Reiser til Antalya

Antalya er den sørlige hovedstaden i Tyrkia med over en million innbyggere. Her får du tyrkisk storbypuls med en hyggelig marina, fantastisk shopping og faktisk er det noen strender som er nogenlunde nær byen. Fra Antalya er det ikke langt å reise til Kemer, Side, Belek og Alanya hvis du vil kombinere storby med en mer avslappet strandferie.

Antalya er den største byen langs den tyrkiske riviera. Det sies at området har ca 300 soldager i året. Så ved siden av et rikt storbyliv kan du også nyte late dager på stranden eller velge deg en båttur langs kysten. Her er det aktiviteter for enhver smak.

Antalya er ikke en by der mange turister velger å tilbringe en hel uke, men noen dager her er en hyggelig opplevelse. Byen har noen virkelig bra luksushoteller, men mange turister bestiller et rom nede ved den gamle havnen der det er mange trivelige småhoteller og boutiquehoteller. Bruk et par dager på å utforske denne metropolen hvor de moderne fastfood-stedene ligger side om side med Romerrikets ruiner, tyrkiske bad, frisører og kafeer.

Byen er delt inn i fem mindre distrikter. Den gamle bydelen Kaleici har et livlig sentrum, og det er mange gode shoppingmuligheter. Det er også i dette nabolaget du vil finne mange hoteller, restauranter, barer, klubber og kafeer. Selv om byen er modernisert, er mange karakteristiske spor bevart fra de forskjellige tidene byen har vært gjennom.

Antalya har tre strender: Memerli, Konyaalti och Lara Beach. Den stranden som ligger nærmest byen er Memerli, men Lara Beach, som ligger en halvtimme øst for byen er nok den beste. Den er dessuten en av Tyrkias lengste sandstrender. Litt lenger øst for Lara ligger området Düden og de berømte vannfallene, det øvre og det nedre. Besøk gjerne begge to men ikke glem at på slutten av sommeren kan det ære sparsomt med vann.

Antalya er den største byen langs den tyrkiske riviera

I dag er Antalaya en storby med over en million innbyggere. Men byens historie begynte allerede 300 år f.Kr da byen ble grunnlagt. Etter å ha vært under ulike befolkningsgrupper ble den etter en kort tid som italiensk koloni, innlemmet i den Tyrkiske staten i 1923. Du kan bli kjent med byens historie ved å besøke flere av de historiske minnesmerkene som er godt ivaretatt.

Byen er oppdelt i fem bydeler. Den gamle bydelen har en pulserende bykjerne og er et eldorado for de som elsker shopping. Her finner du hoteller, restauranter, barer, klubber og kafeer. Til tross for stor modernisering er de karakteristiske trekkene fra de ulike tidsperiodene i byens historie bevart. De smale brosteinsgatene leder ned til Antalyas gamle havn.

Det sies at området har ca 300 soldager i året. Så ved siden av et rikt storbyliv kan du også nyte late dager på stranden eller velge deg en båttur langs kysten. Her er det aktiviteter for enhver smak.

Fra flyplassen er det ca 15 km til sentrum.

Hvem passer dette reisemål for?

Antalya passar for deg som vil oppleve en tyrkisk storby med mye deilig mat og drikke, shopping, kanskje et frisørbesøk eller prøve et tyrisk bad (hamam). Antalya kan være hektisk men i den gamle bykjernen er det litt roligere. Antalya er ikke barnefamilienes første valg.

Når er det best å reise til Antalya?

Fra november til mars er det ikke mange turister og det kan vare kjølig og blåse litt. I april kommer våren og i mai kan det være like varmt som på en fin norsk sommerdag. Sommeren er veldig varm og ofte fuktig. Høsten kan være en bra årstid å reise til Antalya.

