Reiser til Praha

Flott arkitektur, et flust av spennende museer og et sant virvar av brosteinsgater som innbyr til å slentre byen til fots, samt tradisjonsrike brygghus hvor de byr på lokal, hjemmebrygget øl. Høres ikke dette ut som oppskriften på en fantastisk storbyferie? I så fall bør din neste ferie gå til Praha!

Praha er en interessant storby og en av Europas vakreste byer med massevis av kultur og severdigheter. Byen har bevart sin flotte arkitektur fra flere tidsepoker, fra gotisk, rokokko, renessanse til jugend stil.

Fløyelsrevolusjonen i de siste månedene av 1989 førte til Tjekkoslovakias kommunistiske regjerings fall og innvarslet samtidig en ny æra for tjekkerne. Allerede i 1968 hadde befolkningen vist deres trang etter frihet, og etter jernteppets fall har de ikke sett seg tilbake. Tvert imot har landet både politisk og økonomisk med raske skritt halt innpå Vesteuropa. 

Praha er et godt bilde på den imponerende utviklingen hele landet har gjennomgått de siste tre tiårene. Allerede kort tid etter at grensene var blitt åpnet, begynte folk fra hele Europa å reise til Praha og tilføre byen nytt liv. I 1992 ble Prahas gamle sentrum ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Året etter ble Tjekkoslovakia oppdelt og Praha utnevnt til hovedstad i Tsjekkia. I dag er den vakre byen landets mest populære reisemål og mottar rundt 8 millioner besøkende årlig, hvor hovedparten er internasjonale. 

Elven Moldau renner gjennom Praha og den berømte Karlsbroen forener områdene Staré Mesto og Malá Strana med beliggenhet på hver sin side av broen. Gamlebyen har brosteinsbelagte gater og koselige gamle smug med en herlig atmosfære og egenartet. Denne kulturbyen ligger i hjertet av Europa, og har mye å by på med sin flotte arkitektur og spennende historie. Siden 1992 har byens gamle sentrum stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Tsjekkerne er kjent for sitt øl og i Praha finnes det utallige ølstuer, barer og et stort utvalg restauranter å velge mellom. Til tross for det store antallet tilreisende turister er prisene relativt behagelige sett med norske øyne. Tradisjonell tsjekkisk mat er gjerne kjøtt (ofte svin) med kål og knødel, men i en turistby som Praha finnes det restauranter med mat fra alle verdenshjørner.

Det som er verdt å shoppe i Praha er det som produseres i landet som lær og krystall. Kollektivtrafikken er godt utbygd og fungerer utmerket, så det er lett å reise rundt med trikk og buss.

Man flyr til Vaclav Havel Praha flyplass, ca 20 km fra sentrum og det tar ca 30 minutter å kjøre dit. Du kan reise med airport express busslinje, kollektiv busser og taxi. Det er ingen tog eller t-bane forbindelse til eller fra flyplassen.

Hvem passer dette reisemålet for?

Praha er perfekt for et weekend besøk, enten det er par, familie eller venner som er på tur. Mye å oppleve av historie, museer, kultur, arkitektur, shopping og fornøyelser. For å få mest utbytte av oppholdet kan det være smart å bo på hotell med sentral beliggenhet.

Når er det best å reise hit?

Praha ligger  midt i kontinental-Europa og har et behagelig klima fra vår til høst. Denne storbyen kan du reise til hele året og det er mest populært å reise hit fra april til oktober.

Hoteller i Praha

Populære hoteller i Praha

Tsjekkia, Praha
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tsjekkia, Praha
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Tsjekkia, Praha
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Avstand til sentrum: ca. 300 m
  • Internettilgang / WiFi

Ferie i Praha

Den tsjekkiske hovedstadens gamle bykjerne, som i 1992 ble tatt inn i UNESCOs verdensarvliste, bugner av sjarme med små, krokete gater, gamle bygninger adskilt av utallige porter som åpner opp til hyggelige bakgårder. På byens mange gatehjørner og torgplasser ligger spennende restauranter og barer side om side og lokker med priser som ligger merkbart under de vi kjenner fra Norge. Utover dette kommer naturligvis de mange severdihetene du lett kan utforske under ferien. Bare det å gå rundt i byens gater er en opplevelse i seg selv og byr på mange unike øyeblikk. Du kan glede deg til flere store opplevelser som en tur over Karlsbroen, en av de eldste broene i byen, som er utsmykket med 30 helgenstatuer og alltid summer av liv. Denne 520 meter lange gotiske broen over Vltava-elven kan nok sies å være Europas vakreste middelalderbro og er med rette et av byens mest kjente varetegn.

Utover de historiske severdighetene har Praha også en overflot av kunstmuseer, markeder og handlegater. Prha lever derfor til de grader opp til sin fortid som handelsstad. Det lave prisnivået byr naturlighvis på en en rekke restaurant- og shopping-opplevelser.

