Reiser til Montenegro

Montenegro er et av Europas mindre kjente feriereisemål. Det er egentlig overraskende, for Montenegro byr på det meste du ønsker deg på ferien. Flotte strender med krystallklart vann, nydelig mat, deilige hoteller og supre turmuligheter venter på deg. Med Solfaktor bor du på utvalgte hoteller i Kotor, Becici, Petrovac, Budva, hovedstaden Podgorica eller Sveti Stefan

Montenegro er et lite land på Balkan ved Adriaterhavet, som grenser til Kroatia i nord og til Albania i sør. I likhet med mange andre land i denne delen av Europa har Montenegro opplevd en rask vekst i turismen, og det er mange sjarmerende byer å oppleve i landet - for ikke å snakke om vakre strender. For de fleste turister er Montenegro vel og merke først og fremst en sommerdestinasjon, hvorav de mest kjente feriebyene er Budva, Tivat, Kotor og Herceg Novi.

Kotor er nok det aller mest kjente reisemålet for norske reisende på ferie i Montenegro. Denne lille byen innerst i Kotorfjorden er full av spennende historie. De gamle delene av Kotor er venetiansk og ble bygget på 1500- og 1600-tallet. Om du synes Dubrovnik i Kroatia er en vakker by vil du garantert elske Kotor. Kotors gamleby står forøvrig på UNESCOs verdensarvliste. 
En av de mest spektakulære fjellturene i hele Montenegro går forøvrig fra Kotor til borgen Sveti Ivan, høyt oppe i fjellene over Kotor. Utsikten fra borgen over Kotorfjorden er storslått! Hvis du er vant til å gå på tur i fjellet bruker du en drøy halv dag på turen. Husk å ta med hikingsko. Stien egner seg ikke for sandaler eller sko med dårlig sidestøtte. Kotor by er oppført på UNESCOs verdensarvsliste og er en velbevart middelalderby med massevis av sjarme.

Budva er en hyggelig, liten by ved Adriaterhavet som byr på mange fine strender og Montenegro sitt største feriested. Her er det mye liv om sommeren, med utesteder, klubber og stort utvalg av restauranter og uteserveringer. Byen har en 2 kilometer lang strand, kalt Budva-rivieraen. Budva passer supert for deg som vil ha ferie i Montenegro med et bredt tilbud. Her får du alt du ønsker, med muligheter for vannsport, dykking, utflukter og et stort natteliv.  Byen er gammel, faktisk mer enn 2.500 år gammel.

Petrovac er perfekt for deg som ønsker å roe ned tempoet på ferien i Montenegro. Dette reisemålet byr blant annet på en nydelig, hesteskoformet sandstrand. Petrovac ligger bare en drøy time fra grensen til Albania, og det er mulig å dra på dagsutflukt til nabolandet. Du kan også besøke den store og berømte innsjøen Skadar, som deles mellom Montenegro og Albania
Visste du at Montenegro har den aller lengste stranden langs hele Adriaterhavskysten? Den heter Velika Plaza (“lang strand”) og den strekker seg 13 kilometer fra Port Milena til Bojana. Stranden ligger helt sør i Montenegro, på grensen mot Albania. Hvis du bor i Petrovac kan du fint ta en dagstur til Velika Plaza.

Becici er et mindre kjent reisemål bare 2 kilometer fra Budva. Her får du en avslappende ferie i koselige og rolige omgivelser ved Adriaterhavet. Becici har en strand som har blitt kåret til Europas vakreste. Reisemålet er rett og slett et rimelig og godt alternativ for deg som vil ha ferie i Montenegro med rolige omgivelser, men samtidig mulighet for litt liv bare et par kilometer unna.

Sveti Stefan er en liten ferieby 9 kilometer fra Budva. Her har Solfaktor tre kvalitetshoteller med flott beliggenhet. Sveti Stefan er perfekt for deg som vil ha en rolig ferie i Montenegro sine naturskjønne omgivelser ved havet. Hvis pengetilgang ikke er et problem kan vi anbefale en natt eller to på et femstjerners hotell som ligger på selve øya med samme navn- Sveti Stefan Island. Øya har forbindelse til fastlandet via en smal bro. Sveti Stefan ble verdenskjent i 2006, da stor deler av James Bond-filmen Casino Royale ble spilt inn her.

Herceg Novi er en vakker by ved kysten, som ligger der Kotorbukten starter. Kun en times biltur langs kystlinja, innover bukten, fra Kotor.

Hvis du ønsker å se mer av Montenegro enn de kjente badebyene langs Adriaterhavskysten anbefaler vi et besøk i hovedstaden Podgorica. Hovedstaden er en forholdsvis liten by med rundt 150 000 innbyggere. Litt over 22 % av Montenegro sine 640 000 innbyggere bor i Podgorica. Fra Podgorica kan man enkelt ta seg til kysten med bil eller buss. Det samme gjelder til fjellene i nord, der man kan stå på ski om vinteren.

