vakre, gamle bygninger, et sofistikert kulturliv og en vakker beliggenhet. Et av byens mest spennende forsteder er Cambridge, der både Harvard University og det tekniske universitetet MIT ligger. 

Miami - strender med en latinsk atmosfære

Du kan også reise på USA-ferie til deilige Miami, som ligger i den sørlige solskinnsdelstaten Florida. Miami er en livlig by med en mærkbar, latinamerikansk atmosfære. Turistene bor som regel på Maimi Beach, der strendene ligger fordelt på øyrekken som ligger langs østkysten ut mot Atlanterhavet. Det mest hippe stedet å besøke er South Beach, der mange av bygningene er oppført i den elegante art deco-stilen og malt i flotte pastellfarger. Her kan man vandre på Ocean Drive eller på stranden for både å se og å bli sett. South Beach er fylt med action både dag og natt, når barene og nattklubbene åpner for det festlystne publikum. Den fargestrålende bydelen Little Havana med sin store cubanske befolkning er et spennende utfluktsmål, i likhet med Coconut Grove og Coral Gables.

>> Les mer om reiser til Miami her

San Francisco

San Francisco har en lang tradisjon som en liberal, frisinnet by med plass til individualister, om de så stammer fra flower power-generasjonen eller tilhører byens store homoseksuelle befolkningsgruppe. Alle disse gruppene har satt deres preg på den sjarmerende byen og dens forsteder som især Castro and Haight-Ashbury. San Francisco er velsignet med en eventyrlig beliggenhet, med Stillehavet på den ene siden og San Francisco Bay på den andre. Fra byens mange bakketopper er det en betagende utsikt, og man se byens berømte kjennetegn, nemlig broen Golden Gate Bridge. Man kan enkelt bevege seg rundt i San Francisco enten til fots eller med de kjente cabelcars, som kjører fra byens sentrum ved Union Square forbi blant annet Chinatown ned til den livlige havnefronten, Fisherman’s Wharf.

>> Les mer om reiser til San Francisco

Los Angeles

Et besøk i Los Angeles er en overveldende opplevelse. Byen ligger spredt utover et enormt areal og ønsker deg velkommen til berømte steder som Hollywood, Beverly Hills, Rodeo Drive, Sunset Boulevard, Santa Monica, Venice Beach og mange, mange flere steder som man har hørt om på film og på TV. Her finnes severdigheter i toppklasse, og en reise til Los Angeles er ikke komplett uten et besøk i Universal Studios og Disneyland.

Geografi

Kontinental-USA (betegnelsen benyttes om USA eksklusiv Hawaii og Alaska) grenser mot nord til Canada og mot sør til Mexico. Det ligger tre store fjellkjeder i landet: de nesten 2.500 kilometer lange Appalachene, som strekker seg fra den canadiske provinsen New Foundland i nord til den amerikanske sørstaten Alabama, mektige Rocky Mountains mot vest og Sierra Nevada langs grensen mellom Nevada og California.

Atlanterhavskysten er tettest befolket, og her ligger også de eldste amerikanske byene, inkludert Boston, New York, Washington og Philadelphia. I det nordøstligste hjørnet av Østkysten ligger de seks New England-statene og deretter de store viddene og sjøene Great Lakes (Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron, Lake Erie og Lake Ontario). Sjøene forbindes med Atlanterhavet av et nettverk av elver og mindre sjøer.

Den sentrale delen av USA med sine uendelige mais-og hvetemarker betegnes som det amerikanske kornkammeret, og de store præriene er kjent som Den ville vesten, eller cowboyenes land. 

Det sørvestlige USA er dominert av ørken, dårlige muligheter for dyrking av jorden og et hardt klima, og er derfor tynt befolket. På den andre siden av Sierra Nevada-fjellene kommer man til det Amerika som er berømt for sine eviggrønne kjempetrær, sequoia og redwood, som anses for å være den eldste levende nålevende veksten på Jorden. I skogene på Østkysten vokser lønn, eik og alm, som skaper de dramatiske, flammende fargene på høsten. 

Været når du er på ferie i USA

Klimaet er temperert i det meste av USA, og det blir som regel varmere o lenger sør og jo lenger inn i landet man kommer. Om vinteren forekommer det ofte kraftige snøfall i det nordøstlige og midtvestlige USA og temperaturer som ligger et lite stykke under frysepunktet.

Populære årstider

Som i andre land på den nordlige halvkule er de mest populære feriemånedenei USA fra juni til september, men det er absolutt ingen dårlig idé å reise om våren eller i høstferien. Særlig er New England i perioden oktober-november et  veldig populært valg, når du vakre høstfargene er på sitt sterkeste. Vær oppmerksom på at mange nasjonalparker i USA ligger i fjellene, der enkelte veistrekninger kan være sperret av snø helt frem til mai. Somrene kan, særlig i i de sørvestlige statene, være meget varme, mens de sørøstlige statene byr på en vel så fuktig sommer.  

Historie

De første bosetningene i Amerika var mongolske nomader, hvis tilstedeværelse kan dateres ganske nøyaktig tilbake til år 12.000 før Kristus. Christopher Columbus kom til Nord-Amerika i 1492, og den første store bølgen av europeiske innvandrere krysset Atlanterhavet på 1600-tallet. De kom hovedsakelig fra England, Frankrike og Nederland og koloniserte østkysten av Amerika.

Den fransk-indianske krigen

Britiske forsøk på å stadfeste engelsk makt i de 13 nordamerikanske koloniene førte til den Fransk-Indianske krig mellom årene 1757 og 1763. Engelskmennene seiret, men det kostet dem dyrt målt i penger, og landet stod tilbake med en stor gjeld. For å få inn penger til å nedbetale gjelden ble det innført en lang rekke skatter. Dette, sammen med politiske restriksjoner, ledet til den amerikanske frigjøringskrigen i 1775 og underskrivelsen av Uavhengighetserklæringen i 1776. Den britiske general Cornwallis overga seg fem år senere i Yorktown til den amerikanske øverstbefalende, George Washington, som ble USAs første president.

USAs statsdannelse tar form

I 1803 forlot franskmennene Louisiana og store landområder nord for denne staten. Spanjolene gav opp Florida, og etter slaget ved Alamo i 1835 ble først Texas og senere California uavhengige fra Mexico. I 1853 så USA ut slik som deg gjør i dag, med unntak av Alaska og Hawaii, som ble den 49. og 50. amerikanske staten i 1959.

Immigrasjonen på 1800-tallet

Immigrasjonen på 1800-tallet endret det kulturelle bildet dramatisk. Mens innvandrerne tidligere hovedsakelig kom fra England og resten av Nord-Europa, kom nå mange folk fra Sentral-Europa. Dessuten trakk gullfeberen i California i årene 1849-50 til seg en stor mengde kinesere.

Den amerikanske borgerkrigen 

Økonomien i Sørstatene var avhengig av landbruket og ikke minst av slaveriet, og forsøk som ble gjort på å forby slaveriet ble møtt med stor motstand av plantasjeeierne. Valget av Abraham Lincoln til president i 1861 ble grunnlaget for  en politisk krise, som munnet ut i

Den amerikanske borgerkrigen er den blodigste krigen i amerikansk historie. Nordstatene vant krigen i 1865, befridde slavene og innførte stemmerett til alle voksne menn.

Transport

Flyforbindelser 

Når du skal reise på ferie til USA har du mulighet til å fly med en lang rekke europeiske og amerikanske flyselskaper. Selskapene flyr enten direkte mellom Norge og USA eller mellom store europeiske flyplasser og de fleste større, amerikanske flyplasser, hvilket innebærer en mellomlanding på reisen mellom Norge og USA, evt. innad i USA. Reiser innad i USA foregår for det meste med fly, eventuelt bil. Amtrak-tognettet er ikke veldig godt utbygget, men ruten langs storbyene på østkysten er hyppig benyttet. Dessuten er det forbindelser på tvers av USA, regionalt og til både Canada og Mexico.

Grenseoverganger

Det finnes utallige grenseoverganger fra USA til både Canada og Mexico. Å kjøre inn i Canada er en ren formalitet, mens det kreves noe mer dokumentasjon når man skal til/fra Mexico. Leiebiler kan ofte kjøres fritt inn og ut av Canada, men forhør deg med bilutleieselskapene. Det er strengere restriksjoner når det gjelder å reise til Mexico. Det går fergeforbindelser over de store sjøene mellom USA og Canada om sommeren og dessuten mellom Seattle i staten Washington og Vancouver i British Columbia, Canada.

Turistinformasjon

USA er så stort og byr på så mange severdigheter at de enkelte statene hver for seg har et offisielt turistbyrå med egen hjemmeside. På turistkontorets hjemmeside finner du en oversikt over statene med nettsidelenker til hver enkelt stats turistbyråer. Der kan du lese om hvilke severdigheter, begivenheter og aktiviteter som finnes.

Å beskrive USA som et samlet reisemål er nesten umulig. `Guds eget land` er så enormt stort og rummer så mye variasjon i både landskap og kultur, at du kan reise hittil år etter år og alikevel oppleve noe nytt hver gang. En reise til USA kan bestå av alt fra storbyferie blandt skyskraperne i alltid levende New York City til en roadtrip fylt med naturopplevelser i storslåtte nasjonalparker som Yellowstone og Yosemite. For den eventyrlystne er mulighetene med andre ord uendelige. Lengter du bare etter en avslappende strandferie under den varme solen er det rike muligheter for dette også i for eksempel Florida, det sørlige California eller på Hawaii. 

 

Mulighetenes land

Det gamle ordtaket om at USA er "Mulighetenes land" (Land of Opportunities", hvor enhver er sin egen lykkesmed, gjelder også reisende. Stort sett uansett hvilken form for ferieopplevelser du har i tankene kan du finne det i USA. Den landskaps- og naturmessige variasjonen, som strekker seg over alt fra tropiske palmestrender og tørre ørkner til snødekte fjell og dype redwoodskoger, kombineres kulturelt av både pulserende, moderne storbyer og små, søvnige western-byer. 

Samtidig er USA et reisemål som av gode grunner tiltrekker seg alle typer reisende. Reiser du med barn, er Floridas store fornøyelsesparker og deilige strender for eksempel et opplagt reisemål, mens New Orleans med sitt berømte musikkliv og unike gastronomi er perfekt sted for par. 

Du kan uten problemer sette av en hel ferie til å utforske de mange attraksjonene og severdighetene i for eksempel New York eller Florida. Vil du oppleve mer av det store landet i løpet en ferie, kan det anbefales å leie en bil og dra på en roadtrip gjennom flere stater. Det er for eksempel en opplagt mulighet for både å besøke Californias sjarmerende kystbyer og noen av de imponerende nasjonalparkene lenger inne i landet. Vil du lett omkring i løpet av ferien er en leiebil i de fleste tilfeller den beste løsningen. Den offentlige transporten er ikke nær så effektiv som vi er vant til her hjemme. Til gjengjeld er det lett å være billist i USA, hvor veiene er gode og bensinprisene lave. 

Opplev det ekte USA

Fordi nyere amerikansk kultur har bredt seg til store deler av verden, ikke minst i form av film, musikk og tv, har mange av oss en forestilling om at det ikke er nevneverdig forskjell på amerikansk og europeisk kultur. Dette er langt ifra tilfellet, og på din reise til USA vil du nesten med garanti flere ganger bli overrasket over noen av de tradisjonelle og kulturelle særhetene du møter. Nettopp fordi amerikanerne er et så imøtekommende og gjestfritt folkeslag. Er du interessert i å møte nye mennesker, da har du gode muligheter for å oppleve det her. 

Storbyer som New York City, Chicago, Boston, Los Angeles og San Francisco fyller mye av vår forestilling om livet i USA. Det er også disse metropolene som er drivkraften i det amerikanske samfunnet både økonomisk og kulturelt. Men selvom landdistriktene kun rummer rundt 20 prosent av landets befolkning, utgjør de størstedelen av USA rent geografisk og har også mye å by på for deg som vil oppleve det "ekte" USA. Det er her en leiebil for alvor kommer til sin rett. På den måten har du friheten til å dra på oppdagelse blandt de mange spennende byene og severdighetene som ligger litt utenfor hovedveiene. 

Reisemål i USA

 • Florida
  103 hoteller
  Florida lever opp til sitt kjelenavn "The Sunshine State" med masse av sol og varme. Samtidig har du og familien i USA`s sørligste stat optimale betingelser for å få en ferie med både spennende, nye opplevelser og ren avslapning.
 • New York City
  97 hoteller
  New York er et reisemål som alle bør oppleve minst en gang i livet. The Big Apple er USAs kosmopolitiske, pulserende hjerte, hvor du kan gå på oppdagelse blandt et hav av verdensberømte severdigheter. Fra tårnhøye skyskrapere til spennende museer.
 • Orlando
  11 hoteller
  Orlando er verdenssentrum for fornøyelser- og temaparker. Her kan du og familien lett bruke hele ferie på artigheter i Walt Diseny World, Universal Orlando og mange andre temaparker. Orlando er samtidig et godt utgangspunkt for en opplevelsesrik ... reise rundt resten av Florida. Les mer
 • Miami
  6 hoteller
  I Miami kan du forvente mange spennende opplevelser, South Beach sitt pulserende natteliv, partelfargede bygninger i Art Deco-stil eller en autentisk kubansk atmosfære i Little Havanna. Dessuten er det fantastisk brede og lange strender og endeløse ... shoppingmuligheter. Les mer

Populære hoteller i USA

USA, Florida, Miami Beach
9,2
Fantastisk
491 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 450 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
USA, New York, New York City
8,8
Meget bra
931 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 9 km
 • Avstand til sentrum: ca. 2 km
 • Internettilgang / WiFi
USA, Florida, Miami
9,2
Fantastisk
960 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 2 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)