Billige hoteller i Antalya

Antalya er et av de mest populære reisemålene på den tyrkiske riviera. Faktisk er byen et av verdens mest besøkte reisemål, og man forstår godt hvorfor. Utover et solrikt middelhavsklima, finner du her et valg av gode hotell og nesten et uendelig utvalg av resturanter og shoppingmuligheter. Antalya er med andre ord ideel for deg som vil kombinere sol og bading med byliv. De ubeseirede hovedattraksjonene i Antaluya er den flotte kysten med de kilometerlange, gyldne sandstrendene og det pulserende bylivet. Samtidig har du en stripe av landets mest interessante severdigheter innen kort rekkevidde. Hvis du kan løsrive deg fra det turkisblå havet, er det rikelig å ta seg til på en reise til Antalya. 

Sett også av god tid til å gå på oppdagelse i den gamle romantiske bydelen, Kaleiçi, hvor det i de smale gatene utover tallrike fortorgskafeer, småbutikker og spennende resturanter, ligger vakre og nærliggende restaurerte osmanniske palasser. Den gamle bydelens perle er den lille havnen fra romertiden, hvor tradisjonelle trebåter ligger og vugger i det klare vannet. En reise til Antalya er en sjanse for hele familien til å nullstille seg fullstendig. Om du så vil bruke ferien på spennende sightseeing eller slappe helt av i tyrkiske bad eller på stranden, samt smake på herlighetene på de gode resturantene. 

Du kan bestille en pakkereise online inkl. fly hotell og transport. Ønsker du selv å arrangere din reise til Antalya kan du naturligvis også bare bestille ditt hotell igjennom oss. Vi tilbyr alltid valgfri avreisedato og reiselengde, og bestiller du en pakkereise er du dekket av pakkereiseloven og reisegaranti. Det er daglige avganger med direkte fly hver dag fra norske flyplasser. Få mer informasjon om flyselskapene og priser når du søker etter din reise. 

 

Hoteller i Antalya

Populære hoteller i Antalya

Tyrkia, Middelhavsregionen, Antalya
8,1
Meget bra
916 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Nærmeste strand: ca. 2 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Middelhavsregionen, Antalya
8,4
Meget bra
574 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.6 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Tyrkia, Middelhavsregionen, Antalya
8,7
Meget bra
929 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 150 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Informasjon om Alanya 

Her får du litt nyttig informasjon om Antalya som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon til din reise i Tyrkia. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det må taes forbehold for faktuelle feil. Hvis du ønsker flere tips til din reise, da kan jeg anbefale å sjekke ut bloggen vår hvor du kan finne mange spennende artikler om Alanya og våre andre reisemål i Tyrkia. God fornøyelse og god reise! 

Historie 

Antalya på Tyrkias sørkyst ble grunnlagt rundt år 150 f.vt. under navnet Attaleia etter kong Attalos 2. som skulle bruke byen som base for sin maktfulle flåte. Byen har vært bebodd siden. Da romerne hadde herredømmet, valgte de å omringe bykjernen av sterke beskyttede vegger. Deretter besatte byzantinerne og tyrkerne byen, før den i slutten av 1400-tallet kom under osmannisk styre. For det trente øye kan det sees tallrike spor rundt om i den gamle byen etter de forskjellige folkeslagene, som i tidens løp har levd her. Nede i nærheten av havnen kan du for eksempel se byporten av marmor som ble bygget til ære for den romerske keiseren Hadrians, som besøkte området i ca. 130 e.vt. Tilsvarende stammer et av byens varetegn, den elegante Yivli minareten, her ifra. Den ble bygget av den seldsjukkiske Sultan Alaeddin Keykubat i det 13. århundre. 

I perioder var Antalya regionens viktigste havnby, og ble frekventert av handelsfolk fra en bred vifte av land. I dag ankommer hovedparten av de besøkende med fly, men Antalya er igjen blitt en by hvor du på gaten vil høre en skjønn miks av språk. I dag bor det ifølge den seneste undersøkelsen ca 1,2 milloner mennesker i Alanya, som tross sin popularitet som reisemål fremdeles byr på mange autentiske kulturelle opplevelser. 

