Reiser til Nederland

Nederland, eller Holland som det også kalles, er et land med innbyggere som har en sjarmerende og åpen innstilling til livet og møter sine gjester med et stort smil. Dette er et lite land med korte avstander mellom byene i de mange provinsene. Dette flate landet er beskyttet av diker langs kysten, ettersom at havet enkelt kunne ha oversvømmet store deler av landet. Her kan man oppleve ferier av mange slag, inkludert både vandre- og sykkelturer, eller kanalturer hvor man bor i husbåt på én av landets mange kanaler.

 

 

Ønsker du deg en ferie med fjell og kuperert terreng, da er Nederland ikke det mest opplagte reisemålet. De Nederlandske fjellene utgjør nesten bare småbakker. Resten av landet er dannet av flatt, inndemmet land som er beskyttet mot det evig truende havet av uendelige strekninger med diker. Derfor er landet ikke overraskende nok, mer velegnet til en sykkelferie hvor kun motvinden kan føre til svette. Landets begrensede størrelse og mangel på fast grunn, overlater ikke mye plass til utemmet natur. Den nordvestlige delen er sterkt bebygget og befolket, mens Zeeland mot nord for det meste består av vann. 

Reisemål i Nederland

  • Amsterdam
    149 hoteller
    Amsterdam er mest kjent for sine mange kanaler, brosteinsgater med flotte hus, Red Light-distriktet, blomsterprakt og de mange kjente museumer, men den liberale nederlandske hovedstaden rommer mer enn man tror.

Populære hoteller i Nederland

Nederland, Amsterdam
9,0
Fantastisk
1258 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Avstand til sentrum: ca. 500 m
  • Internettilgang / WiFi
Nederland, Amsterdam
8,2
Meget bra
1605 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 30 km
  • Internettilgang / WiFi
Nederland, Amsterdam
9,7
Fantastisk
519 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

En billig ferie i Nederland med Solfaktor

Hvis du ønsker fjell eller et kupert terreng, er det ikke mange muligheter å velge mellom i Nederland: de nederlandske bergene er nemlig kun små bakker. Resten av landet er et flatt, oppdemmet land som er beskyttet mot det evig truende havet av uendelige strekninger med diker. Derfor er Nederland ikke overraskende meget velegnet til sykkelferier. Landets begrensede størrelse og mangel på fast grunn betyr at det er lite plass til vill natur. Den nordvestlige delen av landet er for det meste bebygget og befolket, mens Zeeland mot nord først og fremst består av vannområder.

Én av regionene som ligger i den nordlige delen av landet heter faktisk Holland, og er delvis oppdemmet og drenert for vann fra Nordsjøen. Mer enn halvparten av Holland ligger i eller under havoverflaten. I Holland ligger flate, fruktbare landskaper og kilometervis av sanddyner som avgrenser de uberørte sandstrendene.

Kun i den sørøstlige Limburg-provinsen finner man bakker. Nederland grenser til Nordsjøen, Belgia og Tyskland. Rhinen, som er den eneste egentlige elven som renner gjennom landet, leder vannet fra fjellene i Tyskland og Sveits. Det er lite vill natur i Nederland som en følge av den høye befolkningstettheten, hvorav den vestlige delen av landet, som inkluderer Amsterdam, Haag og Rotterdam, er det tettest befolkede området. Dersom man beveger seg utenfor disse byene, finnes få øde områder, ettersom at byene nærmest smelter sammen. Vel og merke blir landskapet brutt av flate, mudrede marker og små skogområder.

Historie

Nederlands tidlige historie er tett forbundet med Belgias og Luxembourgs tidligere historie. De tre landene var kjent som Nederlandene inntil 1500-tallet, da grensene til dagens Nederland ble trukket i grove trekk. 

Denne regionen etablerte seg som én av de mest blomstrende og velstående regionene i Europa, men var til tider meget politisk ustabil. På skiftende tidspunkter ønsket både de franske kongene og de romerske keiserne å overta styret av regionen, men ingen av dem viste seg å ha makt nok til dette. Tidlig på 1500-tallet vant keiserlige forbindelser makten, og Nederlandene ble underlagt Habsburgernes herredømme. De nordlige områdene, som i stor grad var protestantiske, gjorde opprør i 1568 og kjempet mot deres katolske, spanske herskere. Nederlandenes opprør ble ledet av Prins William av Oranje. Etter 80 år med konflikt ble spanjolene fordrevet av Nederland og dets allierte provinser. Denne uavhengighetskampen, som varte inntil år 1648, banet vei for Nederland til å bli en mektig sjøfartsnasjon. Landet fikk da sin gullalder på den europeiske scenen, som varte frem til år 1740. Datidens rikdom ble tilført av Det nederlandske ostindiske kompani, som sendte skip mot det fjerne Østen for å tilegne seg krydder og eksotiske varer. Man koloniserte Kapp det Gode Håp, Indonesia, Surinam, Antillene og Ny Amsterdam (dagens New York) og etablerte handelsstasjoner omkring i hele Asia.

