Reiser til Serbia

Flere av Europas mest kjente og veletablerte reisemål ligger på Balkanhalvøya, men også noen av de mest uutforskede. Serbia hører til den siste kategorien, og de begrensede turiststrømmene gjør Serbia til et enda mer spennende reisemål for deg som drømmer om en ferie med autentiske kulturopplevelser og uberørt natur.

Helt ukjent som reisemål er Serbia vel og merke ikke. Feriereisende begynner å få øynene opp for det pulserende bylivet og den vakre naturen som man kan utforske på en reise i hele dette tidligere jugoslaviske landet. I den livlige hovedstaden Beograd vil du på en vandretur nedover den brede gågaten Knez Mihailova derfor kunne høre de forbipasserende snakke både tysk, italiensk, fransk og engelsk.

Hvis du reiser ut på landsbygden i Serbia kan du fortsatt finne små, tradisjonelle landsbyer der livet går sin vante gang, helt uberørt av masseturismen. Dette, kombinert med de mange eventyrlige slottene, middelalderklostre og naturrike nasjonalparker, bidrar til at du vil forstå hvorfor Serbia spås en lysende fremtid som et populært reisemål på Balkan.

Du vil få mye for pengene på en reise til Serbia - især i områdene utenfor Beograd. Serbia er ett av de billigste landene i Sentral-Europa, både når det gjelder hoteller og på resturanter, der du kan nyte delikatesser fra det lokale, serbiske kjøkkenet til en god pris.

Dramatisk historie

Serbia har vært scene for flere av de viktigste og mest dramatiske begivenhetene i europeisk historie, herunder sammenstøtet mellom osmannerne og det habsburgske rike og drapet på den østerrikske - ungarske tronfølgeren i 1914, som utløste 1. Verdenskrig. Helt frem til vår tid har landet i perioder vært preget av stor politisk uro. På 1990-tallet førte indre spenninger til krig og Jugoslavias sammenbrudd. I mars 2003 ble forbundsrepublikken til Serbia og Montenegro, hvorav sistnevnte oppnådde selvstendighet i 2006.

Før krigen endret alt, hadde turismen i det daværende Jugoslavia allerede satt fart på 1970-og 1980-tallet, hvorav særlig kyststrekningene i Kroatia og Montenegro nøt godt av sine feriegjester. Det som senere ble til det selvstendige Serbia opplevde ikke den gang den samme turiststrømmen (med unntak av strendene ved Adriaterhavet), men i dag kan du på en reise til Serbia nyte et vakkert landskap med rullende bakker, frodige skoger, fjell, kløfter og elver.

Storslått natur og historierike byer

Donau, som er Europas nest lengste elv, renner gjennom Serbia på vei mot Svartehavet. Elven passerer Beograd og møter sideelven Sava. I årenes løp har den serbiske hovedstaden, som romerne kalte for Singidinum, vært utsatt for mange kriger og erobringer, og som en konsekvens av dette står det ikke mange eldgamle bygninger i byen. 

Én av de mest iøyefallende bygningene er Kalemegdan-fortet, som ligger på et høydedrag ved elvenes sammenløp. Festningen ble opprinnelig bygget av romerne, men ble i de påfølgende århundrene ødelagt og gjenopbygget flere ganger i takt med at herredømmet over byen og landet skiftet. Derfor kan man i dag se forskjellige historiske lag i den monumentale festningen, som bærer preg fra både romerne, osmannerne, østerrike-ungarerne og til slutt serberne.

Fra hovedstaden kan du følge Donauelven mot nordvest til landets nest største by, Novi Sad. Dette er en særdeles sjarmerende by, som er verdt å sette av minst en dag eller to til å utforske. Novi Sad ble grunnlagt i 1694, men på tross av sin høye alder har byen en ungdommelig atmosfære over seg, ikke minst når Serbias største musikkfestival, EXIT Festival, arrangeres i Petrovaradin-festningen.

Sør for Novi Sad ligger den bakkede nasjonalparken Fruška Gora, som en gang i tiden var en øy i havet. Nasjonalparken består av et finmasket nettverk av vandrestier og mange vakre klostre. Hvis du er tilhenger av sykling eller vandreturer, byr Serbia på mange flotte opplevelser. 

Nord for Donauelven, som renner like forbi Beograd, er landskapet  hovedsakelig en flat slette. Hvis du reiser mot sør blir terrenget gradvis mer kupert og fjellrikt . Det høyeste fjellet i Serbia, Midžor, ligger på grensen til Bulgaria og strekker seg 2168 meter over havet. Både i nasjonalparken Tara i vest og i det  fjellrike, sørlige området som utgjør nasjonalparken Kopaonik, kan du vandre om sommeren vandre og stå på ski om vinteren.

Det serbiske kjøkkenet

Å reise innebærer nye matopplevelser. Det serbiske kjøkkenet har per i dag ikke den samme høye statusen internasjonalt som maten fra nabolandene, men du kan absolutt glede deg til kulinariske opplevelser på reisen.

Osmannernes innflytelse på det serbiske kjøkkenet skinner tydelig gjennom. Landets tradisjonelle kaffe serveres på tyrkisk vis, med grums i bunnen av koppen og ofte med et stykke Turkish Delight til reisende som elsker søtsaker. Til dessert serveres også ofte en tyrkisk klassiker, nemlig baklava. 

Serberne er forøvrig glade i mange forskjellige kjøtt-og ostetyper. I de fleste større byer finner man små matboder, som selger kebab av hakket kjøtt (cevapcici), rundt ethvert gatehjørne. På tross av at det kan være vanskelig å finne vegetarretter i det tradisjonelt kjøttbaserte serbiske kjøkkenet, har mange restauranter med i tiden og byr på mer varierte menyer. Forøvrig finnes et stort utvalg av lekre, serbiske forretter og appetitvekkere uten kjøtt, som også kan kombineres med hverandre som et helt måltid.

Bestill en billig reise til Serbia her!

Frister det med et serbisk eventyr? I såfall bør du se nærmere på utvalget av billige reiser til Serbia her hos Solfaktor.

I søkemaskinen vår kan du enkelt finne de billigste flybillettene og bestille hoteller med eller uten forpleining. Du velger selv hvilken flyplass du reiser fra, og du kan med fordel booke både fly og opphold hos, slik at pakkereisen din er dekket av både pakkereiseloven og Reisegarantifondet.

Hoteller i Serbia

Populære hoteller i Serbia

Serbia, Beograd
8,5
Meget bra
1693 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Serbia, Beograd
9,7
Fantastisk
675 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Serbia, Beograd
8,5
Meget bra
123 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi