Reiser til Montenegro

Montenegro er et lite land på Balkan ved Adriaterhavet, som grenser til Kroatia i nord og til Albania i sør. I likhet med mange andre land i denne delen av Europa har Montenegro opplevd en rask vekst i turismen, og det er mange sjarmerende byer å oppleve i landet - for ikke å snakke om vakre strender. 

Montenegro ble ett av Europas yngste land etter en folkeavstemning i 2006 der befolkningen stemte for å forlate Serbia. Montenegro var tidligere en del av Jugoslavia. Det området som i dag heter Montenegro har vært bebodd siden bronsealderen; med andre ord er det massevis av spennende historie å fordype seg i.

Hovedstaden Podgorica er landets største by, men har kun 150.000 innbyggere. Fra Podgorica kan man enkelt ta seg til kysten med bil eller buss. Det samme gjelder til fjellene i nord, der man kan stå på ski om vinteren.

For de fleste turister er Montenegro vel og merke først og fremst en sommerdestinasjon, hvorav de mest kjente feriebyene er Budva, Tivat, Kotor og Herceg Novi.

Budva er en hyggelig, liten by ved Adriaterhavet som byr på mange fine strender. Byen er gammel, faktisk mer enn 2.500 år gammel. Herceg Novi er en vakker by ved kysten, som ligger der Kotorbukten starter. Kotor by er oppført på UNESCOs verdensarvsliste og er en velbevart middelalderby med massevis av sjarme. 

Mange av byene i Montenegro ønsker sine gjester velkommen til hyggelige bykjerner med historiske hus, hvorav mange hus er hele 400-500 år gamle.

Hvis pengetilgang ikke er et problem kan vi anbefale en natt eller to på et femstjerners hotell som ligger på øya Sveti Stefan. Øya har forbindelse til fastlandet via en smal bro. Sveti Stefan ligger seks kilometer fra Budva, og ble verdenskjent i 2006, da stor deler av James Bond-filmen Casino Royale ble spilt inn her. 

Hvem vil verdsette et besøk i Montenegro?

Til Montenegro reiser du for å slikke sol, bade i det fine badevannet og for å slappe av. Landet er ikke like populært som Kroatia - i dag. Samtidig finnes også masser av historie å dykke ned i, hyggelige byer og god mat. Vel og merke er utvalget av store hoteller med masser av fasiliteter begrenset.

Når bør man reise til Montenegro?

Sommeren varer fra mai til september, grovt sagt. Vinteren er mild, men Montenegro er tross alt ingen vinterdestinasjon.Strender og sjarmerende middelalderbyer

Etter at montenegrinerne stemte for å forlate unionen med Serbia har verden sakte, men sikkert begynt å sperre opp øynene for Montenegro som reisemål. Tatt i betraktning at landet har mange av de samme kvalitetene som nabolandet Kroatia, blant annet uberørte strender med krystallklart vann, idylliske middelalderbyer og et velsmakende, tradisjonsrikt kjøkken, er ikke dette veldig overraskende. 

På tross av at Montenegro sammenlignet med sitt naboland umiddelbart mot vest fortsatt kan betegnes som en mer uoppdaget perle, har infrastrukturen og utvalget av hoteller og ferieboliger blitt såpass stort at det ikke kun er de mest eventyrlystne som reiser til Montenegro.  

De mest populære reisemålene i Montenegro finner du ikke overraskende langs landets omtrent 300 kilometer lange kystlinje, som strekker seg mellom Kroatia i vest og Albania i øst. Her har Budva etablert seg som den per i dag mest populære destinasjonen. Budva byr ikke bare på fristende strender, men også flere spennende, historiske bygninger og monumenter oppe i den gamle bydelens sjarmerende, små gater. Under en halvtime med bil lenger ned langs kysten byr Petrovac på perfekte omgivelser til en avslappende badeferie med strender og en livlig promenade med kaféer og restauranter.

Middelalderbyen Kotor, som er oppført på UNESCOs verdensarvsliste, er absolutt verdt et besøk. Dersom du reiser til Kotorbukten kan du menge deg med celebriteter i Porto Montenegro. Denne marinaen, men sin vakre beliggenhet, har på få år blitt en favorittdestinasjon blant kjendiser og velstående personer som legger til her med store lystyachts. Ved inngangen til bukten ligger en annen populær ferieby, Herceg Novi, som byr på en flott klippekyst og utsikt til grønnkledde fjell. Herfra er det forøvrig kun noen få kilometer til den kroatiske grensen. Hvis du klarer å løsrive deg fra det avslappende livet ved byens brede havnepromenade, kan du kjøre til Dubrovnik i Kroatia, som er kjent som Adriaterhavets perle, på under én time.

Reisemål i Montenegro

Populære hoteller i Montenegro

Montenegro, Budva
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Montenegro, Radovici
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste strand: ca. 150 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Montenegro, Budva
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje