Reiser til Budapest

Ungarns hovedstad byr på en overflod av populære severdigheter og attraksjoner, både når det gjelder historie, kultur, gastronomi og butikker. Dette gjør Budapest til et perfekt reisemål for en langhelg tettpakket med opplevelser eller avslappende dager. Finn og book billige reiser til Budapest med Solfaktor i dag!

Budapest er hovedstaden i Ungarn. Det er en stor by med over to millioner innbyggere fordelt på mange ulike bydeler. Opprinnelig bestod Budapest av to byer, Buda og Pest, som lå på hver sin side av den brede elven Donau, men i 1873 ble de to byene slått sammen til én stor by.

Budapest har vært befolket siden romertiden og har en lang historie, som tidvis har vært preget av krig og uroligheter. Under 2. verdenskrig ble mange av byens gamle bygg ødelagt, men flere av bygningene har blitt gjenoppbygget og gjort Budapest til en spennende by med flott arkitektur i mange stilarter.

Mange reiser til Budapest for å nyte de mange kurbadene, tyrkiske bad og spa- og velværesteder. Ved foten av Gellérthøyden ligger berømte Hotel Gellért med sine søyler og sin vakre arkitektur. Széchenyi, som er et utendørs, termisk badeanlegg, er berømt i seg selv, men det er flere gode grunner til å reise til Budapest. Opplev de mange spennende markedene, brede handlegater og butikksentre, hvorav hovedstrøket Vaci Utca er meget kjent.

Et velfungerende og relativt billig kollektivnettverk av trikker og metro gjør det lett å reise rundt i Budapest. Om du kjøper deg “Budapestkortet” er alle reiser med trikk og tunnelbane inkludert, samt kulturtilbud og rabatter på mange museer. I bykjernen kan man ta seg rundt til fots, men taxi er både rimelig, pålitelig og lett tilgjengelig. En båttur på Donau må også oppleves mens man er i Budapest. Fra elven kan du se byen fra sin flotteste side.

De fleste som besøker Budapest velger hotell i Pest, som ligger øst for Donau. Her finner man de flere turistattraksjonene og byens sentrum. I Budapest får man mye for pengene, og alle de store hotellkjedene er etablert i byen. Dette er stedet å unne seg litt ekstra luksus mens man er på ferie, og her ligger både fire- og femstjerners luksushoteller der man kan overnatte til virkelig gode priser.

Flyplassen i Budapest ligger omtrent 20 kilometer fra bykjernen, og det er enkelt å ta seg inn til sentrum med flybuss eller taxi. Det er daglig flyforbindelse til Norge og flytiden er på cirka to timer.

Budapest, som er delt i to av Europas nest lengste elv, er hjemsted for en imponerende samling av UNESCO - verdensarvsteder, museer og kunstgallerier. Fra en rekke historiske kafeer, som tidligere var samlingssteder for kunstnere, diktere og filosofer, kan du betrakte verden som passerer. Utforsk også unike boutique- og designbutikker. Etter en naturskjønn sykkeltur langs elven kan du strekke ut musklene i et av byens berømte termiske bad eller utforske undergrunnen på en tur ned i en av de spektakulære dryppsteinsgrottene.

>> Se tilbud på restplasser til Budapest her

Hvem vil verdsette en reise til Budapest?

Budapest er én av Europas vakreste storbyer og et populært reisemål for nordmenn som ønsker en storbyferie som har både shopping og historie, kultur og hvor man får mye valuta for pengene.

Budapest er kanskje ikke førstevalget for barnefamilier som ønsker fornøyelser og tilbud til de minste; da er blant annet London et bedre alternativ. Både par og vennegjenger vil trives godt i Budapest, og det tar kun noen timer med fly å reise hit fra Norge.  

Når på året bør man reise til Budapest?

Budapest kan besøkes hele året, men det kan være svært varmt om sommeren og grått og surt om vinteren. Aller best er det å reise om våren eller høsten. Da er det fremdeles deilig temperatur i luften, og man kan nyte byens utendørstilbud til det fulle. Om man vil reise midt på sommeren kan det være fint å legge inn noen ekstra dager og ta toget ut til Balaton-innsjøen, som er Ungarns svar på Syden. Hvis du reiser i desember kan du oppleve ett av Europas største julemarkeder. 

En nydelig ferie i Budapest

Donauelven deler byen i to deler, og det var faktisk først i 1873 at bydelene Buda og Pest ble forenet under navnet Budapest. I våre dager fremstår de to bydelene ganske ulikt, men de komplementerer hverandre på flotteste vis. I det kuperte Buda på den vestlige siden av elven kan du vandre omkring i romantiske, gamle gater og besøke de populære termiske badene, borgpalasset og Matthiaskirken, mens den flatere Pest-siden byr på mange museer, det berømte parlamentet, velbevart arkitektur og brede boulevarder fulle av moderne butikker. 

Utover en overflod av historiske severdigheter byr en ferie i Budapest på et rikt kulturliv med masser av fargerike festivaler, teatre og konserter. Byen har de siste årene blitt et populært reisemål for matelskere, særlig etter at restauranten Costes i 2010 sikret byen sin første Michelin-stjerne.

Budapest er kort sagt den perfekte destinasjonen til en uforglemmelig storbyferie eller en miniferie. Som en ekstra bonus er prisene lave på tross av at byen de siste årene har opplevd en stigende popularitet som reisemål. Bestill opphold på et sentralt hotell hos Solfaktor, slik at du har et perfekt utgangspunkt for å gå på oppdagelsesferd i den historiske hovedstaden.

En by i sentrum

Det har bodd mennesker i Budapest siden oldtiden, men på tross av at byen har eksistert siden romertiden var det først på 1800-tallet at grunnlaget for dagens storby ble lagt. Frem til storbyen ble dannet i 1873 tyvedoblet befolkningen i Pest seg til 600.000, mens befolkningen i Buda, som inntil da utgjorde størstedelen av den nye byen, "bare" firedoblet seg. I denne gylne perioden ble den første av flere permanente broer over Donau, nemlig Kjedebroen, bygget i 1849. I samme periode ble det også anlagt parker, et operahus, et nasjonalmuseum og en undergrunnsbane. Sist, men ikke minst, ble den storslåtte parlamentsbygningen bygget på denne tiden. Bygningen er også i våre dager den største i hele Ungarn og den høyeste bygningen i Budapest. På byggetidspunktet utgjorde parlamentsbygningen en enorm investering og bærer vitnesbyrd om datidens gullalder, som også var en tid da byens mange kaffebarer var fulle av liv og røre og teatrene var fullsatte hver kveld. 

Dessverre vedvarte ikke de gylne årene. På 1900-tallet fikk verdenskrigene store konsekvenser for byen, men på tross av oppløsningen av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn på slutten av første verdenskrig vokste Budapest seg til å bli en av Sentral-Europas største byer. Under andre verdenskrig ble byen inntatt av tyskerne og omtrent 200.000 av byens jøder ble drept. I forbindelse med slaget om Budapest  fra 7. november 1944 til 13. februar 1945 ble en stor del av byens gamle bygninger og alle broene ødelagt.

Kommunistenes inntog

Hele Budapest ble gjenoppbygget på 1950- og 60-tallet under datidens kommunistiske regjering, og sammenlignet med andre storbyer i Sovjetblokken var Budapest mer preget av velstand og hadde et bedre utvalg av butikker og restauranter. Likevel var ikke denne perioden noen dans på roser for byens innbyggere. Under oppstanden i Ungarn i 1956 ble tusenvis av innbyggerne drept, fengslet eller deportert, og sovjeternes beskytning av byen med tanks medførte store materielle skader.

I dag vil man tydelig kjenne på historiens vingesus når man beveger seg omkring i Budapest. Det finnes fortsatt tydelige spor etter tiden som hovedstad i et Østblokk-land, men samtidig har byen, som i dag har omkring 1,8 millioner innbyggere, opplevd en betydelig oppblomstring som reisemål siden Jernteppets fall i 1989. I dag oser byen av liv og optimisme, og du har en enestående mulighet til å oppleve møtet mellem Øst og Vest. Ikke overraskende har byen på kort tid fastsatt sin status som en av Europas viktigste kulturbyer. 

Reis med Solfaktor på en fantastisk ferie i Budapest. Vi har valg ut de beste hotellene og ferieboligene til deg, slik at du kan fokusere på å nyte fridagene og slappe av. Du velger selv om du kun vil booke overnattingssted eller en pakkereise med flyreise fra en av Norges største flyplasser inkludert. 

Hoteller i Budapest

Populære hoteller i Budapest

Ungarn, Budapest
9,3
Fantastisk
13700 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 30 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
8,7
Meget bra
923 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2 km
  • Internettilgang / WiFi
Ungarn, Budapest
8,9
Meget bra
3309 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Slik booker du en billig reise til Budapest

Tast inn dine ferieønsker i søkemaskinen og finn enkelt en fleksibel ferie i Budapest som passer deg og dine ferieplaner. Velg mellom avreise fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper og kombinerer dem med våre hoteller i Budapest. Fra alle flyplassene får du en samlet pakkereise til den beste prisen på nettet. Pakkereisen er forøvrig sikret av Reisegarantifondet. 

Severdigheter og opplevelser

Det lar seg neppe gjøre å oppleve hele Budapest i løpet av én enkelt ferie. Dagene forsvinner fort med alt fra avslapping i de berømte kurbadene til shopping i de billige merkevarebutikkene og på de mange markedene. Dertil kommer naturligvis de mange kulturhistoriske severdighetene, men Budapest henvender seg også til barnefamilier. Det varme vannet i kurbadene vil uten tvil verdsettes av barn også, og ett av de mest berømte badene, Gellert-kurbadet, har for eksempel et svømmebasseng med kunstige bølger og er alltid en vellykket opplevelse for barn. Széchenyi-badet, som med sine 21 svømmebassenger er ett av Europas største kurbad, er ofte vanskelig å løsrive seg fra.

Selv om du kanskje reiser med familiemedlemmer som vil prioritere shopping, bør du sette av tid til å oppleve noen av Budapests mange historiske og arkitektoniske perler, som også gjør stort inntrykk på de yngste. På den kuperte Buda-siden av elven er det nærmest obligatorisk å besøke Borghøyden - Várhegy - med palasset, Mathiaskirken og Fiskerbastionen, som alle er blant byens vakreste byggverk. Borghøyden er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv og byr på en fantastisk utsikt over Budapest og elven. Den samme storslåtte utsikten finner du ikke nede ved elven, men det kan varmt anbefales å delta på en tur med en av de gamle fergene som glir langsomt av gårde og viser frem byen fra sjøsiden. Dette er en meget komfortabel form for sightseeing, hvor du kan nyte en kopp kaffe til synet av severdigheter som glir forbi i en jevn strøm. 

Hvis du skal reise på ferie i Budapest med barn eller har behov for å røre på kroppen, er det opplagt å besøke den lille Margrethe-øya som ligger midt på elven Donau. Den litt over to kilometer lange øya er nærmest som et stort velvære- og fornøyelsesområde med sine sykkelstier, kurbad, badeland, store lekeplasser og tennisbaner. Kort sagt finner du alt som skal til for en morsom og aktiv dag. Det ligger flere spisesteder på øya, men det er verdt å vurdere å medbringe en pinikkurv ettersom at prisene her er noe høyere enn inne på fastlandet. På øya  finnes det rikelig med grøntområder der man kan slå seg ned. 

Restauranter og shopping

Det finnes utallige restauranter, kaféer og bistroer i Budapest, der du kan fordype deg i delikatesser fra det lokale kjøkkenet eller nyte internasjonal gastronomi. Kafélivet er en sentral del av kulturen i Budapest og har tradisjonelt vært et møtested for byens innbyggere. Nyt en kaffekopp - og kanskje et kakestykke - mens du suger til deg de mange inntrykkene og nyter det særegne interiøret. 

En ferie i Budapest er naturligvis ikke komplett før du har prøvd Paprikacsirke (Paprikakylling) og en skål av den lekre gullasjen. Hvis du elsker søtsaker bør du naturligvis bestille en strudel, som er en ungarsk kakespesialitet bestående av flere lag med tynn deig med et deilig fyll i midten.

Ungarn er et litt oversett vinland, og hvis du er vinelsker kan du se frem til mange hyggelige overraskelser. Flere og flere restauranter tilbyr vinkart med lokale viner, og du kan runde av med et lite glass pálinka, som er en tradisjonell fruktbrennevin. 