Amsterdams bedre borgerskap var opptatt av datidens finere smak og dyrket kunst og kultur, for eksempel maleren Rembrandt. Dette varte ikke lenge; i 1795 invaderte franskmennene landet, og Napoleon utpekte sin yngre bror Louis til konge. Da den franske besittelsen opphørte, ble Det forente kongeriket Nederlandene født. Kongeriket inkluderte også Belgia og Luxembourg. Den første kongen, William den første av Oranje, ble kronet i 1814, og det samme kongehuset regjerer den dag i dag. I 1830 ble Belgia uavhengig, og det samme skjedde med Luxembourg kort tid senere.

Tysklands invasjon av Nederland ble innledet i 1940 med bombingen av Rotterdam, noe som førte til at den hollandske motstandsbevegelsen ble dannet. En stor del av den jødiske befolkningen ble drept under krigen. I 1949 ble Indonesia uavhengig, og  Surinam fulgte etter ved en fredelig overdragelse av suverenitet i 1975. Antillene, som ligger utenfor kysten av Chile, er fortsatt en koloni, men har stor grad av selvstyre.

Dagens Nederland

Moderne nederlendere er typisk pragmatiske og progressive når det gjelder saker som prostitusjon og tillatelse til bruk av milde, narkotiske stoffer, som f. eks. marihuana. Nederland er i høy grad positive overfor EU, og et enda mer sammensmeltet Europa blir tatt for gitt av mange hollendere. 

Naturen

Naturelskere bør absolutt besøke landets fem nordlige øyer, som bukter seg avgårde i det lavvannede Vadehavet. Stedet er også populært å oppsøke blant lokalbefolkningen. Det går fergeforbindelse til øyene. På øyene finnes mange flotte strender, som særlig er verdt å besøke når vinden fra Nordsjøen legger seg. 

Turistinformasjon

På hjemmesiden til Nederlands turistbyrå kan du lese mer om landets severdigheter. Her finnes blant annet en presentasjonsvideo, som på et par raske minutter gir deg et godt innblikk i hva man som besøkende kan oppleve på en ferie i Nederland. Turistkontoret har også lagt ut en rekke av sine brosjyrer til gratis nedlasting på hjemmesiden.

 

Holland eller Nederland? 

Holland heter offisielt Nederland, men forvirringen kommer av de to provinsene Nordholland og Sørholland. De to provinsene inkluderer nemlig viktige byer som Amsterdam, Rotterdam og Haag, og innbyggerne her kaller landet for Holland og seg selv for hollendere, mens man i resten av landet står fast ved at man bor i Nederland. 

Navnet Holland stammer fra det gamle nederlandske ordet holtlant, som betyr "treland". I dag finnes det ikke skoger, som de fleste forbinder med Nederlandske landskapet, men derimot vakre, gamle vindmøller, fargerike tulipanmarker og maleriske landsbyer. Til tross for at Nederland er litt mindre enn Norge, er innbyggertallet på over 17 millioner. Men selvom det er snakk om at Europas mest tettbefolkede land , har selv landets største byer ofte en ganske så avslappet, landsbyaktig atmosfære. Da ikke minst hovedstaden Amsterdam.

Sporene etter en stor sjøfartsnasjon

Til tross for sin beskjedne størrelse, har Nederland historisk sett vært en storspiller på verdensbasis. På 1600-tallet og frem til slutten av 1700-tallet, etter frigjørelsen fra Spania, var Nederland én av verdens førende sjøfartsnasjoner og en av de viktigste økonomiske kreftene i Europa med Amsterdam som sentrum for verdenshandel. I denne perioden, som var kjent som den Nederlandske gullalderen, opprettet nederlenderne kolonier og handelsstasjoner over hele kloden. Det vi i dag kjenner som New York, var opprinnelig en handelsstasjon ved navn Nieuw Amsterdam, i likhet som Australia opprinnelig ble kalt for Nieuw Holland. 

De historiske båndene til fjerne områder har beriket landets kultur og vært en grunn til at Nederland lenge har vært kjent for sin imøtekommenhet og toleranse. Dette opplever du fremdeles når du reiser til Nederlandske storbyer som Amsterdam, men også i de mindre byene vil du møte en vennlig og gjestfri lokalbefolkning. 

Selvom den hyggelige hovedstaden med rette er landets mest popoulære reisemål, er det mange andre steder som er verdt et besøk. Mange Nederlendere vil f.eks. fortelle deg at Maastricht i den sørlige delen av landet, er landets vakreste by. I likhet så har Utrecht fremdeles mange av sine middelalderbygninger, og i Rembrandts fødeby Leiden kan du også utforske smale kanaler og streder.