Reiser til Makedonia

Den fruktbare elvedalen Vardar deler Makedonia i to, men ellers er det fjell som kjennetegner dette lille landet i hjertet av Balkan. Turismen er ennå kun i sin spede startfase her, så på en reise til Makedonia kan du fortsatt oppleve uberørt natur og autentisk kultur som få andre steder i Europa.

Det er flere vakkert beliggende innsjøer i Makedonia, med strender som tiltrekker seg både lokale og besøkende om sommeren. Riktignok er verken Adriaterhavet eller Egeerhavet så langt i luftlinje. Makedonia selv har imidlertid ikke tilgang til havet, men er fullstendig omgitt av Albania, Kosovo, Serbia, Bulgaria og Hellas.

Makedonia, som i sin tid var en del av Jugoslavia, skiftet offisielt navn til Republikken Nord-Makedonia i 2019 for å avgjøre en langvarig navnestrid med Hellas (den nordligste regionen i Hellas bærer samme navn). Det er imidlertid sjeldent å møte makedonere som faktisk har omfavnet navneendringen. Tvert imot finner mange av de 2 millioner innbyggerne navnet støtende.

Selv om turismen i Makedonia ikke har hatt samme utvikling som i andre land på Balkanhalvøya, har særlig strendene ved Ohridsjøen og mulighetene for vintersport i fjellet de siste årene vakt økende oppmerksomhet. Makedonia er imidlertid fortsatt først og fremst et jordbruksland med utbredt saue- og storfedrift, samt produksjon av blant annet tobakk, bomull, sitrusfrukter og vin.

Høydepunkter i Makedonia

Makedonia er kun omtrent halvparten så stort som Danmark, men dette kompakte landet har likevel et vell av interessante attraksjoner å tilby.

Skopje

Hovedstaden Skopje, som ligger ved bredden av elven Vardar, var kjent som en av Jugoslavias vakreste byer. Men Makedonia ligger i en seismisk aktiv region hvor det regelmessig oppstår mindre jordskjelv. Den 26. juli 1963 var det imidlertid et kraftig i sitt slag som traff Skopje. Det la 80 prosent av byen i ruiner. Det har naturlig nok satt sitt preg på byens uttrykk, som er mer moderne enn man kunne forvente. Men det er også fortsatt flere spennende severdigheter som vitner om byens dype historiske røtter, som strekker seg langt tilbake til antikken.

Skopje er den desidert største byen i Makedonia og huser nesten halvparten av landets befolkning. I forbindelse med et storstilt byfornyelsesprosjekt, «Skopje 2014», har store deler av byen blitt fornyet og modernisert. Et mål med prosjektet var å fremme en makedonsk identitet. I forbindelse med prosjektet ble derfor en lang rekke bygninger og monumenter oppkalt etter Alexander den store. For eksempel er det vanskelig å ikke legge merke til den gigantiske rytterstatuen på byens sentrale torg. I nabolandet Hellas mener de derimot at Alexander den store er gresk.

De mest interessante historiske severdighetene i Skopje finner du på Carsija-siden av Vardar-elven. Det inkluderer Mustafa Pasa-moskeen, kirken Sveti Spas, de gamle tyrkiske badene i Daud Pasa og Skopjes festning og landemerke, Tvrdina Kale-festningen fra 1100-tallet.

Ohrid

Etter noen dager i hovedstaden er det nærliggende å fortsette sørover til Ohrid. Byen ligger ved en vakker innsjø i det sørvestlige hjørnet av landet på grensen til Albania. Den sjarmerende byen og Ohridsjøen er på UNESCOs verdensarvliste. og det er gjort arkeologiske funn som tyder på at Ohrid er blant de eldste bosetningene i Europa. Byen har også rikelig med middelalderstemning og rester av blant annet eldgamle amfiteatre, som er enda eldre.

På begynnelsen av 1000-tallet var Ohrid, i en liten periode, hovedstaden i kongeriket styrt av tsar Samuel, hvis festning fortsatt ruver over byen. De hundrevis av ortodokse kirker og klostre ved innsjøen vitner om at området en gang var et viktig religiøst og kulturelt senter. Mange av dem er åpne for besøk, noe som kan anbefales.

Det er imidlertid ikke bare den over 3000 år lange historien som har gjort Ohrid og innsjøen til et populært reisemål i Makedonia (og Albania). Strendene er også et stort trekkplaster i et land som ikke har en kystlinje. Strekningen fra Ohrid i nord ned til Saint Naum-klosteret regnes som den makedonske rivieraen. Reiser du hit får du gode forhold for en avslappende badeferie.

Uspolert landliv

Foruten Skopje og Ohrid, er en tur til Makedonia også en sjanse til å utforske et naturskjønt land i Europa som er strålende uberørt av masseturisme. Det er rikelig med mulighet for å drive med friluftsliv av ulike slag med fotturer, klatring og sykling i fjellet som er spredt over det meste av landet.

I nasjonalparkene Mavrovo, Galicica og Pelister er det gode muligheter for å kombinere natur- og kulturopplevelser. Riktignok er ikke infrastrukturen så god overalt, men som turist vil du oppleve at lokalbefolkningen er svært imøtekommende dersom du trenger tips og hjelp.

Det makedonske kjøkken

Makedonsk mat er en flott smeltedigel med råvarer fra øst og vest i en herlig blanding. De fleste makedonske oppskrifter har blitt overlevert gjennom mange generasjoner og er en viktig del av det lille landets rike kulturarv.

Makedonsk mat er smakfull og variert med mange spennende og deilige lokale og regionale retter. En lang historie med erobringer, der fremmede folk har styrt landet i korte eller lange perioder, fra romerne til ottomanerne, har vært viktig i utviklingen av makedonske mattradisjoner. Du vil dermed se tydelige trekk fra både tyrkisk og gresk kjøkken. Vanligvis inneholder menyen flere forskjellige versjoner av grillet kjøtt.

Det deilige solrike klimaet sørger imidlertid også for en jevn tilførsel av frisk frukt og grønnsaker til det lokale kjøkkenet, hvor nesten alt tilberedes fra bunnen av på den gode, tradisjonelle måten. Makedonia er også et land som har produsert sine egne kvalitetsviner i årtusener. Du kan med andre ord begynne å glede deg til en tur med mange spennende kulinariske opplevelser. Det lave prisnivået i Makedonia, som er et av de laveste i Europa, er en god unnskyldning for å ha en ferie med mange restaurantbesøk.

Vil du prøve noen av de mest tradisjonelle rettene på reisen til Makedonia, kan du for eksempel bestille Tavche gravche (stekte bønner). Det er en rett av forskjellige typer kokte bønner, som blandes med paprika, løk og diverse krydder og stekes på pannen. En annen delikatesse er Pastrmajlija, en slags oval pai med kjøtt.

Vær og klima

Siden Makedonia ligger midt på Balkanhalvøya, har landet et overveiende kontinentalt klima. Generelt er det derfor kalde vintre med mye snø, og varme, tørre somre. Det finnes imidlertid også områder med et mer moderat middelhavsklima og fjellklima.

Med mindre du ønsker å reise på skiferie i fjellet, er perioden fra mai til september typisk den beste tiden å reise til Makedonia.

Reisemål i Nord-Makedonia

Populære hoteller i Nord-Makedonia

Nord-Makedonia, Skopje
9,2
Fantastisk
1377 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Nord-Makedonia, Skopje
8,9
Meget bra
2259 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Nord-Makedonia, Skopje
9,6
Fantastisk
1267 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 26 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2 km
  • Internettilgang / WiFi