Lite land med store matopplevelser

Montenegro har vinproduksjon og er også kjent for herlig lammekjøtt og deilige skinker. Ved Adriaterhavet får du mye av den typiske middelhavsmaten, med salater, speket skinke, ferskt brød og oliven. Med nærhet til havet er det selvsagt mye fisk på menyen også. Lenger inn i Montenegro serveres mer tradisjonell bondekost, med mye lammekjøtt, gjerne kokt i gryte. I områdene med bosniere får du dessuten herlig cevapcici. Dette er grillet kjøttdeig formet som pølser. Cevapcici serveres med salat og ajvar og gjerne med en iskald øl som forfriskende tilbehør.

Hvem vil verdsette et besøk i Montenegro?

Til Montenegro reiser du for å slikke sol, bade i det fine badevannet og for å slappe av. Montenegro er ikke like populært som Kroatia - i dag. Samtidig finnes også masser av historie å dykke ned i, hyggelige byer og god mat. Vel og merke er utvalget av store hoteller med masser av fasiliteter begrenset.

Når bør man reise til Montenegro?

Sommeren varer fra mai til september, grovt sagt. Vinteren er mild, men Montenegro er tross alt ingen vinterdestinasjon.

Fra høye fjell og dype daler til Adriaterhavets asurblå hav

En stor del av Montenegro består av høye fjell, mange over 2000 meter høye. Montenegro har et stort nett av turstier som passer alle. Her kan du ta en halvtimes gåtur eller utforde deg selv med fottur over flere dager med store høydeforskjeller. 
Tarakløften i Durmitor nasjonalpark nord i Montenegro er den lengste ravinen i Europa og den nest lengste i verden, etter Grand Canyon i USA. Ravinen er hele 82 kilometer lang og 1300 meter på det dypeste. Fottur i nasjonalparken er aller finest i september, så unngår man heten i innlandet på høysommeren.

Historisk bakgrunn

Montenegro ble selvstendig etter en folkeavstemming i 2006, da folket med knapp margin stemte for at landet skulle skille lag med Serbia. Montenegro var en del av Jugoslavia fra opprettelsen av Jugoslavia i 1946 til Balkankrigen på 1990-tallet. Montenegro bruker det kyrilliske alfabetet, det samme som blant annet brukes i Serbia og i Russland. Etnisk er Montenegro sammensatt av serbere, montenegrinere, bosniere, albanere og kroater. Landet har ikke statsreligion, men omtrent 75 % tilhører den serbisk-ortodokse kirken. Omtrent 18 % er muslimer, stort sett albanere og bosniere. Mange av byene i Montenegro ønsker sine gjester velkommen til hyggelige bykjerner med historiske hus, hvorav mange hus er hele 400-500 år gamle.Strender og sjarmerende middelalderbyer

Etter at montenegrinerne stemte for å forlate unionen med Serbia har verden sakte, men sikkert begynt å sperre opp øynene for Montenegro som reisemål. Tatt i betraktning at landet har mange av de samme kvalitetene som nabolandet Kroatia, blant annet uberørte strender med krystallklart vann, idylliske middelalderbyer og et velsmakende, tradisjonsrikt kjøkken, er ikke dette veldig overraskende. 

På tross av at Montenegro sammenlignet med sitt naboland umiddelbart mot vest fortsatt kan betegnes som en mer uoppdaget perle, har infrastrukturen og utvalget av hoteller og ferieboliger blitt såpass stort at det ikke kun er de mest eventyrlystne som reiser til Montenegro.  

De mest populære reisemålene i Montenegro finner du ikke overraskende langs landets omtrent 300 kilometer lange kystlinje, som strekker seg mellom Kroatia i vest og Albania i øst. Her har Budva etablert seg som den per i dag mest populære destinasjonen. Budva byr ikke bare på fristende strender, men også flere spennende, historiske bygninger og monumenter oppe i den gamle bydelens sjarmerende, små gater. Under en halvtime med bil lenger ned langs kysten byr Petrovac på perfekte omgivelser til en avslappende badeferie med strender og en livlig promenade med kaféer og restauranter.

Middelalderbyen Kotor, som er oppført på UNESCOs verdensarvsliste, er absolutt verdt et besøk. Dersom du reiser til Kotorbukten kan du menge deg med celebriteter i Porto Montenegro. Denne marinaen, men sin vakre beliggenhet, har på få år blitt en favorittdestinasjon blant kjendiser og velstående personer som legger til her med store lystyachts. Ved inngangen til bukten ligger en annen populær ferieby, Herceg Novi, som byr på en flott klippekyst og utsikt til grønnkledde fjell. Herfra er det forøvrig kun noen få kilometer til den kroatiske grensen. Hvis du klarer å løsrive deg fra det avslappende livet ved byens brede havnepromenade, kan du kjøre til Dubrovnik i Kroatia, som er kjent som Adriaterhavets perle, på under én time.

Reisemål i Montenegro

Populære hoteller i Montenegro

Montenegro, Budva
9,3
Fantastisk
691 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Nærmeste strand: ca. 200 m
  • Internettilgang / WiFi
Montenegro, Petrovac
7,0
Bra
70 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 39 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Montenegro, Budva
8,7
Meget bra
99 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Internettilgang / WiFi