Hvis du ønsker å utnytte Budapests lave prisnivå, bør du besøke Pest-bydelen på østsiden av elven. Her ligger strøkgaten Váci utca, hvor du finner massevis av motebutikker, antikviteter, lokal kunst og mange andre fristelser. Hvis du ønsker mer autentiske opplevelser, kan du besøke de lokale markedene. I den store markedshallen ved Vámház krt. kan du sette av mye tid til å besøke fargerike boder i hopetall som selger alt fra grønsaker til lokale delikatesser og klær. Her kan du kjøpe med deg unike souvenirer, og i første etasje finner du flere spisesteder.  

Utflukter

Det er ingen mangel på severdigheter og attraksjoner i Budapest, men hvis du har tid til overs eller bare ønsker å besøke utsiden av byen, har du mange spennende utfluktsmål innenfor rekkevidde.  

Omtrent 90 minutter med bil fra Budapest kan du i Hollóko oppleve et lite landsbysamfunn der tiden nærmest har stått stille i årevis. I den historiske landsbyen ligger blant annet 55 idylliske hus som er bevart i områdets tradisjonelle stil og en borgruin som stammer fra 1100-tallet. Landsbyen er oppført på UNESCOs verdensarvsliste og er særlig et populært utfluktsmål i påsken, mens landsbybeboerne vandrer omkring i tradisjonelle folkedrakter.

Hvis du trenger å kjøle deg ned, kan du kjøre til Balatonsjøen, som ligger omtrent hundre kilometer sørvest for Budapest. Dette er kanskje litt langt for en dagsutflukt, men her er det gode muligheter til å sove over en natt eller to. På veien dit kan vi dessuten anbefale at du legger veien forbi det som er en av Ungarns eldste byer, nemlig Székesfehérvár. Byen, som var hovedstad i middelalderen, er full av vakre, gamle bygninger. Székesfehérvár er relativt liten, men du kan enkelt få et par timer til å gå unna ved å slentre omkring i de hyggelige, brosteinsbelagte gatene. 

En ferie i Budapest er også en utmerket mulighet til å oppleve et av de mest maleriske stedene langs Donau, nemlig Dunakanyar, eller på norsk - Donaukneet. Dette er en krapp sving på Donau, omtrent 40 kilometer nord for Budapest, der du utover utsikten over det enestående landskapet kan besøke de historiske byene Szentendre, Esztergom og Visegrád. Det arrangeres båtturer fra Budapest til Donaukneet i sommerhalvåret, men du kan også kjøre dit på egenhånd. 

Transport når du er på ferie i Budapest

Fra Norge er det selvsagt mest praktisk å reise til Budapest med fly. Budapest flyplass har fått navnet Ferenc Liszt International Airport til ære for den ungarske komponisten av samme navn. Flyplassen ligger omkring 16 kilometer sørøst for bykjernen og gjennomgikk nylig en omfattende renovering og utvidelse. Den benyttes av flere lavprisselskaper, herunder Ryanair og Wizz Air. Det er gode forbindelser med offentlig transport fra flyplassen og inn til byen, men du kan også benytte taxi, som inn til bykjernen bør koste omkring 170 norske kroner, avhengig av trafikk.

Det sentrale Budapest er av overskuelig størrelse, og du kan oppleve mye på en vandretur i byen. Samtidig kan du effektivt reise rundt til de fleste av attraksjonene med busser, trikkerog metro. Hvis du planlegger å benytte offentlige transport, kan det anbefales å kjøpe et såkalt "Budapest Card", som gir deg fri bruk av alle de offentlige transportmidler innenfor bygrensen. Mange hoteller i Budapest hjelper deg med å booke billetter.

Klima og vær

Budapest har et typisk fastlandsklima med kalde og våte vintre og varme somre. Det er ikke uvanlig med sommertemperaturer opp mot 30-40 grader i Budapest i juli og august, og våren og de første høstmånedene er som regel de mest optimale månedene å besøke byen i, ettersom at det ikke blir for varmt for sightseeing omkring i byen. 

>> Les alt om reiser til Ungarn

Reiser til Ungarn

Les mer om Ungarn og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Ungarn her

Hva sier gjestene i Budapest?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 28 anmeldelser