Reiser til Praha

Flott arkitektur, et flust av spennende museer og et sant virvar av brosteinsgater som innbyr til å slentre byen til fots, samt tradisjonsrike brygghus hvor de byr på lokal, hjemmebrygget øl. Høres ikke dette ut som oppskriften på en fantastisk storbyferie? I så fall bør din neste ferie gå til Praha med Solfaktor!

Praha er en interessant storby og én av Europas vakreste byer med massevis av kultur og severdigheter. På tvers av elven Moldau, som renner gjennom Praha, går den berømte Karlsbroen mellom Staré Mesto og Malá Strana. Fra broen kan man nyte en vakker utsikt over byen og følge de sjarmerende gatene videre til både interessante museer og kulturelle opplevelser, for eksempel St. Vitus-katedralen og Det Astronomiske Uret. 

På en reise til Praha får man en smaksprøve på både det gamle og det nye Europa. Fløyelsrevolusjonen i de siste månedene av 1989 førte til at Tjekkoslovakias kommunistiske regjering falt og innvarslet samtidig en ny æra for tjekkerne. Allerede i 1968 hadde befolkningen vist deres trang etter frihet, og etter jernteppets fall har de ikke sett seg tilbake. Tvert imot har landet både politisk og økonomisk med raske skritt halt innpå Vest-Europa. 

Praha er et godt bilde på den imponerende utviklingen hele landet har gjennomgått de siste tre tiårene. Allerede kort tid etter at grensene var blitt åpnet begynte folk fra hele Europa å reise til Praha og tilføre byen et nytt liv. I 1992 ble Prahas gamle sentrum ført opp på UNESCOs verdensarvliste, og året etter ble Tjekkoslovakia oppdelt og Praha utnevnt til hovedstad i Tsjekkia. I dag er den vakre byen landets mest populære reisemål og mottar rundt åtte millioner besøkende årlig, hvorav hovedparten er internasjonale reisende. 

Det berømte, tsjekkiske ølet

Tsjekkerne er verdenskjent for sitt velsmakende øl, og i Praha finnes det utallige bryggerier, barer og et stort utvalg restauranter å velge mellom. Kjøp med deg lær- og krystallvarer hjem; disse har vært produsert i Tsjekkia i flere hundre år. Tradisjonell tsjekkisk mat er gjerne kjøtt (ofte svin) med kål og knødel, men i en turistby som Praha finnes det restauranter med mat fra alle verdenshjørner.

Kollektivtrafikken er godt utbygd og fungerer utmerket, slik at det er lett å reise rundt med trikk og buss til en billig penge. Derfor er ikke hotellets beliggenhet vesentlig, så lenge det finnes en metrolinje eller trikkestasjon i nærheten. 

Man flyr til Vaclav Havel Praha flyplass, som ligger cirka 20 kilometer fra sentrum, hvorfra det tar cirka 30 minutter å kjøre til sentrum. Du kan reise med flybuss, kollektiv busser og taxi. Det er ingen tog eller t-bane forbindelse til eller fra flyplassen.

>> Finn tilbud på restplasser til Praha her

Hvem vel verdsette våre reiser til Praha?

Praha er perfekt for en langhelg, enten det er par, familie eller venner som er på tur. Her er det massevis å oppleve av historie, museer, kultur, arkitektur, shopping og fornøyelser i en avslappende atmosfære. 

Når på året bør man reise til Praha?

Praha ligger sentralt i kontinental-Europa og har et typisk fastlandsklima med varme og tørre somre og kalde vintre. Samtidig kommer våren tidlig, noe som gjør byen til en populær påskeferiedestinasjon. Mange av hotellene tilbyr lave priser i august, mens temperaturene er på sitt høyeste. Det er også mulig å finne mange billige reiser til Praha i desember, når byen arrangerer et vakkert og populært julemarked der det blant annet selges lokale spesialiteter.