Hvor skal du bo i Praha? Vil du ha met ut av byens mange tilbud er det en god idé å velge et hotell sentralt i byen. Tilbudet av innkvarteringsmuligheter er stort, men her hos Solfaktor velger du kun blant omhyggelige utvalgte og personlig besøkte hoteller.  

Inspirasjon og fakta

Først et par faktaopplysninger om Den Gylne Byen: Praha er Tsjekkias hovedstad og største by med omtrent 1,3 millioner innbyggere. Byen er spredt over et kupert tærreng ved elven Vltava, ligger på høyde med Frankfurt i lengdegrader, sentralt i Europa. Praha som by kan dateres tilbake til omkring det 9. århundre da borgen i byen ble grunnlagt.

Praha, som også var hovedstad i den historiske Bøhmen-regionen anses av mange for å være en av Europas vakreste hovedsteder. Det skyldes ikke minst at Praha i motsetning til mange andre europeiske storbyer, på tross av voldsomme kamper, kom seg noenlunde helskinnet gjennom 2. verdenskrig. Her finner du derfor det opprinnelige middelaldersentrum som var så typisk i Europa, med katedraler og kirker med høye spir. Praha har spesielt siden utbyggingen av det enorme borgkomplekset (det største av sitt slag i verden ifølge Guinness verdensrekorder) hatt noe storslått over seg. Byen har gjennom mye av sin levetid ikke bare vært et senter for den politiske makten, men også hatt en tiltrekningskraft på kunstnere og vitenskapsmenn fra hele verden. Dette inkluderer den berømte danske astronomen Tycho Brahe (1546-1601), som ligger begravet i Praha. I nyere tid har ikke den tiltrekningskraften akkurat avtatt. Etter murens fall flyttet mange unge til byen og var med til å gi byen den energien og dynamikken som i dag preger hver en gate og hjørne.

Severdigheter og opplevelser

En stor del av gleden ved en ferie i Praha er simpelthen å vandre uten mål og menig langs brosteinsgatene og ta til seg den unike stemningen. Det er likevel en rekke severdigheter du ikke bør gå glipp av.

Karlsbroen (Karluv most)

På den 516 meter lange, 10 meter brede steinbroen som forbinder de to bydelene Stare Mesto og Malá Strana, er det nesten alltid masser av liv og røre. Ønsker du å unngå det verste av mylderet bør du komme hit tidlig på morgenen. For mange vil en del av fornøyelsen ved en spasertur over denne 1500-tallsbroen nettopp være muligheten til å ta til seg folkelivet som utspiller seg her med et virvar av turister, lokale, kunstnere og gatemusikanter som prøver å tjene en slant. Den vakre broen, som holdes oppe av 16 buer, har likevel ikke alltid vært forbundet med glede og beundring. I forbindelse med trettiårskrigen, som brøt ut i 1618, dant et stort slag sted utenfor Praha. Seiersherren kong Ferdinand 2. av Habsbug sørget for at de 27 adlige opprørslederne ble halshugd og hengte opp de kroppløse hodene på Karlsbroens gotiske tår.

Karlsbroen ligger rett ved torget i Praha (se nedenfor), så det vil være naturlig å gå over broen på vei dit.

Orloj – det astronomiske uret

Det astronomiske uret som pryder rådhustårnet Staré Mesto er kanskje den mest fotograferte severdigheten i Praha. Uret ble konstruert av mesteren Mikulas av Kadan etter design av Jan Sindela, professor i matematikk og astronomi. Her samles turister hver time for å beundre det gamle uret fra 1410. Når klokken slår åpnes to luker over uret og 12 figurer som etterlikner Jesus’ apostler kommer til syne. Forestillingen avslutter med at hanen galer, lukene lukkes og publikum klapper begeistret.

Borgen (Pražský hrad)

Borgen i Praha, som har røtter helt tilbake til det 9. århundret, ligger på en høydekam og kan sees fra nesten hele byen. Det enorme borgkomplekset rommer adskillelige palasser, klostre, kirker og kapell, som det kan ta flere dager å utforske. DU bør som et minimum ta turen innom den gotsike katedralen St. Vitus og St. Georges kirken. Borgen har vært et maktsentrum i Tsjekkia i mange århundrer og er sete for presidenten i landet den dag i dag.