Severdigheter og attraksjoner 

Hovedparten av de vakre, gamle bygningsverkene og severdighetene i Antalya finner du i den gamle bydelen Kaleiçi, hvor blandt annet Yivli minareten, byporten og klokketårnet Saat Kulesi ligger. Det er også her du finner byens tradisjonelle trehus fra 1700- og 1800-tallet. Er du interessert i områdets historie kan det også anbefales å besøke det arkæologiske museum. Du vil nok også på et tidspunkt i løpet av ferien finne veien til den Store Bazar, hvor du kan kjøpe alt fra tøy og vesker (både ekte og kopi) til edelstener og velduftende krydderier. 

Selvom det er mye å se og oppleve oppe i selve Antalya, er det ingen tvil om at de fleste reisene hertil er for å nyte godt av de nærliggende strendene. Den mest bynære stranden er Mermerli Plaji, som ikke er veldig stor og hvor de krever adgangsbetaling. Men trenger du en rask dukkert så ligger den greit nære til sentrum. Vest for byen finner du til gjengjeld den kilometerlange og brede Konyaalti-stranden, og den er offentlig! Her er det rikelig med fasiliteter  form av blandt annet liggestoler og parasoller, brusautomater, skifterom, samt utallige strandbarer og kiosker med mulighet for en forfriskning i løpet av dagen. Og til sist så har man Lara-stranden. Dette er en av de lengste sandstrendene i Tyrkia og en av de mest populære. 

Resturanter og butikker 

Spesielt i området rundt den idylliske marina er det med et valg av barer, pubber, diskotek og nattklubber, alltid et livlig nattliv. Nesten uansett hvilken type musikk eller fest du er i humør til, kan du finne noe som passer deg. 

Antalya har et tilsvarende bredt utvalg av gode resturanter, hvor prisene generelt ligger et godt stykke under det norske. Det vil derfor være rike muligheter til å gjøre de kulinariske opplevelsene til en viktig del av reisen. Mange steder har menykart med internasjonalt preg, men ser du deg litt for så er det ikke vanskelig å finne steder med lokale spesialiteter på menyen. Gå for eksempel ikke glipp av det tyrkiske svaret på Spanias tapas, Meze. Disse smårettene av friske grønnsaker, kjøtt og krydderier, finnes i et hav av varianter. Dette er et ideelt valg for en hyggelig familiemiddag. 

Vær og klima 

Antalya har et typisk middelhavsklima med milde, fuktige vintre og varme, tørre somre. Vil du unngå den mest intense sommerheten er også høsten et godt tidspunkt å reise til Antalya på. På denne årstiden er temperaturene generelt sett på nivå med en alminnelig norsk sommerdag, som vil si rundt 20 grader. De litt lavere temperaturene i begynnelsen eller slutten av sesongen er ideelle hvis du reiser til Tyrkia for å dra på sightseeing. Kommer du til Antalya i vintermåneden, hvor vanntemperaturen er litt kjøligere, er du neste nødt til å besøke en tradisjonell Hamam (tyrkisk bad). Her får du med garanti varme i kroppen etterfulgt av en følelses av velvære. 

Lokal transport 

Antalya Flyplass (AYT) ligger rundt 13 km øst for sentrum. Flyplassen mottar ikke bare besøkende til Antalya, men er også inngangsporten til resten av de mange populære reisemålene på Antalyakysten som f.eks. Side og Alanya. Det kjører busser inn til Antalya, men man kan også få tak i taxi utenfor ankomstterminalen. Skal du bo inne i Antalya kan det ikke anbefales å leie en bil, i og med at trafikken og ikke minst mangel på parkeringsplasser bare gjør en bil til et besvær. Det er dessuten gode muligheter for å komme seg rundt i byen med buss eller taxi, med mindre du ikke bare vil spasere rundt. 

Reiser til Tyrkia

Les mer om Tyrkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tyrkia her