Hoteller i Praha

Populære hoteller i Praha

Tsjekkia, Praha
9,6
Fantastisk
1733 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tsjekkia, Praha
9,3
Fantastisk
3279 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Tsjekkia, Praha
9,5
Fantastisk
2647 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Book billige reiser til Praha med Solfaktor

Hos Solfaktor kan du døgnet rundt enkelt booke en problemfri og billig reise til Praha, med mulighet for avreise fra flere av Norges største byer. Den smarte søkemaskinen holder automatisk øye med alle de største portalene på nettet for å sikre deg de beste prisene på flybilletter og hoteller over hele verden.

Vi samler hele reisen for deg i en pakkereise med reisegaranti, slik at du får det beste av begge verdener. Tilføy en leiebil eller transfer til/fra flyplassen og nyt den beste opplevelsen når du kommer frem. Hvis du allerede har transporten på plass, men ikke har bestilt hotellopphold i Praha, kan du huke av for ‘Kun hotell’ og finne nettets beste priser på hotellovernattinger i Praha.

Ferie i Praha

Den tsjekkiske hovedstadens gamle bykjerne, som i 1992 ble tatt inn i UNESCOs verdensarvliste, bugner av sjarme med små, krokete gater, gamle bygninger adskilt av utallige porter som åpner opp til hyggelige bakgårder. På byens mange gatehjørner og torgplasser ligger spennende restauranter og barer side om side og lokker med priser som ligger merkbart under de vi kjenner fra Norge. Utover dette kommer naturligvis de mange severdighetene som du lett kan utforske mens du er på ferie. Bare det å gå rundt i byens gater er en opplevelse i seg selv og byr på mange unike øyeblikk. Du kan glede deg til flere store opplevelser, som en tur over Karlsbroen, som er én av de eldste broene i byen, utsmykket med 30 helgenstatuer og alltid summer av liv. Denne 520 meter lange, gotiske broen over Vltava-elven kan med rette sies å være Europas vakreste middelalderbro og er ikke overraskende ett av byens mest kjente vartegn.

Utover de historiske severdighetene har Praha også en overflod av kunstmuseer, markeder og handlegater. Byen lever derfor til de grader opp til sin fortid som handelsstad. Det lave prisnivået byr naturligvis på en en rekke restaurant- og shopping-opplevelser som en del av storbyferien

Hvor skal du bo i Praha? Vil du ha mest ut av byens mange tilbud er det en god idé å velge et hotell sentralt i byen.

Inspirasjon og fakta

Før du booker en billig reise til Praha hos oss, kan du lese noen enkle fakta om Den Gylne Byen: Praha er Tsjekkias hovedstad og største by med sine omtrent 1,3 millioner innbyggere og ligger spredt over et kupert terreng ved elven Vltava. Byen ligger på samme lengdegrad som Frankfurt og sentralt i Europa. Praha som by kan dateres tilbake til omkring det 9. århundre, da borgen i byen ble grunnlagt.

Praha, som også var hovedstad i den historiske Bøhmen-regionen, anses av mange for å være én av Europas vakreste hovedsteder. Det skyldes ikke minst at Praha i motsetning til mange andre europeiske storbyer, på tross av voldsomme kamper, kom seg noenlunde helskinnet gjennom 2. verdenskrig. Her finner du derfor det opprinnelige middelaldersentrum som var så typisk i Europa, med katedraler og kirker med høye spir.

Praha har spesielt siden utbyggingen av det enorme borgkomplekset, som er det største av sitt slag i verden ifølge Guinness rekordbok, hatt noe storslått over seg. Byen har gjennom mye av sin levetid ikke bare vært et senter for den politiske makten, men også hatt en tiltrekningskraft på kunstnere og vitenskapsmenn fra hele verden. Én av dem er den berømte danske astronomen Tycho Brahe (1546-1601), som ligger begravet i Praha. I nyere tid har på ingen måte tiltrekningskraften avtatt. Etter murens fall flyttet mange unge til byen og var med til å gi byen den energien og dynamikken som i dag preger hver en gate og hjørne.