Restauranter og shopping

Tradisjonelt hører tsjekkisk mat til blant de mer tunge rettene, preget av kjøttrike pølse- og gryteretter. Typisk ledsages rettene av kål, potetmos eller knödel, som er en slags melbolle. Selv om det fortsatt er mulig får å smake disse lokale, tradisjonelle rettene vil du nok fort oppdage at Prahas menykart i dag bærer preg av innflytelse fra mange andre matkulturer. Det er for eksempel mange restauranter som er inspirert av det franske og italienske kjøkken. Det er dessuten en god blanding av flotte gourmetrestauranter og mer budsjettvennlige spisesteder. Det generelt lave prisnivået i Tsjekkia kommer naturligvis også til rette på menykartene, så det er en god mulighet til å forkjæle seg litt ekstra gastronomisk sett. Dette inkluderer øllet, som spiller en viktig rolle i tsjekkisk kultur. Det er heller ingen mangel på skjenkesteder i Praha. Om sommeren er det gode muligheter for å nyte en kjølig øl i en av byens grønne parker eller i en av vertshusenes hyggelige hager.

Utelivet i Praha er vel så allsidig som det kulinariske tilbudet. Her finner du alt fra pulserende diskotek til stemningsfylte jazzklubber. De lave prisene tiltrekker ikke overraskende en del festglade, unge turister som slår seg løs til sent på natten.  Men det er også mange muligheter for å nyte en mer fredelige kveld ute på en av de tradisjonelle vertshusene, elegante cocktailbarer eller med en intimkonsert.

Vil du utnytte de billige prisene til å shoppe vil du fort oppdage at utvalget er stort. Det er utrolig mange suvenir-butikker med alt mulig av tvilsom kvalitet i gamlebyens trange gater, eller hovedstrøket Václavské Namesti. Skal du ha noe litt mer ekskvisitt må du søke mot den elegante gaten Parížská hvor du finner mange merkevarebutikker. Det finnes også en rekke shoppingsentre rundt om i byen med alskens butikker.

Vær

På en ferie i Praha vil du oppleve det typiske fastlandsklimaet i Europa, med varme somre og kalde vintre. Januar er kaldest med temperaturer som ligger nede ved frysepunktet. Somrene er solrike med dagtemperaturer som vanligvis når opp i ca. 24 grader. Det faller likevel mest regn om sommeren. Dette er den mest populære årstiden å besøke byen, men vil du unngå varmen og den værste turiststrømmen kan det anbefales å besøke Praha på våren – spesielt mai – når temperaturen begynner å bli soppas høye at du behagelig kan nyte byen utenfra, men fortsatt ikke for varmt for å dra på sightseeing midt på dagen. Praha tar seg også godt ut på høsten, når trærne i byen slår ut i det fulle fargespektrum.   

Praktiske opplysninger

Transport: En ferie i Praha starter oftest i Václav Havel Airport Prague, som ligger omtrent 20 kilometer fra sentrum. Dette er landets største flyplass med forbindelser til alle de større byene i Europa – deriblant i Norge. Det er gode bussforbindelser inn til bysentrum fra flyplassen. Har du god tid er det dessuten gode internasjonale togforbindelser til Praha fra de større byene nord i Europa.

Prahas historiske bykjerne er ikke større enn at mye kan nås til fots. Det er derimot verdt å merke seg at de mange brostensgatene gjør byen mindre tilgjengelig for personer med fremkommelighetsproblemer, eller som sitter i rullestol. Vil du hvile bena er det et solid nettverk av busser, trikk og t-bane som gjør det enkelt å komme seg rundt – også til severdighetene i byens utkant. Som turist kan det være en fordel å kjøpe en 24-timers eller tredagers-billett. Sist, men ikke minst kan det anbefales å ta en båttur på Vltava-elven. Det er en god måte å få se mange av byens severdigheter på, som Karlsbroen, fra en litt annen vinkel.

Språk:  Reiser du på utflukter utenfor byen kan du oppleve at det er vanskelig å kommunisere på engelsk i de landlige områder. I selve Praha, spesielt steder hvor de er vant med turisme som på hoteller, restauranter, butikker og museer er det sjeldent noe problem å snakke engelsk, og mange snakker også litt tysk.

Valuta: Tsjekkiske koruna (CZK). Til tross for at Tsjekkia er medlem av EU har landet valgt å ikke innføre euroen, på lik linje med Sverige og Danmark. Sedler fås i 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 CZK. Utover dette er det mynter av 1, 2, 5, 10, 20 og 50 CZK. Det er utallige valutakontorer i selve byen samt på flyplassen. Det er også godt med minibanker som aksepterer de vanlige internasjonale kredittkortene. Vil du helst unngå kontanter kan du betale med kredittkort – spesielt Visa og Mastercard – på de fleste hotell, restauranter og i butikker.

Drikkepenger: Selv om man ikke har lang tradisjon for å bruke drikkepenger er det vanlig å gi tips, spesielt på restauranter, hvis man er tilfreds med servicen. Man legger normalt igjen omtrent 10 % av regningen.

Reiser til Tsjekkia

Les mer om Tsjekkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tsjekkia her