Severdigheter og opplevelser

En stor del av gleden ved en ferie i Praha er simpelthen å vandre uten mål og mening langs brosteinsgatene og suge til seg den unike stemningen. Det finnes likevel en rekke severdigheter som du ikke bør gå glipp av: 

Karlsbroen (Karluv most)

På den 516 meter lange og ti meter brede steinbroen som forbinder de to bydelene Stare Mesto og Malá Strana, er det nesten alltid masser av liv og røre. Hvis du ønsker å unngå det verste folkemylderet bør du komme hit tidlig på morgenen. Samtidig vil for mange en del av fornøyelsen ved en spasertur over denne 1500-tallsbroen nettopp være muligheten til å suge til seg folkelivet som utspiller seg her; et virvar av turister, lokale, kunstnere og gatemusikanter som prøver å tjene en slant.

Den vakre broen, som holdes oppe av 16 buer, har likevel ikke alltid vært forbundet med glede og beundring. I forbindelse med trettiårskrigen, som brøt ut i 1618, fant et stort slag sted utenfor Praha. Seiersherren, kong Ferdinand 2. av Habsburg, sørget for at 27 adelige opprørsledere ble halshugd og fikk hengt opp de kroppløse hodene på Karlsbroens gotiske tårn. Karlsbroen ligger rett ved torget i Praha (se nedenfor), derfor vil det være naturlig å gå over broen på vei dit.

Ingen besøker Praha uten å oppleve Karlsbroen minst én gang!

Orloj – det astronomiske uret

Det astronomiske uret som pryder rådhustårnet Staré Mesto er kanskje den mest fotograferte severdigheten i Praha. Uret ble konstruert av mesteren Mikulas av Kadan etter design av Jan Sindela, som var professor i matematikk og astronomi. Her samles turister hver time for å beundre det gamle uret fra 1410. Når klokken slår åpnes to luker over uret og 12 figurer som etterlikner Jesus’ apostler kommer til syne. Forestillingen avslutter med at hanen galer, lukene lukkes og publikum klapper begeistret.

Borgen (Pražský hrad)

Borgen i Praha, som har røtter helt tilbake til det 9. århundret, ligger på et høydedrag og kan sees fra nesten hele byen. Det enorme borgkomplekset rommer adskillelige palasser, klostre, kirker og kapell, som det kan ta flere dager å utforske. DU bør som et minimum ta turen innom den gotiske katedralen St. Vitus og St. Georges kirken. Borgen har vært et maktsentrum i Tsjekkia i mange århundrer og er sete for presidenten i landet den dag i dag.

Restauranter og shopping

Tradisjonelt hører tsjekkisk mat til blant de mer tunge matrettene og er preget av kjøttrike pølse- og gryteretter. Typisk ledsages rettene av kål, potetmos eller knödel, som er en slags melbolle. Selv om det fortsatt er mulig får å smake disse lokale, tradisjonelle matrettene vil du nok fort oppdage at Prahas spisekart i dag bærer preg av innflytelse fra mange andre matkulturer. For eksempel er mange restauranter inspirert av det franske og italienske kjøkkenet. Det er dessuten en god blanding av flotte gourmetrestauranter og mer budsjettvennlige spisesteder.

Det generelt lave prisnivået i Tsjekkia kommer naturligvis også til rette på menykartene, noe som betyr at det er god muligheter til å unne seg litt ekstra flotte gastronomiske opplevelser. Dette inkluderer øllet, som spiller en viktig rolle i tsjekkisk kultur. Det er heller ingen mangel på skjenkesteder i Praha. Om sommeren er det gode muligheter for å nyte en kald øl i en av byens grønne parker eller i en av vertshusenes hyggelige hager.

Utelivet i Praha er vel så allsidig som det kulinariske tilbudet. Her finner du alt fra pulserende diskoteker til stemningsfylte jazzklubber. De lave prisene tiltrekker ikke overraskende en del festglade, unge turister som slår seg løs til sent på natten.  Samtidig er det også mange muligheter til å nyte en mer fredelig kveld ute i et av de tradisjonelle vertshusene, på elegante cocktailbarer eller med en intimkonsert.

Hvis du vil utnytte de lave prisene til å shoppe, vil du fort oppdage at butikkutvalget er stort. Det finnes utrolig mange suvenirbutikker, med alt mulig av tvilsom kvalitet i gamlebyens trange gater eller hovedstrøket Václavské Namesti. Hvis du søker noe litt mer eksklusivt bør du besøke den elegante gaten Parížská, der du finner mange merkevarebutikker. Det finnes også en rekke shoppingsentre rundt om i byen med alskens butikker.

Vær

På en ferie i Praha vil du oppleve det typiske fastlandsklimaet i Europa, med varme somre og kalde vintre. Januar er kaldest, med temperaturer som ligger ved frysepunktet. Somrene er solrike, med dagtemperaturer som vanligvis når omtrent 24 grader, men det faller likevel mest regn om sommeren. Sommeren er den mest populære årstiden å besøke byen på, men hvis du vil unngå varmen og de verste turiststrømmene kan vi anbefale et besøk i Praha på våren – spesielt i mai – når temperaturen begynner å bli såpass høye at du behagelig kan nyte byen utenfra, men fortsatt ikke for varmt for å dra på sightseeing midt på dagen. Praha tar seg også godt ut på høsten, mens trærne slår ut i fullt fargespekter.   

Praktiske opplysninger

Transport: En ferie i Praha starter oftest i Václav Havel Airport Prague, som ligger omtrent 20 kilometer fra sentrum. Dette er landets største flyplass med forbindelser til alle de større byene i Europa – deriblant i Norge. Det er gode bussforbindelser inn til bysentrum fra flyplassen. Har du god tid er det dessuten gode internasjonale togforbindelser til Praha fra de større byene nord i Europa.

Prahas historiske bykjerne er ikke større enn at mye kan nås til fots. Det er derimot verdt å merke seg at de mange brostensgatene gjør byen mindre tilgjengelig for personer som er dårlige til beins eller sitter i rullestol. Det er et solid nettverk av busser, trikker og t-baner som gjør det enkelt å komme seg rundt – også til severdighetene i byens utkant. Som turist kan det være en fordel å kjøpe en 24-timers eller tredagersbillett. Sist, men ikke minst, kan det anbefales å ta en båttur på Vltava-elven. Det er en god måte å få se mange av byens severdigheter på, som Karlsbroen, fra en litt annen vinkel.

Språk:  Reiser du på utflukter utenfor byen kan du oppleve at det er vanskelig å kommunisere på engelsk i de landlige områdene. I selve Praha, spesielt på steder hvor de er vant med turisme ( herunder hoteller, restauranter, butikker og museer), er det sjeldent noe problem å snakke engelsk, og mange snakker også litt tysk.

Valuta: Tsjekkiske koruna (CZK). Til tross for at Tsjekkia er medlem av EU har landet valgt å ikke innføre euroen, på lik linje med Sverige og Danmark. Sedler fås i 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 CZK. Utover dette er det mynter av 1, 2, 5, 10, 20 og 50 CZK. Det er utallige valutakontorer i selve byen og på flyplassen. Det er også godt med minibanker som aksepterer de vanlige internasjonale kredittkortene. Vil du helst unngå kontanter kan du betale med kredittkort – spesielt Visa og Mastercard – på de fleste hoteller, restauranter og i butikker.

Drikkepenger: Selv om man ikke har lang tradisjon for å bruke drikkepenger er det vanlig å gi tips, spesielt på restauranter dersom man er tilfreds med servicen. Man legger normalt igjen omtrent 10 % av regningen.

Reiser til Tsjekkia

Les mer om Tsjekkia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Tsjekkia her

Andre linker

Hva sier gjestene i Praha?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 37 anmeldelser